Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę o średnicy 27 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Gotujemy syrop klonowy na patelni
Syrop klonowy zagotowujemy na patelni. Gotujemy do momentu zredukowania się około 1/3 ilości płynu. Delikatnie przestudzamy. Do jeszcze ciepłego syropu dodajemy miękkie masło i czekolady. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Mieszając, dodajemy jajka oraz mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 2: Gotowe ciasto przekładamy do formy
Formę do ciasta wysmarowujemy masłem i posypujemy kakao. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto.
Krok 3: Dekorujemy gotowe ciasto orzechami
Masło orzechowe za pomocą dwóch łyżeczek nakładamy małymi porcjami na ciasto, zachowując niewielkie odstępy. Na końcu posypujemy lekko pokruszonymi orzechami. Tak udekorowane ciasto wkładamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy około 40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
Wypróbuj przepis na deser z oryginalnym połączeniem czekolady, boczku i curry.
Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.
Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!
Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak w prostym sosie barbecue
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
- Pancakes z borówkami
- Chlebek bananowy
- Sernik krakowski
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Szarlotka gruszkowa
- Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Amerykańskie gofry
- Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
- Domowe croissanty
- Proste wegańskie brownie z malinami
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
- Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
- Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Chleb żytni na zakwasie
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Sałatka z młodych warzyw
- Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
- Piernik z marchwi
- Sałatka z soczewicy z cytrusami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1671 dni temu
Ile gramów masła orzechowego należy dodać? Słoiki mają różną objętość 😉
odpowiedz
1669 dni temu
400 gramów w zupełności wystarczy
3034 dni temu
no fajne ale czekolada biała plus owoce robi dla mnie szał
odpowiedz
3050 dni temu
Przede wszystkim ciasto trzeba było piec ok 15 min dłużej niż w przepisie żeby nie było surowe. W smaku nie jest złe ale jadaliśmy lepsze, chociaż w dużej mierze to kwestia gustu. W Każdym razie bardzo często wykorzystujemy przepisy z tej strony, zazwyczaj są to doskonałe ciasta, natomiast tego chyba więcej nie będziemy piekli. Koszt składników nieadekwatny jest do uzyskanego efektu.
odpowiedz
3047 dni temu
Zgadzam się