
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia mięsa
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Przygotowujemy nadzienie
Morele i figi mielemy maszynką do mielenia mięsa na grubych oczkach. Marcepan ucieramy z jajkami na gładką masę, następnie dodajemy zmielone owoce oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: Łączymy składniki ciasta
Drożdże z cukrem mieszamy, aż zmienią konsystencję na płynną. Łączymy z ciepłym mlekiem o temperaturze 40°C. Do miski przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Delikatnie mieszamy z częścią mąki, tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do rozczynu dodajemy resztę cukru, nasionka laski wanilii, całe jajo, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto (ręcznie bądź mikserem). Dodajemy rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z połowy pomarańczy. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Krok 3: Z ciasta formujemy wieniec
Po wyrośnięciu posypujemy ciasto mąką, układamy na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Rozsmarowujemy nadzienie na całej powierzchni ciasta, zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższej strony, następnie przecinamy wzdłuż cały zwinięty wałek i skręcamy, formując wieniec. Uformowany wieniec przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty wieniec smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 27-30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!

Komentarze (6)
1250 dni temu
Przepis uważam za nieudany. Niestety już któryś raz z kolei przepisy pana Pawła są dla mnie za słodkie. Taka ilość cukru jest dla mnie nie do przełknięcia. Co do tego przepisu użyłam 200 g mąki, a i tak uważa, że to chyba było za dużo. Farszu dla mnie też za dużo, gdyby było połowę mniej, nie było by takie słodkie. Ale nie sądzę, że go jeszcze raz powtórzę.
odpowiedz
541 dni temu
Ja sie od dawna, dziwwię, że Lidl udostępnia tem panu swoją stronę z przepisami na ciasta. Ktoś kto często piecze wykorzysta przepis jedynie jako ramę. Takich złych przepisów Pan Małecki popełnił mnóstwo.
2361 dni temu
Czy mogę użyć masy marcepanowej Państwa marki?
odpowiedz
2361 dni temu
Jak najbardziej :)
2372 dni temu
Czym można zastąpić marcepan? Ewentualnie czy można go pominąć?
odpowiedz
2372 dni temu
Zamiast marcepanu możesz dać więcej suszonych owoców :)
zobacz wszystkie