
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto na roladę
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Kakao, mąkę ziemniaczaną i mąkę przesiewamy przez sito. Po ubiciu jaj mieszamy wszystkie składniki razem tak, aby nie zbić masy. Masę rozsmarowujemy równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-185°C (termoobieg) na 10-12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie ściągamy papier pergaminowy.
Rodzynki namoczone w rumie
Wodę z cukrem zagotowujemy, przelewamy, wsypujemy rodzynki i wlewamy rum. Całość szczelnie zakrywamy pokrywką i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy (nie wylewamy syropu z rumem).
Mus kawowo-czekoladowy
100 ml wody zagotowujemy. Do gotującej się wody wsypujemy 20 g kawy i mieszamy. Kawę zaparzamy kilka minut. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczamy w wodzie. Na parze ubijamy cukier z żółtkami. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy 40 ml naparu kawowego i energicznie ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Do musu kawowego dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Mieszamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. W temperaturze 40°C łączymy z ubitą śmietanką.
Mus wylewamy na wystudzone ciasto i równo rozsmarowujemy. Całość posypujemy namoczonymi rodzynkami. Za pomocą papieru pergaminowego zwijamy roladę dość mocno i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
Polewa czekoladowa
Kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, śmietankę zagotowujemy w kuchence mikrofalowej i dodajemy do rozpuszczonej kuwertury. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 40 ml syropu z rumem pozostałego po namaczaniu rodzynek. Ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na chwilę w celu ostudzenia.
Jak podawać
Roladę oblewamy polewą czekoladową, dekorujemy patyczkami Basini, kawałkami czekolady i orzechami włoskimi.
Zobacz podobne
przepisy
Hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!

Przysmak czekoladowy
Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!

Komentarze (31)
1887 dni temu
Czy zamiast rumu mogę wykorzystać wiśniówkę do namoczenia rodzynek?
odpowiedz
1887 dni temu
Oczywiście :)
2382 dni temu
Cześć robilam rolade czekoladowa i wyszła super. Polecam. Kamila
odpowiedz
2659 dni temu
Ciasto tragedia. Wyszło rzadkie. Przy 6 jajkach i odrobinie mąki... Ciasto guma. Elastyczne i nie przypominające biszkoptu.
odpowiedz
2986 dni temu
Drogi Gościu, niestety nie możemy udzielać takich informacji.
odpowiedz
2986 dni temu
Dzięki, a pytałem również o robot kuchenny i nie dostałem odpowiedzi :-(
odpowiedz
2986 dni temu
Drogi Gościu, ciasto jest delikatne i szybko traci wilgoć, dlatego owiń je szczelnie i przechowuj w lodówce.
odpowiedz
2986 dni temu
A czy takie ciasto bez masy można przechować 1 dzień-czy wyschnie? Jeżeli tak to jak je przechować? Gdzie można dokonać zakupu miksera jakiego używa pan Paweł?
odpowiedz
3433 dni temu
Я сделала этот рулет. Очень вкусно!!! Спасибо!!!
odpowiedz
3470 dni temu
czokomama masy faktycznie jest sporo, ale też sporo powinno być jej zawiniętej w roladzie :) Jeśli konsystencja masy jest zbyt płynna i boimy się, że wyleje się z ciasta, można wstawić ją na chwilę do lodówki jeszcze w misce lub już rozsmarowaną na biszkopcie, przed zwinięciem w roladę.
odpowiedz
3470 dni temu
no niestety, ciasto piekłam na dużej blaszce, wyrosło i ładnie wygladało, było super, ale... co do masy to ... jedna wielka porażka, proporcje źle obliczone, zrobił mi się bałagan, masy wyszło zbyt dużo, 2/3 mi zostało i ... poszło w kubeł, proponuję użyć połowy składników.
