Kuchnia brytyjska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Shortbread - kruche szkockie ciasteczka
Shortbread to klasyczne ciasteczka, które obecne są w szkockiej tradycji kulinarnej od wieków. Charakteryzują się maślanym smakiem i kruchą, delikatną strukturą i doskonale komponują się z uwielbianą przez Brytyjczyków herbatą. Te pyszne ciastka można łatwo przygotować w domu — jak to zrobić? Przekonajcie się sami!
Eton mess – przepis na angielski deser
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!
Angielskie śniadanie — przepis
Śniadanie angielskie to ikona brytyjskiej tradycji kulinarnej, które znane jest od wieków. Od chrupiącego bekonu po soczyste pomidory i jajka w różnych postaciach — śniadanie angielskie to uczta, która nasyci Cię na całą pierwszą połowę dnia! Poznaj sposób na autentyczne pełne angielskie śniadanie, który skradnie Ci serce.
Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!
Ekspresowe banoffee z mascarpone
Błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę przepyszne banoffee z kremem z serka mascarone to idealny szybki deser. Koniecznie wypróbuj przepis Pauli!
Wytrawne scones z cheddarem i szynką
Scones z cheddarem, czyli tradycyjne brytyjskie bułeczki przygotowane na wytrawnie! Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli lubisz świeże, domowe pieczywo z serem i szynką.
Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.
Bezmięsny pie
Pyszne, aromatyczne danie, inspirowane amerykańskimi i brytyjskimi wytrawnymi ciastami, w wersji bez mięsa. Ta rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny!
Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.
Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami
Potrójnie owocowy cobbler to prawdziwy klasyk deserów. Nektarynki, borówki i truskawki trafią pod warstwę kruchych ciasteczek, by po zapieczeniu stworzyć wyborną kompozycję. Spróbuj!
Marakuja curd
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.
Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.
Fish and chips – brytyjski klasyk
Bez fish and chips kuchnia angielska nie mogłaby istnieć. Jeden z brytyjskich klasyków, zaliczanych do pierwszych fast foodów, to nic innego jak ryba z frytkami. Smażona na głębokim tłuszczu i sprzedawana zazwyczaj na wynos w papierze, dawniej w gazecie, do dziś stanowi symbol kulinarny Wielkiej Brytanii. Oprócz ryby i frytek fish and chips zawiera także standardowe dodatki, które według tradycyjnego przepisu powinny uwzględniać purée z groszku i ocet słodowy.
Tradycyjne dania kuchni angielskiej
Angielska kuchnia słynie jednak nie tylko z samego fish and chips. Oferuje znacznie więcej tradycyjnych dań, charakterystycznych wyłącznie dla tego regionu Europy. Trudno nie wspomnieć tutaj o beef Wellington, czyli soczystej polędwicy wołowej zapiekanej w cieście francuskim, które przykrywa mięso i warstwę pasztetu z wątróbek oraz farszu grzybowego. Tak wykwintna potrawa jest prawdziwym wyzwaniem kulinarnym, którego podejmują się zazwyczaj wprawni kucharze. Zdecydowanie łatwiejszą i na dodatek mniej czasochłonną opcją jest natomiast shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska. Jej podstawą jest mielone mięso, koniecznie z jagnięciny, podsmażone na patelni i doprawione m.in. sosem worcester, a na końcu połączone z marchewką i groszkiem. Wszystko to zostaje przykryte pierzynką purée ziemniaczanego i zapieczone w piekarniku. W Kuchni Lidla znajdziecie wariację na temat tego dania w przepisie na wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem. Naprawdę warto spróbować!
A jeśli chcecie poczuć w swym domu prawdziwą atmosferę angielskich zwyczajów, to w każdą niedzielę powinniście serwować tzw. Sunday roast, czyli niedzielną pieczeń z ziemniakami i dodatkami. Kuchnia Lidla udowadnia, że przepisy z polskim akcentem równie dobrze mogą pretendować do miana angielskiego obiadu. Przekonajcie się o tym, przyrządzając glazurowaną szynkę z ziemniakami albo domową pieczeń z szynki z cebulą, żurawinami i zielonym groszkiem. I pamiętajcie, że godz. 17.00 każdego dnia to tzw. five o’clock, czyli czas spotkań przy popołudniowej herbatce w gronie rodziny i znajomych. A co najlepiej smakuje do herbatki? Oczywiście słodkie co nieco.
Angielskie desery – sprawdź nasze propozycje
Do popołudniowej herbatki możecie podać jeden z angielskich deserów, który przygotujecie, korzystając ze wskazówek Kuchni Lidla. I choć niektóre z nich, takie jak pudding czy apple pie, a w wydaniu lekko zmienionym owocowy pie są wam zapewne znane, to niech nie zwiedzie was nazwa, która czasem bywa złudna. O ile bowiem Yorkshire pudding to faktycznie rodzaj deseru przyrządzanego z ciasta, mleka, mąki i jajek, to już black pudding nie ma ze słodką przekąską nic wspólnego. Jak widać, w nomenklaturze angielskiej kuchni brak wyraźnej konsekwencji, dlatego zaufajcie Kuchni Lidla, która nie tylko poda wam jak na tacy wszystkie przepisy z podziałem na dania główne, desery itp., ale przede wszystkim udzieli dokładnych wskazówek, jak krok po kroku według nich piec i gotować. Nabraliście ochoty na popularny angielski deser, jakim jest trifle, ale nie macie pojęcia, jak się do tego zabrać? Nic prostszego! Sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla na: