Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Ciasto
Kaszę gryczaną gotujemy w 400 ml wody pod przykryciem, na małym ogniu, przez mniej więcej 20-25 minut, do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę mielemy przy użyciu maszynki do mielenia lub miksera z ostrymi nożami. W garnku podgrzewamy masło, tak by się rozpuściło.
Odrobiną masła smarujemy formę do pieczenia o wymiarach 30x11 cm (możemy użyć okruszków po biszkoptach do posypania wnętrza formy). Do rozpuszczonego masła wrzucamy kawałki czekolady, całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę i połowę grubo posiekanych orzechów ziemnych.
Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (do próby suchego patyczka). Zostawiamy do wystygnięcia.
Polewa czekoladowa
Zagotowujemy śmietankę. Kawałki czekolady wrzucamy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Mieszamy.
Dekoracja
Powierzchnie wystudzonego ciasta możemy wyrównać za pomocą noża. Delikatnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.
Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.
Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.
Czekolada mleczna z orzechami laskowymi i biała czekolada z karmelizowanymi migdałami i pistacjami
Odmień klasyczną białą i mleczną czekoladę, wzbogacając ją o chrupiące orzechy. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mazurek kajmakowy
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Bułeczki angielskie z konfiturą
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Tort czekoladowo-kawowy
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Babeczki dyniowe
- Sernik czekoladowy
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Kołacz z białym serem
- Ciasto bostońskie
- Odwrócone ciasto z ananasem
- Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
- Tajine z kurczaka z figami
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Ciasto z marcepanem
- Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
- Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
- Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem
- Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Chłodnik z melona i mięty
- Łopatka duszona w cydrze
- Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Karkówka z szynkowaru
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (50)
1602 dni temu
Wspaniałe!! Muszę zrobić 3 porcje ☺️🙃 rewelacyjnie smakuje ta kasza w tym zestawie i z rzeszkami pycha.... Zastanawiam się jakbym dla odmiany użyła kaszę jeczmienna bez gryczanej i wszystko tak samo zrobiła.. Czy też się uda i będzie smaczne.. Bo kasza je zmienna podobnie pęcznieje....
odpowiedz
1602 dni temu
Beatris, ciasto na bazie kaszy jęczmiennej również się uda, więc jak najbardziej możesz ją wykorzystać jako zamiennik :) Możliwe, że uzyskasz nieco delikatniejszy smak, ale taki eksperyment powinien się udać. Dziękujemy za tak pochlebny komentarz. Świetnie, że z nami gotujesz. Koniecznie daj znać, jak smakowała jęczmienna wersja wypieku z przepisu Pawła :)
1507 dni temu
Kasza gryczana palona czy biała?
1507 dni temu
Heleno, Paweł wykorzystał w przepisie paloną kaszę gryczaną, ale jeśli jej dość intensywny, specyficzny smak nie należy do Twoich ulubionych, możesz sięgnąć po kaszę niepaloną. Ciasto się uda, a jego smak będzie nieco delikatniejszy :)
1943 dni temu
Samo ciasto - bardzo smaczne. Mam jednak pewne uwagi. Zmiksowanie ugotowanej kaszy to katorga. Zbija się i może spowodować przegrzanie robota. O ręcznych blenderach można oczywiście zapomnieć. Ostatnia rzecz to polewa. Niestety, nie wiem czemu, ale rozwarstwiła mi się, przez co czekolada wylądowała w koszu. Pytanie - czemu? Uważałem z temperaturą, robiłem jak w przepisie. A wyszła breja...
odpowiedz
1942 dni temu
Jeśli chodzi o polewę - czasem po dodaniu czekolady do śmietanki, można odnieść wrażenie, że polewa nie będzie jednolita. Jednak po dokładnym i cierpliwym wymieszaniu powinna uzyskać pożądaną konsystencję :)
2118 dni temu
Witam. Czy zamiast kaszy mogę dodać banany albo marchewkę? Wiem że to już będą inne ciasta ale zastanawiam się czy również wyjdą takie smaczne.
odpowiedz
2117 dni temu
Możesz spróbować przygotować taką wersję, jednak nie możemy zagwarantować sukcesu :)
2122 dni temu
Witam, Jaka ma być żurawina,czy może być suszona?
odpowiedz
2122 dni temu
Ago, jak najbardziej-używamy suszonej żurawiny.
