Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. 2 łyżki żelatyny namocz w 40 ml wody. 500 ml śmietanki dobrze schłódź.
Daquas bezowy
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy posiekane orzechy arachidowe i pistacje oraz przesiany cukier puder, delikatnie mieszamy.
Bezę wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Pieczemy około 60-65 minut w temp. 150°C (na środkowej półce, z termoobiegiem). Studzimy.
Krem
100 ml śmietanki zagotowujemy, dodajemy krówki i gotujemy na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy 2-3 szczypty soli. Namoczoną żelatynę dodajemy do karmelu, dokładnie mieszamy. Studzimy (do letniej temp. karmelu).
Ubijamy 500 ml mocno schłodzonej śmietanki. Do masy krówkowej przekładamy niewielką ilość ubitej śmietany, mieszamy. Dodajemy resztę śmietanki i całość delikatnie łączymy. Chłodzimy w lodówce około 1 1/2 - 2 godziny (do całkowitego zestalenia).
Przestygniętą bezę zdejmujemy z blaszki. Na wierzch nakładamy krem, posypujemy orzechami i zdobimy listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Makowiec japoński
- Krokiety z mięsem
- Boczek pieczony
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Przekąski sylwestrowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Jajka na miękko
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba z piekarnika
- Łazanki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sernik pistacjowy
- Śledź w oleju
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (16)
3497 dni temu
beza się trochę pokruszyła ale wyszło i gościom smakowało
Odpowiedz
3537 dni temu
A czym zastąpić można żelatynę?
Odpowiedz
3537 dni temu
Żelatynę można zastąpić agarem.
3681 dni temu
W minionym tygodniu przygotowałam pyszne pączusie na bazie owocu mango. Jednym zdaniem od czegoś trzeba zacząć. Chodzi za mną torcik bezowy,przymierzam się do Da&asowego. Patrzą jak Pan Paweł wypieka myślę ,że i ja sobie poradzę. Ewa.
Odpowiedz
3679 dni temu
Ewo, zachęcamy do pieczenia razem z Pawłem! Koniecznie daj nam znać, jak wyszło!
3852 dni temu
Makowiec, beza to same białka z cukrem, daquas charakteryzuje się obecnością bakalii i orzechów.
Odpowiedz
3852 dni temu
Czym się różni dacquoise od bezy?
Odpowiedz
3916 dni temu
Przepyszny bezowiec wszyscy się zajadali. Masa ma idealną konsystencję. Oj cudeńko. Panie Pawle WIELKI SZACUN!
Odpowiedz
3984 dni temu
Drogi Gościu, trzeba uwzględnić, że każdy piekarnik może grzać nieco inaczej, dlatego wypieki powinno się doglądać w trakcie pieczenia i oceniać "na oko", czy nie dopiekają się w naszych piekarnikach wcześniej, niż sugeruje przepis.
Odpowiedz
3984 dni temu
Czy czas pieczenia bezy i temperatura jest odpowiednia ? Po pol godzinie wyjelam z piekarnika "wegielek" :(
Odpowiedz
3999 dni temu
Makowiec, nadal podtrzymujemy to, co napisaliśmy wcześniej :)
Odpowiedz
4003 dni temu
Jeśli masa krówkowa jest dużo słodsza, czy nie powinno dodać się jej mniej. Przypomnę, że w przepisie użyto 400 g krówek i tyle samo proponują państwo masy.
Odpowiedz
4012 dni temu
Drogi makowcu, sama masa kajmakowa jest znacznie słodsza niż proponowany przez nas krem. Kajmakiem możesz jednak zastąpić krówki - wówczas należy również dodać go 400 g.
Odpowiedz
4012 dni temu
Czy można użyć masy kajmakowej. Ile gramów?
Odpowiedz
4057 dni temu
Matyldo w tym przypadku nie ma to żadnego znaczenia :)
Odpowiedz
4057 dni temu
Krówki lepsze będą ciągutki czy mogą też być te "suche"? Czy to w ogóle robi jakąś różnicę??
Odpowiedz
zobacz wszystkie