Ciasto „malinowa chmurka” bez pieczenia
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy ok. 15-18 cm
  • woreczek strunowy
  • wałek kuchenny
  • papier do pieczenia
  • mikser

Przygotuj wcześniej:

Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Do miski wsypujemy galaretkę malinową, zalewamy ją ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA

W małym garnku roztapiamy masło i odstawiamy je, aby delikatnie przestygło. Herbatniki przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i przy pomocy wałka rozdrabniamy. Pokruszone ciasteczka łączymy w misce z roztopionym masłem.

KROK 3: UKŁADAMY SPÓD CIASTA

Masę na spód ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Dociskamy masę do dna formy i chłodzimy przez ok. 10-15 minut w lodówce.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MALINOWĄ WARSTWĘ

Do przestudzonej galaretki dodajemy mrożone maliny i całość dokładnie mieszamy. Czekamy kilka minut, aż galaretka zacznie tężeć, i przekładamy ją na spód ciasta. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez kolejne 10-15 minut.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z MASCARPONE

W misce ubijamy śmietankę z serem mascarpone i cukrem. Kiedy krem będzie gęsty i puszysty, przekładamy go na ściągniętą galaretkę.

KROK 6: DEKORUJEMY I CHŁODZIMY CIASTO

Bezy kruszymy w dłoniach lub tak jak herbatniki. Następnie posypujemy nimi wierzch ciasta i całość chłodzimy w lodówce przez min. 1 godzinę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!