
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (góra-dół)
Przygotuj wcześniej
Przed przystąpieniem do gotowania mocz śledzie w mleku przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie obierz.
Przygotowanie
1 por rozcinamy na pół, a następnie drobno kroimy. 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną oliwę dodajemy masło, następnie wrzucamy pokrojony por, delikatnie solimy, dodajemy pieprz. Mieszamy. Dodajemy wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje. Ziemniaki pokrojone w talarki układamy na dnie małych miseczek. Następnie wykładamy na ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje. Śledzie wyciągamy z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę. Kroimy je na mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza. Do miski wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy za pomocą widelca. Przelewamy do miseczek ze śledziami. Za pomocą namoczonego noża odcinamy całą skórkę camemberta. Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w miseczkach. Miseczki wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 190°C na 20-25 minut.
Następnie włączamy w piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni. Wyciągamy zapiekanki z pieca. Dekorujemy je za pomocą natki pietruszki.
Na talerz wykładamy miks sałat, polewamy ją niewielką ilością oliwy z oliwek.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.


Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.


Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.


Pieczony łosoś z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.


Komentarze (27)
1722 dni temu
O ludzie, co za połączenie ! Zrobiłem już kilka razy i nie mam dosyć. Wprawdzie zrobiłem to w naczyniu żaroodpornym a nie w miseczkach, ale lepiej robić w miseczkach bo jakoś umysł traktuje je jako osobne porcje a jak pół piekarnika było tej zapiekanki to nie mogłem przestać jeść. Trochę tłuste danie ale ludzieeeeeee. LUDZIEEEE!!!!!
odpowiedz
3047 dni temu
A ja poproszę śledzia bez konserwantów, bo co mi po omega-3, jak przy okazji mam truć siebie i rodzinę chemią..
odpowiedz
3258 dni temu
Więcej przepisów na śledzia poprosze! Ta niedoceniana rybka ma niewiele mniej kwasów omega-3 niż modny łosoś. A smakowo przecież rewelacja. Szczególnie matjas :)
odpowiedz
3364 dni temu
GENIALNE! z takim oto pysznym smakiem weszliśmy w Nowy Rok, bo postanowiłam przygotować zapiekankę na Sylwestra, było pysznie :)
odpowiedz
3366 dni temu
SweetStudent, dziękujemy za miłe słowa :)
odpowiedz
3374 dni temu
Pyszne! Tak jak było powiedziane koniecznie trzeba moczyć śledzie całą noc i uważać z solą. Poza tym w przepisie wymienia się 2 opakowania śledzi, ale nie ma podanej wagi. U mnie wyszło więc 250 g/4 porcje więc było akurat dla każdego (chyba nikt, kto nie jest zagorzałym wielbicielem śledzi, nie próbuje upchnąć w miseczkach 500 g ryby), zresztą na filmie widać, że są wykorzystane ok. 4 filety. Świetna strona, nie tylko "merytorycznie", ale również pod względem szaty graficznej:)
odpowiedz
3583 dni temu
Nie sądziliśmy, że będzie aż tak pyszne :) http://obiednie.blogspot.com/2013/04/sledziowa-niespodzianka.html
odpowiedz
3642 dni temu
Zrobiliśmy tę zapiekankę w naczyniu żaroodpornym - została połowa, którą chętnie wymienimy na inną potrawę ;-) Wrażenia smakowe średnie, śledź i camembert to zestawienie nie dla nas. Drugi raz nie będziemy tego przyrządzać.
odpowiedz
3643 dni temu
Zapisania jest naprawdę bardzo dobra, uważam ze dzięki sledziowi ma niebanalny smak. Oczywiście trzeba długo moczyc najlepiej w mleku i dodać troszkę mniej niż w przepisie wtedy nie zdominuje potrawy. Ja miast postaci dodalam uprazony slonecznik i pora poddusilam na wodzie bez wina. Smak niepowtarzalny wyraźnie wyczuwalny aromatyczny por, plesniowy ser i zadziorna slonosc sledzia. Do tego podalam sałate z winegretem z przepisu Pascala schab pod beszamelem. Moim zdaniem ten sposob na rybe to strzał w dziesiątkę! Polecam
