zobacz film Słodko-słony bezowiec
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Daquas bezowy

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy orzechy arachidowe, pistacje i cukier puder, delikatnie mieszamy.

Bezę wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Pieczemy około 60-65 minut w temp. 150°C (na środkowej półce, z termoobiegiem). Studzimy.

Krem

100 ml śmietanki zagotowujemy, dodajemy krówki i gotujemy na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy 2-3 szczypty soli. Rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce i dodajemy do karmelu, dokładnie mieszamy. Studzimy (do letniej temp. karmelu).

Ubijamy 500 ml mocno schłodzonej śmietanki. Do masy krówkowej przekładamy niewielką ilość ubitej śmietany, mieszamy. Dodajemy resztę śmietanki i całość delikatnie łączymy. Chłodzimy w lodówce około 1 1/2 - 2 godziny (do całkowitego zestalenia).

Przestygniętą bezę zdejmujemy z blaszki. Na wierzch nakładamy krem, posypujemy orzechami i zdobimy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Marta Marta
    812 dni temu
    beza się trochę pokruszyła ale wyszło i gościom smakowało

    odpowiedz

  • Vege Vege
    852 dni temu
    A czym zastąpić można żelatynę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    852 dni temu
    Żelatynę można zastąpić agarem.
  • Gość Gość
    996 dni temu
    W minionym tygodniu przygotowałam pyszne pączusie na bazie owocu mango. Jednym zdaniem od czegoś trzeba zacząć. Chodzi za mną torcik bezowy,przymierzam się do Da&asowego. Patrzą jak Pan Paweł wypieka myślę ,że i ja sobie poradzę. Ewa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    994 dni temu
    Ewo, zachęcamy do pieczenia razem z Pawłem! Koniecznie daj nam znać, jak wyszło!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1167 dni temu
    Makowiec, beza to same białka z cukrem, daquas charakteryzuje się obecnością bakalii i orzechów.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    1167 dni temu
    Czym się różni dacquoise od bezy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1231 dni temu
    Przepyszny bezowiec wszyscy się zajadali. Masa ma idealną konsystencję. Oj cudeńko. Panie Pawle WIELKI SZACUN!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1299 dni temu
    Drogi Gościu, trzeba uwzględnić, że każdy piekarnik może grzać nieco inaczej, dlatego wypieki powinno się doglądać w trakcie pieczenia i oceniać "na oko", czy nie dopiekają się w naszych piekarnikach wcześniej, niż sugeruje przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1299 dni temu
    Czy czas pieczenia bezy i temperatura jest odpowiednia ? Po pol godzinie wyjelam z piekarnika "wegielek" :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1314 dni temu
    Makowiec, nadal podtrzymujemy to, co napisaliśmy wcześniej :)

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    1319 dni temu
    Jeśli masa krówkowa jest dużo słodsza, czy nie powinno dodać się jej mniej. Przypomnę, że w przepisie użyto 400 g krówek i tyle samo proponują państwo masy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1327 dni temu
    Drogi makowcu, sama masa kajmakowa jest znacznie słodsza niż proponowany przez nas krem. Kajmakiem możesz jednak zastąpić krówki - wówczas należy również dodać go 400 g.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    1327 dni temu
    Czy można użyć masy kajmakowej. Ile gramów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1372 dni temu
    Matyldo w tym przypadku nie ma to żadnego znaczenia :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1372 dni temu
    Krówki lepsze będą ciągutki czy mogą też być te "suche"? Czy to w ogóle robi jakąś różnicę??

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram