
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- praskę do czosnku
- okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy ok. 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY BOCZEK
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a mięso nabierze złotego koloru.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę, pietruszkę i oliwki dość drobno siekamy, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki przekładamy do dość dużej miski. Do warzyw dokładamy mięso mielone z indyka, całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy ok. 8-10 klopsów.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość dokładnie mieszamy, aż mąka delikatnie się podsmaży. Do zasmażki, cały czas mieszając, stopniowo wlewamy mleko. Sos podgrzewamy, cały czas mieszając, aż stanie się dość gęsty. Na koniec dodajemy do niego przyprawy do smaku i podsmażony boczek i ponownie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Jeśli beszamel zrobi się zbyt rzadki, możemy do niego dodać odrobinę tartego parmezanu, natomiast jeśli będzie zbyt gęsty, możemy dolać mleka.
KROK 4: SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm i układamy ich warstwę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie na ziemniakach układamy klopsiki i wtykamy między nie pozostałe plastry ziemniaków. Całość pokrywamy beszamelem i posypujemy tartą mozzarellą.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Zapiekankę pieczemy przez ok. 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser zarumieniony. Gotowe danie podajemy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem świeżej bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Spaghetti carbonara
- Ryba po japońsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sernik pistacjowy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
279 dni temu
Przepis ciekawy, beszamel wyszedł bez większego problemu.Niestety ziemniaki nie mają szans upiec się w 30-40 minut. Najlepiej je wcześniej podsmażyć. W tej ilości mięsa wychodzi też zdecydowanie więcej pulpetów, około 15. Chyba, że się robi pulpeciory a nie pulpety.
Odpowiedz
330 dni temu
Ziemniaki trzeba pierw podsmażyć. Piekę już 50 minutę i góra przypieczona fest, a ziemniaki surowe.
Odpowiedz