zobacz film Pyszne ciasto gryczane

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto

Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez mniej więcej 20-25 minut, do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę mielemy przy użyciu maszynki do mielenia lub miksera z ostrymi nożami. W garnku podgrzewamy masło, tak by się rozpuściło.

Odrobiną masła smarujemy formę do pieczenia o wymiarach 30x11 cm (możemy użyć okruszków po biszkoptach do posypania wnętrza formy). Do rozpuszczonego masła wrzucamy kawałki czekolady, całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.

Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę i połowę posiekanych orzechów ziemnych.

Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (do próby suchego patyczka). Zostawiamy do wystygnięcia.

Polewa czekoladowa

Zagotowujemy śmietankę. Kawałki czekolady wrzucamy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Mieszamy.

Dekoracja

Powierzchnie wystudzonego ciasta możemy wyrównać za pomocą noża. Delikatnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (46)

Avatar
  • Maciej Maciej
    55 dni temu
    Samo ciasto - bardzo smaczne. Mam jednak pewne uwagi. Zmiksowanie ugotowanej kaszy to katorga. Zbija się i może spowodować przegrzanie robota. O ręcznych blenderach można oczywiście zapomnieć. Ostatnia rzecz to polewa. Niestety, nie wiem czemu, ale rozwarstwiła mi się, przez co czekolada wylądowała w koszu. Pytanie - czemu? Uważałem z temperaturą, robiłem jak w przepisie. A wyszła breja...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    54 dni temu
    Jeśli chodzi o polewę - czasem po dodaniu czekolady do śmietanki, można odnieść wrażenie, że polewa nie będzie jednolita. Jednak po dokładnym i cierpliwym wymieszaniu powinna uzyskać pożądaną konsystencję :)
  • Gość Gość
    231 dni temu
    Witam. Czy zamiast kaszy mogę dodać banany albo marchewkę? Wiem że to już będą inne ciasta ale zastanawiam się czy również wyjdą takie smaczne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    229 dni temu
    Możesz spróbować przygotować taką wersję, jednak nie możemy zagwarantować sukcesu :)
  • Aga Aga
    234 dni temu
    Witam, Jaka ma być żurawina,czy może być suszona?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    234 dni temu
    Ago, jak najbardziej-używamy suszonej żurawiny.
  • Gość Gość
    289 dni temu
    Jedno z pyszniejszych ciast. Polecam!

    odpowiedz

  • Maja Maja
    639 dni temu
    Czy w przepisie uzyto kaszy białej czy palonej/prażonej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    639 dni temu
    Maju, Paweł użył kaszy gryczanej, prażonej :)
  • Gosia Mk Gosia Mk
    907 dni temu
    dzień dobry, wczoraj piekłam to ciasto. Wspaniałe i równie jestem zachwycona połączeniem smaków. dziękuję i pozdrawiam.MM

    odpowiedz

  • Marcela Marcela
    912 dni temu
    Czy to ciasto mozna upiec jako muffiny? Ile wtedy czasu piec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    911 dni temu
    Można upiec w foremkach do muffinów, jednak należy wówczas samodzielnie kontrolować czas i doglądać babeczek.
  • Gość Gość
    1382 dni temu
    czy mozna dodać make pełnoziarnista?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1382 dni temu
    Drogi Gościu, mąka pełnoziarnista również się tutaj sprawdzi.
  • Gość Gość
    1115 dni temu
    Możesz bez problemu nie dodawać żadnej mąki. Czas pieczenia wydłuża sie wtedy o 10 minut max.
  • Goś Goś
    1393 dni temu
    Ciacho rewelacja za pierwszym razem faktycznie piekłam 1,5 h ponieważ w środku było nie dopieczone przez co przypiekłam górę. Za drugim razem kasze ugotowałam tak jak w przepisie 400 ml wody i ani kropli więcej troszkę odsypałam z woreczków by było nie więcej niż 180 g kaszy. Ciasto piekłam równo 60 min w 175°C (termoobieg) wyszło pyszne. Niestety stwierdzam, że do każdego ciasta trzeba włożyć trochę "serca" i mieć opanowane podstawy cukiernictwa:)) Dziękuje za wspaniały przepis i pozdrawiam serdecznie:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1391 dni temu
    Goś, mamy nadzieję, że wypróbujesz jeszcze inne przepisy Pawła :)
  • Gość Gość
    1394 dni temu
    bardzo dobre ciasto, choć dość nietypowe połączenie składników! Nigdy wcześniej się z takim nie spotkałam :)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1395 dni temu
    Czy zamiast zmielonej kaszy gryczanej można użyć mąki gryczanej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1395 dni temu
    Doroto, w tym przepisie mąka gryczana się nie sprawdzi.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1606 dni temu
    Julia, Спасибо! Мы приглашаем к более правил.

