zobacz film Warkocz cynamonowo - marcepanowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto drożdżowe

Masło roztapiamy i delikatnie studzimy. Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C, następnie łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Masa cynamonowo - marcepanowa

Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon i rum.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.

Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.

Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.

Upieczony, jeszcze gorący warkocz smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawiamy do wystygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (53)

Avatar
  • GośćKatarzyna GośćKatarzyna
    1816 dni temu
    Czy mogę w jednym piekarniku zrobić dwa warkocze na raz? Czy to wpłynie na jakos niekorzystnie na temp pieczenia i lepiej zrobić osobno 2 ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1814 dni temu
    Jeśli zmieszczą Ci się dwa warkocze na jednej blasze - oczywiście możesz. Nie zalecamy jednak pieczenia piętrowego :)
  • kl kl
    3286 dni temu
    czy można zastąpić czymś rum? (nie chciałabym dodawać alkoholu) :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3284 dni temu
    kl, jeśli nie chcesz dodawać alkoholu, pomiń ten składnik :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3567 dni temu
    Asiu, dokładnie takiego marcepanu używamy w przepisie. Nie radzimy jednak rezygnować z cukru-pudru.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3567 dni temu
    Czy można skorzystać z gotowej masy marcepanowej dostępnej obecnie w Lidlu? Czy wtedy zrezygnować z cukru pudru?

    odpowiedz

  • Joanna Olczak-Brzeska Joanna Olczak-Brzeska
    3628 dni temu
    Ciasto jest rewelacyjne. Po raz pierwszy zrobiłam je w poprzednie święta i już wtedy posmakowało mojej rodzinie. W tym roku powtórzyłam i zrobiło furorę wśród znajomych. Tak więc przepis jest genialny. Dziękuję za pomysł

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3962 dni temu
    Ciasto - extra! Marcepan - uwielbiam! Ale chyba smak mam wypaczony, bo wszystkie przepisy P. Pawła muszę poprawiać dodając tylko połowę cukru... ;) Pozdrawiam i dziękuję za takie pomysłowe przepisy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3971 dni temu
    Po prostu pycha !!!

    odpowiedz

  • Sł
    3971 dni temu
    gdzie mogę znaleźć wartości odżywcze do tego wspaniałego warkocza ? Może warto byłoby podawać takie wartości jako uzupełnienie przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    22 dni temu
    sobie policz
  • Gość Gość
    3985 dni temu
    Tu nie chodzi o piekarnik a o błąd ,że na stronie internetowej jest napisane 180 stopni a w broszurce, która była dostępna w sklepie jest napisane 190 stopni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3989 dni temu
    czy w spisie składników nie powinno być jeszcze dodatkowego białka, płatków migdałów i miodu? warto by było,gdyby przepis był zgodny z tym, co pokazano na filmie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3989 dni temu
    Gościu, każdy piekarnik grzeje inaczej, jeżeli widzimy, że ciasto zbyt szybko się przypieka, należy zmniejszyć temperaturę lub skrócić czas pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3992 dni temu
    w broszurce jest napisane 190 stopni no i przypalił mi się warkocz po 30 minutach:-/

    odpowiedz

  • Iza Iza
    3995 dni temu
    Zrobiłam na święta i wyszło przepysznie :) teraz zbliżają się urodziny synka i też pojawi się na stole z lekko zmodyfikowaną masą :) POLECAM

    odpowiedz

  • Zjawa Zjawa
    4000 dni temu
    Zrobilam z podwójnej porcji, pominelam cynamon, nie miałam w domu rumu, wiec dodalam odrobinę wódki do masy marcepanowej... Rozdalam po trochę świątecznym gościom, bo sie usmiechali o porcje "na wynos". Warkocz jest zdecydowanie wart tego, by włączyć go do zestawu ciast pieczonych na szczególne okazje- ze wzgledu na szlachetny charakter marcepanu.

    odpowiedz

  • Kucharka z zamiłowania Kucharka z zamiłowania
    4006 dni temu
    Witam! Uwielbiam filmy Pana Pawła i jego przepisy! Po kazdym przepisie lecę do Lidla po skladniki ktorych nie mam w domu i realizuję jego pomysły. Warkocz własnie skońćzył się piec i pachnie w calym domu marcepanem i cynamonem. Nie mozemy doczekac się z rodziną kiedy wystygnie i kiedy zabierzemy się do kosztowania. Kazdy przepis idealnie się sprawdza. Dziękuję, równiez w imieniu mojej rodziny za "wspaniale zastawiony stół" samymi smakołykami i słodkosciami. Pozdrawiamy serdecznie autora - Pana Pawła - wszystkich przepisów i życzymy Wesołych Świąt :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4008 dni temu
    super wyszło! To mój pierwszy warkocz i efekt niesamowity! Z gorącym mlekiem pyszne! Zawsze coś namieszam z proporcjami w cieście drożdżowym i wychodzi mi za dużo ciasta :)) Całe szczęście, że kupiłam dwa marcepany to po prostu od razu zrobiłam dwa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4010 dni temu
    Jak to z ciastami bywa - wersje przepisów mogą być bardzo różne :) W tym wypadku radzimy zachować podane w przepisie proporcje, lecz jeśli używane przez nas jajka są bardzo małe, można dodać dodatkowe żółtko :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4010 dni temu
    Powinniście poprawić wersję do druku bo ucina strasznie tekst. Przy okazji się spytam czy dwa żółtka to nie jest za mało? Mam stare prababcine przepisy na drożdżowe strucle i tam tych zółtek dodaje się aż 7 albo np. 3 jajka i dodatkowo 2 -3 żółtka a mąki jest podobna no może tylko niewiele większa ilość. Jeśli dodam dodatkowo 1 lub dwa żółtka albo jedno jajko to czy ciasto nie będzie lepsze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4013 dni temu
    Tatiano, zazdrościmy Ci trochę zapachu świeżo upieczonego ciasta... :)

    odpowiedz

  • Tatiana Tatiana
    4014 dni temu
    uuuum pycha Jest jeszcze cieply a ja juz go zajadam Pachnie na caly dom i smakuje wysmienicie

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4020 dni temu
    Zrobilam, calkiem smaczne, tylko wyszlo mi troche z amokre ciasto, wiec dodalam odrobine wiecej maki. Nastepnym razem zrobie bez cynamonu poniewaz calkiem zabil smak marcepanu. Na pewno przepis jeszcze wykorzystam :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4023 dni temu
    Bardzo smaczny i bardzo prosty do wykonania. Ciasto ma dobrze dobrane proporcje składników, a w związku z tym idealną konsystencję do wałkowania. Piekłam nieco krócej, jak wszystkie drożdżowe w 180 stopniach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4025 dni temu
    Ago nie, mleka nie należy dodawać więcej, gdyż konsystencja ciasta będzie zbyt rzadka. Jeśli nie masz akurat mleka 3,2%, możesz zastąpić je mlekiem 1,5%.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4025 dni temu
    czy jak dodaje mleko 1,5% to powinnam dać odrobinę więcej?

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    4025 dni temu
    A mi wyszedł troche zakalec! :( zjedliśmy ale sie umęczyłam przy tym warkoczu. Masa marcepanowo-cynamonowa cudowna :D Więc na święta zamiast warkocza z przepisu zrobię chałkę z masą marcepanową :) Dzięki za przepisy i filmy :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4025 dni temu
    Ago, koniecznie napisz, jak Ci się udało :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4026 dni temu
    udało się dostać masę marcepanową, w weekend drożdżowe z marcepanem ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4027 dni temu
    Oczywiście, rum można pominąć :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4027 dni temu
    Czy można pominąć rum?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4028 dni temu
    Agis, białka i marcepan ucieramy mikserem.

    odpowiedz

  • Agis Agis
    4028 dni temu
    Czym ucierać białka z marcepanem? łyżką? mikserem? drewnianą pałką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4030 dni temu
    Gosiu, super, że planujesz święta z Kuchnią Lidla :)

    odpowiedz

  • gosia :) gosia :)
    4031 dni temu
    upiekłam wczoraj, i postanowiłam, że zamiast sernika na święta będę piekła właśnie ten warkocz :) rewelacja !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4033 dni temu
    Ago, masa marcepanowa jest dostępna do wyczerpania zapasów. Jest to oferta akcyjna, więc trudno nam powiedzieć, czy jeszcze ją znajdziesz w swoim sklepie.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4033 dni temu
    a może wiadomo, czy w najbliższym czasie (przed świętami) będzie jeszcze dostępna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4033 dni temu
    Aga, marcepan dostępny jest w Lildu tylko w określonych tygodniach tematycznych. Niestety nie jest to stały produkt w ofercie sklepu.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4034 dni temu
    chciałam się dowiedzieć, czy masa marcepanowa jest dostępna w lidlu na co dzień, czy była tylko przy okazji tego przepisu? nie mam lidla w swoim mieście i nie zdążyłam kupić, a bardzo spodobał mi się ten przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4034 dni temu
    dlaczego nie wolno jesc goracego ciasta drozdzowego?

    odpowiedz

  • Ulka Ulka
    4034 dni temu
    Uwielbiam przepisy z filmikami, szkoda że nie każdy przepis go posiada :'(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4035 dni temu
    zzzz, super, że przepisy Pawła sprawdzają się w Twojej kuchni. Mamy nadzieję, że skorzystasz z kolejnych!

    odpowiedz

  • zzzz zzzz
    4036 dni temu
    Moje pierwsze ciasto drozdzowe ;) urzekl mnie marcepan, dzis przezytany przepis, dzis upieczone i juz polowy nie ma. Juz drugi raz mnie urzekl przepis Pawla:) a najlepsze sa filmy instruktazowe, bardzo mi pomogly.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4036 dni temu
    Maria, tak, jak najbardziej, można zastąpić białko żółtkiem :) Szef, warkocz absolutnie nie wychodzi suchy, gorąco polecamy wypróbować! :) Dziękujemy za czujność, żółtka już trafiają na swoje miejsce w przepisie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4036 dni temu
    Własnie wczoraj wypróbowałam przepis. Ciasto wyszło idealne i jest obłędnie smaczne-uwielbiam marcepan! Jest tylko mała uwaga : w składnikach ciasta podano 2 żółtka niestety w opisie zabrakło kiedy trzeba je dodać do ciasta :)

    odpowiedz

  • Szef Szef
    4037 dni temu
    Chcę zrobić ten warkocz, ale boje się że wyjdzie mi suchy. Jaka jest wasza opinia ???

    odpowiedz

  • Szef Szef
    4037 dni temu
    Chce zrobić ten warkocz, ale boje się że będzie suchy. Jaka jest wasza opinia ???

    odpowiedz

  • Maria Maria
    4037 dni temu
    Czy mogę zamiast posmarować warkocz białkiem, posmarować go żółtkiem ?

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    4039 dni temu
    Lidl - Przepis został poprawiony, ale na ulotkach z przepisam ( mam ich cały stos :) ) błąd jest :I

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4040 dni temu
    Ale pyyyyyszny. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4040 dni temu
    Cookie Monster, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy tę informację :)

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    4041 dni temu
    Mam pytanie - w filmiku pan Paweł mówi o pieczeniu warkocza w temperaturze 180 C, a w przepisie jest mowa o 190 C. Która wersja jest prawdziwa ?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!