Kolendra

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Kolendra jest rośliną selerowatą. Jej liście przypominają nieco liście pietruszki, lecz w smaku rośliny te są zupełnie inne. Początkowo uprawiana była prawdopodobnie na terenie krajów basenu Morza Śródziemnego, w Indiach oraz na Bliskim Wschodzie. Kolendra ma szerokie zastosowanie w kuchni.

Jak używać?

Kolendra jest stosowana głównie w kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej. Jako przyprawa wchodzi w skład curry oraz niektórych sosów chutney. Świeże liście kolendry dodaje się zazwyczaj do potrawy pod koniec gotowania. Długa obróbka termiczna pozbawia liście smaku i aromatu. Świeżą dodaje się również do zup.

Jakie ma właściwości?

Kolendra znana była już ze swych właściwości leczniczych w starożytności. Liście kolendry pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego – poprawiają perystaltykę jelit. Kolendra znana jest również z tego, iż poprawia apetyt. Liście kolendry wykazują właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne.

Olejki z kolendry wykorzystuje się w produkcji kosmetyków, gdyż pozytywnie wpływają na skórę.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!