Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne
  • Rozgrzej piekarnik (funkcja grilla)

Purée ziemniaczane

Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie (20-25 minut). Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.

W garnku rozpuszczamy 50 g masła, w drugim garnku podgrzewamy 250 ml mleka. Do masła dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy, następnie je miksujemy na patelni i dodajemy stopniowo gorące mleko. Całość miksujemy.

Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, sól. Całość mieszamy.

Mięso

Na patelni podgrzewamy 40 g masła, szklimy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.

Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki i chwilę smażymy z cebulą i czosnkiem. Całość mieszamy.

Na patelnię wrzucamy pozbawione skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i chwilę je podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy, podsmażamy. Dodajemy 2-3 szczypty ziół prowansalskich oraz łyżkę mąki, podsmażamy (mąka wyciąga wodę z mięsa). Do mięsa dodajemy 1 żółtko oraz pieprz i sól do smaku. Całość bardzo szybko mieszamy.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całości. Dodajemy purée ziemniaczane, które rozprowadzamy na mięsie. Na końcu ścieramy ser ementaler na całość potrawy. Potrawę w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grilla, a gdy ser lekko się przyrumieni i będzie chrupiący – zapiekankę wyjmujemy.

Jak podawać

Możemy serwować z sałatą i delikatnym winegretem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (79)

Avatar
  • Gość Gość
    699 dni temu
    Witam. Podzieliłam się przepisem z koleżankami w Polsce. Pozwole sobie jednak na jedeną uwagę, jest tutaj trochę za dużo i masła i mleka. Nie mówię że purée ma być suche ale za wodniste nie pasuje do tego przepisu. Osobiście dodaje mleko w trakcie ugniatania ziemniaków, ręcznie. W ten sposób dodam tyle ile trzeba i moje purée jest puszyste. Co do pomidorów to zastępuje je marchewką, która podsmażam z cebulą. Smacznego i pozdrawiam

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    1164 dni temu
    Mięso doprawiamy tylko ziołami ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1164 dni temu
    Ewelino, w pierwszej kolejności ziołami prowansalskimi, a następnie, po dodaniu żółtka, również solą i pieprzem. Jeśli jednak są jakieś przyprawy, które lubisz i chciałabyś dodatkowo zastosować je w tym daniu-śmiało, zachęcamy do eksperymentowania! :)
  • Mon-ja Mon-ja
    2888 dni temu
    To ma sie do hachis parmentier jak sliwka do trufli! Tyle sera ? Pomidory ? Nie ZUPELNIE nie , to jest po prostu jakas tam tysieczna zapiekanka po polsku i tyle . Hachis Parmentier polaga na uzyciu miesa i warzyw z poprzednio-dziennego pot-au-feu .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2887 dni temu
    Całe szczęście w kuchni można łączyć wpływy wielu kultur w jednym daniu :)
  • Marek Marek
    2802 dni temu
    Bardzo dobry przepis.Mieszkam we Francji,lubie hachis..Pomidory dodaje bo taką wersję woli Żona i Còreczka.Ziemniaki daję w ilości x2,a do tego masełko i szklankę mleka.Całość traktuję blenderem.Powstaje masa o konsystencji budyniu.Sporo gałki,pieprzu i soli do smaku i voila....Pyszne
  • Marek Marek
    2802 dni temu
    To jest czyjś przepis,a każdy przepis można modyfikować wedle uznania.Baza hachis owszem jest nieco inna,ale każdy robi jak uważa...pozdrawiam
  • Gość Gość
    1337 dni temu
    Ależ nie "trawię" purystów kulinarnych..... Jakby gotowanie nie było miejscem do zmian, eksperymentów ....Chcę zrobić tę zapiekankę, ale nie mam warzyw z bulionu, zatem nie mogę zrobić?? poza tym znajdziesz mnóstwo francuskich "recettes" podobnych do tej powyższej ...
  • Gość Gość
    3148 dni temu
    Czy mi się wydaje czy to był przepis Karola albo Pascala? Widnieje teraz jako przepis Lidla i nie ma filmiku. Podobnie ma się rzecz z przepisem na canneloni z cukini

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3147 dni temu
    Drogi Gościu, zakończyliśmy współpracę z Pascalem Brodnickim. Po czasie obfitującym w pyszne dania, pozostały przepisy w formie pisemnej. Filmy są już niedostępne. W razie problemów z przygotowaniem dania - służymy pomocą :)
  • Gość5 Gość5
    3361 dni temu
    Ile to ma kalorii ?

    odpowiedz

  • aśka aśka
    3394 dni temu
    bezsmakwa mamałyga ....

