Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z 75 g brązowego cukru, płatkami owsianymi i mąką, a następnie rozpłaszczamy na grubość ok. 0,5 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 20 minut, aż będzie chrupiące. Studzimy na blasze, a następnie łamiemy na duże kawałki i umieszczamy w dużej, płaskiej misce. Skrapiamy sokiem.

Jeżyny przebieramy i myjemy. Banana obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Oba składniki mieszamy z pozostałym cukrem i rozkładamy na chrupiącej warstwie. Wkładamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki. Migdały grubo siekamy i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy.

Przed podaniem śmietankę ubijamy na sztywno i przekładamy do woreczka do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy. Na owocach układamy kulki lodów, pomiędzy nimi wyciskamy rozetki ze śmietany i podajemy posypane migdałami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram