Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- naczynie żaroodporne
- patelnię grillową
- ręcznik papierowy
- blachę
- papier do pieczenia
- tarkę o grubych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
Marynata
Do naczynia przelewamy przygotowany sos sojowy, dodajemy mniej więcej taką samą ilość miodu, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/2 drobno posiekanej ostrej papryczki razem z nasionkami, sok z 1 limonki i niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 30 ml). Dokładnie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość posiekanej świeżej kolendry i odrobinę soli. Obtaczamy łososia w marynacie. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Sałatka chlebowa
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy porwany na mniejsze kawałki miąższ chleba, dodajemy 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plastry. Całość skrapiamy oliwą z oliwek (ok. 30 ml), następnie dodajemy połowę ziaren kolendry roztartych w moździerzu. Wstawiamy do piekarnika na 180°C na mniej więcej 4 minuty, następnie, gdy chleb będzie zarumieniony, przerzucamy dwa razy (aby odwrócić na drugą stronę), dodajemy niewielką ilość oliwy (ok. 30 ml) i ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy do momentu, aż chleb będzie ładnie przyrumieniony (mniej więcej 4 minuty). Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy w celu przestygnięcia.
Do miski przekładamy upieczony chleb, kilka pomidorków koktajlowych miażdżymy nad miską, jednocześnie wyciskając sok, dodajemy resztę pomidorków pokrojonych na pół, zmiażdżone pistacje, grubo posiekaną pozostałą świeżą kolendrę i starty kozi ser. Skrapiamy oliwą z oliwek (ok. 15 ml), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy.
Sos
Do zimnego garnka przelewamy piwo, dosypujemy pozostałe zmiażdżone w moździerzu ziarna kolendry, dodajemy 4 żółtka i 1 płaską łyżkę miodu. Ubijamy za pomocą trzepaczki, przez cały czas podgrzewając na niedużym ogniu (sos powinien mieć konsystencję puszystej piany). Następnie zestawiamy z ognia i od czasu do czasu mieszamy, żeby wyrównać temperaturę sosu).
Łosoś
Łososia wyciągamy z marynaty (marynaty będziemy jeszcze używać do polania upieczonego już łososia), odsączamy go na papierowym ręczniku. Za pomocą papierowego ręcznika nasączonego oliwą lub olejem natłuszczamy patelnię grillową. Smażymy łososia z obu stron przez chwilkę. Łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem (papier wcześniej skrapiamy oliwą z oliwek) i wkładamy do piekarnika na 180°C na kilka minut (mniej więcej 5 minut).
Jak podawać
Porcję sałatki wkładamy do miski. Wyciągamy łososia z piekarnika, po upieczeniu łososia polewamy marynatą, odstawiamy na kilka minut. Łososia wykładamy na sałatkę, z jednej strony wylewamy polewkę piwną.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.
Soczysty łosoś z sosem z rukoli
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.
Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
- Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
- Śledź marynowany w pieczonych burakach
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- Kurczak w piwnej panierce
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Kurczak w kiszonej kapuście z curry
- Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
- Halibutowe kąski w ziołowym cieście
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
- Piernik staropolski
- Kalafior słodko-kwaśny
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Kajmakowy deser tiramisu
- Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
- Bezglutenowe pierniki
- Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
- Truskawkowo-serowe trufelki
- Kulki piernikowe z rumem i ananasem
- Babeczki leśny mech
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Brownie z chałwą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Pierogi z mięsem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
3189 dni temu
super przepis na sałatkę chlebową i łososia!!!
odpowiedz
3376 dni temu
Oryginalna i ciekawa potrawa laczaca game smakow. Polewka piwna i salatka chlebowa zrobily furore w miedzynarodowym groniej jako tradycyjna polska potrawa. Danie jest latwe do przygotowania, polecam.
odpowiedz
3464 dni temu
Sałatka i Łosoś są przepyszne!
odpowiedz
3930 dni temu
Sylwio, miło że znalazłaś zastosowanie marynaty do innych ryb! Pozdrawiamy!
odpowiedz
3934 dni temu
Wyśmienity przepis na potrawę z łososiem! Zrobił furorę na przyjęciu, w sam raz dla tych którzy gustują w szlachetnej rybie. Uważam, że ze względu na pracochłonność w przygotowaniach dla maksymalnie 4-5 osób. Marynata wspaniała, używam ją zawsze do grillowanego łososia nawet bez sałatki. Pozdrawiam
odpowiedz
4267 dni temu
... coś cudownego! Mniam! Pierwszy raz przyznam się szczerze, połączyłam tyle różnych smaków. Jestem wniebowzięta :) Jednak z tego przepisu zrobiłam tylko część tyczącą się samego łososia - chlebowej i piwnego nie robiłam. Ale gorąco polecam zrobić łososia w ten sposób, cud, miód i orzeszki!
odpowiedz
4268 dni temu
Łosoś wyszedł pyszny, jednak polecam bez piwnej polewki, totalnie mi nie pasuje
odpowiedz
4268 dni temu
a mnie niestety nie smakuje. właśnie zrobiłam tego łososia bez sałatki chlebowej - z inną i samej ryby to bym nie przełknęła. :(
odpowiedz
4269 dni temu
robiłam dzisiaj - danie rewelacja :) jest tu tyle świetnie dobranych smaków, że je tego łososia się z wielką przyjemnością!
odpowiedz
4269 dni temu
mnie niestety nie wyszedł sos :D jest bardzo gorzki nie wiem czemu. Ale muszę zrobić go jeszcze raz , bo chyba wiem gdzie popełniłam błąd. Warto obejrzeć filmik przed gotowaniem Łosoś wyszedł fantastyczny!
odpowiedz
4271 dni temu
Właśnie zrobiłam łososia....mniam....rewelacja wyszedł przepyszny. Polecam bardzo!
odpowiedz
4273 dni temu
Kuchnia Polska?? można spróbować.
odpowiedz
4273 dni temu
Świetny przepis. kolejny przepis na łososia do kolekcji.
odpowiedz
4273 dni temu
Oba dania wygladają pysznie, tylko fotka nie taka.
odpowiedz
zobacz wszystkie