
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Gwiazdki korzenne
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem oraz cukrem. Dodajemy miękkie masło, jajko oraz żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (nie wyrabiamy za długo).
Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, wycinamy z niego gwiazdki.
Gotowe, wycięte gwiazdki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.
Ganasz czekoladowy
Śmietankę zagotowujemy z miodem, dodajemy do niej posiekaną czekoladę. Czekamy, aż czekolada sie rozpuści i dodajemy bardzo drobno posiekane figi. Całość miksujemy, stopniowo dodając amaretto i na samym końcu miękkie masło. Ganasz odstawiamy do zastygnięcia.
Na upieczone i wystudzone gwiazdki za pomocą worka cukierniczego wyciskamy ganasz. Tak przygotowane gwiazdki dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.
Zobacz podobne
przepisy
Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Komentarze (40)
1258 dni temu
Cudowne. A ta masa czekoladowa z figami jest chyba najlepsza z tego wszystkiego. Superanckie i łatwe. Polecam
odpowiedz
1276 dni temu
Ciasto po wyrobieniu jest kruche, rozpada się. Takie ma być?
odpowiedz
1276 dni temu
Podczas chłodzenia ciasto zmienia konsystencję.
1301 dni temu
Cudowne!!!
odpowiedz
1625 dni temu
Figi świeże czy suszone?
odpowiedz
1625 dni temu
Marto, używamy suszonych :)
1987 dni temu
O jakie jajko umyte chodzi ?
odpowiedz
1984 dni temu
chodzi o kurze jajko :)
2355 dni temu
mogą być włoskie orzechy?
odpowiedz
2354 dni temu
Asiu, tak :) Orzechy włoskie też się sprawdzą :)
2371 dni temu
To mały sukces dla cukiernika, ale wielki cud dla dobrego wypieku.
odpowiedz
2723 dni temu
(nie)ziemskie
odpowiedz
2723 dni temu
wow po prostu wow
odpowiedz
2723 dni temu
nie kłam!
2739 dni temu
fajne
odpowiedz
3411 dni temu
Polecam gwiazdki i krem są wyśmienite :)
odpowiedz
3448 dni temu
gorąco polecam polewę z przepisu niebo w gębie...;)
odpowiedz
3450 dni temu
Robiłam dwa razy: raz z mielonymi orzechami, drugi raz z mielonymi migdałami, za każdym razem z podwójnej porcji, bez ganaszu czekoladowego, ale np. dodałam olejek migdałowy. Polecam obie wersje. Nie ma szału, ale są pyszne kruche ciasteczka! Zagoszczą na stałe w mojej kuchni.
odpowiedz
3451 dni temu
Piekłam je wczoraj. Zamiast orzechów laskowych, na które jestem uczulona, dodałam migdały 50 g mielonych i 50 g siekanych. Pyszne wyszły :)
odpowiedz
3452 dni temu
Zrobiłam te ciasteczka;))wyszły naprawdę pyszne. Tylko wzięłam podwójną ilość składników. Wyszło mi z nich ok. 60 ciasteczek o różnym kształcie dużych dzwonków, średnich choinek, małych gwiazdek. Tylko zamiast kremu na wierzch ozdobiłam je lukrem i kolorowymi posypkami. Polecam przepis;)))
odpowiedz
3452 dni temu
czy zamiast masy można polać je lukrem?
odpowiedz
3453 dni temu
Czy orzechy laskowe można zamienć na włoskie ?:)
odpowiedz
3454 dni temu
jessie - krem nałożony wcześniej może niestety nieco podeschnąć. Radzimy nakładać go tuż przed podaniem :)
odpowiedz
3455 dni temu
czy krem mozna nalozyć dwa dni wcześniej? albo zastąpić go np nutella?
odpowiedz
3455 dni temu
Przepis bardzo dobry ! Wszystkie proporcje świetnie zachowane ! Schowałam do szczelnie zamkniętych słoików i myślałam, że do świąt spokojnie poleżą. Muszę jednak zrobić ponownie, bo wszyscy podbierają i już prawie nic nie zostało :( Taaakie są pyszne :)) Jeśli ktoś chce więcej ciastek, żeby potrzymać do świąt to lepiej pomnożyć ilości składników w przepisie 2 albo nawet 3 razy . Z tej ilości co tutaj podano wyszło mi nieco ponad blachę ciastek.
odpowiedz
3456 dni temu
Magdo gwiazdki można jeść zaraz po upieczeniu, ale jeśli chcesz by bardziej zmiękły, przed dekorowaniem zamknij je w szczelnej puszce na tydzień.
odpowiedz
3457 dni temu
Czy gwiazdki należy upiec wcześniej (tak jak się to robi z pierniczkami) czy może są dostatecznie miękkie już po upieczeniu?
odpowiedz
3458 dni temu
Czy ktoś może chociaż w dużym przybliżeniu podać ile wychodzi ciasteczek? 20, 50,...? Mam foremki wielkości mniej więcej takiej jak te na zdjęciu.
odpowiedz
3461 dni temu
no i wpadłam...w piekarniku dochodzą ciasteczka - oczywiście z dwóch porcji, zostały białka na bezy no i oczywiście składniki na piernik świąteczny już kupione ... wprost nie można się powstrzymać jak się widzi takie cudeńka i aż strach wchodzić na inne przepisy :( ...a miałam przejść na dietę pozdrawiam Edi
odpowiedz
3463 dni temu
Ciasto chowamy do lodówki, jeśli wkładamy je do zamrażalnika to na nieco krócej, by nie zmroziło się za bardzo. Chodzi o to, by gwiazdki wkładać do piekarnika schłodzone. Inna metodą jest najpierw wycięcie gwiazdek, a dopiero później schłodzenie ich w lodówce przed pieczeniem.
odpowiedz
3464 dni temu
Czy to ciasto należy wsadzić na 1h do lodówki, czy zamrażalnika? Ja wsadziłam do lodówki, ale strasznie ciężko je potem rozwałkować, bo się klei do wałka i jest bardzo kruche :(
odpowiedz
3465 dni temu
Trudno jest określić liczbę ciasteczek, gdyż wszystko zależy od wielkości foremek do wykrawania.
odpowiedz
3465 dni temu
Ile sztuk wychodzi wg tego przepisu?
odpowiedz
3468 dni temu
Robiłam i wyszły przepyszne ;)
odpowiedz
3468 dni temu
W szczelnie zamkniętym pojemniku gwiazdki korzenne można przechowywać do dwóch tygodni.
odpowiedz
3468 dni temu
jak długo można przechowywać te ciasteczka?
odpowiedz
3474 dni temu
Kasiu, mamy nadzieję, że powiesz nam później, jak smakowały Ci gwiazdki korzenne :)
odpowiedz
3474 dni temu
Piękne ciasteczka,masa do ciastek musi być pyszna,właśnie kupiłam figi w Lidlu i chyba je w najbliższym czasie przygotuję.
odpowiedz
3475 dni temu
UUUUUUUUUU..... niema filmu :(
odpowiedz
3476 dni temu
urocze maleńkie cudeńka ! na pewno je zrobię !
odpowiedz
zobacz wszystkie