Czekolada - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
New York rolls
Rollsy inspirowane przepisem prosto z Nowego Jorku, czyli zawijasy z ciasta francuskiego nadziewane dwoma różnymi kremami. Spróbuj odtworzyć ten popularny na całym świecie smakołyk w domu!
Słodkie bułeczki à la maritozzi
Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!
Tiramisu pistacjowe z truskawkami
Tiramisu z soczystymi truskawkami i kremem z pistacji i białej czekolady to elegancki deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jak go przygotować!
Owsianka kokosowa
Sycąca owsianka to dla wielu idealne słodkie śniadanie, zwłaszcza do zabrania w drogę. Jeśli jesteś jedną z tych, osób koniecznie wypróbuj ten przepis na wegańską owsiankę kokosową z dodatkiem gorzkiej czekolady.
Deser à la mleczna kanapka
Wzbogacony o dodatkową porcję białka pyszny i bezglutenowy deser à la mleczna kanapka. Wykorzystaj ten przepis i przekonaj się, że domowe wersje znanych słodyczy są pyszne i zdecydowanie bardziej fit!
Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!
Ciasto pomponik bez pieczenia
Warstwa herbatników, słodkiego kremu kokosowego i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki – tak przenikają się smaki w łatwym do przygotowania cieście bez pieczenia! Wypróbuj przepis!
Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!
Słodkie cake popsy w kształcie choinek
Ciasteczkowe lizaki w kształcie choinek? Te wykonane wg przepisu Kingi są proste i pyszne! Upiecz czekoladowe ciasto, wycinaj choinki i dekoruj je całą rodziną – niech święta zaczną się na słodko!
Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
Dodaj do prezentów jadalne zawieszki! Zobacz, jak w prosty sposób zamienić kruche maślane ciasteczka w świąteczną ozdobę. Spróbuj i spraw bliskim smaczną niespodziankę, która z pewnością ich zaskoczy.
Świąteczne bałwanki
Świąteczne bałwanki to superokazja do smacznych i rodzinnych zabaw w kuchni. Przygotujecie wspólnie urocze figurki, które mogą służyć za dekorację świątecznego stołu lub słodki podarunek dla przyjaciół!
Szybkie ciasto w 20 minut
Goście już u drzwi, a Ty nie masz czym ich poczęstować? W takich chwilach przepis na szybkie ciasto może Cię uratować. Jak zrobić pyszne, aromatyczne ciasto w 20 minut? Poznaj nasz sposób na prosty, pyszny deser, który zachwyca swoim smakiem każdego, kto go spróbuje, a do jego przygotowania wystarczy kuchenka mikrofalowa!
Krem pierniczkowy
Prosty w przygotowaniu i smakujący świętami krem pierniczkowy, który będzie świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, placuszków i kanapek. Odmień swoje śniadania na słodko!
Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!
Czekolada – co to właściwie jest?
Czekolada, którą wszyscy znamy i cenimy, to nic innego jak połączenie miazgi z nasion kakaowca, masła kakaowego, substancji słodzących i innych dodatków. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje czekolady – gorzką, mleczną oraz białą. Do tego dochodzą dodatki w postaci orzechów, suszonych owoców, przypraw. Wyróżnia się również czekolady z nadzieniem o rozmaitych smakach. I tak jedni kochają czekoladę mleczną bez dodatków, inni zaś ubóstwiają gorzką z dodatkiem chili lub soli morskiej. Na szczęście możliwości jest naprawdę wiele!
Czekolada – jak powstaje?
Nasiona kakaowca muszą przejść szereg procesów. Ziarna kakaowca poddawane są fermentacji, suszeniu, prażeniu. Następnie przesiewa się uzyskany produkt i miele na miazgę kakaową. Z miazgi wytłacza się tłuszcz, czyli masło kakaowe. Z pozostałości uzyskuje się kakao. Połączenie miazgi kakaowej, tłuszczu wraz z cukrem pozwala na formowanie znanych i lubianych tabliczek czekoladowych. Czekolada o takim składzie jest najlepsza.
Krótka historia czekolady…
Zanim nasiona kakaowca przemieniły się w czekoladę, spożywane były w formie… napoju. Majowie i Aztekowie tworzyli aromatyczne napoje na bazie roztartych nasion kakaowca z dodatkiem wanilii, miodu, a nawet chili. Hiszpańscy konkwistadorzy sprowadzili nasiona kakaowca do Europy. W Hiszpanii zaczęto podawać napój z cynamonem, anyżem, orzechami. Napój również dosładzano cukrem trzcinowym. Warto zaznaczyć, że jeszcze w XVIII wieku czekolada była produktem ekskluzywnym, spotykanym jedynie na wielkich europejskich dworach.
Kiedy powstała czekolada w tabliczkach?
Nie od razu jednak wynaleziono czekoladę w formie, jaką znamy dziś. W roku 1847 firma Fry and Sons opracowała metodę łączenia proszku kakaowego z cukrem i roztopionym masłem kakaowym. W ten sposób uzyskaną masę wlewano do form i uzyskiwano twarde czekoladowe tabliczki, wygodne do spożywania w każdej okoliczności.
Czekolada mleczna czy gorzka?
Bez dwóch zdań: gorzka! Jest to najcenniejszy rodzaj czekolady, choć jednocześnie ten, który lubimy najmniej. Zawiera ona najwięcej, bo przynajmniej 70% miazgi kakaowej, która korzystnie wpływa na nasz organizm ze względu na zawartość antyoksydantów. Taka czekolada dobrze wpływa na pamięć, dzięki zawartości magnezu, dlatego powinny po nią sięgać osoby uczące się. Czekolada zwiększa poziom serotoniny i endorfin – hormonów szczęścia, które przyczyniają się do poprawy naszego nastroju oraz samopoczucia. Kostka takiej czekolady może być spożywana codziennie!
A co z innymi rodzajami czekolady?
- czekolada gorzka – zawiera w swoim składzie min. 70% miazgi kakaowej,
- czekolada deserowa – zawiera 30-70% miazgi kakaowej,
- czekolada mleczna – zawiera ok. 50% kakao, cukier oraz mleko,
- czekolada biała – nie zawiera proszku kakaowego, ma w swoim składzie masło kakaowe – do 33%.
Ile kalorii ma czekolada?
Czy czekolada może być zdrowa? Tak! Ale w odpowiednich ilościach! Niezależnie od ilości miazgi kakaowej, czekolada zawiera około 500-550 kcal na 100 g.
Kiedy jest dzień czekolady?
Czekolada jest tak popularna, że ma nawet swój dzień! Międzynarodowy Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia. Nie zapomnij świętować!
Jak rozpuścić czekoladę?
Roztopiona czekolada to składnik wielu deserów, ciastek i ciast. Sama roztopiona czekolada jest składnikiem czekoladowego fondue. Ale jak to zrobić? Na początek ważna zasada – czekolady nie roztapiamy w rondelku postawionym bezpośrednio na palniku – w ten sposób możemy ją łatwo przypalić. Najbezpieczniejszym sposobem rozpuszczania czekolady jest kąpiel wodna.
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Pokruszoną czekoladę wkładamy do miski, którą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Parująca woda ogrzewa dno miski i rozpuszcza wówczas czekoladę.
Jak roztopić czekoladę w mikrofalówce?
Czekoladę można roztapiać w mikrofalówce. Nie należy jednak ustawiać wysokiej mocy ani długiego czasu, gdyż czekolada może się przypalić. Najlepiej korzystać ze średniej mocy przez około 1 minutę.