Gzik
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • miskę
  • widelec
  • miseczkę

PRZYGOTOWANIE:

DODATKI:

KROK 1: KROIMY CHLEB

Bochenek pokrój na kromki o wybranej grubości.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY RZODKIEWKI

Rzodkiewki umyj, a następnie pokrój je w dość drobną kostkę. Wrzuć je do miseczki.

GZIK:

KROK 4: MIESZAMY TWARÓG ZE ŚMIETANĄ

Do miski dodaj twaróg, a następnie śmietanę i wszystko dokładnie rozgnieć widelcem, łącząc ze sobą. Masa powinna być delikatnie grudkowata.

KROK 5: KROIMY SZCZYPIOREK

Szczypior wraz z cebulką starannie opłucz pod wodą, a następnie osusz go i drobno poszatkuj. Całość dodaj do miseczki z twarożkiem.

KROK 6: DODAJEMY RZODKIEWKI

Do twarożku dodaj rzodkiewki.

KROK 7: DODAJEMY PRZYPRAWY

Gzik przypraw starannie pieprzem i solą, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 8: PODAJEMY GZIK

Wymieszany gzik podaj z w towarzystwie świeżego pieczywa. Możesz także od razu podać kanapki posmarowane gzikiem posypane szczypiorkiem i koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Poznaniak Gość Poznaniak
    51 dni temu
    Nawet nie wiem, gdzie zacząć komentowanie tego przepisu. Na zdjęciu po prostu twaróg posypany szczypiorkiem, więc zupełnie coś innego niż gzik (i coś innego niż w składnikach). W dodatku propozycja podania gziku z chlebem… szkoda gadać.

    odpowiedz


Gzik — tradycyjny smak wielkopolskiej kuchni

Gzik, choć kojarzony głównie z Wielkopolską, niezwykle lubiany jest także na Kujawach, a także w innych częściach Polski. Gzik wielkopolski występuje pod wieloma różnymi postaciami, a każda gospodyni ma na niego swój własny przepis. Nie bez powodu to klasyczne danie zdobyło ogólnopolską popularność — jego smak jest naprawdę wyjątkowy! A dodatkowo do jego przygotowania nie potrzeba ani wielu składników, ani skomplikowanego sprzętu kuchennego, ani wyspecjalizowanej wiedzy kulinarnej. Taki gzik (w gwarze wielkopolskiej “takiego gzika”) może przygotować dosłownie każdy!

Zjedzenie gzika z dodatkiem ziemniaków tudzież świeżego pieczywa to szybki i prosty sposób na zaspokojenie głodu. Dzięki swojej prostocie oraz dostępności składników, stanowi idealną propozycję na letni obiad, śniadanie, kolację lub przekąskę. Doskonale komponuje się ze wspomnianym wyżej pieczywem i ziemniakami, ale może także stać  się świetną bazą dla kulinarnych eksperymentów. Odkryj wraz z nami wszystkie tajniki przyrządzania domowego gzika z różnymi dodatkami!

Co to jest gzik?

Co to jest gzik? Odpowiedź na pytanie o to, co to (a w zasadzie czym jest) gzik, jest prosta — to pochodzący z wielkopolski twarożek z dodatkami. Ten specjał to tradycyjna, regionalna potrawa, której historia sięga XVIII i XIX wieku, kiedy rozwój hodowli krów przyczynił się do zwiększenia produkcji nabiału. Wraz z upowszechnieniem się nabiału,  w szczególności białych serów, pojawił się gzik przygotowywany z twarogu.

W tradycji ludowej gzik to danie postne, które przyrządza się ze zmielonego twarogu i różnych dodatków. Po wymieszaniu składników uzyskuje się jednolitą masę, którą podaje się jako dodatek do ziemniaków w mundurkach (“pyrów z gzikiem”) lub jako dodatek do pieczywa. W niektórych domach gzika jadano także w wersji lekko osłodzonej cukrem. Dziś gzik podaje się zwykle w wersji wzbogaconej o rzodkiewkę i szczypiorek, czasem także koper i pieprz.

Tradycyjny przepis na gzik

Tradycyjny przepis na gzik jest stosunkowo prosty i wymaga niewielu składników. Do jego przygotowania potrzebne są twaróg, kwaśna śmietana, cebula, sól. Jeśli odszukasz przepisy na gzik z ubiegłego wieku, znajdziesz tam informację o mieleniu twarogu z dodatkiem wody zamiast śmietany — ta praktyka jest dziś jednak mało popularna, ponieważ śmietana jest ogólnodostępna.

