
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- rozdrabniacz
- tarkę
- 2 małe naczynia żaroodporne (o średnicy ok. 15 cm)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dynię wraz ze skórą pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut – do momentu, aż stanie się miękka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŚCIERAMY DYNIĘ NA TARCE
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KROK 2: ROZPUSZCZAMY GORZKĄ CZEKOLADĘ
Do rondelka wlewamy olej i dodajemy połamaną gorzką czekoladę 74%. Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści.
KROK 3: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
Do startej dyni dodajemy jajka i cukier, całość mieszamy. Mąkę łączymy z kakao, dodajemy sodę i mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i całość mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY BROWNIE
Foremki smarujemy olejem i oprószamy kakao. Masę rozdzielamy do dwóch foremek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-22 minuty.
KROK 5: ROZPUSZCZAMY BIAŁĄ CZEKOLADĘ
Białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY ZIELONĄ POLEWĘ
Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i wkładamy do rozdrabniacza. Dodajemy szpinak, rozpuszczoną czekoladę, syrop z agawy i sok ze świeżej pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Gotową polewę wykładamy na upieczone brownie i dekorujemy ozdobami.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Proziaki – przepis
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Chlebek bananowy
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Wegańskie placki z cukinii
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Krewetki w tempurze
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
994 dni temu
filmik nie działa
odpowiedz