Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne
- Rozgrzej piekarnik (funkcja grilla)
Purée ziemniaczane
Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie (20-25 minut). Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku rozpuszczamy 50 g masła, w drugim garnku podgrzewamy 250 ml mleka. Do masła dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy, następnie je miksujemy na patelni i dodajemy stopniowo gorące mleko. Całość miksujemy.
Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, sól. Całość mieszamy.
Mięso
Na patelni podgrzewamy 40 g masła, szklimy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki i chwilę smażymy z cebulą i czosnkiem. Całość mieszamy.
Na patelnię wrzucamy pozbawione skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i chwilę je podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy, podsmażamy. Dodajemy 2-3 szczypty ziół prowansalskich oraz łyżkę mąki, podsmażamy (mąka wyciąga wodę z mięsa). Do mięsa dodajemy 1 żółtko oraz pieprz i sól do smaku. Całość bardzo szybko mieszamy.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całości. Dodajemy purée ziemniaczane, które rozprowadzamy na mięsie. Na końcu ścieramy ser ementaler na całość potrawy. Potrawę w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grilla, a gdy ser lekko się przyrumieni i będzie chrupiący – zapiekankę wyjmujemy.
Jak podawać
Możemy serwować z sałatą i delikatnym winegretem.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta z kurkami
- Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
- Dacquoise orzechowe
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Eklery kawowe
- Mięsno-serowe empanadas z warzywami
- Kaczka po pekińsku
- Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Zapiekanka ziemniaczana
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Risotto z szynką i grzybami
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Regionalna kartoflanka
- DESER SZAMPAŃSKI
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Ciasto z profiterolkami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Miniomlety pomidorowe
- Palia w cytrynach
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (79)
699 dni temu
Witam. Podzieliłam się przepisem z koleżankami w Polsce. Pozwole sobie jednak na jedeną uwagę, jest tutaj trochę za dużo i masła i mleka. Nie mówię że purée ma być suche ale za wodniste nie pasuje do tego przepisu. Osobiście dodaje mleko w trakcie ugniatania ziemniaków, ręcznie. W ten sposób dodam tyle ile trzeba i moje purée jest puszyste. Co do pomidorów to zastępuje je marchewką, która podsmażam z cebulą. Smacznego i pozdrawiam
odpowiedz
1164 dni temu
Mięso doprawiamy tylko ziołami ?
odpowiedz
1164 dni temu
Ewelino, w pierwszej kolejności ziołami prowansalskimi, a następnie, po dodaniu żółtka, również solą i pieprzem. Jeśli jednak są jakieś przyprawy, które lubisz i chciałabyś dodatkowo zastosować je w tym daniu-śmiało, zachęcamy do eksperymentowania! :)
2888 dni temu
To ma sie do hachis parmentier jak sliwka do trufli! Tyle sera ? Pomidory ? Nie ZUPELNIE nie , to jest po prostu jakas tam tysieczna zapiekanka po polsku i tyle . Hachis Parmentier polaga na uzyciu miesa i warzyw z poprzednio-dziennego pot-au-feu .
odpowiedz
2887 dni temu
Całe szczęście w kuchni można łączyć wpływy wielu kultur w jednym daniu :)
2802 dni temu
Bardzo dobry przepis.Mieszkam we Francji,lubie hachis..Pomidory dodaje bo taką wersję woli Żona i Còreczka.Ziemniaki daję w ilości x2,a do tego masełko i szklankę mleka.Całość traktuję blenderem.Powstaje masa o konsystencji budyniu.Sporo gałki,pieprzu i soli do smaku i voila....Pyszne
2802 dni temu
To jest czyjś przepis,a każdy przepis można modyfikować wedle uznania.Baza hachis owszem jest nieco inna,ale każdy robi jak uważa...pozdrawiam
1337 dni temu
Ależ nie "trawię" purystów kulinarnych..... Jakby gotowanie nie było miejscem do zmian, eksperymentów ....Chcę zrobić tę zapiekankę, ale nie mam warzyw z bulionu, zatem nie mogę zrobić?? poza tym znajdziesz mnóstwo francuskich "recettes" podobnych do tej powyższej ...
3148 dni temu
Czy mi się wydaje czy to był przepis Karola albo Pascala? Widnieje teraz jako przepis Lidla i nie ma filmiku. Podobnie ma się rzecz z przepisem na canneloni z cukini
odpowiedz
3147 dni temu
Drogi Gościu, zakończyliśmy współpracę z Pascalem Brodnickim. Po czasie obfitującym w pyszne dania, pozostały przepisy w formie pisemnej. Filmy są już niedostępne. W razie problemów z przygotowaniem dania - służymy pomocą :)
3361 dni temu
Ile to ma kalorii ?
odpowiedz
3394 dni temu
bezsmakwa mamałyga ....
odpowiedz
3446 dni temu
Rewelka, nie dziwię się, że Francuzi wcinają to przynajmniej raz w tygodniu. Domownicy zachwyceni.
odpowiedz
3593 dni temu
Wyszło super! Jak do tej pory najlepszy przepis na to danie. Mleka w sam raz - myślę że to zależy od gatunku ziemniaków, ja użyłam Irysow biale i puszyste. Polecam również mięso doprawic po swojemu, ja dorzucam jeszcze listek laurowy i ziele angielskie.
odpowiedz
3621 dni temu
Dawid, Twoja tajemnica jest z nami bezpieczna ;) Cieszymy się, że romantyczna kolacja we dwoje się udała!
odpowiedz
3623 dni temu
Potrawa petarda, do tego swieczki i wino. Dziewczyna dumna wiec w razie czego Pascal, uczyłeś się ode mnie ;)
odpowiedz
3652 dni temu
zapiekanka świetna, przypominam że wszystko trzeba doprawiać pod swój smak wtedy nie wyjdzie mdłe i zdecydowanie przychylam się od większości - mleka należy użyć mniej, w podanej tutaj ilości robi się konsystencja sosu
odpowiedz
3740 dni temu
ambra-68, mamy nadzieję, że znajdziesz więcej przepisów w Kuchni Lidla, które zagoszczą na stałe w Twoim jadłospisie!
odpowiedz
3741 dni temu
Zapiekanka rewelacja, na stałe zagościła w mojej kuchni. Polecam trochę cebulki i szynki odłożyć do ziemniaków, mają wtedy bardziej wyrazisty smak, do puree proponuję dodać trochę mniej mleka, zamiast mikserem ziemniaki ugniatam tłuczkiem, są bardziej zwarte.
odpowiedz
3754 dni temu
Bardzo dobre, ale moim zdaniem tez trzeba dodac mniej mleka, bo jak wkladamy do piekarnika to piure robi sie jeszcze rzadsze..
odpowiedz
3757 dni temu
Wyszła przepyszna! Uwielbiam kuchnię francuską :-) <3
odpowiedz
3835 dni temu
Dla mnie pycha, przygotowuję z mniejszą ilością masła. Ponadto robię podwójne puree.
odpowiedz
3873 dni temu
Drogi Gościu, Pascal także dodaje pomidory na patelnię w momencie, w którym jest to opisane w przepisie :) Są one jednak już odpowiednio przygotowane i pokrojone.
odpowiedz
3873 dni temu
Tak,w przepisie są ale kucharz o nich zapomniał chyba ,więc dlatego pytam.
odpowiedz
3879 dni temu
Drogi Gościu, pomidory są wymienione w przepisie :) Wrzucamy je na patelnię i podsmażamy - tak jak w przepisie.
odpowiedz
3880 dni temu
A gdzie pomidory są?
odpowiedz
3881 dni temu
Wspaniały przepis! Wybrałam z myślą o dzieciach i zajadały się bardzo :)) Przy następnym przyrządzaniu dodam tylko mniej mleka bo puree wyszło moim zdaniem zbyt rzadkie.
odpowiedz
3887 dni temu
Udany przepis, dodałam tylko trochę mniej mleka. Powtórzę z pewnością. POLECAM
odpowiedz
3891 dni temu
Nietrudne i niedrogie, a bardzo smaczne. I z gruntu francuskie :)
odpowiedz
3894 dni temu
Wyszło mi bardzo delikatne w smaku, naprawdę pyszne, polecam :)
odpowiedz
3894 dni temu
Panie Paskalu bardzo pyszne jeszcze się nie upiekło ale nie możemy się doczekać. Pozdrawiamy
odpowiedz
3899 dni temu
Napalilam sie na ten przepis i myslalam ze bedzie lepsze. Jadalne ale żadna rewelacja. Ziemniaki troche za bardzo "glutowate" i mdle. Ale to na pewno kwestia gustu.
odpowiedz
3908 dni temu
No niestety danie nie przypadło nam do gustu... Puree wyszło zbyt płynne, przez co całość było w formie... zupy, a robione było wg przepisu :(. Dodatkowo brakuje tam warzyw. Zobaczymy jeszcze jak się będzie miało następnego dnia, mamy nadzieję, że lepiej. Myślałam, że będzie to przepis na idealną zapiekankę (w końcu polecane przez Pascala), szkoda, że się tak nie stało.
odpowiedz
3912 dni temu
Robię dzisiaj po raz pierwszy tę zapiekankę,zobaczymy jak wyjdzie.