odpowiedz
3643 dni temu
Pyszne danie! Dzięki za ciekawe i eleganckie danie ze śledziami.
odpowiedz
3650 dni temu
przeczytałam komentarze i namoczyłam śledzie na noc tylko jedna paczkę i tak za słone i za dużo, moim zdaniem jeden płat śledzia spokojnie wystarczy na trzy zapiekanki, dalej zamiast pistacji orzechy nerkowca przede wszystkim dlatego żeby dodatkowo nie dosalać. Ogólnie po tych poprawkach będzie niezłe!!!!!
odpowiedz
3653 dni temu
niestety moja intuicja co do przepisów mnie zawiodła. Ta zapiekanka to kompletna klapa, smak śledzia całkowicie ją zdominował. Jak już ktoś wcześniej wspomniał - można powtórzyć, ale z innym dodatkiem, najlepiej mięsnym... Mimo wszystko - na bieżąco obserwuję Wasze przepisy, bo jest się czym inspirować. Zdrowych, wesołych świąt ;)
odpowiedz
3655 dni temu
Zrobiłam. Pyszności!!!!
odpowiedz
3659 dni temu
Łatwe w przygotowaniu ale niestety śledź smakuje bardzo nieciekawie w tej zapiekance, w zasadzie psuje resztę .... W przyszłości pokombinuję z innym dodatkiem mięsnym.
odpowiedz
3661 dni temu
Zapiekankę popełniłem dzisiaj dla mojej luby ;-) Kilka uwag: Wykorzystałem płaską dużą formę (łatwiej porcjować), ziemniaków trochę więcej niż w przepisie, śmietany wystarczy w zupełności 200ml (małe opakowanie), śledzia też dałem trochę mniej (tyle, żeby była jednolita warstwa). Ważna sprawa, śledzie muszą się moczyć w mleku minimum noc, dzięki czemu nie zdominują potrawy. Uważać z solą! Odczucia? Danie bardzo smaczne, polecam, mojej Ani bardzo smakowało, zwłaszcza z białym wytrawnym winem. Uważam, że przepis jak najbardziej do powtórzenia, nie słuchajcie malkontentów z poprzednich komentarzy - gotujcie z głową i próbujcie składników na każdym etapie - wyjdzie smaczne i zdrowe :)
odpowiedz
3665 dni temu
Niezłe, smak całkiem ciekawy. Tylko jedno ale..., mniej śledzia, bo niestety przy tych proporcjach mocno dominuje w potrawie (na moje oko w granicach pomiędzy 300 a max. 400g), no i bezwzględnie mocno go wypłukać.
odpowiedz
3665 dni temu
Pewien facet ,którego dobrze znam zrobił tę potrawę (dla teściowej:-))) Ponoć wyśmienite .Poczekam może zrobi i dla mnie... KIEDYŚ :-))))))))) POZDRAWIAM SMAKOSZY I TEGO PANA!!! :-))))
odpowiedz
3665 dni temu
dość orginalne danie ale dla odważnych. Śledź zdominował całą potrawę, i raczej na dobre to nie wyszło. Potrawa zdecydowanie dla smakoszy. Łatwo się przygotowuje ale to jedyna zaleta. Śledź w zapiekance się nie sprawdza.
odpowiedz
3667 dni temu
Dostałem gazetkę na maila już w piątek i zrobiłem śledzika już w piątek, na Dzień Kobiet dla mojej dziewuchy :) Ceny nie promocyjne, ale nie mogłem się doczekać. Wyszło rewelacyjnie Z uwagi tylko na nieco większe salaterki dałem więcej ziemniaków na dno. Reszta bez zmian. Śledź wyszedł niesamowicie aromatyczny i intensywny, a jednocześnie delikatny, wyrazisty i do białego, wytrawnego winka totalny odjazd. Polecam. Pascal: świetny przepis, dziękuję!
odpowiedz
3668 dni temu
Faktycznie wydałem ponad 45 zł i nie kupiłem jeszcze pistacji i oliwy z oliwek. Drogawe ale zrobię :(
odpowiedz
3668 dni temu
danie może być ciekawe ale koszty składników dosyć wysokie (pistacje, wino, camembert to już około 40zł w zależność od wina) moim zdaniem jak na danie wegetariańskie to trochę za dużo
odpowiedz
3669 dni temu
Polecam, smaczna potrawa, proszę tylko uważać na to aby sledzie nie były zbyt słone.
odpowiedz
3669 dni temu
wygląda pysznie, jak znalazł na postny piątek!
odpowiedz
3669 dni temu
Nie przejmujcie się komentarzami malkontentów. Ludziom zawsze coś nie pasuje. Podawajcie te przepisy jak najdłużej - dla wielu są inspiracją i świetnym urozmaiceniem menu;-)
odpowiedz
3669 dni temu
a moze LIDL moglby podawac tez kalorycznosc proponowanych przez P. i O. posiłków...?
odpowiedz
3669 dni temu
Pascal - pycha. Już wiem co jutro będę mieć na obiad.
odpowiedz
3670 dni temu
Coś tu pomieszane, obrazek nie zgadza się z opisem....?
odpowiedz
zobacz wszystkie