zobacz film Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • naczynie żaroodporne
  • patelnię grillową
  • ręcznik papierowy
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • tarkę o grubych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

Marynata

Do naczynia przelewamy przygotowany sos sojowy, dodajemy mniej więcej taką samą ilość miodu, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/2 drobno posiekanej ostrej papryczki razem z nasionkami, sok z 1 limonki i niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 30 ml). Dokładnie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość posiekanej świeżej kolendry i odrobinę soli. Obtaczamy łososia w marynacie. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.

Sałatka chlebowa

Do naczynia żaroodpornego wrzucamy porwany na mniejsze kawałki miąższ chleba, dodajemy 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plastry. Całość skrapiamy oliwą z oliwek (ok. 30 ml), następnie dodajemy połowę ziaren kolendry roztartych w moździerzu. Wstawiamy do piekarnika na 180°C na mniej więcej 4 minuty, następnie, gdy chleb będzie zarumieniony, przerzucamy dwa razy (aby odwrócić na drugą stronę), dodajemy niewielką ilość oliwy (ok. 30 ml) i ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy do momentu, aż chleb będzie ładnie przyrumieniony (mniej więcej 4 minuty). Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy w celu przestygnięcia.

Do miski przekładamy upieczony chleb, kilka pomidorków koktajlowych miażdżymy nad miską, jednocześnie wyciskając sok, dodajemy resztę pomidorków pokrojonych na pół, zmiażdżone pistacje, grubo posiekaną pozostałą świeżą kolendrę i starty kozi ser. Skrapiamy oliwą z oliwek (ok. 15 ml), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy.

Sos

Do zimnego garnka przelewamy piwo, dosypujemy pozostałe zmiażdżone w moździerzu ziarna kolendry, dodajemy 4 żółtka i 1 płaską łyżkę miodu. Ubijamy za pomocą trzepaczki, przez cały czas podgrzewając na niedużym ogniu (sos powinien mieć konsystencję puszystej piany). Następnie zestawiamy z ognia i od czasu do czasu mieszamy, żeby wyrównać temperaturę sosu).

Łosoś

Łososia wyciągamy z marynaty (marynaty będziemy jeszcze używać do polania upieczonego już łososia), odsączamy go na papierowym ręczniku. Za pomocą papierowego ręcznika nasączonego oliwą lub olejem natłuszczamy patelnię grillową. Smażymy łososia z obu stron przez chwilkę. Łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem (papier wcześniej skrapiamy oliwą z oliwek) i wkładamy do piekarnika na 180°C na kilka minut (mniej więcej 5 minut).

Jak podawać

Porcję sałatki wkładamy do miski. Wyciągamy łososia z piekarnika, po upieczeniu łososia polewamy marynatą, odstawiamy na kilka minut. Łososia wykładamy na sałatkę, z jednej strony wylewamy polewkę piwną.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • agat agat
    3213 dni temu
    super przepis na sałatkę chlebową i łososia!!!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3400 dni temu
    Oryginalna i ciekawa potrawa laczaca game smakow. Polewka piwna i salatka chlebowa zrobily furore w miedzynarodowym groniej jako tradycyjna polska potrawa. Danie jest latwe do przygotowania, polecam.

    odpowiedz

  • agat agat
    3488 dni temu
    Sałatka i Łosoś są przepyszne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3954 dni temu
    Sylwio, miło że znalazłaś zastosowanie marynaty do innych ryb! Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    3957 dni temu
    Wyśmienity przepis na potrawę z łososiem! Zrobił furorę na przyjęciu, w sam raz dla tych którzy gustują w szlachetnej rybie. Uważam, że ze względu na pracochłonność w przygotowaniach dla maksymalnie 4-5 osób. Marynata wspaniała, używam ją zawsze do grillowanego łososia nawet bez sałatki. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Lavon Lavon
    4291 dni temu
    ... coś cudownego! Mniam! Pierwszy raz przyznam się szczerze, połączyłam tyle różnych smaków. Jestem wniebowzięta :) Jednak z tego przepisu zrobiłam tylko część tyczącą się samego łososia - chlebowej i piwnego nie robiłam. Ale gorąco polecam zrobić łososia w ten sposób, cud, miód i orzeszki!