Bardzo ważnym elementem tej potrawy jest rzecz jasna twaróg, który powinien być tłusty lub półtłusty. To właśnie ten dodatek tłuszczu nadaje potrawie charakterystyczny smak, który doskonale łączy się z kwaśną śmietaną i pozostałymi składnikami. Tłustszy twaróg jest też bardziej sycący, dlatego też taki gzik rewelacyjnie sprawdza się w roli obiadu. Jeśli jednak zależy Ci na tym, aby potrawa była mniej sycąca i mniej kaloryczna, możesz bez problemu przygotować domowy gzik na bazie chudego twarogu. Różne warianty nabiału marki Pilos znajdziesz na półkach naszych sklepów.

Jak zrobić gzik?

Gzik — jak go zrobić? Przygotowanie gzika wymaga jedynie świeżych składników i odrobiny czasu, a w kilka chwil można osiągnąć doskonałą potrawę, o wyjątkowym smaku. Warto zacząć od wyboru odpowiednich składników. Tradycyjnie do gziku używa się zmielonego twarogu oraz kwaśnej śmietany (12% lub 18%), ale jeśli lubisz nieco słodsze smaki, możesz zastąpić ją słodką śmietaną 30%.

Kolejnym krokiem jest właściwe przygotowanie składników. Twaróg należy dokładnie zmielić lub rozgnieść, aby uzyskać w miarę gładką konsystencję, ale z widocznymi grudkami. Tradycyjny gzik nie jest zupełnie gładki, a kawałki twarogu czuć na podniebieniu w trakcie jedzenia. Do takiej twarogowej bazy można zacząć dodawać różne składniki — od klasycznych dodatków takich jak szczypior czy rzodkiewka na ogórku małosolnym czy szparagach kończąc. Nie bój się niecodziennych połączeń — do gzika można dodać prawie wszystko, a zawsze smakuje genialnie!

Domowy gzik może być podawany nie tylko jako dodatek do ziemniaków, ale również jako element różnorodnych dań, np. jako nadzienie do pierogów czy dodatek do sałatek. Warto więc eksperymentować z przepisami i dostosowywać je do własnych preferencji smakowych, by odkryć nowe, wyjątkowe smaki tego tradycyjnego dania.

Serek gzik — z czym połączyć?

Serek gzik to danie, które daje dużą swobodę w eksperymentowaniu ze składnikami, co pozwala tworzyć unikalne smaki i tekstury. Oprócz tradycyjnych składników, takich biały ser, śmietana i cebula, gzik można wzbogacić różnorodnymi składnikami, także tymi nietypowymi, które nadadzą mu zupełnie nowego wyglądu, smaku i charakteru.

Jednym z nietypowych dodatków są suszone pomidory — ten składnik może zupełnie odmienić oblicze tej potrawy. Lekko słone pomidory wydobędą z twarożku to, co najlepsze! Gzik można wzbogacić także o grillowane bakłażany pokrojone w drobną kostkę, które nadadzą potrawie wyjątkowej konsystencji i delikatnego smaku.

Chcesz, aby Twój gzik miał więcej charakteru? Dodaj do niego starty chrzan oraz czosnek albo odrobinę papryczki chili. Pamiętaj o tym, aby nie przesadzić z tymi składnikami, bo ostrość może zdominować smaku twarożku. Innymi nietypowymi składnikami, które warto wrzucić do gzika, są marynowane oliwki i kapary, które w połączeniu z suszonymi pomidorami i bakłażanem stworzą prawdziwie włoską odsłonę tej pysznej potrawy.

W gziku mogą znaleźć się także różne orzechy (np. włoskie czy pistacje), grillowane szparagi, świeże pomidory i ogórki w różnej odsłonie, ugotowane na twardo jajko, rzeżucha lub inne kiełki, czy nawet kawałki suszonej śliwki wędzonej. A jeśli szukasz czegoś prostego, podaj Twój gzik z dodatkiem oleju lnianego i pestek z dyni. Takie połączenie na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom, a Twój gzik nie będzie nudny!

Podanie gzika może być równie różnorodne i kreatywne jak sama potrawa. Tradycyjnie gzik podaje się jako dodatek do ziemniaków, ale istnieje wiele innych możliwości jego wykorzystania. Można podać go jako dip do chrupiących warzyw. Gzik doskonale sprawdzi się również jako nadzienie do kanapek lub tostów. Można także wykorzystać go jako dodatek do sałatek, bowli i naleśników. Dzięki swojej uniwersalności i bogatemu smakowi, gzik może być doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Życzymy smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!