Racuchy drożdżowe z jabłkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z solą. Robimy wgłębienie, a następnie wsypujemy tam pokruszone drożdże i cukier. Mleko podgrzewamy do około 40 stopni C i wlewamy połowę do wgłębienia z drożdżami. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Następnie wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki, które dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 cm). Za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Monia Monia
    1983 dni temu
    Wyszły przeeeepyszne!

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    2125 dni temu
    Rewelacja. Lidl - robisz to dobrze ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2125 dni temu
    <3
  • Ola Ola
    2151 dni temu
    Pyszne, tylko jabłka zamieniłam na czarne jagody

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    2348 dni temu
    jestem trochę rozczarowana, że nie ma chociaż zdjęć poglądowych z poszczególnych etapów, zrobiłam racuchy wg przepisu i wyszło mi bardzo rzadkie ciasto (zupełnie inaczej niż dotychczas z innymi przepisami na racuchy) więc się obawiam jaki będzie efekt końcowy - no nic, czekam godzinę i zobaczymy co wyjdzie...

    odpowiedz

  • zimzap.pl zimzap.pl
    2720 dni temu
    Rewelacja! Moja dwuletnia córeczka też była zachwycona :) Nieco zmodyfikowałam przepis, zamiast cukru dodałam łyżkę miodu, a połowę mąki zastąpiłam mąką pszenną razową. Wyszły pyszne!

    odpowiedz

  • matkaPolka matkaPolka
    2921 dni temu
    Prosty i rewelacyjny przepis. Tak pysznych racuchów jeszcze nie jadłam.

    odpowiedz

  • Evik Evik
    3118 dni temu
    Ciasto wyszło super, racuszki puszyste, z duża ilością jabłek ( dałam 3) i sosik ze śliwek podsmażonych z brązowym cukrem :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3156 dni temu
    Wyszły pyszne i puszyste :) Łyżka cukru w cieście to zdecydowanie za mało, jeżeli ktoś nie przepada za kwaśnymi. No i ciasto potroiłam, a i tak dwa jabłka to było za dużo. :) Następnym razem zrobię podwójną porcję ciasta. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3335 dni temu
    Dziękujemy i życzymy pysznego chrupania!

    odpowiedz

  • MW MW
    3335 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj je pierwszy raz - są łatwe, pyszne i już połowę ich nie ma.

    odpowiedz

  • Zosia Zosia
    3339 dni temu
    Zrobiłam je dziś na kolację. Pozostały chrupiące nawet gdy ostygły. Tak pysznych racuszków nie jadłam nigdy! POLECAM!!!

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    3456 dni temu
    Super przepis, racuchy wyszły pyszniutkie!!!!! Polecam ;))))

    odpowiedz

  • Madlenka Madlenka
    3537 dni temu
    Bardzo pyszne! Taką miałam ochotę na racuchy z jabłkami i w pełni ją zaspokoiłam :) zresztą, zawsze najpierw zaglądam na KL jak chcę zrobić coś innego ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3642 dni temu
    Drogi Gościu, można zastąpić mleko napojem owsianym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3643 dni temu
    Moja córka ma skazę białkową, czy zamiast mleka krowiego mogę dodać napój owsiany?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Racuchy drożdżowe z jabłkami — zapomniana tradycja

Drożdżowe racuchy stanowią nieodłączny element polskiej tradycji kulinarnej. Te rozpływające się w ustach placuszki zrobione z pulchnego ciasta przełamanego soczystymi kawałkami jabłek, doskonale spisują się w roli deseru, dania obiadowego czy podwieczorku. Skąd wzięły się racuchy drożdżowe z dodatkiem jabłek w jadłospisie Polaków?

Racuchy z jabłkami z drożdżami mają swe korzenie w dawnych zwyczajach wiejskich, związanych z wykorzystaniem dostępnych i tanich składników do przygotowywania prostych potraw. Podstawowymi składnikami ciasta były mąka, mleko, jajka, a także drożdże jako środek spulchniający. Receptura na te pyszne, pulchne placki była przekazywana z pokolenia na pokolenie, a z każdym kolejnym pokoleniem zyskiwała coraz to nowszą odsłonę.

Niegdyś przepis na racuchy z drożdżami składał się tylko z pulchnego ciasta przyprawionego miodem, ale z biegiem czasu zaczęto dodawać do nich inne składniki, takie jak jabłka, borówki, jagody czy gruszki. Racuchy z drożdżami i owocami szybko zyskały popularność. Z biegiem lat, zwłaszcza w okresie wielkanocnym, racuchy drożdżowe zaczęły być przyrządzane z różnymi nadzieniami, nie tylko owocowymi.

Współcześnie racuchy drożdżowe z jabłkami, jak i te bez owoców w środku są nieco zapomniane, chociaż ich historia jest integralną częścią polskiej kultury kulinarnej. W Kuchni Lidla chcemy przywrócić im dawny blask i sławę! Nasz przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami sprawi, że na stałe wpiszesz je do swojego codziennego jadłospisu.

