Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne
- Moździerz
- Tarkę o grubych oczkach
- Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej:
Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie.
Mięso
Mięso mielone solimy, doprawiamy białym mielonym pieprzem i smażymy na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor. Lekko przysmażone dzielimy na patelni za pomocą łopatki na mniejsze kawałki, następnie mięso dobrze przesmażamy.
Usmażone mięso doprawiamy roztartym w moździerzu kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu. Tak przygotowane, przekładamy do naczynia.
Sos beszamel (zasmażka)
Do garnka dodajemy masło i mąkę, gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku oraz dużą szczyptę majeranku i mieszamy. Podgrzewamy 2-3 minuty, dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Na końcu dosypujemy biały mielony pieprz.
Cukinia
Na patelni, na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Smażymy posiekaną w kostkę cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę siekamy. Do cebuli i czosnku dodajemy marchew, pietruszkę i szczyptę majeranku. Przesmażamy, dodajemy niewielką ilość wody i ponownie podduszamy ok. 5 minut. Dodajemy przesmażone mięso i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sosem i odparowujemy przez mniej więcej 10 minut. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i chwilę smażymy.
Ugotowaną kaszę gryczaną przesypujemy do naczynia, na kaszę wylewamy sos beszamel i wysypujemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz 3-4 żółtka jajek. Mieszamy na jednolitą masę.
Cukinie myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm, marynujemy olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Mieszamy całość. Przesmażamy na patelni, na lekko brązowy kolor. Następnie przekładamy cukinię na talerz.
Czyste naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie olejem rzepakowym. Podsypujemy mąką, wykładamy kaszę na dno naczynia żaroodpornego. Na kaszę wykładamy pierwszą część sera pokrojonego w paseczki, na ser wykładamy mięso z warzywami. Na mięso wykładamy pokrojone plastry cukinii. Plastry cukinii posypujemy serem wędzonym, pokrojonym w paseczki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 20-30 minut.
Jak podawać
Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypujemy ją serem.
Zobacz podobne
przepisy
Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.
Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.
Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Uszka z grzybami
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ryba po japońsku
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (29)
3554 dni temu
Smakoszu, w trosce o Twoje zdrowie rekomendujemy wyeliminowanie z menu zepsutego miejsca. Nie tylko w powyższej potrawie ;)
odpowiedz
3555 dni temu
a czy można użyć zepsutego mięsa
odpowiedz
3611 dni temu
bardzo pracochłonna, smaczna, ale nie powtórzę jej więcej, smak bez szału, za długo się ją robi, zbyt kaloryczna
odpowiedz
3655 dni temu
Owszem pracochłonna, ale fenomenalna w smaku!! Ja podawałam ją również z surówką z kiszonej kapusty, z marchewką i kuminem. Świetnie się to razem komponowało. Polecam z całego serca! :)
odpowiedz
3700 dni temu
Bardzo pracochłonna ale Smaczna i sycąca.Robiłam z 2/3 porcji i wyszło sporo,5 osób można nakarmic.
odpowiedz
3759 dni temu
Bardzo smaczne danie, polecam zastąpić kaszę gryczną na kaszę pęczak, nie dodawać kminku i żółtek - smakuje jeszcze lepiej
odpowiedz
3824 dni temu
Drogi Gościu, przepis oczywiście można uprościć, jednak nie uzyskamy tak bogatego smaku dania. Sos natomiast zapobiegnie przed nadmiernym wysuszeniem zapiekanki.
odpowiedz
3824 dni temu
za dużo zachodu z ta kasza , wystarczyloby do tego tylko mięso przesmazone na wierzch i ewentualnie ta cukinia, a po co ten sos ,zóltka,sery..??? nawalonne tych skladnikow jak na torcie, prosciej i szybciej oraz mniej kalorycznie po uproszczeniu tego przepisu...
odpowiedz
3866 dni temu
Zapiekanka - mimo iż rzeczywiście wymaga trochę zachodu - po prostu genialna! Nigdy nie połączyłabym takich składników z kaszą, ale ostateczny efekt - rewelacja :) Dzięki temu daniu przekonałam do kaszy gryczanej nawet siostrę :)
odpowiedz
3933 dni temu
Zapiekanka pracochłonna ,pyszna i na pewno zrobię jeszcze kiedyś :)
odpowiedz
3958 dni temu
Cieszymy się, że znalazłaś u nas danie, które zasmakowało Twoim najbliższym! :)
odpowiedz
3958 dni temu
Ależ zachwycające! I już się pytają, kiedy znowu to zrobię - a to mówi samo za siebie :)
odpowiedz
3960 dni temu
Muszę koniecznie wypróbować .
odpowiedz
4014 dni temu
Danie pracochłone, ale genialne!
odpowiedz
4038 dni temu
Rewelacyjne danie, coś wspaniałego, pychota, niebo w gębie i można tak długo o tym daniu, Karolu uwielbiamy cię.
odpowiedz
4054 dni temu
Moniko, wspaniale, że Twoje trudny wynagrodził smak!
odpowiedz
4054 dni temu
Trochę pracochłonna ale naprawdę warto!!! wszyscy się zajadali, kasza gryczana odkryta na nowo. W godzinkę się wyrobiłam bez problemu:)
odpowiedz
4065 dni temu
Zaangażować drugą osobę? Doskonały pomysł! :) Gotowanie we dwoje to sama przyjemność!
odpowiedz
4068 dni temu
Godzina na przyrządzenie tej zapiekanki? tak ale chyba dwie osoby muszą ją przygotowywać.. proponuję zarezerwować sobie chociaż jeszcze jedną dodatkową godzinkę;)
odpowiedz
4071 dni temu
Rewelacja!!! Uwielbiam kaszę gryczaną a przepis Pana Okrasy jak zawsze przypadł mi do gustu. :)
odpowiedz
4071 dni temu
Smaczna jednak szału nie ma, trochę za dużo pracy przy niej.
odpowiedz
4073 dni temu
Pyyyszne danie! W życiu bym nie wpadła na zapiekankę z kaszy! Cała rodzinka się zajada! A ser biały wędzony na to - wisienka na torcie :)
odpowiedz
4077 dni temu
Zapraszam serdecznie na nowy projekt studenta, który zabrał się za gotowanie. Efekty znajdziecie na http://studentprzygarach.blox.pl/html Lub na facebooku: https://www.facebook.com/studenckiegary?fref=ts
odpowiedz
4077 dni temu
Rewelacja.Wczoraj robiłam zapiekankę Pascala i ta zdecydowanie lepsza...
odpowiedz
4077 dni temu
Super:) zamiast kaszy gryczanej uzyłem pieczarek i wyszło swietnie. Jak wyciagniemy z piekarnika to wyglada jak malaowane. potem na talerzu juz nie konecznie. ale nie wazne. Smakuje super. no i ten kminek robi swoje dodajcie go duuzooo :)
odpowiedz
4079 dni temu
Pokrojoną cukinię można wcześniej obsypać solą i poczekać z 15 minut wtedy puści ten gorzki sok i nie będzie miała goryczki w smaku. Po umyciu dopiero podsmażam. Polecam wtedy jest dużo lepsza.
odpowiedz
4080 dni temu
Mniam mniam ale pyszna zapiekanka.Polecam !!!
odpowiedz
4080 dni temu
Zrobiłam! Naprawdę pyszna! Nie sądziłam, ze mieso z kminkiem moze tak dobrze smakowac:) no i beszamel z majerankiem tez wyszedl smakowity. Polecam
odpowiedz
4080 dni temu
Lubię takie zapiekanki, na pewno wypróbuję, fajnie że mięsko w promocji, a szynka szwardzwaldzka z Lidla równie dobrze sparawdza się do sałatek :)
odpowiedz
zobacz wszystkie