 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło przeznaczone do przygotowania ciasta rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. Masło przeznaczone do przygotowania ganaszu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Amaretti
150 g pistacji mielemy na mączkę, resztę siekamy grubiej. Grubo posiekane pistacje odstawiamy.
W osobnej misce ubijamy jajka, stopniowo dodając cukier trzcinowy i wanilinowy, miksujemy do uzyskania puszystej masy. Mąkę i 1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zmielone na mączkę pistacje. Całość mieszamy.
Do ubitych jajek stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na mączkę pistacjami. Nastepnie wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy wcześniej odstawione grubo posiekane pistacje i otartą skórkę z pomarańczy, całość mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy (o srednicy 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 40-45 minut (do próby suchego patyczka). Odstawiamy do wystygniecia.
Ganasz o smaku amaretti
Śmietankę zagotowujemy. Kawałki czekolady zalewamy gotującą się śmietanką. Pozostawiamy na chwilę, by czekolada się rozpuściła. Mieszamy.
Do jednolitej czekoladowej masy dodajemy miękkie masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści, następnie wlewamy likier mandarynkowy. Mieszamy. Ganasz pozostawiamy do zastygnięcia na mniej więcej godzinę.
Wierzch ciasta wyrównujemy za pomocą noża. Wystudzone ciasto kroimy na dwie części i przekładamy ganaszem czekoladowym. Całą powierzchnię ciasta równomiernie smarujemy ganaszem, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy pozostały ganasz na wierzch ciasta.
Ciasto dekorujemy odrobiną cukru pudru, posiekanymi pistacjami oraz wiśniami w syropie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Uszka z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Świąteczne pierniczki
- Guacamole
- Pierniki
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ryba z piekarnika
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Nuggetsy z kurczaka
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (26)
2579 dni temu
Mimo zastosowania składników z Lidla, precyzyjnego odmierzania składników, stosowania się dk wszystkich rad: - wyszedł zakalec który mimo dodatkowych 15 minut pieczenia ani myślał się dopiec -ganasz leje sie jak woda mimo chłodzenia, prób zagęszczania i wszystkich trików kuchennych jakie są znane w mojej rodzinie - w smaku: cukier, ulepek, czekolada, trochę mandarynki. Pistacja niewyczuwalna Podsumowanie: nie polecam I proszę, bez tekstu o źle/inaczej grzejącym piekarniku bo jakoś przepisy z innych źródeł w tym samym piekarniku ZAWSZE mi wychodziły
Odpowiedz
2578 dni temu
Paweł mówi w filmie, że ze względu na dużą zawartość masła, cukru i orzechów, czas pieczenia może się wydłużyć. Ważne, by piec tak długo, dopóki patyczek nie będzie suchy. Ciasto należy przygotować szybko i od razu wstawić do gorącego piekarnika, a więc po wymieszaniu ciasto nie powinno leżakować zbyt długo. W tym celu piekarnik rozgrzewamy odpowiednio wcześniej. Przez pierwsze 15 minut pieczenia nie otwieramy drzwi piekarnika, aby ciasto nie opadło. Jeśli chodzi o ganasz - ważne, by się chłodził w temperaturze pokojowej.
3646 dni temu
A pistacje solone czy nie??
Odpowiedz
3644 dni temu
Drogi Gościu, pistacje niesolone.
3749 dni temu
Agnieszko, należy pamiętać o tym, by używać blaszki o wymiarach jakie podajemy oraz o tym, że każdy piekarnik piecze w trochę innej temperaturze. Jeśli po 30 minutach ciasto było surowe w środku i spalone na zewnątrz, to znaczy, że temp. piekarnika była za wysoka.
Odpowiedz
3752 dni temu
Zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem , po 30 minutach ciasto było prawie spalone a w środku mokre (sprawdziłam patyczkiem). DLACZEGO???
Odpowiedz
3798 dni temu
Julio, oczywiście możesz zamienić cukier brązowy na zwykły :)
Odpowiedz
3798 dni temu
Dzień dobry, mam pytanie czy cukier brązowy mogę zastąpić białym bo córka ma uczulenie??
Odpowiedz
3941 dni temu
Drogi Gościu, likier mandarynkowy możesz zastąpić likierem pomarańczowym lub sokiem z mandarynek. Możesz również ten składnik zupełnie pominąć.
Odpowiedz
3941 dni temu
a czy cos zamiast likieru mandarynkowego mozna wyorzystac?
Odpowiedz
4195 dni temu
Rewelacyjne ciasto,myślę że je przygotuję na weekend,uwielbiam taką czekoladową masę.
Odpowiedz
4242 dni temu
Gdzie można dostać pistacje niesolone?
Odpowiedz
4246 dni temu
Ciasto super. Wystąpiło w roli tortu urodzinowego. Polecam wszystkim. Bardzo łatwe w wykonaniu. Biszkopt pistacjowy jest super nawet sam, no w sumie ze szklanką mleka :D
Odpowiedz
4253 dni temu
Pawle, jak najbardziej takie pistacje będą idealne!
Odpowiedz
4254 dni temu
Bardzo proszę o informację, czy do ciasta można wykorzystać solone prażone pistacje z Lidla?
Odpowiedz
4254 dni temu
A pistacje mają być prażone solone, czy jakie?
Odpowiedz
4256 dni temu
ciasto wyszło super. Całkiem proste w przygotowaniu i pyszne. Znakomicie sprawdziło się w roli tortu urodzinowego :) Problem miałam tylko z odmierzeniem bez wagi odpowiedniej ilości pistacji, pomocna okazała się ta strona: http://www.ilewazy.pl/garsc-pistacji Smacznego
Odpowiedz
4258 dni temu
Renato, Aniu, dziękujemy za czujność, przepis już został uzupełniony :)
Odpowiedz
4258 dni temu
A gdzie reszta przepisu??? :)
Odpowiedz
4258 dni temu
Kochani, ten przepis taki jakby niedokończony jest :) Widzę na zdjęciu, że ciasto jest przełozone ganaszem, ale może fajnie byłoby to napisać? Pozdrawiam
Odpowiedz
4259 dni temu
Drogi Gościu, tortu z makiem niestety nie ma, ale polecamy także strudel: https://kuchnialidla.pl/strudel-makowy lub makowiec: https://kuchnialidla.pl/Makowiec-drozdzowy
Odpowiedz
4259 dni temu
OK serowe ciasta to i są chociaż niewiele według ciast z czekoladą, a z makiem nie ma tortu czy czegoś konkretnego?
Odpowiedz
4260 dni temu
Fantastyczny przepis !!! A tak na poza tematem - skąd pan Paweł ma takie świetne koszule?????? ;)
Odpowiedz
4260 dni temu
Drogi gościu, zarówno ciast z makiem, jak i z serem było już w naszej cukierni kilka :) Zapraszamy do wypróbowania np. tarty z makiem: https://kuchnialidla.pl/tarta-makowa, tortu serowego: https://kuchnialidla.pl/tort-serowy-z-nuta-pomaranczy lub sernika cherry: https://kuchnialidla.pl/sernik-cherry :)
Odpowiedz
4260 dni temu
Wczoraj zrobiłam w Lidlu zapas czekolad bo były tylko po 1,59 , na pewno zrobię jakieś ciacho czekoladowe :)
Odpowiedz
4260 dni temu
Witam. Świetne są te Pana ciasta, ale może jakieś makowe lub serowe by Pan upiekł, bo takich jeszcze nie było a dużo jest z czekoladą.
Odpowiedz
zobacz wszystkie