Czekolada - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Owsianka czekoladowo-kokosowa
Śniadanie w formie owsianki według tego przepisu podbija serca i kubki smakowe. Ta bardzo kremowa propozycja stworzona na bazie mleczka kokosowego na stałe wpisze się do niejednego menu.


Bezglutenowe muffinki czekoladowe
Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.


Fondant czekoladowy fit
Przepyszny, szybki i niezwykle efektowny deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, na wyjątkową okazję i nie tylko.


Ciasto precelkowe bez pieczenia
Słodko-słone połączenie gorzkiej czekolady, precelków i szczypty soli w tym pysznym cieście zapadnie w pamięć na długo! Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym deserem bez pieczenia.


Sernik tutti frutti
Sernik tutti frutti, czyli pełen różnych owoców: truskawek, winogron, banana, brzoskwiń i borówek. Dzięki tej różnorodności dla każdego znajdzie się coś dobrego, a do tego to wszystko bez pieczenia!

Arbuziaki z galaretki
Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Krem cytrynowy w cytrynkach
Delikatny krem cytrynowy z dodatkiem białej czekolady, podany w skórkach cytryn. Doskonały deser na letnie dni – lekki, orzeźwiający i efektowny!

Pistacjowe semifreddo z ricottą
Semifreddo przypomina lody, więc doskonale sprawdzi się podczas letnich dni. Jeśli jesteś fanem pistacji, koniecznie musisz przygotować ten deser!

Mus z białej czekolady z truskawkami
Lekki, aksamitny mus z białej czekolady z dodatkiem wanilii, zwieńczony świeżymi truskawkami… Ten pomysł na deser brzmi jak marzenie – na szczęście łatwe do spełnienia!


Daktyle faszerowane kremem dubajskim
Faszerowane daktyle z kremem czekoladowym w stylu dubajskim, oblane gorzką czekoladą i udekorowane pistacjami to szybki, efektowny i zdrowy deser na każdą okazję!

Babka pistacjowa
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!

Chlebek bananowy z tahini
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!


Czekoladowe doniczki z truskawkami
Wyjątkowo pomysłowy deser przypominający kształtem doniczkę, kryjący w sobie pyszną galaretkę truskawkową z kawałkami owoców. Przygotuj go i zaskocz najbliższych!

Mazurek kajmakowy
Przepis, dzięki któremu na Twoim stole pojawi się przepyszny mazurek kajmakowy i zachwyci Twoich gości lub domowników! Za pomocą termorobota MC Smart przygotujesz go szybko i sprawnie. Skorzystaj już teraz – z tego pełnego kajmaku, czekolady i orzechów – pomysłu na ciasto.


Czekolada – co to właściwie jest?
Czekolada, którą wszyscy znamy i cenimy, to nic innego jak połączenie miazgi z nasion kakaowca, masła kakaowego, substancji słodzących i innych dodatków. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje czekolady – gorzką, mleczną oraz białą. Do tego dochodzą dodatki w postaci orzechów, suszonych owoców, przypraw. Wyróżnia się również czekolady z nadzieniem o rozmaitych smakach. I tak jedni kochają czekoladę mleczną bez dodatków, inni zaś ubóstwiają gorzką z dodatkiem chili lub soli morskiej. Na szczęście możliwości jest naprawdę wiele!
Czekolada – jak powstaje?
Nasiona kakaowca muszą przejść szereg procesów. Ziarna kakaowca poddawane są fermentacji, suszeniu, prażeniu. Następnie przesiewa się uzyskany produkt i miele na miazgę kakaową. Z miazgi wytłacza się tłuszcz, czyli masło kakaowe. Z pozostałości uzyskuje się kakao. Połączenie miazgi kakaowej, tłuszczu wraz z cukrem pozwala na formowanie znanych i lubianych tabliczek czekoladowych. Czekolada o takim składzie jest najlepsza.
Krótka historia czekolady…
Zanim nasiona kakaowca przemieniły się w czekoladę, spożywane były w formie… napoju. Majowie i Aztekowie tworzyli aromatyczne napoje na bazie roztartych nasion kakaowca z dodatkiem wanilii, miodu, a nawet chili. Hiszpańscy konkwistadorzy sprowadzili nasiona kakaowca do Europy. W Hiszpanii zaczęto podawać napój z cynamonem, anyżem, orzechami. Napój również dosładzano cukrem trzcinowym. Warto zaznaczyć, że jeszcze w XVIII wieku czekolada była produktem ekskluzywnym, spotykanym jedynie na wielkich europejskich dworach.
Kiedy powstała czekolada w tabliczkach?
Nie od razu jednak wynaleziono czekoladę w formie, jaką znamy dziś. W roku 1847 firma Fry and Sons opracowała metodę łączenia proszku kakaowego z cukrem i roztopionym masłem kakaowym. W ten sposób uzyskaną masę wlewano do form i uzyskiwano twarde czekoladowe tabliczki, wygodne do spożywania w każdej okoliczności.
Czekolada mleczna czy gorzka?
Bez dwóch zdań: gorzka! Jest to najcenniejszy rodzaj czekolady, choć jednocześnie ten, który lubimy najmniej. Zawiera ona najwięcej, bo przynajmniej 70% miazgi kakaowej, która korzystnie wpływa na nasz organizm ze względu na zawartość antyoksydantów. Taka czekolada dobrze wpływa na pamięć, dzięki zawartości magnezu, dlatego powinny po nią sięgać osoby uczące się. Czekolada zwiększa poziom serotoniny i endorfin – hormonów szczęścia, które przyczyniają się do poprawy naszego nastroju oraz samopoczucia. Kostka takiej czekolady może być spożywana codziennie!
A co z innymi rodzajami czekolady?
- czekolada gorzka – zawiera w swoim składzie min. 70% miazgi kakaowej,
- czekolada deserowa – zawiera 30-70% miazgi kakaowej,
- czekolada mleczna – zawiera ok. 50% kakao, cukier oraz mleko,
- czekolada biała – nie zawiera proszku kakaowego, ma w swoim składzie masło kakaowe – do 33%.
Ile kalorii ma czekolada?
Czy czekolada może być zdrowa? Tak! Ale w odpowiednich ilościach! Niezależnie od ilości miazgi kakaowej, czekolada zawiera około 500-550 kcal na 100 g.
Kiedy jest dzień czekolady?
Czekolada jest tak popularna, że ma nawet swój dzień! Międzynarodowy Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia. Nie zapomnij świętować!
Jak rozpuścić czekoladę?
Roztopiona czekolada to składnik wielu deserów, ciastek i ciast. Sama roztopiona czekolada jest składnikiem czekoladowego fondue. Ale jak to zrobić? Na początek ważna zasada – czekolady nie roztapiamy w rondelku postawionym bezpośrednio na palniku – w ten sposób możemy ją łatwo przypalić. Najbezpieczniejszym sposobem rozpuszczania czekolady jest kąpiel wodna.
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Pokruszoną czekoladę wkładamy do miski, którą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Parująca woda ogrzewa dno miski i rozpuszcza wówczas czekoladę.
Jak roztopić czekoladę w mikrofalówce?
Czekoladę można roztapiać w mikrofalówce. Nie należy jednak ustawiać wysokiej mocy ani długiego czasu, gdyż czekolada może się przypalić. Najlepiej korzystać ze średniej mocy przez około 1 minutę.