zobacz film Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne
  • Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg)
  • Ugotuj kaszę gryczaną na sypko

Mięso

Mięso mielone solimy, doprawiamy białym mielonym pieprzem i smażymy na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor. Lekko przysmażone dzielimy na patelni za pomocą łopatki na mniejsze kawałki, następnie mięso dobrze przesmażamy.

Usmażone mięso doprawiamy kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu. Tak przygotowane, przekładamy do naczynia.

Sos beszamel (zasmażka)

Do garnka dodajemy masło i mąkę, gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku oraz dużą szczyptę majeranku i mieszamy. Podgrzewamy 2-3 minuty, dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Na końcu dosypujemy biały mielony pieprz.

Cukinia

Na patelni, na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Smażymy cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, następnie dodajemy marchew, pietruszkę i szczyptę majeranku. Przesmażamy, dodajemy niewielką ilość wody i ponownie podduszamy ok. 5 minut. Dodajemy przesmażone mięso i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sosem i odparowujemy przez mniej więcej 10 minut. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i chwilę smażymy.

Ugotowaną kaszę gryczaną przesypujemy do naczynia, na kaszę wylewamy sos beszamel i wysypujemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz 3-4 żółtka jajek. Mieszamy na jednolitą masę.

Plastry cukinii marynujemy olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Mieszamy całość. Przesmażamy na patelni, na lekko brązowy kolor. Następnie przekładamy cukinię na talerz.

Czyste naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie olejem rzepakowym. Podsypujemy mąką, wykładamy kaszę na dno naczynia żaroodpornego. Na kaszę wykładamy pierwszą część sera pokrojonego w paseczki, na ser wykładamy mięso z warzywami. Na mięso wykładamy pokrojone plastry cukinii. Plastry cukinii posypujemy serem wędzonym, pokrojonym w paseczki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 20-30 minut.

Jak podawać

Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypujemy ją serem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1186 dni temu
    Smakoszu, w trosce o Twoje zdrowie rekomendujemy wyeliminowanie z menu zepsutego miejsca. Nie tylko w powyższej potrawie ;)

    odpowiedz

  • Smakosz Smakosz
    1186 dni temu
    a czy można użyć zepsutego mięsa

    odpowiedz

  • kate kate
    1243 dni temu
    bardzo pracochłonna, smaczna, ale nie powtórzę jej więcej, smak bez szału, za długo się ją robi, zbyt kaloryczna

    odpowiedz

  • Krystyna Fletcher Krystyna Fletcher
    1286 dni temu
    Owszem pracochłonna, ale fenomenalna w smaku!! Ja podawałam ją również z surówką z kiszonej kapusty, z marchewką i kuminem. Świetnie się to razem komponowało. Polecam z całego serca! :)

    odpowiedz

  • ajka ajka
    1332 dni temu
    Bardzo pracochłonna ale Smaczna i sycąca.Robiłam z 2/3 porcji i wyszło sporo,5 osób można nakarmic.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1391 dni temu
    Bardzo smaczne danie, polecam zastąpić kaszę gryczną na kaszę pęczak, nie dodawać kminku i żółtek - smakuje jeszcze lepiej

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1456 dni temu
    Drogi Gościu, przepis oczywiście można uprościć, jednak nie uzyskamy tak bogatego smaku dania. Sos natomiast zapobiegnie przed nadmiernym wysuszeniem zapiekanki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1456 dni temu
    za dużo zachodu z ta kasza , wystarczyloby do tego tylko mięso przesmazone na wierzch i ewentualnie ta cukinia, a po co ten sos ,zóltka,sery..??? nawalonne tych skladnikow jak na torcie, prosciej i szybciej oraz mniej kalorycznie po uproszczeniu tego przepisu...

    odpowiedz

  • d. d.
    1498 dni temu
    Zapiekanka - mimo iż rzeczywiście wymaga trochę zachodu - po prostu genialna! Nigdy nie połączyłabym takich składników z kaszą, ale ostateczny efekt - rewelacja :) Dzięki temu daniu przekonałam do kaszy gryczanej nawet siostrę :)

    odpowiedz

  • kr kr
    1565 dni temu
    Zapiekanka pracochłonna ,pyszna i na pewno zrobię jeszcze kiedyś :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1590 dni temu
    Cieszymy się, że znalazłaś u nas danie, które zasmakowało Twoim najbliższym! :)

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    1590 dni temu
    Ależ zachwycające! I już się pytają, kiedy znowu to zrobię - a to mówi samo za siebie :)

    odpowiedz

  • Bożena. Bożena.
    1591 dni temu
    Muszę koniecznie wypróbować .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1645 dni temu
    Danie pracochłone, ale genialne!

    odpowiedz

  • Ela Ela
    1670 dni temu
    Rewelacyjne danie, coś wspaniałego, pychota, niebo w gębie i można tak długo o tym daniu, Karolu uwielbiamy cię.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1686 dni temu
    Moniko, wspaniale, że Twoje trudny wynagrodził smak!

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1686 dni temu
    Trochę pracochłonna ale naprawdę warto!!! wszyscy się zajadali, kasza gryczana odkryta na nowo. W godzinkę się wyrobiłam bez problemu:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1697 dni temu
    Zaangażować drugą osobę? Doskonały pomysł! :) Gotowanie we dwoje to sama przyjemność!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1699 dni temu
    Godzina na przyrządzenie tej zapiekanki? tak ale chyba dwie osoby muszą ją przygotowywać.. proponuję zarezerwować sobie chociaż jeszcze jedną dodatkową godzinkę;)

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1702 dni temu
    Rewelacja!!! Uwielbiam kaszę gryczaną a przepis Pana Okrasy jak zawsze przypadł mi do gustu. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1703 dni temu
    Smaczna jednak szału nie ma, trochę za dużo pracy przy niej.

    odpowiedz

  • Goszam Goszam
    1704 dni temu
    Pyyyszne danie! W życiu bym nie wpadła na zapiekankę z kaszy! Cała rodzinka się zajada! A ser biały wędzony na to - wisienka na torcie :)

    odpowiedz

  • Student Student
    1708 dni temu
    Zapraszam serdecznie na nowy projekt studenta, który zabrał się za gotowanie. Efekty znajdziecie na http://studentprzygarach.blox.pl/html Lub na facebooku: https://www.facebook.com/studenckiegary?fref=ts

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1708 dni temu
    Rewelacja.Wczoraj robiłam zapiekankę Pascala i ta zdecydowanie lepsza...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1709 dni temu
    Super:) zamiast kaszy gryczanej uzyłem pieczarek i wyszło swietnie. Jak wyciagniemy z piekarnika to wyglada jak malaowane. potem na talerzu juz nie konecznie. ale nie wazne. Smakuje super. no i ten kminek robi swoje dodajcie go duuzooo :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1711 dni temu
    Pokrojoną cukinię można wcześniej obsypać solą i poczekać z 15 minut wtedy puści ten gorzki sok i nie będzie miała goryczki w smaku. Po umyciu dopiero podsmażam. Polecam wtedy jest dużo lepsza.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1711 dni temu
    Mniam mniam ale pyszna zapiekanka.Polecam !!!

    odpowiedz

  • Dominika Dominika
    1711 dni temu
    Zrobiłam! Naprawdę pyszna! Nie sądziłam, ze mieso z kminkiem moze tak dobrze smakowac:) no i beszamel z majerankiem tez wyszedl smakowity. Polecam

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1712 dni temu
    Lubię takie zapiekanki, na pewno wypróbuję, fajnie że mięsko w promocji, a szynka szwardzwaldzka z Lidla równie dobrze sparawdza się do sałatek :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram