
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na gorącej patelni karmelizujemy cukier na ciemnozłoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i smażymy przez kilka minut, do momentu połączenia się cukru z gruszką. Studzimy.
Delikatnie podgrzewamy mleko (tak, aby było można włożyć do niego palec). Drożdże ucieramy z cukrem do rozpuszczenia, dodajemy mleko oraz 1/3 ilości mąki - rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałą część mąki, jajko oraz karmelizowaną gruszkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Puszysty omlet z owocami
Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!

Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
Słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, a do tego sos ze smażonych śliwek. Pyszne o każdej porze dnia!

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Zobacz przepisy
na święta
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zakwas na żurek
- Jajka faszerowane z szynką
- Barszcz biały z kiełbasą
- Mazurek królewski
- Pasta jajeczna z awokado
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
351 dni temu
Najlepszy przepis jaki znam na racuchy!
odpowiedz
1786 dni temu
na jak długo zostawić rozczyn do wryrośnięcia?
odpowiedz
1940 dni temu
Racuch są pyszne.Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.
odpowiedz
3533 dni temu
Paulino, 15 g drożdży świeżych :)
odpowiedz
3534 dni temu
Czy chodzi tu o drożdże w proszku?
odpowiedz
3583 dni temu
Najwspanialsze racuchy na świecie!!!! Smakują prawie identycznie jak te robione przez moją babcię.. - nie mam niestety tego przepisu :( i od dłuższego czasu poszukiwałam odpowiedniego. Ten jest po prostu genialny, smak właśnie taki jak ten który pamiętam z dzieciństwa!!! Dziękuję!!!
odpowiedz
3617 dni temu
Karolina Gość, cieszymy się, że smakowało. Zachęcamy do wypróbowania innych przepisów Pawła :)
odpowiedz
3617 dni temu
Przepyszne, dobrze że zrobiłam z podwójnej porcji!
odpowiedz
3786 dni temu
Przetestowaane:)pychotka!!!
odpowiedz
3797 dni temu
Chciałam sprawdzić czy te racuchy przypomną mi te jadane w dzieciństwie. Smakowały WYŚMIENICIE!!! Zrobiłam z dwóch porcji a znikły w mgnieniu oka;) ps.zamias c.pudru podałam ze śmietaną-niebo w gębie*
odpowiedz
3800 dni temu
Racuchy bardzo smaczne - fajne śniadanie dla ucznia. Wyszło mi 10 niewielkich racuchów. Polecam przepis. Tutaj moje racuchy: http://paproszkowegotowanie.blogspot.com/2014/09/kuchnia-lidla-racuchy-z-karmelizowanymi.html
odpowiedz
zobacz wszystkie