Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- mikser
- papilotki do muffinek
- blachę
- sitko
- rękaw cukierniczy
- rozgrzej piekarnik do temperatury 160-170°C (termoobieg)
Przygotowanie
Czosnek siekamy, ser scieramy na tarce o drobnych oczkach. Szynkę pozbawiamy skóry i kroimy w drobną kosteczkę. Jaja delikatnie mieszamy za pomocą łyżeczki, następnie przekładamy je do naczynia miksera, dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Jajka z cukrem ubijamy.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych jajek z cukrem wlewamy olej z suszonych pomidorów oraz mleko. Miksujemy. Dodajemy niewielką ilość soli.
Do mąki i proszku do pieczenia dodajemy starty na tarce ser oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Mieszamy. Dodajemy mokre składniki z misy miksera. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i posiekany czosnek. Mieszamy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Ciastem wypełniamy foremki (papilotki do muffinek) do 3/4 wysokości i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160-170°C (termoobieg) na 25-30 minut.
Bułeczki wyjmujemy z piekarnika, podajemy z surową papryką pokrojoną na kawałki. Bułeczki podajemy wystudzone – idealnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły.
Zobacz podobne
przepisy
Whoopies
Whoopies to nadziewane ciasteczka w stylu amerykańskim. Przyrządź je, korzystając z przepisu na przekąskę z aromatycznym farszem.
Domowe musli
Stwórz własne, domowe musli - pyszną i zdrową alternatywę dla zwyczajnych śniadań.
Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!
Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
Puszyste placuszki z owocami i mleko czekoladowe to zdrowy sposób na słodki poranek. Takie śniadanie jest przepyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Piernik staropolski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik krakowski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
3624 dni temu
polecam
odpowiedz
3632 dni temu
Ja też zrobiłam som pyszne a mam tylko 10 lat
odpowiedz
3655 dni temu
Za to ja jestem bardzo zadowolona z efektu, moja 2 letnia córcia zajada się nimi sama i nie muszę za nią biegać. Mąż też nie narzeka ;-) ja lubię polać sobie ketchupem, może to nie do końca zdrowo, ale smacznie na pewno ;-)
odpowiedz
3668 dni temu
bułeczki są ohydne w smaku...nikt nie chce tego zjeść.... pójdą do ptaków, rozczarowałam się
odpowiedz
3749 dni temu
Ja dałam mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą w proporcji 50:50, wyszły znakomite, moje dzieciaki nie mogą się doczekać drugiego śniadania jutro w szkole ;)
odpowiedz
3760 dni temu
Pyszności dziś zrobiłam mój mąż zjadł 3:) a synek który ma 2latak jedną:)
odpowiedz
3762 dni temu
Ewelino, w filmie Karol wspomina o rodzajach użytej mąki. Nie zaleca on zamiany całej mąki, ale informuje, że można zamienić 1/3 mąki pszennej na pełnoziarnistą.
odpowiedz
3762 dni temu
Czy można mąkę pszenną zamienić na mąkę pszenną pełnoziarnistą? Czy trzeba zwiększyć ilość proszku do pieczenia?
odpowiedz
3763 dni temu
jezu wkradł się błąd, ale na prawde tak ciężko pomyśleć i zamiast tego zadawac głupie pytania? otóż Doroto: 50 ml oleju z suszonych pomidorów (w płynnej postaci - uwaga - NIE MA potrzeby krojenia...) a do tego 100g POKROJONYCH w kosteczke suszonych pomidorow voila !
odpowiedz
3763 dni temu
Doroto dziękujemy za czujność, oczywiście to pomidory powinny być pokrojone w kosteczkę, nie olej :)
odpowiedz
3763 dni temu
a widzę- 100 gr ale jak pokroić olej :)
odpowiedz
3763 dni temu
50 ml oleju ....pokrojonych w ...drobną kosteczkę - jak pokroić olej i ile tych pomidorów ?
odpowiedz
zobacz wszystkie