Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kolendra jest rośliną selerowatą. Jej liście przypominają nieco liście pietruszki, lecz w smaku rośliny te są zupełnie inne. Początkowo uprawiana była prawdopodobnie na terenie krajów basenu Morza Śródziemnego, w Indiach oraz na Bliskim Wschodzie. Kolendra ma szerokie zastosowanie w kuchni.
Jak używać?
Kolendra jest stosowana głównie w kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej. Jako przyprawa wchodzi w skład curry oraz niektórych sosów chutney. Świeże liście kolendry dodaje się zazwyczaj do potrawy pod koniec gotowania. Długa obróbka termiczna pozbawia liście smaku i aromatu. Świeżą dodaje się również do zup.
Jakie ma właściwości?
Kolendra znana była już ze swych właściwości leczniczych w starożytności. Liście kolendry pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego – poprawiają perystaltykę jelit. Kolendra znana jest również z tego, iż poprawia apetyt. Liście kolendry wykazują właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne.
Olejki z kolendry wykorzystuje się w produkcji kosmetyków, gdyż pozytywnie wpływają na skórę.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Makówki śląskie
- Ciasto marchewkowe
- Krokiety z mięsem
- Pieczona ryba po grecku
- Guacamole
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledzie po kaszubsku
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Nuggetsy z kurczaka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Burek ze szpinakiem
- Domek z piernika
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
Trwa ładowanie komentarzy