Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- rozdrabniacz
- tarkę
- 2 małe naczynia żaroodporne (o średnicy ok. 15 cm)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dynię wraz ze skórą pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut – do momentu, aż stanie się miękka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŚCIERAMY DYNIĘ NA TARCE
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KROK 2: ROZPUSZCZAMY GORZKĄ CZEKOLADĘ
Do rondelka wlewamy olej i dodajemy połamaną gorzką czekoladę 74%. Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści.
KROK 3: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
Do startej dyni dodajemy jajka i cukier, całość mieszamy. Mąkę łączymy z kakao, dodajemy sodę i mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i całość mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY BROWNIE
Foremki smarujemy olejem i oprószamy kakao. Masę rozdzielamy do dwóch foremek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-22 minuty.
KROK 5: ROZPUSZCZAMY BIAŁĄ CZEKOLADĘ
Białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY ZIELONĄ POLEWĘ
Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i wkładamy do rozdrabniacza. Dodajemy szpinak, rozpuszczoną czekoladę, syrop z agawy i sok ze świeżej pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Gotową polewę wykładamy na upieczone brownie i dekorujemy ozdobami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Nuggetsy z kurczaka
- Kutia
- Makówki śląskie
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto marchewkowe
- Jajka na miękko
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Klasyczna sałatka grecka
- Makowiec japoński
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Łazanki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba z piekarnika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1102 dni temu
filmik nie działa
Odpowiedz