odpowiedz
3472 dni temu
wielka slaboscia opisu tego przepisu jest brak napisania ,ze z wylewaniem masy rtzeba poczekac ,aż steżeje
odpowiedz
3507 dni temu
Słabością techniczną przepisu jest brak danych o wielkości blachy i niestety odpowiedzi pt. 'duża blacha', 'nieco mniejsza od piekarnika' wydają się mało precyzyjne. Całość kompozycji udana, choć rodzynki są słodkie same w sobie i wystarczy je podgrzać już z rumem pod przykryciem. Mus wyszedł bardzo smaczny i ma doskonałą konsystencję. Ciasto zawinęłam znanym sposobem zaraz po upieczeniu w szmatkę i dzięki temu nie pękło w ogóle. Efekt finalny bardzo smaczny i zrównoważony, ładnie się prezentuje i nie jest trudne w wykonaniu zatem polecam smakoszom czekolady :-) Dziękuję Autorowi przepisu :-)
odpowiedz
3507 dni temu
Przepis jak dla mnie rewelacyjny, bardzo lubię czekoladę zwłaszcza deserową a w połączeniu z kawą i rumem to rozkosz dla mojego podniebienia. Rolada właśnie odpoczywa w lodowce, zobaczymy co z tego wyjdzie za godzinkę :)
odpowiedz
3514 dni temu
Robi się to dość długo, jednak proszę nie dawać zbyt wielu rodzynek oraz zbyt grubo masy ponieważ ciasto pęka i nie wygląda tak dobrze jak na filmie. Jutro pochwalę się jak smakuje:D
odpowiedz
3515 dni temu
Jedna wielka porażka podczas zwijania rolady cały mus wypłynął bokami bałagan niesamowity wielkie rozczarowanie :(
odpowiedz
3515 dni temu
Rum + rodzynki = idealne połączenie!! www.domowe-wypieki.com
odpowiedz
3516 dni temu
wygląda pysznie!
odpowiedz
3516 dni temu
Bardzo Lubie Pana Pawła, już nie mogę się doczekać jego świątecznych przepisów, pozdrawia,.
odpowiedz
3516 dni temu
niestety na filmie nie ma podanych rozmiarów blachy - jest tylko pokazana ta blacha a to duża różnica , proszę o podanie wymiarów blachy na której robiona jest rolada
odpowiedz
3517 dni temu
Wyszło rewelacyjnie. Polecam.
odpowiedz
3518 dni temu
Raz jeszcze polecamy obejrzeć film, w którym pokazany jest rozmiar użytej blachy - z pewnością rozwieje to wszelkie wątpliwości :)
odpowiedz
3518 dni temu
a jakie wymiary formy do pieczenia bo to jest istotne!!!!!
odpowiedz
3518 dni temu
Termometrem spożywczym ;-) Na Allegro do kupienia najtańszy za 16 zł.
odpowiedz
3519 dni temu
A jak zmierzyć temp, żeby wiedzieć kiedy dodać śmietankę w 40 stopniach?
odpowiedz
3520 dni temu
Magdo rozmiar blachy pokazany jest na filmie, zachęcamy do obejrzenia, z pewnością rozwieje to Twoje wątpliwości :) To duża blaszka, zaledwie nieco mniejsza od wymiarów piekarnika.
odpowiedz
3520 dni temu
Dzień dobry. Dla blachy o jakich wymiarach jest powyższy przepis? Może to zabrzmi infantylnie, ale dobrze byłoby podawać wymary blach przy przepisach :).
odpowiedz
3520 dni temu
Endriu zapewniamy, że jedyne komentarze jakie pochodzą od nas to te z loginem Kuchnia Lidla, pozostałe są opiniami naszych użytkowników :) Odnośnie pytania o żółtka - jedno żółtko waży około 15-20 g, więc w zależności od wielkości jajek może być to 4-5 sztuk. Należy je jednak zważyć.
odpowiedz
3520 dni temu
80 g żoltek ??? Nie mozna normalnie ? Ile to sztuk, proszę napisać
odpowiedz
3520 dni temu
Cieszymy się ze pracownicy Lidla dodają komentarze A tak w temacie wygląda ciekawie wypróbujemy zobaczymy co wyjdzie
odpowiedz
3520 dni temu
wygląda smakowicie a w dodatku z moją ulubioną czekoladę Fin care,chyba się skuszę na tą roladę.
odpowiedz
zobacz wszystkie