Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Gwiazdki korzenne

Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem oraz cukrem. Dodajemy miękkie masło, jajko oraz żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (nie wyrabiamy za długo).

Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, wycinamy z niego gwiazdki.

Gotowe, wycięte gwiazdki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.

 

Ganasz czekoladowy

Śmietankę zagotowujemy z miodem, dodajemy do niej posiekaną czekoladę. Czekamy, aż czekolada sie rozpuści i dodajemy bardzo drobno posiekane figi. Całość miksujemy, stopniowo dodając amaretto i na samym końcu miękkie masło. Ganasz odstawiamy do zastygnięcia.

Na upieczone i wystudzone gwiazdki za pomocą worka cukierniczego wyciskamy ganasz. Tak przygotowane gwiazdki dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (40)

Avatar
  • Magda Magda
    1582 dni temu
    Cudowne. A ta masa czekoladowa z figami jest chyba najlepsza z tego wszystkiego. Superanckie i łatwe. Polecam

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1600 dni temu
    Ciasto po wyrobieniu jest kruche, rozpada się. Takie ma być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1600 dni temu
    Podczas chłodzenia ciasto zmienia konsystencję.
  • Gość Gość
    1626 dni temu
    Cudowne!!!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1950 dni temu
    Figi świeże czy suszone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1950 dni temu
    Marto, używamy suszonych :)
  • Karolina Karolina
    2312 dni temu
    O jakie jajko umyte chodzi ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2308 dni temu
    chodzi o kurze jajko :)
  • Asia Asia
    2679 dni temu
    mogą być włoskie orzechy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2679 dni temu
    Asiu, tak :) Orzechy włoskie też się sprawdzą :)
  • Piotrek Piotrek
    2695 dni temu
    To mały sukces dla cukiernika, ale wielki cud dla dobrego wypieku.

    odpowiedz

  • nie jestem gościem nie jestem gościem
    3047 dni temu
    (nie)ziemskie

    odpowiedz

  • asia z pawłowic asia z pawłowic
    3047 dni temu
    wow po prostu wow

    odpowiedz

  • Kuba z Pawłowic Kuba z Pawłowic
    3047 dni temu
    nie kłam!
  • p p
    3064 dni temu
    fajne

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3736 dni temu
    Polecam gwiazdki i krem są wyśmienite :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3773 dni temu
    gorąco polecam polewę z przepisu niebo w gębie...;)

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3774 dni temu
    Robiłam dwa razy: raz z mielonymi orzechami, drugi raz z mielonymi migdałami, za każdym razem z podwójnej porcji, bez ganaszu czekoladowego, ale np. dodałam olejek migdałowy. Polecam obie wersje. Nie ma szału, ale są pyszne kruche ciasteczka! Zagoszczą na stałe w mojej kuchni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3775 dni temu
    Piekłam je wczoraj. Zamiast orzechów laskowych, na które jestem uczulona, dodałam migdały 50 g mielonych i 50 g siekanych. Pyszne wyszły :)

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3776 dni temu
    Zrobiłam te ciasteczka;))wyszły naprawdę pyszne. Tylko wzięłam podwójną ilość składników. Wyszło mi z nich ok. 60 ciasteczek o różnym kształcie dużych dzwonków, średnich choinek, małych gwiazdek. Tylko zamiast kremu na wierzch ozdobiłam je lukrem i kolorowymi posypkami. Polecam przepis;)))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3777 dni temu
    czy zamiast masy można polać je lukrem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3778 dni temu
    Czy orzechy laskowe można zamienć na włoskie ?:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3779 dni temu
    jessie - krem nałożony wcześniej może niestety nieco podeschnąć. Radzimy nakładać go tuż przed podaniem :)

    odpowiedz

  • _jessie_ _jessie_
    3779 dni temu
    czy krem mozna nalozyć dwa dni wcześniej? albo zastąpić go np nutella?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3780 dni temu
    Przepis bardzo dobry ! Wszystkie proporcje świetnie zachowane ! Schowałam do szczelnie zamkniętych słoików i myślałam, że do świąt spokojnie poleżą. Muszę jednak zrobić ponownie, bo wszyscy podbierają i już prawie nic nie zostało :( Taaakie są pyszne :)) Jeśli ktoś chce więcej ciastek, żeby potrzymać do świąt to lepiej pomnożyć ilości składników w przepisie 2 albo nawet 3 razy . Z tej ilości co tutaj podano wyszło mi nieco ponad blachę ciastek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3781 dni temu
    Magdo gwiazdki można jeść zaraz po upieczeniu, ale jeśli chcesz by bardziej zmiękły, przed dekorowaniem zamknij je w szczelnej puszce na tydzień.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3782 dni temu
    Czy gwiazdki należy upiec wcześniej (tak jak się to robi z pierniczkami) czy może są dostatecznie miękkie już po upieczeniu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3783 dni temu
    Czy ktoś może chociaż w dużym przybliżeniu podać ile wychodzi ciasteczek? 20, 50,...? Mam foremki wielkości mniej więcej takiej jak te na zdjęciu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3786 dni temu
    no i wpadłam...w piekarniku dochodzą ciasteczka - oczywiście z dwóch porcji, zostały białka na bezy no i oczywiście składniki na piernik świąteczny już kupione ... wprost nie można się powstrzymać jak się widzi takie cudeńka i aż strach wchodzić na inne przepisy :( ...a miałam przejść na dietę pozdrawiam Edi