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    4292 dni temu
    Łosoś wyszedł pyszny, jednak polecam bez piwnej polewki, totalnie mi nie pasuje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4292 dni temu
    a mnie niestety nie smakuje. właśnie zrobiłam tego łososia bez sałatki chlebowej - z inną i samej ryby to bym nie przełknęła. :(

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    4293 dni temu
    robiłam dzisiaj - danie rewelacja :) jest tu tyle świetnie dobranych smaków, że je tego łososia się z wielką przyjemnością!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4293 dni temu
    mnie niestety nie wyszedł sos :D jest bardzo gorzki nie wiem czemu. Ale muszę zrobić go jeszcze raz , bo chyba wiem gdzie popełniłam błąd. Warto obejrzeć filmik przed gotowaniem Łosoś wyszedł fantastyczny!

    odpowiedz

  • Jola Jola
    4295 dni temu
    Właśnie zrobiłam łososia....mniam....rewelacja wyszedł przepyszny. Polecam bardzo!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4297 dni temu
    Kuchnia Polska?? można spróbować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4297 dni temu
    Świetny przepis. kolejny przepis na łososia do kolekcji.

    odpowiedz

  • negri negri
    4297 dni temu
    Oba dania wygladają pysznie, tylko fotka nie taka.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Pieczony łosoś z piekarnika Karola Okrasy

Czy masz ochotę na jedną z najpopularniejszych we współczesnej kuchni ryb w oryginalnym wydaniu? Lubisz kwaśne akcenty, które dodają daniom sporo charakteru? Jeśli tak, pomysł Karola Okrasy jest dla Ciebie. To wszystkie walory łososia serwowanego w słodko-kwaśnym anturażu, a zarazem nieoczywista sałatka chlebowa z pomidorkami koktajlowymi oraz pistacjami. Jakby tego było mało – całość wzbogacają nuty piwne. Zanim przejdziemy do opisu poszczególnych etapów przygotowania pysznego łososia z piekarnika, upewnij się, że oprócz wszystkich niezbędnych składników masz także wymienione przez Karola Okrasę akcesoria czy przybory kuchenne, czyli m.in. moździerz, naczynie żaroodporne, tarkę i patelnię grillową. Pełna lista czeka na Ciebie nieco wyżej.

Chcesz, żeby łosoś z piekarnika polecany przez Karola Okrasę zagościł także w Twojej kuchni? W takim razie podążaj za naszymi wskazówkami i na pewno wszystko się uda! Przepis na łososia pieczonego w piekarniku nasz Mistrz Kuchni podzielił na 4 etapy – przygotowanie marynaty, przygotowanie sałatki chlebowej, wyczarowanie sosu i zabiegi kulinarne dotyczące samego łososia. Zacznijmy – bez zaskoczeń – od tej pierwszej. Przygotuj miskę i wlej do niej odmierzoną ilość sosu sojowego i miodu (w równych proporcjach). Teraz pora na czosnek, chili, sok z limonki oraz oliwę (pamiętaj, że zgodnie z naszym przepisem na łososia pieczonego powinno być jej tyle samo co sosu sojowego). Dokładnie wszystko wymieszaj.

W tej właśnie marynacie musisz obtoczyć łososia. Jak to zrobić? Po prostu włóż filet do miseczki z marynatą i dłońmi rozprowadź ją po całej jego powierzchni. Alternatywnie możesz polać nią łososia i równomiernie rozsmarowaćją po powierzchni ryby dłońmi lub pędzelkiem kuchennym. Teraz pora na to, by filet w spokoju nasycił się marynatą. Musi spędzić w jej towarzystwie około kwadransa – koniecznie w lodówce. Doskonale – pierwszy etap przygotowania łososia z piekarnika za Tobą. Teraz przyjrzyjmy się sałatce chlebowej wręcz wymarzonej do naszego łososia pieczonego w piekarniku!

Łosoś z piekarnika – przepis na pyszną rybę  

Nasz łosoś z piekarnika z przepisu Karola Okrasy nie byłby aż tak wyjątkowy, gdyby nie towarzysząca mu sałatka chlebowa. Sięgnij po naczynie żaroodporne przygotowane do pieczonego łosia. Pokryj jego dno cząstkami miąższu chleba wiejskiego oraz wymienionymi dodatkami. Dodaj oliwę i kolendrę. Pamiętaj, że jej ziarna musisz rozetrzeć w moździerzu. Cóż począć, jeśli nie posiadasz tego akcesorium? Sięgnij po wałek lub tłuczek do mięsa i za ich pomocą rozdrobnij ziarna. Doprawiony chleb umieść na jakieś 4 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gdy chleb z naszego przepisu na pieczonego łososia podpieczesz już do zarumienienia, wyciągnij naczynie z piekarnika, przewróć pieczywo na drugą stronę i powtórz całą czynność. Poczekaj, aż nieco ostygnie.

Teraz umieść chleb w misce i wyciśnij do niej sok z kilku pomidorków. Niech dołączą do niego również połówki pozostałych soczystych warzyw. Zmiażdż pistacje – za pomocą moździerza lub wymienionych zamienników – potnij bardzo drobno kolendrę i zetrzyj kozi ser. Myślałaś (lub myślałeś), że to koniec oliwy z oliwek w naszym przepisie na łososia z piekarnika? Niedoczekanie! Dodaj jej jeszcze trochę, dosyp soli i pieprzu, wszystko energicznie wymieszaj.

