Wieniec morelowo-figowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • maszynkę do mielenia mięsa
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Przygotowujemy nadzienie

Podsmażamy warzywa

Morele i figi mielemy maszynką do mielenia mięsa na grubych oczkach. Marcepan ucieramy z jajkami na gładką masę, następnie dodajemy zmielone owoce oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy.


 

Krok 2: Łączymy składniki ciasta

Przygotowujemy paprykową salsę

Drożdże z cukrem mieszamy, aż zmienią konsystencję na płynną. Łączymy z ciepłym mlekiem o temperaturze 40°C. Do miski przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Delikatnie mieszamy z częścią mąki, tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do rozczynu dodajemy resztę cukru, nasionka laski wanilii, całe jajo, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto (ręcznie bądź mikserem). Dodajemy rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z połowy pomarańczy. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Krok 3: Z ciasta formujemy wieniec

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Po wyrośnięciu posypujemy ciasto mąką, układamy na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Rozsmarowujemy nadzienie na całej powierzchni ciasta, zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższej strony, następnie przecinamy wzdłuż cały zwinięty wałek i skręcamy, formując wieniec. Uformowany wieniec przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty wieniec smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 27-30 minut.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1 dzień temu
    Dziwię się tym komentarzom.Ja ten wieniec będę robić już 3 czy 4 raz na Święta, udaje się wszystko i dobrze smakuje, nie uważam, żeby był jakoś bardzo słodki... Może kwesta samych owoców suszonych albo masy marcepanowej...

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1422 dni temu
    Przepis uważam za nieudany. Niestety już któryś raz z kolei przepisy pana Pawła są dla mnie za słodkie. Taka ilość cukru jest dla mnie nie do przełknięcia. Co do tego przepisu użyłam 200 g mąki, a i tak uważa, że to chyba było za dużo. Farszu dla mnie też za dużo, gdyby było połowę mniej, nie było by takie słodkie. Ale nie sądzę, że go jeszcze raz powtórzę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    714 dni temu
    Ja sie od dawna, dziwwię, że Lidl udostępnia tem panu swoją stronę z przepisami na ciasta. Ktoś kto często piecze wykorzysta przepis jedynie jako ramę. Takich złych przepisów Pan Małecki popełnił mnóstwo.
  • Gość Gość
    2533 dni temu
    Czy mogę użyć masy marcepanowej Państwa marki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2533 dni temu
    Jak najbardziej :)
  • Madziejka Madziejka
    2545 dni temu
    Czym można zastąpić marcepan? Ewentualnie czy można go pominąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2545 dni temu
    Zamiast marcepanu możesz dać więcej suszonych owoców :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!