Pożywne szkolne bułeczki z szynką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę
  • mikser
  • papilotki do muffinek
  • blachę
  • sitko
  • rękaw cukierniczy
  • rozgrzej piekarnik do temperatury 160-170°C (termoobieg)

Przygotowanie

Czosnek siekamy, ser scieramy na tarce o drobnych oczkach. Szynkę pozbawiamy skóry i kroimy w drobną kosteczkę. Jaja delikatnie mieszamy za pomocą łyżeczki, następnie przekładamy je do naczynia miksera, dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Jajka z cukrem ubijamy.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych jajek z cukrem wlewamy olej z suszonych pomidorów oraz mleko. Miksujemy. Dodajemy niewielką ilość soli.

Do mąki i proszku do pieczenia dodajemy starty na tarce ser oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Mieszamy. Dodajemy mokre składniki z misy miksera. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i posiekany czosnek. Mieszamy.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Ciastem wypełniamy foremki (papilotki do muffinek) do 3/4 wysokości i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160-170°C (termoobieg) na 25-30 minut.

Bułeczki wyjmujemy z piekarnika, podajemy z surową papryką pokrojoną na kawałki. Bułeczki podajemy wystudzone – idealnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość H Gość H
    3602 dni temu
    polecam

    odpowiedz

  • Mała Gość Mała Gość
    3610 dni temu
    Ja też zrobiłam som pyszne a mam tylko 10 lat

    odpowiedz

  • akinom akinom
    3633 dni temu
    Za to ja jestem bardzo zadowolona z efektu, moja 2 letnia córcia zajada się nimi sama i nie muszę za nią biegać. Mąż też nie narzeka ;-) ja lubię polać sobie ketchupem, może to nie do końca zdrowo, ale smacznie na pewno ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3646 dni temu
    bułeczki są ohydne w smaku...nikt nie chce tego zjeść.... pójdą do ptaków, rozczarowałam się

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    3727 dni temu
    Ja dałam mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą w proporcji 50:50, wyszły znakomite, moje dzieciaki nie mogą się doczekać drugiego śniadania jutro w szkole ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3738 dni temu
    Pyszności dziś zrobiłam mój mąż zjadł 3:) a synek który ma 2latak jedną:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3740 dni temu
    Ewelino, w filmie Karol wspomina o rodzajach użytej mąki. Nie zaleca on zamiany całej mąki, ale informuje, że można zamienić 1/3 mąki pszennej na pełnoziarnistą.

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    3741 dni temu
    Czy można mąkę pszenną zamienić na mąkę pszenną pełnoziarnistą? Czy trzeba zwiększyć ilość proszku do pieczenia?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3741 dni temu
    jezu wkradł się błąd, ale na prawde tak ciężko pomyśleć i zamiast tego zadawac głupie pytania? otóż Doroto: 50 ml oleju z suszonych pomidorów (w płynnej postaci - uwaga - NIE MA potrzeby krojenia...) a do tego 100g POKROJONYCH w kosteczke suszonych pomidorow voila !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3741 dni temu
    Doroto dziękujemy za czujność, oczywiście to pomidory powinny być pokrojone w kosteczkę, nie olej :)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3741 dni temu
    a widzę- 100 gr ale jak pokroić olej :)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3741 dni temu
    50 ml oleju ....pokrojonych w ...drobną kosteczkę - jak pokroić olej i ile tych pomidorów ?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!