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3787 dni temu
    Ciasto chowamy do lodówki, jeśli wkładamy je do zamrażalnika to na nieco krócej, by nie zmroziło się za bardzo. Chodzi o to, by gwiazdki wkładać do piekarnika schłodzone. Inna metodą jest najpierw wycięcie gwiazdek, a dopiero później schłodzenie ich w lodówce przed pieczeniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3788 dni temu
    Czy to ciasto należy wsadzić na 1h do lodówki, czy zamrażalnika? Ja wsadziłam do lodówki, ale strasznie ciężko je potem rozwałkować, bo się klei do wałka i jest bardzo kruche :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3790 dni temu
    Trudno jest określić liczbę ciasteczek, gdyż wszystko zależy od wielkości foremek do wykrawania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3790 dni temu
    Ile sztuk wychodzi wg tego przepisu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3792 dni temu
    Robiłam i wyszły przepyszne ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3793 dni temu
    W szczelnie zamkniętym pojemniku gwiazdki korzenne można przechowywać do dwóch tygodni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3793 dni temu
    jak długo można przechowywać te ciasteczka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3798 dni temu
    Kasiu, mamy nadzieję, że powiesz nam później, jak smakowały Ci gwiazdki korzenne :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3798 dni temu
    Piękne ciasteczka,masa do ciastek musi być pyszna,właśnie kupiłam figi w Lidlu i chyba je w najbliższym czasie przygotuję.

    odpowiedz

  • rafał rafał
    3800 dni temu
    UUUUUUUUUU..... niema filmu :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3801 dni temu
    urocze maleńkie cudeńka ! na pewno je zrobię !

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Ciastka korzenne Gwiazdki

Ciasteczka gwiazdki korzenne to jeden z tych wypieków, które kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, szczególnie dzięki swojemu kształtowi i aromatowi. Lidl proponuje Ci nieco inną odsłonę ciastek korzennych. W przepisie na kruche ciasteczka korzenne mamy jeszcze jedną gwiazdę – jest nią ganasz. Jest to francuski krem przygotowywany z czekolady i śmietanki. Ten intensywnie czekoladowy krem to wspaniałe dopełnienie kruchych ciastek korzennych. Jest to świetna alternatywa dla popularnych ciastek gwiazdek w lukrze.

Ganasz zmieni charakter ciasteczek korzennych ze świątecznego na nieco bardziej uniwersalny. Nie znaczy to, że taki deser nie będzie odpowiedni na bożonarodzeniowy stół. Taka odmiana z pewnością zaskoczy gości i rodzinę. Tym bardziej że ciasteczka korzenne z ganaszem i kandyzowaną wiśnią wyglądają bardzo efektownie. Nałożony rękawem piekarskim krem ozdobiony słodką kandyzowaną wiśnią nadaje wspaniałego efektu wizualnego.

Przepis na ciastka korzenne jest raczej łatwy. Przyrządzenie ganaszu również nie sprawi problemu – wystarczy pokruszoną czekoladę zalać wrzącą śmietanką, zmieszać je ze sobą do rozpuszczenia czekolady i zostawić do ostygnięcia. Ganasz uzyska kremową konsystencję. Za pomocą rękawa piekarskiego umieść ganasz na ciastkach. O ile przygotowując ciastka gwiazdki z lukrem, możesz liczyć na pomoc dzieci, tak ganaszem lepiej zająć się samodzielnie.

Zimę trudno wyobrazić sobie bez kruchych pierniczków korzennych. Do ich przygotowania potrzebujesz również miodu, którego smak wspaniale komponuje się z korzennymi przyprawami, a zapach natychmiast przywodzi na myśl święta i zimne, grudniowe wieczory spędzane w ciepłym domu z kubkiem ciepłego napoju.

