Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
Krok 1: Kroimy pomidory
Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na chwilę, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy szypułkę, pomidory kroimy w kostkę.
Krok 2: Gotujemy pastę
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wraz z pomidorami na gorącej oliwie aż do zeszklenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy przecier pomidorowy, dolewamy bulion i gotujemy przez 5‑7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Studzimy i doprawiamy do smaku.
Krok 3: Blendujemy pastę
Oliwki siekamy. Blendujemy wraz z sosem pomidorowym i serkiem śmietankowym i doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżo upieczonym chlebem lub ciabattą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Klasyczna sałatka grecka
- Makowiec japoński
- Burek ze szpinakiem
- Boczek pieczony
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik świąteczny
- Ciasto na pierogi
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba z piekarnika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1164 dni temu
Witam, Który serek śmietankowy mam użyć? Pozdr Sylwia
Odpowiedz
1164 dni temu
W przepisie sprawdzi się każdy naturalny serek śmietankowy :)