
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę o średnicy 27 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Gotujemy syrop klonowy na patelni
Syrop klonowy zagotowujemy na patelni. Gotujemy do momentu zredukowania się około 1/3 ilości płynu. Delikatnie przestudzamy. Do jeszcze ciepłego syropu dodajemy miękkie masło i czekolady. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Mieszając, dodajemy jajka oraz mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 2: Gotowe ciasto przekładamy do formy
Formę do ciasta wysmarowujemy masłem i posypujemy kakao. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto.
Krok 3: Dekorujemy gotowe ciasto orzechami
Masło orzechowe za pomocą dwóch łyżeczek nakładamy małymi porcjami na ciasto, zachowując niewielkie odstępy. Na końcu posypujemy lekko pokruszonymi orzechami. Tak udekorowane ciasto wkładamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy około 40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
Wypróbuj przepis na deser z oryginalnym połączeniem czekolady, boczku i curry.

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.

Komentarze (5)
1254 dni temu
Ile gramów masła orzechowego należy dodać? Słoiki mają różną objętość 😉
odpowiedz
1252 dni temu
400 gramów w zupełności wystarczy
2617 dni temu
no fajne ale czekolada biała plus owoce robi dla mnie szał
odpowiedz
2633 dni temu
Przede wszystkim ciasto trzeba było piec ok 15 min dłużej niż w przepisie żeby nie było surowe. W smaku nie jest złe ale jadaliśmy lepsze, chociaż w dużej mierze to kwestia gustu. W Każdym razie bardzo często wykorzystujemy przepisy z tej strony, zazwyczaj są to doskonałe ciasta, natomiast tego chyba więcej nie będziemy piekli. Koszt składników nieadekwatny jest do uzyskanego efektu.
odpowiedz
2631 dni temu
Zgadzam się
zobacz wszystkie