Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (góra-dół)

Przygotuj wcześniej

Przed przystąpieniem do gotowania mocz śledzie w mleku przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie obierz. 

Przygotowanie

1 por rozcinamy na pół, a następnie drobno kroimy. 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną oliwę dodajemy masło, następnie wrzucamy pokrojony por, delikatnie solimy, dodajemy pieprz. Mieszamy. Dodajemy wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje. Ziemniaki pokrojone w talarki układamy na dnie małych miseczek. Następnie wykładamy na ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje. Śledzie wyciągamy z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę. Kroimy je na mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza. Do miski wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy za pomocą widelca. Przelewamy do miseczek ze śledziami. Za pomocą namoczonego noża odcinamy całą skórkę camemberta. Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w miseczkach. Miseczki wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 190°C na 20-25 minut.
Następnie włączamy w piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni. Wyciągamy zapiekanki z pieca. Dekorujemy je za pomocą natki pietruszki.
Na talerz wykładamy miks sałat, polewamy ją niewielką ilością oliwy z oliwek.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Piotr Gąsior Piotr Gąsior
    2313 dni temu
    O ludzie, co za połączenie ! Zrobiłem już kilka razy i nie mam dosyć. Wprawdzie zrobiłem to w naczyniu żaroodpornym a nie w miseczkach, ale lepiej robić w miseczkach bo jakoś umysł traktuje je jako osobne porcje a jak pół piekarnika było tej zapiekanki to nie mogłem przestać jeść. Trochę tłuste danie ale ludzieeeeeee. LUDZIEEEE!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3637 dni temu
    A ja poproszę śledzia bez konserwantów, bo co mi po omega-3, jak przy okazji mam truć siebie i rodzinę chemią..

    odpowiedz

  • Robert Stosik Robert Stosik
    3849 dni temu
    Więcej przepisów na śledzia poprosze! Ta niedoceniana rybka ma niewiele mniej kwasów omega-3 niż modny łosoś. A smakowo przecież rewelacja. Szczególnie matjas :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3955 dni temu
    GENIALNE! z takim oto pysznym smakiem weszliśmy w Nowy Rok, bo postanowiłam przygotować zapiekankę na Sylwestra, było pysznie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3957 dni temu
    SweetStudent, dziękujemy za miłe słowa :)

    odpowiedz

  • SweetStudent SweetStudent
    3965 dni temu
    Pyszne! Tak jak było powiedziane koniecznie trzeba moczyć śledzie całą noc i uważać z solą. Poza tym w przepisie wymienia się 2 opakowania śledzi, ale nie ma podanej wagi. U mnie wyszło więc 250 g/4 porcje więc było akurat dla każdego (chyba nikt, kto nie jest zagorzałym wielbicielem śledzi, nie próbuje upchnąć w miseczkach 500 g ryby), zresztą na filmie widać, że są wykorzystane ok. 4 filety. Świetna strona, nie tylko "merytorycznie", ale również pod względem szaty graficznej:)

    odpowiedz

  • Obiednie Obiednie
    4173 dni temu
    Nie sądziliśmy, że będzie aż tak pyszne :) http://obiednie.blogspot.com/2013/04/sledziowa-niespodzianka.html

    odpowiedz

  • Goście Goście
    4233 dni temu
    Zrobiliśmy tę zapiekankę w naczyniu żaroodpornym - została połowa, którą chętnie wymienimy na inną potrawę ;-) Wrażenia smakowe średnie, śledź i camembert to zestawienie nie dla nas. Drugi raz nie będziemy tego przyrządzać.

    odpowiedz

  • Inka Inka
    4233 dni temu
    Zapisania jest naprawdę bardzo dobra, uważam ze dzięki sledziowi ma niebanalny smak. Oczywiście trzeba długo moczyc najlepiej w mleku i dodać troszkę mniej niż w przepisie wtedy nie zdominuje potrawy. Ja miast postaci dodalam uprazony slonecznik i pora poddusilam na wodzie bez wina. Smak niepowtarzalny wyraźnie wyczuwalny aromatyczny por, plesniowy ser i zadziorna slonosc sledzia. Do tego podalam sałate z winegretem z przepisu Pascala schab pod beszamelem. Moim zdaniem ten sposob na rybe to strzał w dziesiątkę! Polecam

    odpowiedz

  • ewa ewa
    4234 dni temu
    Pyszne danie! Dzięki za ciekawe i eleganckie danie ze śledziami.

    odpowiedz

  • ewa ewa
    4241 dni temu
    przeczytałam komentarze i namoczyłam śledzie na noc tylko jedna paczkę i tak za słone i za dużo, moim zdaniem jeden płat śledzia spokojnie wystarczy na trzy zapiekanki, dalej zamiast pistacji orzechy nerkowca przede wszystkim dlatego żeby dodatkowo nie dosalać. Ogólnie po tych poprawkach będzie niezłe!!!!!

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4244 dni temu
    niestety moja intuicja co do przepisów mnie zawiodła. Ta zapiekanka to kompletna klapa, smak śledzia całkowicie ją zdominował. Jak już ktoś wcześniej wspomniał - można powtórzyć, ale z innym dodatkiem, najlepiej mięsnym... Mimo wszystko - na bieżąco obserwuję Wasze przepisy, bo jest się czym inspirować. Zdrowych, wesołych świąt ;)

    odpowiedz

  • Marzena Marzena
    4246 dni temu
    Zrobiłam. Pyszności!!!!

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    4249 dni temu
    Łatwe w przygotowaniu ale niestety śledź smakuje bardzo nieciekawie w tej zapiekance, w zasadzie psuje resztę .... W przyszłości pokombinuję z innym dodatkiem mięsnym.

    odpowiedz

  • Cyprian Cyprian
    4251 dni temu
    Zapiekankę popełniłem dzisiaj dla mojej luby ;-) Kilka uwag: Wykorzystałem płaską dużą formę (łatwiej porcjować), ziemniaków trochę więcej niż w przepisie, śmietany wystarczy w zupełności 200ml (małe opakowanie), śledzia też dałem trochę mniej (tyle, żeby była jednolita warstwa). Ważna sprawa, śledzie muszą się moczyć w mleku minimum noc, dzięki czemu nie zdominują potrawy. Uważać z solą! Odczucia? Danie bardzo smaczne, polecam, mojej Ani bardzo smakowało, zwłaszcza z białym wytrawnym winem. Uważam, że przepis jak najbardziej do powtórzenia, nie słuchajcie malkontentów z poprzednich komentarzy - gotujcie z głową i próbujcie składników na każdym etapie - wyjdzie smaczne i zdrowe :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4255 dni temu
    Niezłe, smak całkiem ciekawy. Tylko jedno ale..., mniej śledzia, bo niestety przy tych proporcjach mocno dominuje w potrawie (na moje oko w granicach pomiędzy 300 a max. 400g), no i bezwzględnie mocno go wypłukać.

    odpowiedz

  • Krasnoludek :-)))))))))) Krasnoludek :-))))))))))
    4256 dni temu
    Pewien facet ,którego dobrze znam zrobił tę potrawę (dla teściowej:-))) Ponoć wyśmienite .Poczekam może zrobi i dla mnie... KIEDYŚ :-))))))))) POZDRAWIAM SMAKOSZY I TEGO PANA!!! :-))))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4256 dni temu
    dość orginalne danie ale dla odważnych. Śledź zdominował całą potrawę, i raczej na dobre to nie wyszło. Potrawa zdecydowanie dla smakoszy. Łatwo się przygotowuje ale to jedyna zaleta. Śledź w zapiekance się nie sprawdza.

    odpowiedz

  • Gość Adam Gość Adam
    4258 dni temu
    Dostałem gazetkę na maila już w piątek i zrobiłem śledzika już w piątek, na Dzień Kobiet dla mojej dziewuchy :) Ceny nie promocyjne, ale nie mogłem się doczekać. Wyszło rewelacyjnie Z uwagi tylko na nieco większe salaterki dałem więcej ziemniaków na dno. Reszta bez zmian. Śledź wyszedł niesamowicie aromatyczny i intensywny, a jednocześnie delikatny, wyrazisty i do białego, wytrawnego winka totalny odjazd. Polecam. Pascal: świetny przepis, dziękuję!

    odpowiedz

  • zajac zajac
    4259 dni temu
    Faktycznie wydałem ponad 45 zł i nie kupiłem jeszcze pistacji i oliwy z oliwek. Drogawe ale zrobię :(

    odpowiedz

  • art art
    4259 dni temu
    danie może być ciekawe ale koszty składników dosyć wysokie (pistacje, wino, camembert to już około 40zł w zależność od wina) moim zdaniem jak na danie wegetariańskie to trochę za dużo

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4259 dni temu
    Polecam, smaczna potrawa, proszę tylko uważać na to aby sledzie nie były zbyt słone.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    wygląda pysznie, jak znalazł na postny piątek!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    Nie przejmujcie się komentarzami malkontentów. Ludziom zawsze coś nie pasuje. Podawajcie te przepisy jak najdłużej - dla wielu są inspiracją i świetnym urozmaiceniem menu;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    a moze LIDL moglby podawac tez kalorycznosc proponowanych przez P. i O. posiłków...?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    Pascal - pycha. Już wiem co jutro będę mieć na obiad.

    odpowiedz

  • negri negri
    4260 dni temu
    Coś tu pomieszane, obrazek nie zgadza się z opisem....?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!