
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/5 i 3/5). Większą część wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Z mniejszej formujemy wałek i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-7 mm i wkładamy do prostokątnej formy (23 x 34 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-14 minut (obserwujemy ciasto, ma być delikatnie złote). Upieczony spód wystudzamy.
Masa sernikowa
Masło rozpuszczamy i studzimy, aby w momencie użycia nie było gorące. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód. Wiśnie dobrze odsączamy z kompotu i równomiernie rozkładamy na masie serowej.
Piana z białek
Ubijamy pianę z białek i cukru, na sam koniec dodając sok z cytryny, następnie pianę rozkładamy na masie serowej i dodajemy wiśnie. Na całość ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Tego typu sernik możemy przygotowywać z innymi owocami, np. brzoskwiniami, ananasami.
Zobacz podobne
przepisy
Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Muffiny bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!

Czekoladowa Mega Muffina z kremem czekoladowo-orzechowym
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.

Komentarze (68)
289 dni temu
Przepis okej, tylko ta beza jest niepotrzebna. Przy tak wysokiej temperaturze pieczenia niestety się wysusza na wiór, a na dodatek trzeba mocno uważać, żeby się nie spaliła...
odpowiedz
1080 dni temu
czy mogą być borówki amerykańskie?
odpowiedz
1079 dni temu
Aga, możesz spróbować zastąpić wiśnie borówkami amerykańskimi, ale uzyskasz wówczas sernik o nieco innym smaku. Borówki są słodsze i mają znacznie mniej soku.
1221 dni temu
Dzień dobry!l czy mogę użyć okrągłej gormy o śtednicy 24 cm?
odpowiedz
1219 dni temu
Okrągła forma też będzie okej!
1918 dni temu
Ulubione ciasto moje i mojego partnera, za kazdym razem wychodzi superrrrr :-)))
odpowiedz
1922 dni temu
Witam, czy mozna dodac mrozone truskawki zamiast wisni? Pozdrawiam
odpowiedz
1922 dni temu
Możesz spróbować, ale truskawki mogą puścić za dużo wody. Rozmroź nie i dobrze osącz.
1945 dni temu
Zrobiłam ten sernik pierwszy raz na Wielkanoc po małej modyfikacji, odjęłam 3 łyżki mąki a dałam 3 łyżki kakao do ciasta i wyszedł pyszny. Uwielbiam połączenie czekolady z wiśniami.Polecam !!!
odpowiedz
2012 dni temu
Ten sernik robiłam już dwa razy, dokładnie według przepisu, z twarogu sernikowego za całe 7 zł ( haha) za każdym razem wyszedł fantastycznie! Sporo piekę, przerazilo mnie ze masa serową jest płynna,ale zaryzykowalam, że chyba ten kto układał przepis zna się na rzeczy. Po upieczeniu faktycznie jest bardzo delikatny i się rozwala, ale kochani nigdy nie jem i nie podaje sernika tego samego dnia którego piekłam. Na drugi dzień każdy sernik, który piekłam miał zupełnie inny smak i inną konsystencję. Tak samo jest z tym.Na drugi dzień jest zwarty ale jednocześnie bardzo puszysty, kremowy i delikatny. Pszepyszny! Ja robilam z brzoskwiniami, ale w sezonie na pewnie raz powtórzę z wiśniami.
odpowiedz
2331 dni temu
Robiłam pierwszy raz, wyszedł super. Masę sernikowa podobnie jak koleżanka, zrobiłam zaraz po cieście, trochę poleżała w lodówce i faktycznie maka związała ser i nic się nie rozpływa i nie rozlewa. WAŻNE: do masy serowej nie dajemy całych jajek, tylko same żółtka ( niestety z tekstu można zrozumieć inaczej).
odpowiedz
2334 dni temu
Przepis nie jest precyzyjny. Dla osoby, która rzadko piecze poszczególne czynności powinny być bardziej szczegolowo opisane krok po kroku
odpowiedz
2336 dni temu
Wyszedł rewelacyjny! Zrobiłam krok po kroku jak w przepisie, masa serowa idealna, nie wiem czemu innym wyszła za rzadka. Ja po ubiciu masy serowej odczekalam chwilę zanim położyłam na upieczony spód i wtedy mąka ziemniaczana zrobiła swoje i tą masę związała. Może ta rada komuś pomoże :)
odpowiedz
2377 dni temu
Sernik rewelacja, gorąco polecam:-) Na pewno zrobię go jeszcze wiele razy:-)
odpowiedz
2405 dni temu
mnie ten sernik wyszedł tylko raz. Ostatnio mialam zachlapaną całą kuchnię, nawet dobrze nie moglam zmiksować bo tak chlapało na wszystkie strony.... czy to z powodu sera? w takim razie co zrobić?
odpowiedz
2405 dni temu
Dobór odpowiedniego sera jest bardzo ważny. Proponujemy użycie twarogu sernikowego marki Pilos :)
2434 dni temu
ja robię raz z wiśniami raz z brzoskwiniami!! Zawsze wychodzi suuper:D:D ale trzeba kupić dobry ser :D:D
odpowiedz
2434 dni temu
madzik319, pomysł z brzoskwiniami brzmi przepysznie!