2177 dni temu
Jedno z pyszniejszych ciast. Polecam!
odpowiedz
2526 dni temu
Czy w przepisie uzyto kaszy białej czy palonej/prażonej?
odpowiedz
2526 dni temu
Maju, Paweł użył kaszy gryczanej, prażonej :)
2795 dni temu
dzień dobry, wczoraj piekłam to ciasto. Wspaniałe i równie jestem zachwycona połączeniem smaków. dziękuję i pozdrawiam.MM
odpowiedz
2799 dni temu
Czy to ciasto mozna upiec jako muffiny? Ile wtedy czasu piec?
odpowiedz
2799 dni temu
Można upiec w foremkach do muffinów, jednak należy wówczas samodzielnie kontrolować czas i doglądać babeczek.
3270 dni temu
czy mozna dodać make pełnoziarnista?
odpowiedz
3270 dni temu
Drogi Gościu, mąka pełnoziarnista również się tutaj sprawdzi.
3002 dni temu
Możesz bez problemu nie dodawać żadnej mąki. Czas pieczenia wydłuża sie wtedy o 10 minut max.
3281 dni temu
Ciacho rewelacja za pierwszym razem faktycznie piekłam 1,5 h ponieważ w środku było nie dopieczone przez co przypiekłam górę. Za drugim razem kasze ugotowałam tak jak w przepisie 400 ml wody i ani kropli więcej troszkę odsypałam z woreczków by było nie więcej niż 180 g kaszy. Ciasto piekłam równo 60 min w 175°C (termoobieg) wyszło pyszne. Niestety stwierdzam, że do każdego ciasta trzeba włożyć trochę "serca" i mieć opanowane podstawy cukiernictwa:)) Dziękuje za wspaniały przepis i pozdrawiam serdecznie:)
odpowiedz
3279 dni temu
Goś, mamy nadzieję, że wypróbujesz jeszcze inne przepisy Pawła :)
3282 dni temu
bardzo dobre ciasto, choć dość nietypowe połączenie składników! Nigdy wcześniej się z takim nie spotkałam :)
odpowiedz
3283 dni temu
Czy zamiast zmielonej kaszy gryczanej można użyć mąki gryczanej?
odpowiedz
3282 dni temu
Doroto, w tym przepisie mąka gryczana się nie sprawdzi.
3493 dni temu
Julia, Спасибо! Мы приглашаем к более правил.
odpowiedz
3493 dni temu
Дякую! Дуже смачний Ваш гречаний кекс! :)
odpowiedz
3497 dni temu
Paulo, nie musisz czekać na całkowite ostygnięcie. Ważne, by składniki dodawać stopniowo.
odpowiedz
3497 dni temu
Gdy rozpuszczę czekoladę i masło, czy czekam aż to ostygnie i wtedy dodaje to do reszty składników czy wlać ciepłe?
odpowiedz
3502 dni temu
Drogi gościu, kasza powinna być palona.
odpowiedz
3502 dni temu
czy kasza gryczana palona czy nie ?
odpowiedz
3506 dni temu
Patrycjo, zachęcamy do eksperymentowania z przepisem. Daj znać jak wyszło ;)
odpowiedz
3506 dni temu
Czy zamiast mąki pszennej mogę dodać inną, bezglutenową? Jaką najlepiej?
