Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- papier do pieczenia
- garnek
- szklaną miskę o średnicy większej od średnicy przygotowanego garnka
- dużą miskę
- mikser
- 4 kokilki
- piekarnik
KROK 1
Na lekko rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Bardzo powoli prażymy, co jakiś czas mieszając. Cebulkę osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Odstawiamy do wystudzenia.
Boczek kroimy w drobną kostkę i na suchej patelni powoli wytapiamy z niego tłuszcz. Kiedy boczek zrobi się chrupiący, wykładamy go na papierowy ręcznik. Osuszony boczek wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kokilki smarujemy masłem, oprószamy kakao i wstawiamy do lodówki.
KROK 2
Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy w niej czekoladę. W drugiej misce ubijamy 3 jajka, 3 żółtka oraz cukier do uzyskania sztywnej masy. Do rozpuszczonej, ciepłej czekolady dodajemy małymi porcjami masło, mieszamy. Doprawiamy drobno posiekaną papryczką chili, curry oraz prażoną cebulką. Lekko przestudzoną masę czekoladową wlewamy do ubitych jajek. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
KROK 3
Schłodzone kokilki wypełniamy przygotowanym ciastem. Ponownie wstawiamy do lodówki i pozostawiamy minimum na 1 godzinę. Schłodzone ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 10-15 minut (w przypadku foremek silikonowych czas pieczenia jest krótszy). Na talerz wysypujemy podgrzany w piecu, chrupiący boczek. Na wierzch nakładamy gorący fondant wyjęty z kokilki. Polewamy łyżką jogurtu greckiego.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!
Chrupiące czekoladki
Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!
Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!
Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Kurczak w kiszonej kapuście z curry
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Naleśniki z syropem kawowym
- Kurczak w boczku z czekoladą
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Zupa jabłkowo-ziemniaczana
- Curry z jagnięciny z fasolką
- Lody figowe
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Curry z kurczaka z ciecierzycą
- Ciasto zebra – przepis
- Pieczone frytki warzywne z dipem curry
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Pstrąg grillowany w papilotach
- GOFRY TRADYCYJNE
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Makaron chow mein z woka
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3286 dni temu
Mega fajny przepis. Czekolada czy karmel z solą już chyba nikogo nie dziwi, więc i słony boczek wydaje się być fajnym dodatkiem. Podobnie cebula, która oprócz swojej "mocy" ma zwyczajnie słodki smak (uwielbiam konfiturę z cebuli;) ). W przepisach bardzo ważne dla mnie są różnego rodzaju rady i ciekawostki, które ostatecznie wpływają na efekt,być może są nawet ważniejsze,niż dokładne gramatury. Kolejność mieszania składników, chłodzenie, czas pieczenia w zależności od rodzaju foremek - człowiek uczy się całe życie, mimo, że piecze i gotuje już wiele lat;) Panie Karolu-jak dla mnie, pojedynek bezsprzecznie wygrał Pan-nietypowym połączeniem i niesztampowym podejściem do tematu czekolady:) Ale mała "reprymenda"-foremki wysypał Pan kakao,a nie kakaem. Słów z końcówkami "o" nie odmieniamy, chef :) Pozdrawiam (i niezmiennie podziwiam), Marcela
odpowiedz
3284 dni temu
Marcelu, reprymenda jest nie potrzebna i niezasłużona. Przeczytaj sobie: "Dzień dobry. Mam takie pytanie. Pewne wyrazy, kiedyś nieodmienne, teraz już się odmieniają, np. radio, kakao. No właśnie, jaka jest pisownia tego ostatniego wyrazu przy odmianie przez przypadki? Dziękuję za odpowiedź. Kakao się zasadniczo nie odmienia. Formy odmienione Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN skłonny jest uznać za dopuszczalne jedynie „w bardzo swobodnej polszczyźnie, np. w języku rodzinnym”. Ich pisownia w słowniku jest następująca: „D. kakaa, C. kakau, N. kakaem, lm M. kakaa”. Przemawia za nią analogia do odmiennego (choć nie zawsze odmienianego) rzeczownika rodeo: tego rodea, temu rodeu itd. Ciekawe, że potoczne kakałko w cytowanym słowniku zapisano inaczej, bo przez ł. Mirosław Bańko" źródlo: http://sjp.pwn.pl/slowniki/kakaem.html
3288 dni temu
super ciastko, bez cebuli i boczku i jogurtu oczywiście
odpowiedz