2452 dni temu
Moj tez sie wylewa :( odsaczalam wisnie prawie godzine, sernik juz 1h 10min sie piecze a masa sie rozplywa :(
odpowiedz
1937 dni temu
Witam ,polecam użyć twarogu -dwukrotnie zmielić (ser jest bardziej zwarty ) wszystkie składniki ,delikatnie połączyć w razie zbyt luźnej masy można dodać mąkę kartoflaną.
2580 dni temu
Niestety nie dołączę do entuzjastów tego sernika, pomimo dodania dobrego sera przez wszystkich rekomendowanego "Del..." masa serowa wyszła bardzo rzadka, że nie da się go kroić i strasznie się rozwala. Proporcje dokładnie jak w przepisie...
odpowiedz
2584 dni temu
Mika, można :)
odpowiedz
2586 dni temu
WITAM CZY MOZNA DODAC SWIERZE PROSTO Z DRZEWA WISNIE WYDRYLOWANE??
odpowiedz
2649 dni temu
Cudowny sernik, idealnie wilgotny, lekki, choć treściwy, nie za słodki.
odpowiedz
2695 dni temu
Agnieszko, możesz dodać laskę wanilii, rezygnując jednocześnie z cukru waniliowego.
odpowiedz
2695 dni temu
Czy do sera można dodać laskę świeżej wanili? czy dodawać wtedy też cukier wanilinowy?
odpowiedz
2697 dni temu
Pyszny sernik, przepis bez zastrzeżeń. :)
odpowiedz
2764 dni temu
Drogi Gościu, duża ilość alkoholu zawarta w wiśniach może wpłynąć niekorzystnie na konsystencję ciasta. Nie rekomendujemy więc zamiany wiśni z kompotu na wiśnie z wiśniówki.
odpowiedz
2764 dni temu
mam wiśnie z domowej wiśniówki :) można takie dodać?
odpowiedz
2806 dni temu
Olu, spód koniecznie należy wcześniej przypiec, inaczej wyjdzie zakalcowaty. Nie ma obaw o zbyt mocne przypieczenie - pod warstwą masy serowej nic mu się nie stanie :)
odpowiedz
2807 dni temu
Witam! Czy ten spod do sernika faktycznie musi byc upieczony wczesniej? Czy on sie potem nie przypiecze za bardzo?
odpowiedz
1937 dni temu
Witam ,najlepiej jest podpiec do 15 min spód ,to da nam pewność ,ze ciasto po dodaniu masy serowej upiecze się .
2835 dni temu
Wygląda niesamowicie smacznie, muszę upiec :)
odpowiedz
3000 dni temu
Drogi Gościu, kilogram sera z pewnością będzie wystarczający!
odpowiedz
3001 dni temu
czy 1 kg sera to nie jest mało na taką blaszkę? czy nie będzie za cienki jak opadnie?
odpowiedz
3014 dni temu
Karolino, to świetny pomysł! :) Ten sernik z jagodami z pewnością również będzie wybornie smakować!
odpowiedz
3014 dni temu
Dziś będę robić ten sernik tylko, że mam jagody z kompotu czy mogę ich użyć ?
odpowiedz
3061 dni temu
Do ciasta dodałam kakao i wyszedł przepyszny sernik "czekoladowy" :-)
odpowiedz
3082 dni temu
Przepyszny sernik. Wyszedł mi bardzo dobrze - nawet nie opadł, bo stygł w wyłączonym piekarniku. Puszysty, lekki, bardzo dobry. Polecam!
odpowiedz
3130 dni temu
beannshi, sernik niestety zawsze trochę opada, ale jeśli chcesz trochę zredukować ten proces, po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i wyciągnij go dopiero, gdy piekarnik całkowicie ostygnie.
odpowiedz
3130 dni temu
a co zrobić żeby sernik tak nie opadał. Rośnie pikenie a jak się go wyciąga to jest malutki
odpowiedz
3132 dni temu
Mój też w piekarniku. Już pachnie ;)
odpowiedz
3132 dni temu
Zrobione i wstawione do piekarnika :)
odpowiedz
3160 dni temu
Karino, dokładnie tak jak piszesz - wiśnie są na dwóch warstwach :)
odpowiedz
3160 dni temu
czy ja dobrze rozumiem, że wiśnie układamy dwa razy, raz na masę serową, a potem znowu na pianę? Jutro chcę wziąć się za pieczenie i mam wątpliwości z tymi wiśniami :))
odpowiedz
3168 dni temu
Robiłam i polecam wszystkim! całej rodzince smakowało
odpowiedz
3194 dni temu
Będzie nieco niższy, ale również wyjdzie pysznie! :)
odpowiedz
3195 dni temu
Czy ciasto wyjdzie w formie 23x38cm?
odpowiedz
3196 dni temu
Sernik bardzo pyszny zamiast wiśni ze słoika użyłam wiśni suszonych kupionych w Lidlu są teraz dostępne w sklepach.
odpowiedz
3199 dni temu
Sernik bardzo smaczny, puszysty, nie za słodki, owoce nie opadają na dno a i ciasto kruche i delikatne. Polecam
odpowiedz
3202 dni temu
Ewo, cieszymy się, że sernik wyszedł smaczny. Może następnym razem skusisz się na herbacianą roladę? https://kuchnialidla.pl/product/herbaciana-rolada-z-mlecznym-kremem
odpowiedz
3203 dni temu
Wczoraj upiekłam, z tym że wykorzystałam wiśnie z 1 słoika kompotu, a nie 2 i było ich wystarczająco. Sernik wyszedł bardzo dobry, nie za słodki. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Szczerze polecam!
odpowiedz
3206 dni temu
Można użyć wiśni mrożonych. Przed dodaniem ich do sernika warto je jednak rozmrozić i nieco osuszyć z puszczonego soku.
odpowiedz
3207 dni temu
Czy mozna uzyc wisni mrozonych? jesli tak to czy trzeba je rozmrozic wczesniej?czy dodajemy mrozone?
odpowiedz
1937 dni temu
Najlepiej jest używać świeżych owoców nadają one lekkości .Co do mrożonych najlepiej jest je odmrozić ,ponieważ podczas wysokiej temperatury puszczą one dużą ilość soku ,co moze spowodować że sernik ,nierównomiernie się upiecze.
3207 dni temu
Zaglądaj do nas częściej, co tydzień znajdziesz tu nowe pomysły na pyszne słodkości! :)
odpowiedz
3210 dni temu
Jestem cukiernikiem w drugiej klasie ponad. gim. wczoraj zrobilem ten sernik jest pyszny troche sie balem ze masa serowa byla taka plynna ale wszystko wyszlo jak nalezy . Dziekuje za przepis i czekam na kolejne wasze pomysly.
odpowiedz
3211 dni temu
Maju wiśnie możesz rozłożyć pół na pół. Nie ma to większego znaczenia, ponieważ te, które dodasz do piany i tak nieco opadną na warstwę serową :)
odpowiedz
3211 dni temu
Proszę dokładnie sprecyzować ilość wiśni do rozłożenia, poniewaz wiśnie w składnikach występują tylko w masie serowej a następnie czytamy że wiśnie rozkładamy również na pianie z białek....
odpowiedz
3213 dni temu
Spóźnione, ale najlepsze życzenia dla męża! :) Cieszymy się, że ciasto smakowało wszystkim gościom!
odpowiedz
3214 dni temu
A jaki ser dodałaś? Szukam od jakiegoś czasu idealnego i zbieram doświadczenia.
odpowiedz
3221 dni temu
Zrobiłam ten sernik zgodnie z przepisem, tyle że z brzoskwiniami, na imieniny męża....wszyscy goście byli oszołomieni smakiem i prosili o przepis:) Wyszło pysznie, cudowny zapach unosił się po całym domu:) dziękuję i czekam na kolejne świetne pomysły, na pewno wypróbuje;)
odpowiedz
3223 dni temu
Serniczek w piekarniku, tyle, ze z brzoskwiniami. Zniewalajacy zapach w calym domu. Mmmm....
odpowiedz
3224 dni temu
Na pewno będzie pyszne wypróbuję już niedługo, upiekę na imieniny! thus eseturo
odpowiedz
3224 dni temu
Czy można użyc wiśni mrożonych , jeżeli tak to czy należy je rozmrażac Pozdrawiam
odpowiedz
3224 dni temu
Moglibyście Państwo dopracować wersję do drukowania. Takie świetne przepisy, ale efekt wydruku- koszmarny.
odpowiedz
3225 dni temu
Sernik jest wyśmienity ser pilosa dodaje i masło pilosa pychotka
odpowiedz
3228 dni temu
Uwielbiam wszystkie serniki, taki z wiśniami zapowiada się pysznie, twarożek sernikowy Pilos używam już od dawna, bardzo dobry.
odpowiedz
zobacz wszystkie