zobacz film Pieczony łosoś z sałatką chlebową

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • naczynie żaroodporne
  • patelnię grillową
  • ręcznik papierowy
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • tarkę o grubych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

Marynata

Do naczynia przelewamy przygotowany sos sojowy, dodajemy mniej więcej taką samą ilość miodu, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/2 drobno posiekanej ostrej papryczki razem z nasionkami, sok z 1 limonki i niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 30 ml). Dokładnie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość posiekanej świeżej kolendry i odrobinę soli. Obtaczamy łososia w marynacie. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.

Sałatka chlebowa

Do naczynia żaroodpornego wrzucamy porwany na mniejsze kawałki miąższ chleba, dodajemy 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plastry. Całość skrapiamy oliwą z oliwek (ok. 30 ml), następnie dodajemy połowę ziaren kolendry roztartych w moździerzu. Wstawiamy do piekarnika na 180°C na mniej więcej 4 minuty, następnie, gdy chleb będzie zarumieniony, przerzucamy dwa razy (aby odwrócić na drugą stronę), dodajemy niewielką ilość oliwy (ok. 30 ml) i ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy do momentu, aż chleb będzie ładnie przyrumieniony (mniej więcej 4 minuty). Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy w celu przestygnięcia.

Do miski przekładamy upieczony chleb, kilka pomidorków koktajlowych miażdżymy nad miską, jednocześnie wyciskając sok, dodajemy resztę pomidorków pokrojonych na pół, zmiażdżone pistacje, grubo posiekaną pozostałą świeżą kolendrę i starty kozi ser. Skrapiamy oliwą z oliwek (ok. 15 ml), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy.

Sos

Do zimnego garnka przelewamy piwo, dosypujemy pozostałe zmiażdżone w moździerzu ziarna kolendry, dodajemy 4 żółtka i 1 płaską łyżkę miodu. Ubijamy za pomocą trzepaczki, przez cały czas podgrzewając na niedużym ogniu (sos powinien mieć konsystencję puszystej piany). Następnie zestawiamy z ognia i od czasu do czasu mieszamy, żeby wyrównać temperaturę sosu).

Łosoś

Łososia wyciągamy z marynaty (marynaty będziemy jeszcze używać do polania upieczonego już łososia), odsączamy go na papierowym ręczniku. Za pomocą papierowego ręcznika nasączonego oliwą lub olejem natłuszczamy patelnię grillową. Smażymy łososia z obu stron przez chwilkę. Łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem (papier wcześniej skrapiamy oliwą z oliwek) i wkładamy do piekarnika na 180°C na kilka minut (mniej więcej 5 minut).

Jak podawać

Porcję sałatki wkładamy do miski. Wyciągamy łososia z piekarnika, po upieczeniu łososia polewamy marynatą, odstawiamy na kilka minut. Łososia wykładamy na sałatkę, z jednej strony wylewamy polewkę piwną.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • agat agat
    3189 dni temu
    super przepis na sałatkę chlebową i łososia!!!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3376 dni temu
    Oryginalna i ciekawa potrawa laczaca game smakow. Polewka piwna i salatka chlebowa zrobily furore w miedzynarodowym groniej jako tradycyjna polska potrawa. Danie jest latwe do przygotowania, polecam.

    odpowiedz

  • agat agat
    3464 dni temu
    Sałatka i Łosoś są przepyszne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3930 dni temu
    Sylwio, miło że znalazłaś zastosowanie marynaty do innych ryb! Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    3934 dni temu
    Wyśmienity przepis na potrawę z łososiem! Zrobił furorę na przyjęciu, w sam raz dla tych którzy gustują w szlachetnej rybie. Uważam, że ze względu na pracochłonność w przygotowaniach dla maksymalnie 4-5 osób. Marynata wspaniała, używam ją zawsze do grillowanego łososia nawet bez sałatki. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Lavon Lavon
    4267 dni temu
    ... coś cudownego! Mniam! Pierwszy raz przyznam się szczerze, połączyłam tyle różnych smaków. Jestem wniebowzięta :) Jednak z tego przepisu zrobiłam tylko część tyczącą się samego łososia - chlebowej i piwnego nie robiłam. Ale gorąco polecam zrobić łososia w ten sposób, cud, miód i orzeszki!

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    4268 dni temu
    Łosoś wyszedł pyszny, jednak polecam bez piwnej polewki, totalnie mi nie pasuje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4268 dni temu
    a mnie niestety nie smakuje. właśnie zrobiłam tego łososia bez sałatki chlebowej - z inną i samej ryby to bym nie przełknęła. :(

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    4269 dni temu
    robiłam dzisiaj - danie rewelacja :) jest tu tyle świetnie dobranych smaków, że je tego łososia się z wielką przyjemnością!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4269 dni temu
    mnie niestety nie wyszedł sos :D jest bardzo gorzki nie wiem czemu. Ale muszę zrobić go jeszcze raz , bo chyba wiem gdzie popełniłam błąd. Warto obejrzeć filmik przed gotowaniem Łosoś wyszedł fantastyczny!

    odpowiedz

  • Jola Jola
    4271 dni temu
    Właśnie zrobiłam łososia....mniam....rewelacja wyszedł przepyszny. Polecam bardzo!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4273 dni temu
    Kuchnia Polska?? można spróbować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4273 dni temu
    Świetny przepis. kolejny przepis na łososia do kolekcji.

    odpowiedz

  • negri negri
    4273 dni temu
    Oba dania wygladają pysznie, tylko fotka nie taka.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!