    odpowiedz

  • Julia Sawwa Julia Sawwa
    1606 dni temu
    Дякую! Дуже смачний Ваш гречаний кекс! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1609 dni temu
    Paulo, nie musisz czekać na całkowite ostygnięcie. Ważne, by składniki dodawać stopniowo.

    odpowiedz

  • Paula Paula
    1610 dni temu
    Gdy rozpuszczę czekoladę i masło, czy czekam aż to ostygnie i wtedy dodaje to do reszty składników czy wlać ciepłe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1615 dni temu
    Drogi gościu, kasza powinna być palona.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1615 dni temu
    czy kasza gryczana palona czy nie ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1619 dni temu
    Patrycjo, zachęcamy do eksperymentowania z przepisem. Daj znać jak wyszło ;)

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    1619 dni temu
    Czy zamiast mąki pszennej mogę dodać inną, bezglutenową? Jaką najlepiej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1625 dni temu
    Daga, zwróć uwagę na wymiary blaszki. Do tego przepisu rekomendujemy blaszkę o wymiarach 11x30, jeśli Twoja blaszka jest mniejsza i węższa, ciasto może nie dopiekać się wewnątrz, a z góry przypalać. Inną przyczyną może być również nierównomiernie grzejący piekarnik.

    odpowiedz

  • Daga Daga
    1626 dni temu
    Robiłam to ciasto 2x - pyszne :) Ale mam problem z czasem pieczenia. Pierwszy raz piekłam na termoobiegu w 180 st. chyba z dwie h, bo w środku cały czas było surowe. Oczywiście przez to z wierzchu się spaliło. Podobnie było za drugim razem bez termoobiegu - ciasto musiałam piec znacznie dłużej niż w przepisie w związku z czym góra się przypaliła i musiałam ja odkroić. W czym może tkwić problem?

    odpowiedz

  • Państwo Wojtczuk Gotują Państwo Wojtczuk Gotują
    1629 dni temu
    Ciasto zrobilismy na święta jest przepyszne!!! http://kuchnia-w.blogspot.com/2015/04/pyszne-ciasto-gryczane.html

    odpowiedz

  • justyna justyna
    1629 dni temu
    Pyszne ciasto (nawet bez polewy wystarczająco słodkie). Łatwe do zrobienia. :-)

    odpowiedz

  • natalia natalia
    1636 dni temu
    Ciasto zrobiłam wczoraj, a dziś zostały tylko 3 kawałki z blaszki 25x25 :) Ugotowałam 180 g kaszy - także wyszło dużo, zamiast brązowego cukru dałam biały, wyłącznie żurawinę oraz mąkę pełnoziarnistą , natomiast polewa ze zwykłej deserowej czekolady rozpuszczonej z mlekiem, reszta bez zmian - ciasto pyyyyszzzne polecam !!!

    odpowiedz

  • martina martina
    1638 dni temu
    ciasto wyszło mokre i za bardzo czuć kaszę. Rewelacji nie było i reszta została wyrzucona :( pieniądze w błoto

    odpowiedz

  • Martyna Martyna
    1790 dni temu
    Ciasto smakuje nieziemsko! Polecam!:)

    odpowiedz

  • Ania-gotuje.blog.pl Ania-gotuje.blog.pl
    1978 dni temu
    Panie Pawle niech Pan się ze mną ożeni!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1986 dni temu
    Drogi Gościu, różnica w wadze kaszy może wynikać z ilości użytej do gotowania wody, tego ile kasza jej wchłonęła oraz jak była ugotowania (al dente czy lekko rozgotowana). Podana przez nas waga była jedynie w przybliżeniu, w przepisie radzimy zastosować proporcje podane przez Pawła Małeckiego: 180 g kaszy oraz 400 ml wody.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1987 dni temu
    180 gram kaszy po ugotowaniu to u mnie 500 gram. Ciekawe czemu jest taka różnica, między tym co zważyłam a tym co podaje Lidl?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2003 dni temu
    Bardzo ciekawa propozycja, muszę spróbować.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    2010 dni temu
    Bardzo dobre ciasto ale następnym razem muszę dokładniej zmielić kaszę :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2014 dni temu
    Drogi Gościu, 180 g suchej kaszy = ok. 720 g ugotowanej kaszy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2014 dni temu
    Ja mam pytanie ile należy dodać ugotowanej kaszy bo rozumiem, że w przepisie jest waga suchej.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2016 dni temu
    No i zrobiłam je! Ciasto rewelacja, moje chłopaki nie mogli uwierzyć, ze w cieście jest kasza gryczana. Pyyyyychota, nie mam już połowy blaszki :-)

    odpowiedz

  • len len
    2020 dni temu
    Próbowałam raz podobnego przepisu z kaszą jaglaną - w ogóle nie wyszło :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2020 dni temu
    Gosiu, zrób koniecznie i napisz nam, jak Ci smakowało :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    2020 dni temu
    Ciekawy pomysł, jeszcze nie jadłam ciasta z kaszą, ale jak z moją ulubioną czekoladą Fin Carre to muszę wypróbować.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram