Lody truskawkowe z bazylią
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

250 g truskawek oczyszczamy, 200 g miksujemy, resztę kroimy w drobną kostkę. Liście bazylii obrywamy i drobno siekamy. Śmietanę zagotowujemy.

Żółtko i cukier ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietanę, mieszając. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i ubijamy przez ok. 7 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy purée z truskawek, pokrojone w kostkę truskawki i bazylię, mieszamy i całość wstawiamy w płytkim naczyniu co najmniej na 4 godziny do zamrażarki, mieszając podczas mrożenia od czasu do czasu widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu.

Pozostałe truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Lody porcjujemy na kulki, podajemy z plasterkami truskawek udekorowane bazylią.

Wskazówka: lody możemy również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Michał "Czarny" Michał "Czarny"
    691 dni temu
    lody rewelka. ale przy drugim ich robieniu pozwoliłem sobie na lekką zmianę i zamiast bazyli do lodów dodałem kawałki czekolady(starta na "grubych oczkach") i szczyptę chilli.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    689 dni temu
    Brzmi pysznie!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram