Sernik cherry

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/5 i 3/5). Większą część wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Z mniejszej formujemy wałek i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-7 mm i wkładamy do prostokątnej formy (23 x 34 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-14 minut (obserwujemy ciasto, ma być delikatnie złote). Upieczony spód wystudzamy.

Masa sernikowa

Masło rozpuszczamy i studzimy, aby w momencie użycia nie było gorące. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód. Wiśnie dobrze odsączamy z kompotu i równomiernie rozkładamy na masie serowej.

Piana z białek

Ubijamy pianę z białek i cukru, na sam koniec dodając sok z cytryny, następnie pianę rozkładamy na masie serowej i dodajemy wiśnie. Na całość ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tego typu sernik możemy przygotowywać z innymi owocami, np. brzoskwiniami, ananasami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (70)

Avatar
  • Gość Gość
    147 dni temu
    Pyszne wydanie sernika, dodatek cytryny dodaje aromatu i dodatkowej kwasowości. W wydaniu z wiśniami rewelacja, ale napewno spróbuję z innymi owocami. Polecam przepis ciasto wyszło idealnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    512 dni temu
    Przepis okej, tylko ta beza jest niepotrzebna. Przy tak wysokiej temperaturze pieczenia niestety się wysusza na wiór, a na dodatek trzeba mocno uważać, żeby się nie spaliła...

    odpowiedz

  • aga aga
    1303 dni temu
    czy mogą być borówki amerykańskie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1302 dni temu
    Aga, możesz spróbować zastąpić wiśnie borówkami amerykańskimi, ale uzyskasz wówczas sernik o nieco innym smaku. Borówki są słodsze i mają znacznie mniej soku.
  • Gość Gość
    1444 dni temu
    Dzień dobry!l czy mogę użyć okrągłej gormy o śtednicy 24 cm?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1442 dni temu
    Okrągła forma też będzie okej!
  • Gość Gość
    2141 dni temu
    Ulubione ciasto moje i mojego partnera, za kazdym razem wychodzi superrrrr :-)))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2145 dni temu
    Witam, czy mozna dodac mrozone truskawki zamiast wisni? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2145 dni temu
    Możesz spróbować, ale truskawki mogą puścić za dużo wody. Rozmroź nie i dobrze osącz.
  • Gość Gość
    2168 dni temu
    Zrobiłam ten sernik pierwszy raz na Wielkanoc po małej modyfikacji, odjęłam 3 łyżki mąki a dałam 3 łyżki kakao do ciasta i wyszedł pyszny. Uwielbiam połączenie czekolady z wiśniami.Polecam !!!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2235 dni temu
    Ten sernik robiłam już dwa razy, dokładnie według przepisu, z twarogu sernikowego za całe 7 zł ( haha) za każdym razem wyszedł fantastycznie! Sporo piekę, przerazilo mnie ze masa serową jest płynna,ale zaryzykowalam, że chyba ten kto układał przepis zna się na rzeczy. Po upieczeniu faktycznie jest bardzo delikatny i się rozwala, ale kochani nigdy nie jem i nie podaje sernika tego samego dnia którego piekłam. Na drugi dzień każdy sernik, który piekłam miał zupełnie inny smak i inną konsystencję. Tak samo jest z tym.Na drugi dzień jest zwarty ale jednocześnie bardzo puszysty, kremowy i delikatny. Pszepyszny! Ja robilam z brzoskwiniami, ale w sezonie na pewnie raz powtórzę z wiśniami.

    odpowiedz

  • Renia Renia
    2554 dni temu
    Robiłam pierwszy raz, wyszedł super. Masę sernikowa podobnie jak koleżanka, zrobiłam zaraz po cieście, trochę poleżała w lodówce i faktycznie maka związała ser i nic się nie rozpływa i nie rozlewa. WAŻNE: do masy serowej nie dajemy całych jajek, tylko same żółtka ( niestety z tekstu można zrozumieć inaczej).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    146 dni temu
    Ja dodałam całe jajka, ubijałam je z cukrem na puszystą masę, potem resztę składników dodałam jak w przepisie sernik wyszedł idealnie 🙂
  • Gość Gość
    2557 dni temu
    Przepis nie jest precyzyjny. Dla osoby, która rzadko piecze poszczególne czynności powinny być bardziej szczegolowo opisane krok po kroku