odpowiedz
3920 dni temu
zrobilam, pyszna nie spodziewalam sie az takiego smaku :-)))
odpowiedz
3929 dni temu
Weroniko, cieszymy się, że zapiekanka trafiła w Twój gust. Zapraszamy do wypróbowania innych przepisów.
odpowiedz
3929 dni temu
Bardzo smaczna zapiekanka:) Robimy ją raz w tygodniu, ale najsmaczniejsza na drugi dzień ! Szybko i przyjemnie.
odpowiedz
3932 dni temu
Zachęcona tak pozytywnymi komentarzami zrobiłam właśnie tę zapiekankę i niestety bardzo się zawiodłam - nikomu w moim domu to nie smakowało (5 osób). Szkoda, więcej tego nie zrobię bo faktycznie żadna rewelacja. Mniej niż średnie
odpowiedz
3951 dni temu
dziś zrobiłam ....super ,dzieciaki talerze wylizały .....w planach dalsze przepisy do zrobienia.
odpowiedz
3961 dni temu
Ja robiłam i zostal bardzo maly kawaleczek na jutro a jedlismy w 2 dorosle osoby i 5 latek takze wcale tak duzo nie wychodzi, chyba ze dajecie wiecej ziemniakow (mezowi tak smakowala ze wzial dokladke) naprawde polecam.
odpowiedz
3961 dni temu
Pychotka szczegolnie ta skorka i moj 5letni syn zjadl ja ze smakiem mezowi rowniez bardzo smakowalo napewno zrobie ja jeszcze
odpowiedz
3969 dni temu
Niby zwykłe mięcho z ziemniakami, ale kurcze pyszne! A na drugi dzień to już w ogóle super:)
odpowiedz
3976 dni temu
w jakiej temperaturze ją odgrzewasz?
odpowiedz
3981 dni temu
Ja już robię ją drugi raz i nam smakuje nawet na drugi dzień odgrzewana... Pycha !!!
odpowiedz
3981 dni temu
Tak robiłam te zapiekankę z kaszy i wyszła obłędnie pyszna :) Zresztą już ją tam skomentowałam :)
odpowiedz
3984 dni temu
Aleksandro, może bardziej przypadnie ci do gustu przepis Karola na zapiekankę z kaszy gryczanej? :) https://kuchnialidla.pl/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-i-cukinii
odpowiedz
3985 dni temu
Szału nie ma... Owszem jadalne, ale zupełnie bez wyrazu... brakuje mi tam wszystkiego - warzyw, ziół, przypraw... Szkoda. :(
odpowiedz
3986 dni temu
Zrobiłam, jak dla mnie za mdłe i tłuste ale może dzieciom smakować
odpowiedz
3989 dni temu
Kalino, Twoje słowa to dla nas wielka radość! Pascal z pewnością się ucieszy!
odpowiedz
3990 dni temu
Bardzo smaczne danie. Chyba dodałam jednak za dużo mleka, bo przy podaniu zrobiła mi się z tego tzw. paciaja :D ale za to smaczna :P
odpowiedz
3990 dni temu
Cześć mam na imię Kalina mam 7 lat i jestem niejadkiem ale jadłam twoją potrawę aż mi się uszy trzęsły. twoja babcia świetnie gotowała.
odpowiedz
3999 dni temu
Jeśli ta zapiekanka ziemniaczana tak bardzo Wam zasmakowała, wypróbujcie również przepis Karola na kresową zapiekankę ziemniaczaną z grzybami: https://kuchnialidla.pl/Kresowa-zapiekanka-ziemniaczana-z-grzybami
odpowiedz
4000 dni temu
PRZEPYSZNE! Bardzo polecam ten przepis! Warte każdej minuty i złotówki poświęconej na przygotowanie tej potrawy!
odpowiedz
4002 dni temu
Ja robiłam dokładnie wg przepisu i ziemniaki mi się trzymały zwarte. a najlepiej wyglądała na drugi dzień - w nocy wbyła w lodówce - ziemniaki całkowicie związały się z serem i widać było dokładnie warstę ziemniaków i mięsa. Ja za mało przyprawiłam ziemniaki i były trochę mdłe.
odpowiedz
4003 dni temu
Naprawdę świetny przepis, tylko troszkę trudno się podaję tą zapiekankę. Do puree dodałem nieco mniej mleka, ale i tak potem pod koniec się zrobiła straszna ciapka. Przy podawaniu trzeba uważać, bo bez ładnie przypieczonego sera wygląda naprawdę nieapetycznie. Ale za to jak smakuje! Dodatkowo posypałem jeszcze ser z wierzchu suszoną bazylią. Dodała swojego smaku! Jest to bardzo ciekawa alternatywa dla kotletów mielonych. W dodatku jestem wielkim fanem kuchni francuskiej.
odpowiedz
4003 dni temu
Spróbowałam :) Wyszło wyśmienite !! :)))
odpowiedz
4005 dni temu
SUPER, SUPER,SUPER!!!!!!!! MMMMM PYCHA! :)
odpowiedz
4006 dni temu
Cieszymy się, że zapiekanka posmakowała także małemu niejadkowi! :)
odpowiedz
4007 dni temu
Pyszna! Łatwa i szybka w przygotowaniu, wszyscy się zajadali a szczególnie moje dziecko które nie jada ziemniaków w żadnej postaci nawet frytek to zapiekankę jadła aż jej się uszy trzęsły:-).
odpowiedz
4007 dni temu
Pyszności, uwaga: trochę tłuste, więc i kaloryczne. Na chłodne dni w sam raz. Dodałam też pieczarki, bo akurat mialam w lodówce i wiecej przypraw do ziemniaków. Ziemniaków nie smażyłam, dodałam mniej masła, pomidory całe, bez skórki, pokrojone. Połączenie 3 rodzajów mięs wypada znakomicie. Polecam szczególnie Panom.
odpowiedz
4010 dni temu
Przepis zaintrygował mnie do tego stopnia , że postanowiłam go zaserwować małym gościom mojego syna na obiad. Dzieciaczki były zachwycone. obiad zjedzony a ja do późnego wieczora odbieram telefony od mam dzieciaków z prośbą o przepis. Nic dodać nic ująć - zdła egzamin
odpowiedz
4010 dni temu
pyszna
odpowiedz
4012 dni temu
Zapraszam serdecznie na nowy projekt studenta, który zabrał się za gotowanie. Efekty znajdziecie na http://studentprzygarach.blox.pl/html Lub na facebooku: https://www.facebook.com/studenckiegary?fref=ts
odpowiedz
4012 dni temu
Super zapiekanka, polecam na zimne jesienne dni.
odpowiedz
4012 dni temu
Polecam . Bardzo podzielne, starczyło na 2 dni :) Łatwe w przygotowaniu. Oby jak najwięcej takich przepisów. :)
odpowiedz
4013 dni temu
Pyszna zapiekanka,zrobiłam ją z ziemniakami,talarkami ,wyszła pyszna :)
odpowiedz
4013 dni temu
Super, rewelacja, jak dla mnie ekstra, dawno czegos tak dobrego nie jadlem, troche mi zeszlo na blenderowaniu ziemniakow ale na pewno dosc szybko powtórze to danie
odpowiedz
4013 dni temu
Rewelka :) Wszyscy wołają o dokladkę
odpowiedz
4013 dni temu
Rewelacja. Gdyby tylko mąż jeszcze posprzątał po tym całym gotowaniu:)
odpowiedz
4013 dni temu
przepis delikatnie zmodyfikowałam i wyszło pyszne, wszyscy się zajadali!
odpowiedz
4014 dni temu
ja zrobiłem i wyszło okej, szału rzeczywiście nie ma ale przecież mówił że jest to dobra alternatywa jeśli macie problem z dziećmi niejadkami które krzywią się na mięso i ziemniaki. dobra szybka potrawa, tylko czemu nie dawał miąższu z pomidorów? ja pokroiłem w małe kawałki i ze skórą i było okej. proponuje dać więcej przypraw i do mielonego i do ziemniaków.
odpowiedz
4014 dni temu
Dobre ale szału niema
odpowiedz
4014 dni temu
ja piekłam 200 stopni i było ok, czas pieczenia aż się zrobi złoty ser :)
odpowiedz
4014 dni temu
zrobiłam, smakuje ok ale bez szału....jak smakuje ? mielony z ziemniakami tylko podany w innej formie :)
odpowiedz
4014 dni temu
niezłe!
odpowiedz
4015 dni temu
Zrobiłam, szczerze to jest mega tłuste, zrobiłam 1 i na tym zakończe, co prawda miałam mieloną pierś z indyka ale mimo to było tłuste, dodałam tylko pół tego masła co w przepisie, straszne, nie smażyłam ziemniaków, a poracja to chyba dla 10 osób wychodzi. Nie polecam
odpowiedz
4015 dni temu
ale w ilu stopniach ma się to piec???
odpowiedz
4016 dni temu
I jak tu się oprzec tak pysznej zapiekance,wygląda pysznie i jest niedroga,jestem na tak :)
odpowiedz
4016 dni temu
Jutro wyprobuje...zapowiada się w wspaniałe zobaczymy jak będzie smakować :-)
odpowiedz
zobacz wszystkie