Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- mikser
- papilotki do muffinek
- blachę
- sitko
- rękaw cukierniczy
- rozgrzej piekarnik do temperatury 160-170°C (termoobieg)
Przygotowanie
Czosnek siekamy, ser scieramy na tarce o drobnych oczkach. Szynkę pozbawiamy skóry i kroimy w drobną kosteczkę. Jaja delikatnie mieszamy za pomocą łyżeczki, następnie przekładamy je do naczynia miksera, dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Jajka z cukrem ubijamy.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych jajek z cukrem wlewamy olej z suszonych pomidorów oraz mleko. Miksujemy. Dodajemy niewielką ilość soli.
Do mąki i proszku do pieczenia dodajemy starty na tarce ser oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Mieszamy. Dodajemy mokre składniki z misy miksera. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i posiekany czosnek. Mieszamy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Ciastem wypełniamy foremki (papilotki do muffinek) do 3/4 wysokości i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160-170°C (termoobieg) na 25-30 minut.
Bułeczki wyjmujemy z piekarnika, podajemy z surową papryką pokrojoną na kawałki. Bułeczki podajemy wystudzone – idealnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły.
Zobacz podobne
przepisy
Whoopies
Whoopies to nadziewane ciasteczka w stylu amerykańskim. Przyrządź je, korzystając z przepisu na przekąskę z aromatycznym farszem.
Domowe musli
Stwórz własne, domowe musli - pyszną i zdrową alternatywę dla zwyczajnych śniadań.
Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!
Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
Puszyste placuszki z owocami i mleko czekoladowe to zdrowy sposób na słodki poranek. Takie śniadanie jest przepyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Banany smażone w cieście
- Muffinki bananowe z czekoladą
- Przysmak czekoladowy
- Racuchy drożdżowe z jabłkami
- Owocowa owsianka miodowo-cynamonowa
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Ciasteczka owsiane z jabłkami
- Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
- Odwrócone ciasto z truskawkami
- Kotleciki z makaronem z cukinii i sałatką
- Shot z kurkumy i imbiru
- Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem
- Rolada bakaliowa
- Kuleczki energetyczne
- Muffiny z nasionami konopi
- Sałatka z pomelo
- Trifle makaronikowe
- Crostini z szynką i melonem
- Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Pesto z liści rzodkiewki
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Pesto z kolendry
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Jabłkowy chutney z piwem
- Leniwe pierogi
- Pesto z rukoli
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
3602 dni temu
polecam
odpowiedz
3610 dni temu
Ja też zrobiłam som pyszne a mam tylko 10 lat
odpowiedz
3633 dni temu
Za to ja jestem bardzo zadowolona z efektu, moja 2 letnia córcia zajada się nimi sama i nie muszę za nią biegać. Mąż też nie narzeka ;-) ja lubię polać sobie ketchupem, może to nie do końca zdrowo, ale smacznie na pewno ;-)
odpowiedz
3646 dni temu
bułeczki są ohydne w smaku...nikt nie chce tego zjeść.... pójdą do ptaków, rozczarowałam się
odpowiedz
3727 dni temu
Ja dałam mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą w proporcji 50:50, wyszły znakomite, moje dzieciaki nie mogą się doczekać drugiego śniadania jutro w szkole ;)
odpowiedz
3738 dni temu
Pyszności dziś zrobiłam mój mąż zjadł 3:) a synek który ma 2latak jedną:)
odpowiedz
3740 dni temu
Ewelino, w filmie Karol wspomina o rodzajach użytej mąki. Nie zaleca on zamiany całej mąki, ale informuje, że można zamienić 1/3 mąki pszennej na pełnoziarnistą.
odpowiedz
3741 dni temu
Czy można mąkę pszenną zamienić na mąkę pszenną pełnoziarnistą? Czy trzeba zwiększyć ilość proszku do pieczenia?
odpowiedz
3741 dni temu
jezu wkradł się błąd, ale na prawde tak ciężko pomyśleć i zamiast tego zadawac głupie pytania? otóż Doroto: 50 ml oleju z suszonych pomidorów (w płynnej postaci - uwaga - NIE MA potrzeby krojenia...) a do tego 100g POKROJONYCH w kosteczke suszonych pomidorow voila !
odpowiedz
3741 dni temu
Doroto dziękujemy za czujność, oczywiście to pomidory powinny być pokrojone w kosteczkę, nie olej :)
odpowiedz
3741 dni temu
a widzę- 100 gr ale jak pokroić olej :)
odpowiedz
3741 dni temu
50 ml oleju ....pokrojonych w ...drobną kosteczkę - jak pokroić olej i ile tych pomidorów ?
odpowiedz
zobacz wszystkie