Oliwki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka arbuzowa
Słodko-słone orzeźwienie, czyli sałatka z arbuza, sera feta i oliwek podana w arbuzie. Wypróbuj ten świetny przepis i odśwież swojego kolejnego grilla!
Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!
Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!
Szakszuka z chorizo i oliwkami
Dla tego śniadania chce się wstawać z łóżka! Szakszuka ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznego chorizo zabierze Cię o poranku do kuchni pełnej słońca.
Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!
Pinsa verde
Czy znasz już kuzynkę pizzy, czyli pinsę? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z nią, korzystając z przepisu Pauli na pinsę z boczkiem i szynką parmeńską! To pyszne danie, które będzie gotowe w 20 minut, zachwyci niejednego domownika.
Kanapki rybki
Szukasz pomysłu, jak urozmaicić śniadania dzieciakom? Oto on! Przygotuj pełne warzyw kanapki rybki, które będą pysznym posiłkiem o poranku.
Pasta kanapkowa z oliwkami
Zadbaj o urozmaicenie tego, z czym podajesz chleb! Wypróbuj przepis Pauli na aromatyczną pastę z twarogu z dodatkiem oliwek i szczypiorku.
Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
Niezwykle prosty przepis na aromatyczne marynowane oliwki, które będą idealną przekąską na imprezę. Zaskocz swoich gości wyjątkową przekąską w hiszpańskim stylu!
Sałatka śniadaniowa z chorizo
Sycąca sałatka z wyjątkowymi składnikami w stylu hiszpańskim to świetne połączenie smaków, które sprawdzi się na śniadanie i nie tylko.
Piyaz
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!
Faszerowane jajka jak kurczaczki
Proste w wykonaniu faszerowane jajka, które swoim wyglądem przypominają kurczaczki. Z pewnością zachwycą nie tylko dzieci i staną się piękną ozdobą wielkanocnego stołu.
Skąd pochodzą oliwki?
Oliwka europejska uprawiana jest w basenie Morza Śródziemnego od kilku tysięcy lat. Roślina ta pochodzi z Azji Mniejszej. Kraje, które dzisiaj są największymi eksporterami oliwek, to m.in.: Hiszpania, Grecja czy Włochy.
Które oliwki są lepsze – czarne czy zielone?
Na naszym rynku dostępne są zarówno zielone oliwki, jak i czarne. Zielone są zbierane wcześniej, czarne to owoce bardzo już dojrzałe. Jedne i drugie mają podobne właściwości. Zielone są jednak ostrzejsze w smaku i bardziej twarde, ciemne łagodniejsze, słodkawe, bardziej miękkie.
Czy oliwki są zdrowe?
W kuchni śródziemnomorskiej spożywa się duże ilości warzyw i owoców. Wśród nich wielką rolę odgrywają oliwki. Zawierają bardzo dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę serca i układu krążenia. Pomagają ujędrnić brzuch – dzięki nim łatwiej spalić tkankę tłuszczową w tych najbardziej kłopotliwych partiach ciała. Oliwki dostarczają cennego błonnika, który ułatwia przemianę materii i wpływa na pracę jelit. Zawierają związki polifenolowe, które walczą z wolnymi rodnikami, a także związki mineralne, jak: potas, wapń czy magnez. Oliwki zapobiegają nowotworom, np. rakowi piersi. Zawierają kwas foliowy i jod.
Jakie witaminy mają oliwki?
Jedzenie oliwek sprawia, że jesteśmy piękni i młodzi. Można się śmiać, ale rzeczywiście mają takie działanie. Wszystko za sprawą witaminy A, zwanej witaminą młodości. To ona poprawia stan włosów, cery i paznokci, dba też o nasz wzrok. Oliwki zawierają także witaminę E, która zwalcza wolne rodniki. Witamina B z kolei poprawia nasz nastrój i dba o układ nerwowy.
Czy oliwki tuczą?
Oliwki zaleca się stosować we wszelkiego rodzaju dietach. Zawierają bardzo zdrowe tłuszcze. To one powodują spalanie tkanki tłuszczowej w naszym organizmie, zwłaszcza w okolicach brzucha. Jeśli nie przesadzisz z ich ilością, możesz odczuć jedynie pozytywne skutki takiego sposobu odżywiania.
Ile kalorii mają oliwki?
Oliwki są chętnie włączane do diety ze względu na swoje właściwości zdrowotne i zawartość potrzebnych organizmowi tłuszczów. Same oliwki, bez farszu, nie mają tak dużo kalorii. Zielone oliwki to ok. 125 kcal w 100 g. Jedna zielona oliwka ma 4 kcal.
Z czym jeść oliwki?
Bogata w warzywa kuchnia śródziemnomorska wykorzystuje oliwki niemal wszędzie. Głównie jednak są one składnikiem świeżych sałatek. Oliwki wraz z serami są idealnym dodatkiem do wina. Można podawać je w formie koreczków. Z powodzeniem dodasz je także do wszelkiego rodzaju makaronów czy zapiekanek oraz do pizzy. Z oliwek zrobisz tzw. tapenadę, czyli pastę z oliwek, idealną np. do bagietki.
Kiedy dodać oliwki do pizzy?
Oliwki to doskonały składnik pizzy. Jeśli jednak mają pestki, przed dodaniem trzeba je wydrylować. Najlepiej kłaść je na gotowej, upieczonej już pizzy, podobnie jak rukolę czy szynkę parmeńską. Pizza będzie świeża i pyszna, a oliwki pozostaną soczyste i nie stracą swoich wartości.
Jakie oliwki są najlepsze do koreczków?
Planujesz imprezę w domu? Idealnym daniem będą koreczki z oliwek, serów, np. fety, i kabanosów. Oliwki niezależnie od rodzaju czy koloru trzeba najpierw wydrylować, chyba że są bez pestek. Następnie śmiało można nabijać je wraz z innymi składnikami na wykałaczki. Zielone są zwykle nieco twardsze, ale i z czarnymi nie powinno być problemu.
Po co oliwka w martini?
A jaki popularny drink nie może się obejść bez oliwki? Mowa oczywiście o wytrawnym martini. Podawane jest ono z jedną lub kilkoma oliwkami na wykałaczce. Ma to związek z tradycją. Oliwki podkreślają też smak tego drinka, spopularyzowanego przez niezapomnianego agenta 007.
Jak przechowywać oliwki?
Oliwki kupujemy zwykle w słoikach w zalewie. Mogą stać w zacienionym, chłodnym miejscu. Jednak po otwarciu należy trzymać je już tylko w lodówce. Zanurzone w solance wytrzymają ok. 2-3 tygodni, czasem dłużej. Trzeba pamiętać, żeby wyciągać je ze słoika zawsze czystym widelcem.