Kruche gwiazdki korzenne

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Gwiazdki korzenne

Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem oraz cukrem. Dodajemy miękkie masło, jajko oraz żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (nie wyrabiamy za długo).

Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, wycinamy z niego gwiazdki.

Gotowe, wycięte gwiazdki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.

 

Ganasz czekoladowy

Śmietankę zagotowujemy z miodem, dodajemy do niej posiekaną czekoladę. Czekamy, aż czekolada sie rozpuści i dodajemy bardzo drobno posiekane figi. Całość miksujemy, stopniowo dodając amaretto i na samym końcu miękkie masło. Ganasz odstawiamy do zastygnięcia.

Na upieczone i wystudzone gwiazdki za pomocą worka cukierniczego wyciskamy ganasz. Tak przygotowane gwiazdki dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (40)

Avatar
  • Magda Magda
    1258 dni temu
    Cudowne. A ta masa czekoladowa z figami jest chyba najlepsza z tego wszystkiego. Superanckie i łatwe. Polecam

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1276 dni temu
    Ciasto po wyrobieniu jest kruche, rozpada się. Takie ma być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1276 dni temu
    Podczas chłodzenia ciasto zmienia konsystencję.
  • Gość Gość
    1301 dni temu
    Cudowne!!!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1625 dni temu
    Figi świeże czy suszone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1625 dni temu
    Marto, używamy suszonych :)
  • Karolina Karolina
    1987 dni temu
    O jakie jajko umyte chodzi ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1984 dni temu
    chodzi o kurze jajko :)
  • Asia Asia
    2355 dni temu
    mogą być włoskie orzechy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2354 dni temu
    Asiu, tak :) Orzechy włoskie też się sprawdzą :)
  • Piotrek Piotrek
    2371 dni temu
    To mały sukces dla cukiernika, ale wielki cud dla dobrego wypieku.

    odpowiedz

  • nie jestem gościem nie jestem gościem
    2723 dni temu
    (nie)ziemskie

    odpowiedz

  • asia z pawłowic asia z pawłowic
    2723 dni temu
    wow po prostu wow

    odpowiedz

  • Kuba z Pawłowic Kuba z Pawłowic
    2723 dni temu
    nie kłam!
  • p p
    2739 dni temu
    fajne

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3411 dni temu
    Polecam gwiazdki i krem są wyśmienite :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3448 dni temu
    gorąco polecam polewę z przepisu niebo w gębie...;)

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3450 dni temu
    Robiłam dwa razy: raz z mielonymi orzechami, drugi raz z mielonymi migdałami, za każdym razem z podwójnej porcji, bez ganaszu czekoladowego, ale np. dodałam olejek migdałowy. Polecam obie wersje. Nie ma szału, ale są pyszne kruche ciasteczka! Zagoszczą na stałe w mojej kuchni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3451 dni temu
    Piekłam je wczoraj. Zamiast orzechów laskowych, na które jestem uczulona, dodałam migdały 50 g mielonych i 50 g siekanych. Pyszne wyszły :)

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3452 dni temu
    Zrobiłam te ciasteczka;))wyszły naprawdę pyszne. Tylko wzięłam podwójną ilość składników. Wyszło mi z nich ok. 60 ciasteczek o różnym kształcie dużych dzwonków, średnich choinek, małych gwiazdek. Tylko zamiast kremu na wierzch ozdobiłam je lukrem i kolorowymi posypkami. Polecam przepis;)))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3452 dni temu
    czy zamiast masy można polać je lukrem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3453 dni temu
    Czy orzechy laskowe można zamienć na włoskie ?:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3454 dni temu
    jessie - krem nałożony wcześniej może niestety nieco podeschnąć. Radzimy nakładać go tuż przed podaniem :)

    odpowiedz

  • _jessie_ _jessie_
    3455 dni temu
    czy krem mozna nalozyć dwa dni wcześniej? albo zastąpić go np nutella?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3455 dni temu
    Przepis bardzo dobry ! Wszystkie proporcje świetnie zachowane ! Schowałam do szczelnie zamkniętych słoików i myślałam, że do świąt spokojnie poleżą. Muszę jednak zrobić ponownie, bo wszyscy podbierają i już prawie nic nie zostało :( Taaakie są pyszne :)) Jeśli ktoś chce więcej ciastek, żeby potrzymać do świąt to lepiej pomnożyć ilości składników w przepisie 2 albo nawet 3 razy . Z tej ilości co tutaj podano wyszło mi nieco ponad blachę ciastek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3456 dni temu
    Magdo gwiazdki można jeść zaraz po upieczeniu, ale jeśli chcesz by bardziej zmiękły, przed dekorowaniem zamknij je w szczelnej puszce na tydzień.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3457 dni temu
    Czy gwiazdki należy upiec wcześniej (tak jak się to robi z pierniczkami) czy może są dostatecznie miękkie już po upieczeniu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3458 dni temu
    Czy ktoś może chociaż w dużym przybliżeniu podać ile wychodzi ciasteczek? 20, 50,...? Mam foremki wielkości mniej więcej takiej jak te na zdjęciu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3461 dni temu
    no i wpadłam...w piekarniku dochodzą ciasteczka - oczywiście z dwóch porcji, zostały białka na bezy no i oczywiście składniki na piernik świąteczny już kupione ... wprost nie można się powstrzymać jak się widzi takie cudeńka i aż strach wchodzić na inne przepisy :( ...a miałam przejść na dietę pozdrawiam Edi

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3463 dni temu
    Ciasto chowamy do lodówki, jeśli wkładamy je do zamrażalnika to na nieco krócej, by nie zmroziło się za bardzo. Chodzi o to, by gwiazdki wkładać do piekarnika schłodzone. Inna metodą jest najpierw wycięcie gwiazdek, a dopiero później schłodzenie ich w lodówce przed pieczeniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3464 dni temu
    Czy to ciasto należy wsadzić na 1h do lodówki, czy zamrażalnika? Ja wsadziłam do lodówki, ale strasznie ciężko je potem rozwałkować, bo się klei do wałka i jest bardzo kruche :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3465 dni temu
    Trudno jest określić liczbę ciasteczek, gdyż wszystko zależy od wielkości foremek do wykrawania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3465 dni temu
    Ile sztuk wychodzi wg tego przepisu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3468 dni temu
    Robiłam i wyszły przepyszne ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3468 dni temu
    W szczelnie zamkniętym pojemniku gwiazdki korzenne można przechowywać do dwóch tygodni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3468 dni temu
    jak długo można przechowywać te ciasteczka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3474 dni temu
    Kasiu, mamy nadzieję, że powiesz nam później, jak smakowały Ci gwiazdki korzenne :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3474 dni temu
    Piękne ciasteczka,masa do ciastek musi być pyszna,właśnie kupiłam figi w Lidlu i chyba je w najbliższym czasie przygotuję.

    odpowiedz

  • rafał rafał
    3475 dni temu
    UUUUUUUUUU..... niema filmu :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3476 dni temu
    urocze maleńkie cudeńka ! na pewno je zrobię !

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!