A teraz zajmij się sosem z naszego przepisu na pieczonego łososia. Do garnka przelej piwo, dodaj kolendrę, żółtka i miód. Wszystko ubij energicznie za pomocą trzepaczki. Co w sytuacji, gdy jej nie posiadasz? Czym ją skutecznie zastąpić? Mikserem, widelcem lub łyżką. Bardzo ważne, żeby cały czas podgrzewać wszystko na małym ogniu – w naszym przepisie na pieczonego łososia sugerujemy, że musi mieć konsystencję piany. Zwróć uwagę, że masz obowiązek trochę namieszać także nieco później, po zdjęciu garnka z palnika.

Uwaga! Jako że sos zawiera piwo, nie jest odpowiedni dla każdego. Jeśli potrawę mają jeść dzieci lub inne osoby niespożywające alkoholu, możesz zrezygnować z przygotowywania piwnej polewki.

Jak upiec łososia w piekarniku?      

Zbliżamy się do udzielenia odpowiedzi na jakże ważne pytanie – jak upiec łososia w piekarniku? Po wyjęciu z marynaty odsącz rybę. Połóż ją na warstwie ręcznika kuchennego i przykryj drugą warstwą. Przyciśnij dłonią, aby wycisnąć z ryby marynatę. Czynność powtórz kilka razy.

Odsączyć rybę możesz też na sitku. Pamiętaj, że musisz zrobić to bardzo dokładnie. Zanim przejdziemy do obróbki w termicznej w piekarniku, będziemy musieli podsmażyć ją na patelni. Pamiętaj, by tę uprzednio pokryć niewielką ilością oliwy lub oleju. Rybę podsmaż równomiernie z obu stron. Gdy nabierze rumieńców, w końcu dowiesz się, jak upiec łososia w piekarniku. Gotowy do podpieczenia filet umieść na blasze wyłożonej papierem.

Ile piec łososia w piekarniku?

Jeśli zastanawiasz się, ile piec łososia w piekarniku – spokojnie, my nie mamy co do tego wątpliwości. Liczne próby utrzymują nas w przeświadczeniu, że musisz piec go przez 5 minut w 180°C. Wystarczy kilka minut, żeby danie było gotowe do spożycia! No dobrze, wiesz już, ile piec łososia w piekarniku. Co dalej? Pyszny finisz. Sałatkę umieść w misce, łososiowi po opuszczeniu piekarnika pozwól jeszcze nacieszyć się marynatą. Teraz połącz filet z sałatką i dodaj piwny dressing. Gotowe!

Omówiliśmy zatem wszystkie kwestie związane z tym, jak piec łososia według podpowiedzi Karola Okrasy. Bardzo możliwe, że po zapoznaniu się z tą recepturą nie możesz uwolnić się od tej jakże wdzięcznej pod względem kulinarnym ryby. Co teraz? Dalsza przygoda smakowa! W katalogu Kuchni Lidla znajdziesz mnóstwo przepisów na wymyślne potrawy z tą królewską rybą w roli głównej. Jakieś przykłady? Spieszymy z inspiracjami!

Pierwsza z nich to grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego. To lekka potrawa, w której delikatna ryba występuje w nietuzinkowym towarzystwie jabłkowego purée i kopru włoskiego. Ten cud kulinarny przygotujesz już w 40 min! Jeśli gustujesz w nieoczywistych smakach, pokochasz też łososia w sosie curry. Dobór dodatków do tej potrawy gwarantuje naprawdę zróżnicowane doświadczenie degustacyjne. Należą do nich m.in. sok z limonki i mleczko kokosowe! Trzymając się naszych wskazówek, to czarujące danie przygotujesz już w nieco ponad pół godziny.

Jeszcze inna łososiowa inspiracja Kuchni Lidla to soczysty łosoś z sosem z rukoli. Ta uniwersalna ryba tym razem występuje w towarzystwie kaszy, gruszek, rukoli, sera twarogowego i musztardy. To z kolei przepis o umiarkowanym poziomie trudności, który zamienisz w przepyszną rzeczywistość w niecałą godzinę. Jako koneserka czy koneserka najbardziej wyróżniających się kompozycji kulinarnych nie możesz też odpuścić sobie propozycji takiej jak filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek, a więc ekstrawaganckiej potrawy godnej największej uczty! Wśród przepisów opracowanych przez naszych ekspertów i ekspertki znajdzie coś dla siebie też ten, kto z całego serca kocha chrupiącego tatara – w księdze przepisów czekają na Ciebie bowiem tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową, tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka, tatar na dwa sposoby czy wegański tatar.

A jeśli jednak nie tatar… to może chrupiąca tarta? Znajdziemy coś dla każdego! Nawet dla kogoś, kto ma ochotę na tak niecodzienną potrawę jak gofry szpinakowe z wędzonym łososiem lub filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora lub burger z łososia, a więc jakościowa alternatywa dla fanów fast foodów!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!