Serniczki halloweenowe z matchą i pistacjami

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

– blender

Przygotuj wcześniej:

Twaróg sernikowy wyjmij wcześniej z lodówki, żeby nie był zbyt zimny.

Żelatynę rozpuść w wodzie.

Schłodź dobrze śmietankę.

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy spód

Ciasteczka umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy na okruszki. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Powstałą masę równomiernie rozprowadzamy na spodzie foremki do pieczenia.

Krok 2: Przygotowujemy masę

Pistacje prażone miksujemy, aż powstanie gładka pasta. W międzyczasie roztapiamy białą czekoladę, kilkukrotnie mieszając. Następnie wlewamy czekoladę do pasty, dodajemy matchę i całość ponownie miksujemy. Zmiksowaną masę przelewamy do większej miski, dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.

Krok 3: Zagęszczamy masę

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, aż uzyska kremową konsystencję. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy sernikowej i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i ponownie mieszamy.

Krok 4: Chłodzimy sernik

Powstałą masę przelewamy na spód i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

Krok 5: Dekorujemy serniczki

Schłodzony sernik kroimy na mniejsze porcje. Czarną masę cukrową rozwałkowujemy, aż zmięknie – formujemy z niej prostokąt. Nacinamy masę tak, aby przypominała fryzurę potwora Frankensteina. Gotowe „włosy” układamy na serniczkach razem z cukrowymi oczami. Roztopioną czekoladę deserową wykorzystujemy, by namalować wzory na serniczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy

zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl