
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
– blender
Przygotuj wcześniej:
Twaróg sernikowy wyjmij wcześniej z lodówki, żeby nie był zbyt zimny.
Żelatynę rozpuść w wodzie.
Schłodź dobrze śmietankę.
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy spód
Ciasteczka umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy na okruszki. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Powstałą masę równomiernie rozprowadzamy na spodzie foremki do pieczenia.
Krok 2: Przygotowujemy masę
Pistacje prażone miksujemy, aż powstanie gładka pasta. W międzyczasie roztapiamy białą czekoladę, kilkukrotnie mieszając. Następnie wlewamy czekoladę do pasty, dodajemy matchę i całość ponownie miksujemy. Zmiksowaną masę przelewamy do większej miski, dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.
Krok 3: Zagęszczamy masę
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, aż uzyska kremową konsystencję. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy sernikowej i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i ponownie mieszamy.
Krok 4: Chłodzimy sernik
Powstałą masę przelewamy na spód i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
Krok 5: Dekorujemy serniczki
Schłodzony sernik kroimy na mniejsze porcje. Czarną masę cukrową rozwałkowujemy, aż zmięknie – formujemy z niej prostokąt. Nacinamy masę tak, aby przypominała fryzurę potwora Frankensteina. Gotowe „włosy” układamy na serniczkach razem z cukrowymi oczami. Roztopioną czekoladę deserową wykorzystujemy, by namalować wzory na serniczkach.
Zobacz podobne przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)