
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z 75 g brązowego cukru, płatkami owsianymi i mąką, a następnie rozpłaszczamy na grubość ok. 0,5 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 20 minut, aż będzie chrupiące. Studzimy na blasze, a następnie łamiemy na duże kawałki i umieszczamy w dużej, płaskiej misce. Skrapiamy sokiem.
Jeżyny przebieramy i myjemy. Banana obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Oba składniki mieszamy z pozostałym cukrem i rozkładamy na chrupiącej warstwie. Wkładamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki. Migdały grubo siekamy i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy.
Przed podaniem śmietankę ubijamy na sztywno i przekładamy do woreczka do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy. Na owocach układamy kulki lodów, pomiędzy nimi wyciskamy rozetki ze śmietany i podajemy posypane migdałami.
Zobacz podobne
przepisy
Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.

Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!

Komentarze (0)