Racuchy drożdżowe z jabłkami — przepis Kuchni Lidla

Jak zrobić racuchy z jabłkiem na drożdżach? Aby przygotować najsmaczniejsze racuszki drożdżowe z jabłkami, kluczowy jest doskonały przepis. Bazą, która tworzy pyszne racuszki drożdżowe z jabłkami, są dwa elementy — podgrzane mleko i świeże drożdże, które nadają ciastu wyjątkowego smaku. Podgrzewanie mleka do wyższej, ale nie gorącej temperatury, pozwala stworzyć optymalne warunki dla działania drożdży. Jeśli jednak masz ochotę przygotować wersję bardziej dietetyczną, możesz zamienić mleko na roślinny jego substytut lub wodę.

Nasz tytułowy przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami można nieco modyfikować, zastępując świeże drożdże ich suszoną odmianą. W ten sposób znacznie skróci się cały proces przygotowywania racuchów. W jaki sposób używa się suchych drożdży do przepisu na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami? Takich drożdży nie trzeba aktywować i można od razu dodać je do mieszanki bez dodatku ciepłego mleka czy innego podgrzanego płynu. Drożdże zaczną działać już w momencie mieszania ich ze wszystkim składnikami.

Tradycyjny przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami można dostosować do różnych preferencji żywieniowych, takich jak dieta odchudzająca czy wegańska, a także różnego rodzaju alergie. Jeśli chcesz przyrządzić wersję fit, zastąp mąkę białą jej wersją pełnoziarnistą — racuchy będą miały wtedy nieco mniej kalorii, a więcej błonnika i składników odżywczych. W wersji fit warto wykorzystać mleko krowie 0,5% albo zamienić je na mleko roślinne, takie jak migdałowe, sojowe czy owsiane. Aby uzyskać niskokaloryczne racuchy, warto zamiast białego cukru, wybierać naturalne słodziki, takie jak syrop klonowy, syrop daktylowy czy miód.

Masz alergię na gluten? Nic nie szkodzi! Racuchy można przygotować także na mące bez glutenu np. ryżowej, kukurydzianej lub gryczanej. Jeśli zależy Ci na bardziej dietetycznej wersji racuchów, polecamy dodać do ciasta jogurt naturalny zamiast mleka, by delikatnie zakwasić ciasto. Warto rozważyć także zamianę zwykłego oleju na olej kokosowy lub inną nieco zdrowszą alternatywę. Jesteś weganinem? Nie musisz odmawiać sobie tej przyjemności! Przekształć nasz tytułowy przepis na wegańską wersję — zamiast jajek użyj innych zamienników, takich jak mieszanka siemienia lnianego z wodą lub purée z bananów, batatów lub jabłek.

Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami?

Jak zrobić dobre racuchy na drożdżach? Przygotowanie pysznych racuchów drożdżowych z jabłkiem lub innymi dodatkami wymaga nieco skupienia oraz znajomości kilku trików, które sprawiają, że ciasto na racuchy jest idealnie gładkie i szybko rośnie. Na samym początku przygotowywania przepisu na dobre racuchy z jabłkami, upewnij się, że masz wszystkie składniki potrzebne do ich przyrządzenia: wysokiej jakości mąkę, świeże drożdże, jajka z wolnego wybiegu, mleko o preferowanej zawartości tłuszczu, cukier lub jego słodką alternatywę, a także sól oraz jabłka i ewentualne dodatki.

Cały proces rozpocznij od podgrzania mleka do letniej temperatury (od około  25 do 35 stopni Celsjusza). — nie może być zbyt zimne ani za gorące, inaczej drożdże nie będą mogły zacząć pracować. Dodaj do mleka drożdże i cukier, a potem pozostaw mieszankę na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj drożdżową mieszankę, tworząc jednolite ciasto. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

Babcine racuchy drożdżowe z jabłkami przyrządza się z ubitych na sztywno jajek wymieszanych z resztą składników. To właśnie ten trik sprawia, że ciasto pozostaje puszyste i wilgotne oraz dobrze wyrośnięte. Aby poprawnie usmażyć racuchy drożdżowe z jabłkami, należy zadbać o równomierne rozprowadzenie ciasta na mocno rozgrzanej patelni. Nie pozwól, aby patelnia wystygła w przerwie od smażenia racuchów — postaraj się utrzymać na niej stałą, wysoką temperaturę. Po usmażeniu ułóż racuchy na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu.

Racuchy z jabłkami drożdżowe najlepiej smakują serwowane na ciepło posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Jeśli zdarzy się tak (w co wątpimy), że racuchy zostaną, włóż je do szczelnego pojemnika, schowaj do lodówki i koniecznie zjedz na następny dzień. Życzymy Ci udanych eksperymentów kulinarnych!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!