Oliwki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło
Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!

Rollsy serowe z oliwkami i tymiankiem
Macie ochotę na wyśmienitą przekąskę? To szybko sprawdźcie ten przepis i przygotujcie sobie rollsy serowe. Chrupiące ciasto oraz połączenie smaków oliwek, jogurtu greckiego, sera długo dojrzewającego oraz aromatycznego tymianku z pewnością przypadnie wam do gustu.

Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem
Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka zapieczone z ziemniakami w sosie beszamelowym z boczkiem. To idealne danie dla całej rodziny, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też ciekawą formą podania.

Deska serów i wędlin w stylu tapas
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!

Deska serów
Deska serów to doskonały sposób na elegancką i smakowitą przekąskę, która zachwyci Twoich gości. W trakcie tygodni tematycznych w Lidlu można znaleźć prawdziwe perełki, takie jak wyborne sery w stylu francuskim i nie tylko, które idealnie sprawdzą się w takiej kompozycji. Warto skorzystać z tej wyjątkowej selekcji, by stworzyć niepowtarzalną deskę pełną różnorodnych smaków i aromatów.

Pinsa à la panini
Kanapka we włoskim stylu na ciepło, pełna warzyw, ciągnącej się burraty i pysznej mortadeli. Poświęć kilkanaście minut i ciesz się pinsą à la panini!

Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!

Kanapka z grillowanym serem halloumi
Kanapka z pity? W tym daniu inspirowanym kuchnią grecką to jak najbardziej możliwe! Przygotuj tę pyszną kanapkę na ciepło i spróbuj czegoś nowego podczas kolejnej kolacji.

Szakszuka z chorizo i oliwkami
Dla tego śniadania chce się wstawać z łóżka! Szakszuka ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznego chorizo zabierze Cię o poranku do kuchni pełnej słońca.

Pasta kanapkowa z oliwkami
Zadbaj o urozmaicenie tego, z czym podajesz chleb! Wypróbuj przepis Pauli na aromatyczną pastę z twarogu z dodatkiem oliwek i szczypiorku.

Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
Niezwykle prosty przepis na aromatyczne marynowane oliwki, które będą idealną przekąską na imprezę. Zaskocz swoich gości wyjątkową przekąską w hiszpańskim stylu!

Sałatka śniadaniowa z chorizo
Sycąca sałatka z wyjątkowymi składnikami w stylu hiszpańskim to świetne połączenie smaków, które sprawdzi się na śniadanie i nie tylko.

Skąd pochodzą oliwki?
Oliwka europejska uprawiana jest w basenie Morza Śródziemnego od kilku tysięcy lat. Roślina ta pochodzi z Azji Mniejszej. Kraje, które dzisiaj są największymi eksporterami oliwek, to m.in.: Hiszpania, Grecja czy Włochy.
Które oliwki są lepsze – czarne czy zielone?
Na naszym rynku dostępne są zarówno zielone oliwki, jak i czarne. Zielone są zbierane wcześniej, czarne to owoce bardzo już dojrzałe. Jedne i drugie mają podobne właściwości. Zielone są jednak ostrzejsze w smaku i bardziej twarde, ciemne łagodniejsze, słodkawe, bardziej miękkie.
Czy oliwki są zdrowe?
W kuchni śródziemnomorskiej spożywa się duże ilości warzyw i owoców. Wśród nich wielką rolę odgrywają oliwki. Zawierają bardzo dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę serca i układu krążenia. Pomagają ujędrnić brzuch – dzięki nim łatwiej spalić tkankę tłuszczową w tych najbardziej kłopotliwych partiach ciała. Oliwki dostarczają cennego błonnika, który ułatwia przemianę materii i wpływa na pracę jelit. Zawierają związki polifenolowe, które walczą z wolnymi rodnikami, a także związki mineralne, jak: potas, wapń czy magnez. Oliwki zapobiegają nowotworom, np. rakowi piersi. Zawierają kwas foliowy i jod.
Jakie witaminy mają oliwki?
Jedzenie oliwek sprawia, że jesteśmy piękni i młodzi. Można się śmiać, ale rzeczywiście mają takie działanie. Wszystko za sprawą witaminy A, zwanej witaminą młodości. To ona poprawia stan włosów, cery i paznokci, dba też o nasz wzrok. Oliwki zawierają także witaminę E, która zwalcza wolne rodniki. Witamina B z kolei poprawia nasz nastrój i dba o układ nerwowy.
Czy oliwki tuczą?
Oliwki zaleca się stosować we wszelkiego rodzaju dietach. Zawierają bardzo zdrowe tłuszcze. To one powodują spalanie tkanki tłuszczowej w naszym organizmie, zwłaszcza w okolicach brzucha. Jeśli nie przesadzisz z ich ilością, możesz odczuć jedynie pozytywne skutki takiego sposobu odżywiania.
Ile kalorii mają oliwki?
Oliwki są chętnie włączane do diety ze względu na swoje właściwości zdrowotne i zawartość potrzebnych organizmowi tłuszczów. Same oliwki, bez farszu, nie mają tak dużo kalorii. Zielone oliwki to ok. 125 kcal w 100 g. Jedna zielona oliwka ma 4 kcal.
Z czym jeść oliwki?
Bogata w warzywa kuchnia śródziemnomorska wykorzystuje oliwki niemal wszędzie. Głównie jednak są one składnikiem świeżych sałatek. Oliwki wraz z serami są idealnym dodatkiem do wina. Można podawać je w formie koreczków. Z powodzeniem dodasz je także do wszelkiego rodzaju makaronów czy zapiekanek oraz do pizzy. Z oliwek zrobisz tzw. tapenadę, czyli pastę z oliwek, idealną np. do bagietki.
Kiedy dodać oliwki do pizzy?
Oliwki to doskonały składnik pizzy. Jeśli jednak mają pestki, przed dodaniem trzeba je wydrylować. Najlepiej kłaść je na gotowej, upieczonej już pizzy, podobnie jak rukolę czy szynkę parmeńską. Pizza będzie świeża i pyszna, a oliwki pozostaną soczyste i nie stracą swoich wartości.
Jakie oliwki są najlepsze do koreczków?
Planujesz imprezę w domu? Idealnym daniem będą koreczki z oliwek, serów, np. fety, i kabanosów. Oliwki niezależnie od rodzaju czy koloru trzeba najpierw wydrylować, chyba że są bez pestek. Następnie śmiało można nabijać je wraz z innymi składnikami na wykałaczki. Zielone są zwykle nieco twardsze, ale i z czarnymi nie powinno być problemu.
Po co oliwka w martini?
A jaki popularny drink nie może się obejść bez oliwki? Mowa oczywiście o wytrawnym martini. Podawane jest ono z jedną lub kilkoma oliwkami na wykałaczce. Ma to związek z tradycją. Oliwki podkreślają też smak tego drinka, spopularyzowanego przez niezapomnianego agenta 007.
Jak przechowywać oliwki?
Oliwki kupujemy zwykle w słoikach w zalewie. Mogą stać w zacienionym, chłodnym miejscu. Jednak po otwarciu należy trzymać je już tylko w lodówce. Zanurzone w solance wytrzymają ok. 2-3 tygodni, czasem dłużej. Trzeba pamiętać, żeby wyciągać je ze słoika zawsze czystym widelcem.