odpowiedz
3513 dni temu
Daga, zwróć uwagę na wymiary blaszki. Do tego przepisu rekomendujemy blaszkę o wymiarach 11x30, jeśli Twoja blaszka jest mniejsza i węższa, ciasto może nie dopiekać się wewnątrz, a z góry przypalać. Inną przyczyną może być również nierównomiernie grzejący piekarnik.
odpowiedz
3513 dni temu
Robiłam to ciasto 2x - pyszne :) Ale mam problem z czasem pieczenia. Pierwszy raz piekłam na termoobiegu w 180 st. chyba z dwie h, bo w środku cały czas było surowe. Oczywiście przez to z wierzchu się spaliło. Podobnie było za drugim razem bez termoobiegu - ciasto musiałam piec znacznie dłużej niż w przepisie w związku z czym góra się przypaliła i musiałam ja odkroić. W czym może tkwić problem?
odpowiedz
3516 dni temu
Ciasto zrobilismy na święta jest przepyszne!!! http://kuchnia-w.blogspot.com/2015/04/pyszne-ciasto-gryczane.html
odpowiedz
3517 dni temu
Pyszne ciasto (nawet bez polewy wystarczająco słodkie). Łatwe do zrobienia. :-)
odpowiedz
3524 dni temu
Ciasto zrobiłam wczoraj, a dziś zostały tylko 3 kawałki z blaszki 25x25 :) Ugotowałam 180 g kaszy - także wyszło dużo, zamiast brązowego cukru dałam biały, wyłącznie żurawinę oraz mąkę pełnoziarnistą , natomiast polewa ze zwykłej deserowej czekolady rozpuszczonej z mlekiem, reszta bez zmian - ciasto pyyyyszzzne polecam !!!
odpowiedz
3525 dni temu
ciasto wyszło mokre i za bardzo czuć kaszę. Rewelacji nie było i reszta została wyrzucona :( pieniądze w błoto
odpowiedz
3677 dni temu
Ciasto smakuje nieziemsko! Polecam!:)
odpowiedz
3865 dni temu
Panie Pawle niech Pan się ze mną ożeni!
odpowiedz
3874 dni temu
Drogi Gościu, różnica w wadze kaszy może wynikać z ilości użytej do gotowania wody, tego ile kasza jej wchłonęła oraz jak była ugotowania (al dente czy lekko rozgotowana). Podana przez nas waga była jedynie w przybliżeniu, w przepisie radzimy zastosować proporcje podane przez Pawła Małeckiego: 180 g kaszy oraz 400 ml wody.
odpowiedz
3875 dni temu
180 gram kaszy po ugotowaniu to u mnie 500 gram. Ciekawe czemu jest taka różnica, między tym co zważyłam a tym co podaje Lidl?
odpowiedz
3891 dni temu
Bardzo ciekawa propozycja, muszę spróbować.
odpowiedz
3898 dni temu
Bardzo dobre ciasto ale następnym razem muszę dokładniej zmielić kaszę :)
odpowiedz
3901 dni temu
Drogi Gościu, 180 g suchej kaszy = ok. 720 g ugotowanej kaszy.
odpowiedz
3901 dni temu
Ja mam pytanie ile należy dodać ugotowanej kaszy bo rozumiem, że w przepisie jest waga suchej.
odpowiedz
3903 dni temu
No i zrobiłam je! Ciasto rewelacja, moje chłopaki nie mogli uwierzyć, ze w cieście jest kasza gryczana. Pyyyyychota, nie mam już połowy blaszki :-)
odpowiedz
3907 dni temu
Próbowałam raz podobnego przepisu z kaszą jaglaną - w ogóle nie wyszło :(
odpowiedz
3908 dni temu
Gosiu, zrób koniecznie i napisz nam, jak Ci smakowało :)
odpowiedz
3908 dni temu
Ciekawy pomysł, jeszcze nie jadłam ciasta z kaszą, ale jak z moją ulubioną czekoladą Fin Carre to muszę wypróbować.
odpowiedz
zobacz wszystkie