Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • maszynkę do mielenia mięsa
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Przygotowujemy nadzienie

Podsmażamy warzywa

Morele i figi mielemy maszynką do mielenia mięsa na grubych oczkach. Marcepan ucieramy z jajkami na gładką masę, następnie dodajemy zmielone owoce oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy.


 

Krok 2: Łączymy składniki ciasta

Przygotowujemy paprykową salsę

Drożdże z cukrem mieszamy, aż zmienią konsystencję na płynną. Łączymy z ciepłym mlekiem o temperaturze 40°C. Do miski przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Delikatnie mieszamy z częścią mąki, tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do rozczynu dodajemy resztę cukru, nasionka laski wanilii, całe jajo, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto (ręcznie bądź mikserem). Dodajemy rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z połowy pomarańczy. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Krok 3: Z ciasta formujemy wieniec

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Po wyrośnięciu posypujemy ciasto mąką, układamy na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Rozsmarowujemy nadzienie na całej powierzchni ciasta, zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższej strony, następnie przecinamy wzdłuż cały zwinięty wałek i skręcamy, formując wieniec. Uformowany wieniec przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty wieniec smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 27-30 minut.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    492 dni temu
    Czy mogę użyć masy marcepanowej Państwa marki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    492 dni temu
    Jak najbardziej :)
  • Madziejka Madziejka
    504 dni temu
    Czym można zastąpić marcepan? Ewentualnie czy można go pominąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    504 dni temu
    Zamiast marcepanu możesz dać więcej suszonych owoców :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram