Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • rozdrabniacz
  • tarkę
  • 2 małe naczynia żaroodporne (o średnicy ok. 15 cm)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Dynię wraz ze skórą pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut – do momentu, aż stanie się miękka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŚCIERAMY DYNIĘ NA TARCE

Upieczoną dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

KROK 2: ROZPUSZCZAMY GORZKĄ CZEKOLADĘ

Do rondelka wlewamy olej i dodajemy połamaną gorzką czekoladę 74%. Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści.

KROK 3: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Do startej dyni dodajemy jajka i cukier, całość mieszamy. Mąkę łączymy z kakao, dodajemy sodę i mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i całość mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY BROWNIE

Foremki smarujemy olejem i oprószamy kakao. Masę rozdzielamy do dwóch foremek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-22 minuty.

KROK 5: ROZPUSZCZAMY BIAŁĄ CZEKOLADĘ

Białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY ZIELONĄ POLEWĘ

Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i wkładamy do rozdrabniacza. Dodajemy szpinak, rozpuszczoną czekoladę, syrop z agawy i sok ze świeżej pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Gotową polewę wykładamy na upieczone brownie i dekorujemy ozdobami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Brownie z espresso i wiśnią

Szukasz pomysłu na domowy deser? Zobacz, jak przygotować pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem espresso i wiśni.

Brownie z espresso i wiśnią

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 15 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Brownie z masłem orzechowym

Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Brownie z masłem orzechowym

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami

Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:30 liczba porcji: 12 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    975 dni temu
    filmik nie działa

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!