W okresie jesienno-zimowym skorzystaj także z przepisu na herbatniki korzenne. Można je przechowywać dość długo, a ich rozmiar i chrupkość zachęcają do podjadania, nie tylko przy herbacie. W przepisie znajdziesz 500 gramów mąki, łyżeczkę przyprawę korzenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 gramów cukru i 70 mililitrów mleka. Po połączeniu składników w jednolitą masę, wstaw ją do lodówki na godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkuj, odbij w cieście ulubione kształty i wstaw herbatniki do piekarnika. Piecz do zarumienienia w 180 stopniach.

Jak zrobić ciasta korzenne gwiazdki? Skorzystaj z naszego przepisu

Przepis na ciastka korzenne jest bardzo prosty. Potrzebujesz mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, jajka, żółtka, przyprawy do piernika, orzechów, kakao oraz cynamonu. Połącz ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich masło, jajko oraz żółtko. Po ugnieceniu na jednolitą masę włóż ją do lodówki na godzinę, a po wyciągnięciu cienko rozwałkuj, odbij w nim foremkę w kształcie gwiazdki i piecz przez 10–12 minut. Przepis na ciasteczka korzenne jest szybki i nieskomplikowany. Kruche ciasteczka korzenne będą smakować pysznie.

Jak widzisz, ciasteczka korzenne są bardzo łatwe do zrobienia. Ciastka gwiazdki zrobisz w niespełna 30 minut, pomijając czas chłodzenia ciasta w lodówce. Wyrobienie ciasta nie powinno zająć Ci dłużej niż chwilę, wszystkie składniki są łatwo dostępne lub masz je już w domu. Dzięki temu korzenne ciasteczka możesz przygotować nie tylko na święta, ale też podczas wizyty niezapowiedzianych gości.

Ciastko korzenne może służyć nie tylko jaki deser. Korzenne ciastka wykorzystaj również jako bazę do innego deseru. Przygotuj na przykład krem z ciastek korzennych. 150 gramów upieczonych i ostudzonych ciastek korzennych połącz z 60 gramami miodu, 50 gramami cukru, 100 mililitrami mleka oraz lekko podgrzanym olejem roślinnym (50 mililitrów). Polecamy olej kokosowy, lekko podkreśli smak deseru. Wszystkie składniki zblenduj. Powstały krem zmieszaj z pokruszoną czekoladą aż do jej roztopienia. Krem możesz jeść jako samodzielny deser, ale także wykorzystać go jako nadzienie do innych wypieków albo zjeść na chrupiącej bułce. 

Nie tylko ciasteczka – wypróbuj inne desery z korzennym aromatem

Ciasteczko korzenne świetnie smakuje w towarzystwie herbaty, kakao albo mleka. To świetna przekąska na zimowo-jesienne wieczory, wprowadzająca do domu świąteczną atmosferę. Zanim jednak nadejdzie grudzień, warto korzystać z jesieni i zatrzymać ją jak najdłużej. Jednym ze sposobów będzie przygotowanie korzennej kostki z powidłami. Korzenne cienkie spody przełożone powidłami śliwkowymi i masą śmietankową to świetny pomysł na połączenie smaków jesieni i zimy.

Dobry pomysł na jesienne dni to również rogaliki z mielonymi orzechami. Będą świetnym dodatkiem do jesiennej herbaty, a ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu niż upieczenie ciastek korzennych ze sprawdzonego przepisu. Z 300 gramów mąki, 100 gramów cukru pudru, łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtek i 200 gramów masła przygotuj ciasto i dodaj do niego zmielone w blenderze orzechy. Odstaw ciasto z orzechami do lodówki co najmniej na godzinę, a po wyciągnięciu rozwałkuj je i uformuj małe rogaliki. Piecz je 15 minut w 180 stopniach.

Zima i późna jesień to czas, w którym ciasta korzenne królują na naszych stołach. Przyprawy korzenne, które nadają im charakterystycznego aromatu, są wtedy w domu niezbędne. Wśród nich jest anyż – przyprawa w kształcie gwiazdki, która idealnie wzbogaca smak ciast korzennych oraz pierników. Poza tym anyż  sprawdza się jako dodatek do herbaty czy kawy. Anyżkiem nazywamy również ciastko, które smakuje jak ta przyprawa – anyżki robi się między innymi z gwiazdkami anyżu.

Ciasteczka korzenne to świetny dodatek do kawy. Świeże i ciepłe będą smakować znakomicie. Ponieważ przepis jest łatwy i szybki, spróbuj zrobić ciastka korzenne samodzielnie. Korzystając z podanej receptury, przygotowywanie ciastek będzie proste i przyjemne, a ich smak i zapach na pewno urzekną domowników i gości. Szczególnie opcja z ganaszem, której wisienką na torcie – nomen omen – jest kandyzowana wiśnia, nadająca ciastku słodko-kwaśnego smaku.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!