zobacz film Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • rozdrabniacz
  • tarkę
  • 2 małe naczynia żaroodporne (o średnicy ok. 15 cm)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Dynię wraz ze skórą pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut – do momentu, aż stanie się miękka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŚCIERAMY DYNIĘ NA TARCE

Upieczoną dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

KROK 2: ROZPUSZCZAMY GORZKĄ CZEKOLADĘ

Do rondelka wlewamy olej i dodajemy połamaną gorzką czekoladę 74%. Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści.

KROK 3: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Do startej dyni dodajemy jajka i cukier, całość mieszamy. Mąkę łączymy z kakao, dodajemy sodę i mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i całość mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY BROWNIE

Foremki smarujemy olejem i oprószamy kakao. Masę rozdzielamy do dwóch foremek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-22 minuty.

KROK 5: ROZPUSZCZAMY BIAŁĄ CZEKOLADĘ

Białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY ZIELONĄ POLEWĘ

Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i wkładamy do rozdrabniacza. Dodajemy szpinak, rozpuszczoną czekoladę, syrop z agawy i sok ze świeżej pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Gotową polewę wykładamy na upieczone brownie i dekorujemy ozdobami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    544 dni temu
    filmik nie działa

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!