zobacz film Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • praskę do czosnku
  • okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy ok. 22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY BOCZEK

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a mięso nabierze złotego koloru.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę, pietruszkę i oliwki dość drobno siekamy, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki przekładamy do dość dużej miski. Do warzyw dokładamy mięso mielone z indyka, całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy ok. 8-10 klopsów.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL

W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość dokładnie mieszamy, aż mąka delikatnie się podsmaży. Do zasmażki, cały czas mieszając, stopniowo wlewamy mleko. Sos podgrzewamy, cały czas mieszając, aż stanie się dość gęsty. Na koniec dodajemy do niego przyprawy do smaku i podsmażony boczek i ponownie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Jeśli beszamel zrobi się zbyt rzadki, możemy do niego dodać odrobinę tartego parmezanu, natomiast jeśli będzie zbyt gęsty, możemy dolać mleka.

KROK 4: SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ

Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm i układamy ich warstwę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie na ziemniakach układamy klopsiki i wtykamy między nie pozostałe plastry ziemniaków. Całość pokrywamy beszamelem i posypujemy tartą mozzarellą.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Zapiekankę pieczemy przez ok. 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser zarumieniony. Gotowe danie podajemy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    12 dni temu
    Ziemniaki trzeba pierw podsmażyć. Piekę już 50 minutę i góra przypieczona fest, a ziemniaki surowe.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!