zobacz film Słodko-słony bezowiec

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. 2 łyżki żelatyny namocz w 40 ml wody. 500 ml śmietanki dobrze schłódź.

Daquas bezowy

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy posiekane orzechy arachidowe i pistacje oraz przesiany cukier puder, delikatnie mieszamy.

Bezę wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Pieczemy około 60-65 minut w temp. 150°C (na środkowej półce, z termoobiegiem). Studzimy.

Krem

100 ml śmietanki zagotowujemy, dodajemy krówki i gotujemy na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy 2-3 szczypty soli. Namoczoną żelatynę dodajemy do karmelu, dokładnie mieszamy. Studzimy (do letniej temp. karmelu).

Ubijamy 500 ml mocno schłodzonej śmietanki. Do masy krówkowej przekładamy niewielką ilość ubitej śmietany, mieszamy. Dodajemy resztę śmietanki i całość delikatnie łączymy. Chłodzimy w lodówce około 1 1/2 - 2 godziny (do całkowitego zestalenia).

Przestygniętą bezę zdejmujemy z blaszki. Na wierzch nakładamy krem, posypujemy orzechami i zdobimy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Marta Marta
    3181 dni temu
    beza się trochę pokruszyła ale wyszło i gościom smakowało

    odpowiedz

  • Vege Vege
    3221 dni temu
    A czym zastąpić można żelatynę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3221 dni temu
    Żelatynę można zastąpić agarem.
  • Gość Gość
    3365 dni temu
    W minionym tygodniu przygotowałam pyszne pączusie na bazie owocu mango. Jednym zdaniem od czegoś trzeba zacząć. Chodzi za mną torcik bezowy,przymierzam się do Da&asowego. Patrzą jak Pan Paweł wypieka myślę ,że i ja sobie poradzę. Ewa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3363 dni temu
    Ewo, zachęcamy do pieczenia razem z Pawłem! Koniecznie daj nam znać, jak wyszło!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3536 dni temu
    Makowiec, beza to same białka z cukrem, daquas charakteryzuje się obecnością bakalii i orzechów.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3536 dni temu
    Czym się różni dacquoise od bezy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3600 dni temu
    Przepyszny bezowiec wszyscy się zajadali. Masa ma idealną konsystencję. Oj cudeńko. Panie Pawle WIELKI SZACUN!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3668 dni temu
    Drogi Gościu, trzeba uwzględnić, że każdy piekarnik może grzać nieco inaczej, dlatego wypieki powinno się doglądać w trakcie pieczenia i oceniać "na oko", czy nie dopiekają się w naszych piekarnikach wcześniej, niż sugeruje przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3668 dni temu
    Czy czas pieczenia bezy i temperatura jest odpowiednia ? Po pol godzinie wyjelam z piekarnika "wegielek" :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3683 dni temu
    Makowiec, nadal podtrzymujemy to, co napisaliśmy wcześniej :)

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3688 dni temu
    Jeśli masa krówkowa jest dużo słodsza, czy nie powinno dodać się jej mniej. Przypomnę, że w przepisie użyto 400 g krówek i tyle samo proponują państwo masy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3696 dni temu
    Drogi makowcu, sama masa kajmakowa jest znacznie słodsza niż proponowany przez nas krem. Kajmakiem możesz jednak zastąpić krówki - wówczas należy również dodać go 400 g.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3696 dni temu
    Czy można użyć masy kajmakowej. Ile gramów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3741 dni temu
    Matyldo w tym przypadku nie ma to żadnego znaczenia :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3741 dni temu
    Krówki lepsze będą ciągutki czy mogą też być te "suche"? Czy to w ogóle robi jakąś różnicę??

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!