    odpowiedz

  • Kuronekochan Kuronekochan
    3446 dni temu
    Rewelka, nie dziwię się, że Francuzi wcinają to przynajmniej raz w tygodniu. Domownicy zachwyceni.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3593 dni temu
    Wyszło super! Jak do tej pory najlepszy przepis na to danie. Mleka w sam raz - myślę że to zależy od gatunku ziemniaków, ja użyłam Irysow biale i puszyste. Polecam również mięso doprawic po swojemu, ja dorzucam jeszcze listek laurowy i ziele angielskie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3621 dni temu
    Dawid, Twoja tajemnica jest z nami bezpieczna ;) Cieszymy się, że romantyczna kolacja we dwoje się udała!

    odpowiedz

  • Dawid Dawid
    3623 dni temu
    Potrawa petarda, do tego swieczki i wino. Dziewczyna dumna wiec w razie czego Pascal, uczyłeś się ode mnie ;)

    odpowiedz

  • Ula Ula
    3652 dni temu
    zapiekanka świetna, przypominam że wszystko trzeba doprawiać pod swój smak wtedy nie wyjdzie mdłe i zdecydowanie przychylam się od większości - mleka należy użyć mniej, w podanej tutaj ilości robi się konsystencja sosu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3740 dni temu
    ambra-68, mamy nadzieję, że znajdziesz więcej przepisów w Kuchni Lidla, które zagoszczą na stałe w Twoim jadłospisie!

    odpowiedz

  • ambra-68 ambra-68
    3741 dni temu
    Zapiekanka rewelacja, na stałe zagościła w mojej kuchni. Polecam trochę cebulki i szynki odłożyć do ziemniaków, mają wtedy bardziej wyrazisty smak, do puree proponuję dodać trochę mniej mleka, zamiast mikserem ziemniaki ugniatam tłuczkiem, są bardziej zwarte.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3754 dni temu
    Bardzo dobre, ale moim zdaniem tez trzeba dodac mniej mleka, bo jak wkladamy do piekarnika to piure robi sie jeszcze rzadsze..

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    3757 dni temu
    Wyszła przepyszna! Uwielbiam kuchnię francuską :-) <3

    odpowiedz

  • Maria Maria
    3835 dni temu
    Dla mnie pycha, przygotowuję z mniejszą ilością masła. Ponadto robię podwójne puree.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3873 dni temu
    Drogi Gościu, Pascal także dodaje pomidory na patelnię w momencie, w którym jest to opisane w przepisie :) Są one jednak już odpowiednio przygotowane i pokrojone.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3873 dni temu
    Tak,w przepisie są ale kucharz o nich zapomniał chyba ,więc dlatego pytam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3879 dni temu
    Drogi Gościu, pomidory są wymienione w przepisie :) Wrzucamy je na patelnię i podsmażamy - tak jak w przepisie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3880 dni temu
    A gdzie pomidory są?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3881 dni temu
    Wspaniały przepis! Wybrałam z myślą o dzieciach i zajadały się bardzo :)) Przy następnym przyrządzaniu dodam tylko mniej mleka bo puree wyszło moim zdaniem zbyt rzadkie.

    odpowiedz

  • Iza Iza
    3887 dni temu
    Udany przepis, dodałam tylko trochę mniej mleka. Powtórzę z pewnością. POLECAM

    odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    3891 dni temu
    Nietrudne i niedrogie, a bardzo smaczne. I z gruntu francuskie :)

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3894 dni temu
    Wyszło mi bardzo delikatne w smaku, naprawdę pyszne, polecam :)

    odpowiedz

  • Paweł i Michał Paweł i Michał
    3894 dni temu
    Panie Paskalu bardzo pyszne jeszcze się nie upiekło ale nie możemy się doczekać. Pozdrawiamy

    odpowiedz

  • ina ina
    3899 dni temu
    Napalilam sie na ten przepis i myslalam ze bedzie lepsze. Jadalne ale żadna rewelacja. Ziemniaki troche za bardzo "glutowate" i mdle. Ale to na pewno kwestia gustu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3908 dni temu
    No niestety danie nie przypadło nam do gustu... Puree wyszło zbyt płynne, przez co całość było w formie... zupy, a robione było wg przepisu :(. Dodatkowo brakuje tam warzyw. Zobaczymy jeszcze jak się będzie miało następnego dnia, mamy nadzieję, że lepiej. Myślałam, że będzie to przepis na idealną zapiekankę (w końcu polecane przez Pascala), szkoda, że się tak nie stało.

    odpowiedz

  • Renata Zapart Renata Zapart
    3912 dni temu
    Robię dzisiaj po raz pierwszy tę zapiekankę,zobaczymy jak wyjdzie.

    odpowiedz

  • Arleta Arleta
    3920 dni temu
    zrobilam, pyszna nie spodziewalam sie az takiego smaku :-)))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3929 dni temu
    Weroniko, cieszymy się, że zapiekanka trafiła w Twój gust. Zapraszamy do wypróbowania innych przepisów.

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    3929 dni temu
    Bardzo smaczna zapiekanka:) Robimy ją raz w tygodniu, ale najsmaczniejsza na drugi dzień ! Szybko i przyjemnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3932 dni temu
    Zachęcona tak pozytywnymi komentarzami zrobiłam właśnie tę zapiekankę i niestety bardzo się zawiodłam - nikomu w moim domu to nie smakowało (5 osób). Szkoda, więcej tego nie zrobię bo faktycznie żadna rewelacja. Mniej niż średnie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3951 dni temu
    dziś zrobiłam ....super ,dzieciaki talerze wylizały .....w planach dalsze przepisy do zrobienia.

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    3961 dni temu
    Ja robiłam i zostal bardzo maly kawaleczek na jutro a jedlismy w 2 dorosle osoby i 5 latek takze wcale tak duzo nie wychodzi, chyba ze dajecie wiecej ziemniakow (mezowi tak smakowala ze wzial dokladke) naprawde polecam.

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    3961 dni temu
    Pychotka szczegolnie ta skorka i moj 5letni syn zjadl ja ze smakiem mezowi rowniez bardzo smakowalo napewno zrobie ja jeszcze

    odpowiedz

  • Anita Anita
    3969 dni temu
    Niby zwykłe mięcho z ziemniakami, ale kurcze pyszne! A na drugi dzień to już w ogóle super:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3976 dni temu
    w jakiej temperaturze ją odgrzewasz?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3981 dni temu
    Ja już robię ją drugi raz i nam smakuje nawet na drugi dzień odgrzewana... Pycha !!!

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3981 dni temu
    Tak robiłam te zapiekankę z kaszy i wyszła obłędnie pyszna :) Zresztą już ją tam skomentowałam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3984 dni temu
    Aleksandro, może bardziej przypadnie ci do gustu przepis Karola na zapiekankę z kaszy gryczanej? :) https://kuchnialidla.pl/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-i-cukinii

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3985 dni temu
    Szału nie ma... Owszem jadalne, ale zupełnie bez wyrazu... brakuje mi tam wszystkiego - warzyw, ziół, przypraw... Szkoda. :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3986 dni temu
    Zrobiłam, jak dla mnie za mdłe i tłuste ale może dzieciom smakować

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3989 dni temu
    Kalino, Twoje słowa to dla nas wielka radość! Pascal z pewnością się ucieszy!

    odpowiedz

  • Helga Helga
    3990 dni temu
    Bardzo smaczne danie. Chyba dodałam jednak za dużo mleka, bo przy podaniu zrobiła mi się z tego tzw. paciaja :D ale za to smaczna :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3990 dni temu
    Cześć mam na imię Kalina mam 7 lat i jestem niejadkiem ale jadłam twoją potrawę aż mi się uszy trzęsły. twoja babcia świetnie gotowała.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3999 dni temu
    Jeśli ta zapiekanka ziemniaczana tak bardzo Wam zasmakowała, wypróbujcie również przepis Karola na kresową zapiekankę ziemniaczaną z grzybami: https://kuchnialidla.pl/Kresowa-zapiekanka-ziemniaczana-z-grzybami

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    4000 dni temu
    PRZEPYSZNE! Bardzo polecam ten przepis! Warte każdej minuty i złotówki poświęconej na przygotowanie tej potrawy!

    odpowiedz

  • do Maciek do Maciek
    4002 dni temu
    Ja robiłam dokładnie wg przepisu i ziemniaki mi się trzymały zwarte. a najlepiej wyglądała na drugi dzień - w nocy wbyła w lodówce - ziemniaki całkowicie związały się z serem i widać było dokładnie warstę ziemniaków i mięsa. Ja za mało przyprawiłam ziemniaki i były trochę mdłe.

    odpowiedz

  • Maciek Maciek
    4003 dni temu
    Naprawdę świetny przepis, tylko troszkę trudno się podaję tą zapiekankę. Do puree dodałem nieco mniej mleka, ale i tak potem pod koniec się zrobiła straszna ciapka. Przy podawaniu trzeba uważać, bo bez ładnie przypieczonego sera wygląda naprawdę nieapetycznie. Ale za to jak smakuje! Dodatkowo posypałem jeszcze ser z wierzchu suszoną bazylią. Dodała swojego smaku! Jest to bardzo ciekawa alternatywa dla kotletów mielonych. W dodatku jestem wielkim fanem kuchni francuskiej.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    4003 dni temu
    Spróbowałam :) Wyszło wyśmienite !! :)))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4005 dni temu
    SUPER, SUPER,SUPER!!!!!!!! MMMMM PYCHA! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4006 dni temu
    Cieszymy się, że zapiekanka posmakowała także małemu niejadkowi! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4007 dni temu
    Pyszna! Łatwa i szybka w przygotowaniu, wszyscy się zajadali a szczególnie moje dziecko które nie jada ziemniaków w żadnej postaci nawet frytek to zapiekankę jadła aż jej się uszy trzęsły:-).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4007 dni temu
    Pyszności, uwaga: trochę tłuste, więc i kaloryczne. Na chłodne dni w sam raz. Dodałam też pieczarki, bo akurat mialam w lodówce i wiecej przypraw do ziemniaków. Ziemniaków nie smażyłam, dodałam mniej masła, pomidory całe, bez skórki, pokrojone. Połączenie 3 rodzajów mięs wypada znakomicie. Polecam szczególnie Panom.

    odpowiedz

  • Lidia Jedrzejczak Lidia Jedrzejczak
    4010 dni temu
    Przepis zaintrygował mnie do tego stopnia , że postanowiłam go zaserwować małym gościom mojego syna na obiad. Dzieciaczki były zachwycone. obiad zjedzony a ja do późnego wieczora odbieram telefony od mam dzieciaków z prośbą o przepis. Nic dodać nic ująć - zdła egzamin

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4010 dni temu
    pyszna

    odpowiedz

  • Student Student
    4012 dni temu
    Zapraszam serdecznie na nowy projekt studenta, który zabrał się za gotowanie. Efekty znajdziecie na http://studentprzygarach.blox.pl/html Lub na facebooku: https://www.facebook.com/studenckiegary?fref=ts

    odpowiedz

  • Ali Ali
    4012 dni temu
    Super zapiekanka, polecam na zimne jesienne dni.

    odpowiedz

  • agak_86 agak_86
    4012 dni temu
    Polecam . Bardzo podzielne, starczyło na 2 dni :) Łatwe w przygotowaniu. Oby jak najwięcej takich przepisów. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4013 dni temu
    Pyszna zapiekanka,zrobiłam ją z ziemniakami,talarkami ,wyszła pyszna :)

    odpowiedz

  • Arek Arek
    4013 dni temu
    Super, rewelacja, jak dla mnie ekstra, dawno czegos tak dobrego nie jadlem, troche mi zeszlo na blenderowaniu ziemniakow ale na pewno dosc szybko powtórze to danie

    odpowiedz

  • Arek Arek
    4013 dni temu
    Rewelka :) Wszyscy wołają o dokladkę

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    4013 dni temu
    Rewelacja. Gdyby tylko mąż jeszcze posprzątał po tym całym gotowaniu:)

    odpowiedz

  • Anna Anna
    4013 dni temu
    przepis delikatnie zmodyfikowałam i wyszło pyszne, wszyscy się zajadali!

    odpowiedz

  • kopernik kopernik
    4014 dni temu
    ja zrobiłem i wyszło okej, szału rzeczywiście nie ma ale przecież mówił że jest to dobra alternatywa jeśli macie problem z dziećmi niejadkami które krzywią się na mięso i ziemniaki. dobra szybka potrawa, tylko czemu nie dawał miąższu z pomidorów? ja pokroiłem w małe kawałki i ze skórą i było okej. proponuje dać więcej przypraw i do mielonego i do ziemniaków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4014 dni temu
    Dobre ale szału niema

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4014 dni temu
    ja piekłam 200 stopni i było ok, czas pieczenia aż się zrobi złoty ser :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4014 dni temu
    zrobiłam, smakuje ok ale bez szału....jak smakuje ? mielony z ziemniakami tylko podany w innej formie :)

    odpowiedz

  • jpet642 jpet642
    4014 dni temu
    niezłe!

    odpowiedz

  • Anfa Anfa
    4015 dni temu
    Zrobiłam, szczerze to jest mega tłuste, zrobiłam 1 i na tym zakończe, co prawda miałam mieloną pierś z indyka ale mimo to było tłuste, dodałam tylko pół tego masła co w przepisie, straszne, nie smażyłam ziemniaków, a poracja to chyba dla 10 osób wychodzi. Nie polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4015 dni temu
    ale w ilu stopniach ma się to piec???

    odpowiedz

  • OLA OLA
    4016 dni temu
    I jak tu się oprzec tak pysznej zapiekance,wygląda pysznie i jest niedroga,jestem na tak :)

    odpowiedz

  • Gość jola Gość jola
    4016 dni temu
    Jutro wyprobuje...zapowiada się w wspaniałe zobaczymy jak będzie smakować :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!