    odpowiedz

  • Monika Monika
    2559 dni temu
    Wyszedł rewelacyjny! Zrobiłam krok po kroku jak w przepisie, masa serowa idealna, nie wiem czemu innym wyszła za rzadka. Ja po ubiciu masy serowej odczekalam chwilę zanim położyłam na upieczony spód i wtedy mąka ziemniaczana zrobiła swoje i tą masę związała. Może ta rada komuś pomoże :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2600 dni temu
    Sernik rewelacja, gorąco polecam:-) Na pewno zrobię go jeszcze wiele razy:-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2628 dni temu
    mnie ten sernik wyszedł tylko raz. Ostatnio mialam zachlapaną całą kuchnię, nawet dobrze nie moglam zmiksować bo tak chlapało na wszystkie strony.... czy to z powodu sera? w takim razie co zrobić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2628 dni temu
    Dobór odpowiedniego sera jest bardzo ważny. Proponujemy użycie twarogu sernikowego marki Pilos :)
  • madzik319 madzik319
    2657 dni temu
    ja robię raz z wiśniami raz z brzoskwiniami!! Zawsze wychodzi suuper:D:D ale trzeba kupić dobry ser :D:D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2657 dni temu
    madzik319, pomysł z brzoskwiniami brzmi przepysznie!
  • Gość Gość
    2675 dni temu
    Moj tez sie wylewa :( odsaczalam wisnie prawie godzine, sernik juz 1h 10min sie piecze a masa sie rozplywa :(

    odpowiedz

  • Adam Adam
    2160 dni temu
    Witam ,polecam użyć twarogu -dwukrotnie zmielić (ser jest bardziej zwarty ) wszystkie składniki ,delikatnie połączyć w razie zbyt luźnej masy można dodać mąkę kartoflaną.
  • Gość Gość
    2803 dni temu
    Niestety nie dołączę do entuzjastów tego sernika, pomimo dodania dobrego sera przez wszystkich rekomendowanego "Del..." masa serowa wyszła bardzo rzadka, że nie da się go kroić i strasznie się rozwala. Proporcje dokładnie jak w przepisie...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2807 dni temu
    Mika, można :)

    odpowiedz

  • mika mika
    2809 dni temu
    WITAM CZY MOZNA DODAC SWIERZE PROSTO Z DRZEWA WISNIE WYDRYLOWANE??

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    2872 dni temu
    Cudowny sernik, idealnie wilgotny, lekki, choć treściwy, nie za słodki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2918 dni temu
    Agnieszko, możesz dodać laskę wanilii, rezygnując jednocześnie z cukru waniliowego.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    2918 dni temu
    Czy do sera można dodać laskę świeżej wanili? czy dodawać wtedy też cukier wanilinowy?

    odpowiedz

  • martina martina
    2920 dni temu
    Pyszny sernik, przepis bez zastrzeżeń. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2987 dni temu
    Drogi Gościu, duża ilość alkoholu zawarta w wiśniach może wpłynąć niekorzystnie na konsystencję ciasta. Nie rekomendujemy więc zamiany wiśni z kompotu na wiśnie z wiśniówki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2987 dni temu
    mam wiśnie z domowej wiśniówki :) można takie dodać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3029 dni temu
    Olu, spód koniecznie należy wcześniej przypiec, inaczej wyjdzie zakalcowaty. Nie ma obaw o zbyt mocne przypieczenie - pod warstwą masy serowej nic mu się nie stanie :)

    odpowiedz

  • OLAAAGość OLAAAGość
    3030 dni temu
    Witam! Czy ten spod do sernika faktycznie musi byc upieczony wczesniej? Czy on sie potem nie przypiecze za bardzo?

    odpowiedz

  • Adam Adam
    2160 dni temu
    Witam ,najlepiej jest podpiec do 15 min spód ,to da nam pewność ,ze ciasto po dodaniu masy serowej upiecze się .
  • madzia13242 madzia13242
    3058 dni temu
    Wygląda niesamowicie smacznie, muszę upiec :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3223 dni temu
    Drogi Gościu, kilogram sera z pewnością będzie wystarczający!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3224 dni temu
    czy 1 kg sera to nie jest mało na taką blaszkę? czy nie będzie za cienki jak opadnie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3237 dni temu
    Karolino, to świetny pomysł! :) Ten sernik z jagodami z pewnością również będzie wybornie smakować!

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3237 dni temu
    Dziś będę robić ten sernik tylko, że mam jagody z kompotu czy mogę ich użyć ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3284 dni temu
    Do ciasta dodałam kakao i wyszedł przepyszny sernik "czekoladowy" :-)

    odpowiedz

  • ewa ewa
    3305 dni temu
    Przepyszny sernik. Wyszedł mi bardzo dobrze - nawet nie opadł, bo stygł w wyłączonym piekarniku. Puszysty, lekki, bardzo dobry. Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3353 dni temu
    beannshi, sernik niestety zawsze trochę opada, ale jeśli chcesz trochę zredukować ten proces, po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i wyciągnij go dopiero, gdy piekarnik całkowicie ostygnie.

