Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło przeznaczone do przygotowania ciasta rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. Masło przeznaczone do przygotowania ganaszu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Amaretti
150 g pistacji mielemy na mączkę, resztę siekamy grubiej. Grubo posiekane pistacje odstawiamy.
W osobnej misce ubijamy jajka, stopniowo dodając cukier trzcinowy i wanilinowy, miksujemy do uzyskania puszystej masy. Mąkę i 1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zmielone na mączkę pistacje. Całość mieszamy.
Do ubitych jajek stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na mączkę pistacjami. Nastepnie wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy wcześniej odstawione grubo posiekane pistacje i otartą skórkę z pomarańczy, całość mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy (o srednicy 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 40-45 minut (do próby suchego patyczka). Odstawiamy do wystygniecia.
Ganasz o smaku amaretti
Śmietankę zagotowujemy. Kawałki czekolady zalewamy gotującą się śmietanką. Pozostawiamy na chwilę, by czekolada się rozpuściła. Mieszamy.
Do jednolitej czekoladowej masy dodajemy miękkie masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści, następnie wlewamy likier mandarynkowy. Mieszamy. Ganasz pozostawiamy do zastygnięcia na mniej więcej godzinę.
Wierzch ciasta wyrównujemy za pomocą noża. Wystudzone ciasto kroimy na dwie części i przekładamy ganaszem czekoladowym. Całą powierzchnię ciasta równomiernie smarujemy ganaszem, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy pozostały ganasz na wierzch ciasta.
Ciasto dekorujemy odrobiną cukru pudru, posiekanymi pistacjami oraz wiśniami w syropie.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.
Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.
Tort czekoladowo-orzechowy
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!
Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (26)
2291 dni temu
Mimo zastosowania składników z Lidla, precyzyjnego odmierzania składników, stosowania się dk wszystkich rad: - wyszedł zakalec który mimo dodatkowych 15 minut pieczenia ani myślał się dopiec -ganasz leje sie jak woda mimo chłodzenia, prób zagęszczania i wszystkich trików kuchennych jakie są znane w mojej rodzinie - w smaku: cukier, ulepek, czekolada, trochę mandarynki. Pistacja niewyczuwalna Podsumowanie: nie polecam I proszę, bez tekstu o źle/inaczej grzejącym piekarniku bo jakoś przepisy z innych źródeł w tym samym piekarniku ZAWSZE mi wychodziły
odpowiedz
2291 dni temu
Paweł mówi w filmie, że ze względu na dużą zawartość masła, cukru i orzechów, czas pieczenia może się wydłużyć. Ważne, by piec tak długo, dopóki patyczek nie będzie suchy. Ciasto należy przygotować szybko i od razu wstawić do gorącego piekarnika, a więc po wymieszaniu ciasto nie powinno leżakować zbyt długo. W tym celu piekarnik rozgrzewamy odpowiednio wcześniej. Przez pierwsze 15 minut pieczenia nie otwieramy drzwi piekarnika, aby ciasto nie opadło. Jeśli chodzi o ganasz - ważne, by się chłodził w temperaturze pokojowej.
3358 dni temu
A pistacje solone czy nie??
odpowiedz
3356 dni temu
Drogi Gościu, pistacje niesolone.
3462 dni temu
Agnieszko, należy pamiętać o tym, by używać blaszki o wymiarach jakie podajemy oraz o tym, że każdy piekarnik piecze w trochę innej temperaturze. Jeśli po 30 minutach ciasto było surowe w środku i spalone na zewnątrz, to znaczy, że temp. piekarnika była za wysoka.
odpowiedz
3464 dni temu
Zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem , po 30 minutach ciasto było prawie spalone a w środku mokre (sprawdziłam patyczkiem). DLACZEGO???
odpowiedz
3511 dni temu
Julio, oczywiście możesz zamienić cukier brązowy na zwykły :)
odpowiedz
3511 dni temu
Dzień dobry, mam pytanie czy cukier brązowy mogę zastąpić białym bo córka ma uczulenie??
odpowiedz
3654 dni temu
Drogi Gościu, likier mandarynkowy możesz zastąpić likierem pomarańczowym lub sokiem z mandarynek. Możesz również ten składnik zupełnie pominąć.
odpowiedz
3654 dni temu
a czy cos zamiast likieru mandarynkowego mozna wyorzystac?
odpowiedz
3907 dni temu
Rewelacyjne ciasto,myślę że je przygotuję na weekend,uwielbiam taką czekoladową masę.
odpowiedz
3954 dni temu
Gdzie można dostać pistacje niesolone?
odpowiedz
3959 dni temu
Ciasto super. Wystąpiło w roli tortu urodzinowego. Polecam wszystkim. Bardzo łatwe w wykonaniu. Biszkopt pistacjowy jest super nawet sam, no w sumie ze szklanką mleka :D
odpowiedz
3966 dni temu
Pawle, jak najbardziej takie pistacje będą idealne!
odpowiedz
3966 dni temu
Bardzo proszę o informację, czy do ciasta można wykorzystać solone prażone pistacje z Lidla?
odpowiedz
3966 dni temu
A pistacje mają być prażone solone, czy jakie?
odpowiedz
3968 dni temu
ciasto wyszło super. Całkiem proste w przygotowaniu i pyszne. Znakomicie sprawdziło się w roli tortu urodzinowego :) Problem miałam tylko z odmierzeniem bez wagi odpowiedniej ilości pistacji, pomocna okazała się ta strona: http://www.ilewazy.pl/garsc-pistacji Smacznego
odpowiedz
3970 dni temu
Renato, Aniu, dziękujemy za czujność, przepis już został uzupełniony :)
odpowiedz
3970 dni temu
A gdzie reszta przepisu??? :)
odpowiedz
3970 dni temu
Kochani, ten przepis taki jakby niedokończony jest :) Widzę na zdjęciu, że ciasto jest przełozone ganaszem, ale może fajnie byłoby to napisać? Pozdrawiam
odpowiedz
3971 dni temu
Drogi Gościu, tortu z makiem niestety nie ma, ale polecamy także strudel: https://kuchnialidla.pl/strudel-makowy lub makowiec: https://kuchnialidla.pl/Makowiec-drozdzowy
odpowiedz
3971 dni temu
OK serowe ciasta to i są chociaż niewiele według ciast z czekoladą, a z makiem nie ma tortu czy czegoś konkretnego?
odpowiedz
3972 dni temu
Fantastyczny przepis !!! A tak na poza tematem - skąd pan Paweł ma takie świetne koszule?????? ;)
odpowiedz
3973 dni temu
Drogi gościu, zarówno ciast z makiem, jak i z serem było już w naszej cukierni kilka :) Zapraszamy do wypróbowania np. tarty z makiem: https://kuchnialidla.pl/tarta-makowa, tortu serowego: https://kuchnialidla.pl/tort-serowy-z-nuta-pomaranczy lub sernika cherry: https://kuchnialidla.pl/sernik-cherry :)
odpowiedz
3973 dni temu
Wczoraj zrobiłam w Lidlu zapas czekolad bo były tylko po 1,59 , na pewno zrobię jakieś ciacho czekoladowe :)
odpowiedz
3973 dni temu
Witam. Świetne są te Pana ciasta, ale może jakieś makowe lub serowe by Pan upiekł, bo takich jeszcze nie było a dużo jest z czekoladą.
odpowiedz
zobacz wszystkie