Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy zaczyn
250 ml mleka podgrzewamy, powinno być letnie. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku z 20 g cukru. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Surową masę marcepanową miksujemy w 400 ml mleka i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z 20 g cukru i budyniem waniliowym, dodajemy do gotującego się mleka i zagotowujemy, mieszając. Przelewamy do miski, przykrywamy od góry folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: Zagniatamy ciasto
Z 600 g mąki, 40 g cukru, 60 g miękkiego masła, jajka, soli i zaczynu drożdżowego zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Brzoskwinie osączamy i kroimy w kostkę. Migdały drobno mielemy. Razem z pozostałym masłem, cukrem i mąką zagniatamy kruszonkę.
Krok 3: Pieczemy drożdżówki
Ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 4 kule. Rozwałkowujemy je na odrobinie mąki, nadając im okrągły kształt (o średnicy ok. 10-12 cm), układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia i jeszcze raz zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie rozprowadzamy na nich krem marcepanowy, posypujemy kawałkami brzoskwiń i kruszonką, zostawiając przy tym dookoła ok. 1 cm wolnej krawędzi. Krawędzie ciasta smarujemy śmietaną. Blachy z drożdżówkami pieczemy jedną po drugiej w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
Warzywa to samo zdrowie! Do ich jedzenia zachęca pyszna i kolorowa kanapka z twarożkiem. Dzieci będą zachwycone!
Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.
Bułeczki wielkanocne
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.
Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Piernik staropolski
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
949 dni temu
Dzisiaj upieklam te drożdżówki, wyszły super i niewiem czy doczekają wieczora.Pozdrawiam i polecam
odpowiedz
2592 dni temu
Drożdżówki wyszły pyszne! Co prawda przyczepię się trochę do ciasta - było zbyt twarde i suche, więc wrzuciłam dodatkowe dwa jaja i więcej wody i masła. Podobnie radze przed pieczeniem najpierw posmarować roztrzepanym jajkiem, a potem sypać kruszonką, bo na odwrót kruszonka się nie trzyma i smarowanie nie należy do przyjemnych. Ale połączenie smakowe było super. Rewelacyjny budyń marcepanowy (ile go wyjadłam jeszcze przed nałożeniem na drożdżówki ;-)) i do tego śliwki i brzoskwinie (dałam świeże) - mniam, mniam, mniam ;-)))
odpowiedz
2919 dni temu
jak zrobic krem marcepanowy?
odpowiedz
2894 dni temu
Barbara w kroku 1 masz napisane, że gotujemy budyń z marcepanem 😊