    odpowiedz

  • beannshi beannshi
    3353 dni temu
    a co zrobić żeby sernik tak nie opadał. Rośnie pikenie a jak się go wyciąga to jest malutki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3355 dni temu
    Mój też w piekarniku. Już pachnie ;)

    odpowiedz

  • Jacek z Jarocina Jacek z Jarocina
    3355 dni temu
    Zrobione i wstawione do piekarnika :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3383 dni temu
    Karino, dokładnie tak jak piszesz - wiśnie są na dwóch warstwach :)

    odpowiedz

  • karina karina
    3383 dni temu
    czy ja dobrze rozumiem, że wiśnie układamy dwa razy, raz na masę serową, a potem znowu na pianę? Jutro chcę wziąć się za pieczenie i mam wątpliwości z tymi wiśniami :))

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3391 dni temu
    Robiłam i polecam wszystkim! całej rodzince smakowało

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3417 dni temu
    Będzie nieco niższy, ale również wyjdzie pysznie! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3418 dni temu
    Czy ciasto wyjdzie w formie 23x38cm?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3419 dni temu
    Sernik bardzo pyszny zamiast wiśni ze słoika użyłam wiśni suszonych kupionych w Lidlu są teraz dostępne w sklepach.

    odpowiedz

  • Maja Maja
    3422 dni temu
    Sernik bardzo smaczny, puszysty, nie za słodki, owoce nie opadają na dno a i ciasto kruche i delikatne. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3425 dni temu
    Ewo, cieszymy się, że sernik wyszedł smaczny. Może następnym razem skusisz się na herbacianą roladę? https://kuchnialidla.pl/product/herbaciana-rolada-z-mlecznym-kremem

    odpowiedz

  • ewwa78 ewwa78
    3426 dni temu
    Wczoraj upiekłam, z tym że wykorzystałam wiśnie z 1 słoika kompotu, a nie 2 i było ich wystarczająco. Sernik wyszedł bardzo dobry, nie za słodki. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Szczerze polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3429 dni temu
    Można użyć wiśni mrożonych. Przed dodaniem ich do sernika warto je jednak rozmrozić i nieco osuszyć z puszczonego soku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3430 dni temu
    Czy mozna uzyc wisni mrozonych? jesli tak to czy trzeba je rozmrozic wczesniej?czy dodajemy mrozone?

    odpowiedz

  • Adam Adam
    2160 dni temu
    Najlepiej jest używać świeżych owoców nadają one lekkości .Co do mrożonych najlepiej jest je odmrozić ,ponieważ podczas wysokiej temperatury puszczą one dużą ilość soku ,co moze spowodować że sernik ,nierównomiernie się upiecze.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3430 dni temu
    Zaglądaj do nas częściej, co tydzień znajdziesz tu nowe pomysły na pyszne słodkości! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3433 dni temu
    Jestem cukiernikiem w drugiej klasie ponad. gim. wczoraj zrobilem ten sernik jest pyszny troche sie balem ze masa serowa byla taka plynna ale wszystko wyszlo jak nalezy . Dziekuje za przepis i czekam na kolejne wasze pomysly.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3434 dni temu
    Maju wiśnie możesz rozłożyć pół na pół. Nie ma to większego znaczenia, ponieważ te, które dodasz do piany i tak nieco opadną na warstwę serową :)

    odpowiedz

  • Maja Maja
    3434 dni temu
    Proszę dokładnie sprecyzować ilość wiśni do rozłożenia, poniewaz wiśnie w składnikach występują tylko w masie serowej a następnie czytamy że wiśnie rozkładamy również na pianie z białek....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3436 dni temu
    Spóźnione, ale najlepsze życzenia dla męża! :) Cieszymy się, że ciasto smakowało wszystkim gościom!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3437 dni temu
    A jaki ser dodałaś? Szukam od jakiegoś czasu idealnego i zbieram doświadczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3444 dni temu
    Zrobiłam ten sernik zgodnie z przepisem, tyle że z brzoskwiniami, na imieniny męża....wszyscy goście byli oszołomieni smakiem i prosili o przepis:) Wyszło pysznie, cudowny zapach unosił się po całym domu:) dziękuję i czekam na kolejne świetne pomysły, na pewno wypróbuje;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3446 dni temu
    Serniczek w piekarniku, tyle, ze z brzoskwiniami. Zniewalajacy zapach w calym domu. Mmmm....

    odpowiedz

  • Urszula Porankiewicz Urszula Porankiewicz
    3447 dni temu
    Na pewno będzie pyszne wypróbuję już niedługo, upiekę na imieniny! thus eseturo

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3447 dni temu
    Czy można użyc wiśni mrożonych , jeżeli tak to czy należy je rozmrażac Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3447 dni temu
    Moglibyście Państwo dopracować wersję do drukowania. Takie świetne przepisy, ale efekt wydruku- koszmarny.

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    3448 dni temu
    Sernik jest wyśmienity ser pilosa dodaje i masło pilosa pychotka

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3451 dni temu
    Uwielbiam wszystkie serniki, taki z wiśniami zapowiada się pysznie, twarożek sernikowy Pilos używam już od dawna, bardzo dobry.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!