Marcepan - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ciasto z marcepanem
Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.
Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.
Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!
Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
Kremowy i bardzo elegancki deser inspirowany francuską kuchnią, w którym zamkniesz świąteczne smaki i aromaty. Marcepanowe parfait z gruszkami w winie to uczta dla podniebienia!
Bajaderka jeżyki
Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!
Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!
Tarta z pomarańczami i kumkwatami
Kruche ciasto, krem pomarańczowy i słodkie kumkwaty – przygotuj tartę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje!
Shake z gruszką i marcepanem
Shake z marcepanem? Czemu nie! Poznaj przepis na efektowny i łatwy do przygotowania napój!
Paluchy wiedźmy
Zachwyć wszystkich przekąską na Halloween! Ciastka z migdałami smakują doskonale i upiornie wyglądają!
Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!
Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
Ciasto drożdżowe możesz także przygotować w keksówce! Poznaj przepis na ciasto z marcepanem i kremem, oblane bitą śmietaną!
Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!
Gdzie wynaleziono marcepan?
Marcepan stworzyli Persowie. Potwierdzenie tego faktu znaleźć możemy choćby w zapiskach jednego z perskich lekarzy z IX w. Zawarł w nich opis zdrowotnych właściwości masy marcepanowej. Do Europy dotarła ona prawdopodobnie z krajów arabskich.
Co to jest marcepan?
Marcepan to niezwykle słodka masa migdałowa wykorzystywana głównie w cukiernictwie.
Uzyskujemy ją z prażonych, obranych ze skórki migdałów (kalifornijskich lub śródziemnomorskich), zmielonych i utartych z cukrem. Niektórzy do masy dodają olejek migdałowy lub wodę różaną.
Jak zrobić marcepan?
Gotowy marcepan kupimy w Lidlu, jednak możemy pokusić się o przygotowanie własnego marcepana! Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Masę marcepanową wyrabia się na zimno lub na ciepło. W obu przypadkach potrzebne będą obrane z ciemnej skórki migdały. Jeśli sparzymy je gorącą wodą, łatwiej będzie je obrać. Tak przygotowane dokładnie mielemy.
Masa marcepanowa na zimno
Ucieramy zmielone migdały z cukrem pudrem, można dodać olejek migdałowy lub wodę różaną.
Masa marcepanowa na ciepło
Zmielone migdały prażymy z cukrem i dodatkami według uznania, aż powstanie jednolita masa.
Samodzielnie zrobiony marcepan możemy zabarwić, używając barwników spożywczych. Można też oblać go czekoladą albo uformować z niego kuleczki i obtoczyć w kakao. Tak powstaną pyszne marcepanowe kartofelki. Co ciekawe, istnieją także przepisy na marcepan z ziemniaków. Robi się go z ugotowanych ziemniaków, cukru, masła, kaszy manny i aromatu migdałowego.
Jaki smak ma marcepan?
Jeśli lubisz bardzo słodkie produkty, marcepan nie zawiedzie Cię w tym względzie. Pewnie jesteś już nawet w gronie jego miłośników! Marcepan ma bowiem słodki, migdałowy smak.
Ile kalorii ma marcepan?
Byłoby świetnie, gdyby słodycze były niskokaloryczne, ale niestety zwykle jest na odwrót. W 100 g masy marcepanowej jest 449 kalorii. 100 g kartofelków marcepanowych to 426 kalorii. 100-gramowy batonik marcepanowy w gorzkiej czekoladzie ma 454 kalorie. Jednak marcepan to doskonałe źródło wapnia!
Do czego używa się dobrego marcepana?
Cukiernicy prześcigają się w tworzeniu słodyczy. Dzięki marcepanowi mają pole do popisu, jeśli chodzi o dekorowanie. To już nie tylko masa, którą kładzie się na torcie. To materiał do tworzenia napisów i figurek. Dzięki niemu powstają naprawdę wyjątkowe słodycze.
Wypróbuj także nasze niestandardowe przepisy na:
Jak używać marcepana?
Masa marcepanowa jest bardzo elastyczna. Świetnie nadaje się do nałożenia na tort. Z resztek można zrobić najróżniejsze ozdoby. Prawdziwe łasuchy jedzą marcepan w kawałkach. A może uformujesz z niego małe kuleczki i posypiesz je kakao, tworząc marcepanowe kartofelki?
Jak rozwałkować marcepan?
Przed położeniem masy marcepanowej na torcie, trzeba dość cienko ją rozwałkować. Najwygodniej zrobić to na papierze do pieczenia. Jeśli robisz to bezpośrednio na blacie, podsyp masę cukrem pudrem, by do niego nie przywarła.
Jak zabarwić marcepan?
Nasz tort będzie wyglądał naprawdę wyjątkowo, jeśli zabarwimy masę marcepanową. Na rynku są dostępne barwniki spożywcze w wielu kolorach. Mają postać proszku, płynu lub żelu. Możesz zastosować także barwniki naturalne, np. maliny, wiśnie, jagody, miętę czy szpinak.
Jak nałożyć marcepan na tort?
Rozwałkowaną zabarwioną masę marcepanową przenosimy delikatnie rękoma i nakładamy na mocno schłodzony tort. Unosimy ją i delikatnie pędzelkiem zamoczonym w wodzie smarujemy boki ciasta. Wody nie może być za dużo, by masa się nie rozpuściła. Powinna jedynie przywrzeć do ciasta. Następnie przyklejamy masę na bokach, a jej nadmiar odcinamy nożem.
Ile masy marcepanowej na tort?
Przy pieczeniu tortu ważne są proporcje. Jeśli masy migdałowej będzie za dużo, zawsze można ją wykorzystać na dodatkowe ozdoby. Zbyt mało masy może już jednak stanowić spory problem. Na standardowy wypiek powinno wystarczyć 500 g masy marcepanowej.
Zwłaszcza w czasie świąt warto zaopatrzyć się w marcepan. A jeśli masz więcej czasu i energii – spożytkuj ją w kuchni i zrób swój własny – domowy. Na pewno będzie najlepszy!