Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
250 g truskawek oczyszczamy, 200 g miksujemy, resztę kroimy w drobną kostkę. Liście bazylii obrywamy i drobno siekamy. Śmietanę zagotowujemy.
Żółtko i cukier ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietanę, mieszając. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i ubijamy przez ok. 7 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy purée z truskawek, pokrojone w kostkę truskawki i bazylię, mieszamy i całość wstawiamy w płytkim naczyniu co najmniej na 4 godziny do zamrażarki, mieszając podczas mrożenia od czasu do czasu widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu.
Pozostałe truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Lody porcjujemy na kulki, podajemy z plasterkami truskawek udekorowane bazylią.
Wskazówka: lody możemy również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Egzotyczne lody ananasowe
Smak rajskiej wyspy zaklęty w pysznych kremowych lodach łączących orzeźwiającego ananasa z egzotyczną nutą imbirową.
Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.
Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!
Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
Słodki torcik z ciasta francuskiego, kremu malinowego i brzoskwiń. Podany z lodami karmelowymi oczaruje każdego łasucha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2370 dni temu
Jest błąd w przepisie na początku potrzebne jest 350g truskawek a potem potrzebujemy 450 :)
odpowiedz
2370 dni temu
Z naszej analizy wynika, że wszystko się zgadza :) 200 gramów truskawek przerabiasz na purée, 50 gramów kroisz w kostkę, a pozostałe 100 gramów truskawek kroisz na plasterki i dekorujesz nimi gotowe lody :)
3113 dni temu
lody rewelka. ale przy drugim ich robieniu pozwoliłem sobie na lekką zmianę i zamiast bazyli do lodów dodałem kawałki czekolady(starta na "grubych oczkach") i szczyptę chilli.
odpowiedz
3112 dni temu
Brzmi pysznie!