Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/5 i 3/5). Większą część wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Z mniejszej formujemy wałek i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-7 mm i wkładamy do prostokątnej formy (23 x 34 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-14 minut (obserwujemy ciasto, ma być delikatnie złote). Upieczony spód wystudzamy.
Masa sernikowa
Masło rozpuszczamy i studzimy, aby w momencie użycia nie było gorące. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód. Wiśnie dobrze odsączamy z kompotu i równomiernie rozkładamy na masie serowej.
Piana z białek
Ubijamy pianę z białek i cukru, na sam koniec dodając sok z cytryny, następnie pianę rozkładamy na masie serowej i dodajemy wiśnie. Na całość ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Tego typu sernik możemy przygotowywać z innymi owocami, np. brzoskwiniami, ananasami.
Zobacz podobne
przepisy
Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
Sernik cherry — proste ciasto z wiśniami
Słodkie, kremowe ciasto cherry, czyli sernik z wiśniami i chrupiącą kruszonką z naszego przepisu, to doskonały deser na specjalne okazje, jak i na co dzień. Lekki i puszysty sernik z wiśniami z naszego przepisu można zrobić praktycznie z zamkniętymi oczami! Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego prostota — nie da się go zepsuć. Przygotowując nasz prosty przepis na sernik z wiśniami, nie będziesz musiał zastanawiać się więcej nad tym, czy do sernika dodaje się proszek do pieczenia, by urósł. Podczas jego przyrządzania zrozumiesz, co sprawia, że sernik rośnie i staje się tak puszysty.
Sernik z wiśniami i pianką z ubitych białek to doskonałe połączenie różnorodnych smaków oraz tekstur. Jego wypiekanie nie jest specjalnie trudne, a jedynie czasochłonne i to niezależnie od tego, czy pieczesz sernik z termoobiegiem czy bez — czas pieczenia wszystkich na wszystkich etapach przyrządzania tego pysznego deseru jest dokładnie taki sam. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym Twój sernik zachwyci wszystkich gości. Z odpowiednimi trikami pieczenie serników nie sprawi Ci już więcej żadnych trudności!
Sernik wiśniowy — kilka wskazówek
Sernik to wyjątkowa forma deseru, którą można spotkać w najróżniejszych smakach. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych jest tytułowy sernik wiśniowy. Chrupiący spód, kremowa masa serowa oraz lekko kwaśne wiśnie przykryte pianką i kruszonką — czy to nie brzmi pysznie? Jeśli chcesz, aby Twój sernik z wiśnią zwalał z nóg swoim smakiem, powinieneś zastosować się do kilku zasad.
Wypiekanie sernika z wiśniami bądź jakiejkolwiek innej wersji tego ciasta, rozpocznij od spodu. Spód sernika można przygotować z ciasta kruchego, półkruchego, a także z rozgniecionych z masłem herbatników i ciastek. Najważniejsze jest to, aby był chrupiący i doskonale równoważył się z kremową, serową masą.
Masa serowa to serce tego ciasta, dlatego ważne jest jej poprawne przygotowanie. Jeśli chcesz, aby Twój sernik był idealnie puszysty, kremowy i lekki, dokładnie rozmieszaj wszystkie składniki mikserem lub trzepaczką. Kluczowe do uzyskania dobrej masy jest ubicie jajek — to one sprawiają, że sernik rośnie bez proszku do pieczenia. Gdy zależy Ci na bardzo puszystej masie, ubij najpierw same białka, a dopiero potem dodaj do nich żółtka i resztę składników.
W naszym przepisie na sernik z wiśniami znajdziesz nietypowy dodatek, czyli pianę z białek z kruszonką. Ten element doda ciastu lekkości i delikatności. Ubij białka na sztywną masę, przykryj nią sernik, a potem równomiernie rozłóż kruszonkę — nigdy odwrotnie. Gdybyś zamienił je ze sobą miejscami, pianka zamieniłaby się w bezę.
Jak zrobić sernik cherry? Ogólne uwagi dotyczące pieczenia serników.
Jak upiec idealny sernik z sera z wiaderka o pysznym, wiśniowym smaku? Profesjonalni cukiernicy mają na to swoje sposoby, a my chętnie Ci je zdradzimy. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz masę serową z wiaderka, piankę czy kruszonkę, uzbrój się w cierpliwość. Serniki potrafią dużo wybaczyć, ale ich pospieszne przygotowywanie i zbyt szybkie krojenie może doprowadzić do szybkiego odpadnięcia ciasta.
Żeby przyrządzić idealny sernik z wiaderka z kruchym spodem i wiśniami, potrzebujesz dobrej jakości składników w pokojowej temperaturze. Produkty takie jak jajka, ser, czy masło wyciągnij z lodówki na kilka godzin przed ich użyciem — to znacznie ułatwi Ci wyrobienie ciasta na spód, a masa serowa nie będzie miała grudek. Składniki mieszaj delikatnie, tak aby uniknąć opadania białek.
Przygotowując sernik, zawsze korzystaj z wagi. Nie polegaj na miarach objętościowych, które często są mało dokładne. Odpowiednie proporcje to klucz do uzyskania idealnie gładkiego, kremowego i puszystego sernika, który wprost rozpływa się w ustach. Ubijasz pianę z białek? Dodawaj cukier bardzo powoli, aby piana nie osiadła. Jeśli chcesz, aby była sztywna i nie podchodziła wodą — dodaj do niej soku z cytryny. Kwas zwiąże białka, a piana będzie puchata i lśniąca.
Jak zrobić sernik z wiaderka o idealnie kremowej konsystencji? Upiecz go w kąpieli wodnej! Formę umieść w naczyniu z gorącą wodą, a potem wsadź ją do pieca. Para utrzyma wilgoć w cieście, dzięki czemu środek ciasta będzie miękki i kremowy. Gotowy sernik pozostaw w piekarniku na kilka godzin do wychłodzenia, a potem schowaj do lodówki. To pozwoli składnikom lepiej się połączyć.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
- Chlebowy suflet z serem
- Smażone jabłuszka
- Baba drożdżowa
- Pączki
- Kujawski drożdżowy placek maślany
- Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- Kołacz z białym serem
- Brownie z espresso i wiśnią
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Omlet z amarantusem i owocami
- Ciasto z brzoskwiniami
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
- Trufle z batatów
- Fasolka po bretońsku
- Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Wegańska pieczeń z dyni
- Ciasto z profiterolkami
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Palia w cytrynach
- Gofrowe kanapki z francuskimi serami
- Suflety z serem munster
- Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (71)
595 dni temu
Poprawcie przepis na stronie bo jest błąd , do ciasta należy dodać 500g mąki a nie 15. Są produkty pomieszane np maslo, mąka, jajka i cukier. Dobrze że znalazłam wcześniej wydrukowany przepis z którego robiłam już kilka razy i sernik wychodzi idealny, bo jakbym zrobiła z przepisu powyżej to klapa!
odpowiedz
751 dni temu
Pyszne wydanie sernika, dodatek cytryny dodaje aromatu i dodatkowej kwasowości. W wydaniu z wiśniami rewelacja, ale napewno spróbuję z innymi owocami. Polecam przepis ciasto wyszło idealnie.
odpowiedz
1116 dni temu
Przepis okej, tylko ta beza jest niepotrzebna. Przy tak wysokiej temperaturze pieczenia niestety się wysusza na wiór, a na dodatek trzeba mocno uważać, żeby się nie spaliła...
odpowiedz
1908 dni temu
czy mogą być borówki amerykańskie?
odpowiedz
1907 dni temu
Aga, możesz spróbować zastąpić wiśnie borówkami amerykańskimi, ale uzyskasz wówczas sernik o nieco innym smaku. Borówki są słodsze i mają znacznie mniej soku.
2049 dni temu
Dzień dobry!l czy mogę użyć okrągłej gormy o śtednicy 24 cm?
odpowiedz
2047 dni temu
Okrągła forma też będzie okej!
2746 dni temu
Ulubione ciasto moje i mojego partnera, za kazdym razem wychodzi superrrrr :-)))
odpowiedz
2750 dni temu
Witam, czy mozna dodac mrozone truskawki zamiast wisni? Pozdrawiam
odpowiedz
2750 dni temu
Możesz spróbować, ale truskawki mogą puścić za dużo wody. Rozmroź nie i dobrze osącz.
2773 dni temu
Zrobiłam ten sernik pierwszy raz na Wielkanoc po małej modyfikacji, odjęłam 3 łyżki mąki a dałam 3 łyżki kakao do ciasta i wyszedł pyszny. Uwielbiam połączenie czekolady z wiśniami.Polecam !!!
odpowiedz
2840 dni temu
Ten sernik robiłam już dwa razy, dokładnie według przepisu, z twarogu sernikowego za całe 7 zł ( haha) za każdym razem wyszedł fantastycznie! Sporo piekę, przerazilo mnie ze masa serową jest płynna,ale zaryzykowalam, że chyba ten kto układał przepis zna się na rzeczy. Po upieczeniu faktycznie jest bardzo delikatny i się rozwala, ale kochani nigdy nie jem i nie podaje sernika tego samego dnia którego piekłam. Na drugi dzień każdy sernik, który piekłam miał zupełnie inny smak i inną konsystencję. Tak samo jest z tym.Na drugi dzień jest zwarty ale jednocześnie bardzo puszysty, kremowy i delikatny. Pszepyszny! Ja robilam z brzoskwiniami, ale w sezonie na pewnie raz powtórzę z wiśniami.
odpowiedz
3158 dni temu
Robiłam pierwszy raz, wyszedł super. Masę sernikowa podobnie jak koleżanka, zrobiłam zaraz po cieście, trochę poleżała w lodówce i faktycznie maka związała ser i nic się nie rozpływa i nie rozlewa. WAŻNE: do masy serowej nie dajemy całych jajek, tylko same żółtka ( niestety z tekstu można zrozumieć inaczej).
odpowiedz
750 dni temu
Ja dodałam całe jajka, ubijałam je z cukrem na puszystą masę, potem resztę składników dodałam jak w przepisie sernik wyszedł idealnie 🙂
3161 dni temu
Przepis nie jest precyzyjny. Dla osoby, która rzadko piecze poszczególne czynności powinny być bardziej szczegolowo opisane krok po kroku
odpowiedz
3164 dni temu
Wyszedł rewelacyjny! Zrobiłam krok po kroku jak w przepisie, masa serowa idealna, nie wiem czemu innym wyszła za rzadka. Ja po ubiciu masy serowej odczekalam chwilę zanim położyłam na upieczony spód i wtedy mąka ziemniaczana zrobiła swoje i tą masę związała. Może ta rada komuś pomoże :)
odpowiedz
3205 dni temu
Sernik rewelacja, gorąco polecam:-) Na pewno zrobię go jeszcze wiele razy:-)
odpowiedz
3233 dni temu
mnie ten sernik wyszedł tylko raz. Ostatnio mialam zachlapaną całą kuchnię, nawet dobrze nie moglam zmiksować bo tak chlapało na wszystkie strony.... czy to z powodu sera? w takim razie co zrobić?
odpowiedz
3233 dni temu
Dobór odpowiedniego sera jest bardzo ważny. Proponujemy użycie twarogu sernikowego marki Pilos :)
3262 dni temu
ja robię raz z wiśniami raz z brzoskwiniami!! Zawsze wychodzi suuper:D:D ale trzeba kupić dobry ser :D:D
odpowiedz
3262 dni temu
madzik319, pomysł z brzoskwiniami brzmi przepysznie!
3280 dni temu
Moj tez sie wylewa :( odsaczalam wisnie prawie godzine, sernik juz 1h 10min sie piecze a masa sie rozplywa :(
odpowiedz
2764 dni temu
Witam ,polecam użyć twarogu -dwukrotnie zmielić (ser jest bardziej zwarty ) wszystkie składniki ,delikatnie połączyć w razie zbyt luźnej masy można dodać mąkę kartoflaną.
3408 dni temu
Niestety nie dołączę do entuzjastów tego sernika, pomimo dodania dobrego sera przez wszystkich rekomendowanego "Del..." masa serowa wyszła bardzo rzadka, że nie da się go kroić i strasznie się rozwala. Proporcje dokładnie jak w przepisie...
odpowiedz
3412 dni temu
Mika, można :)
odpowiedz
3414 dni temu
WITAM CZY MOZNA DODAC SWIERZE PROSTO Z DRZEWA WISNIE WYDRYLOWANE??
odpowiedz
3477 dni temu
Cudowny sernik, idealnie wilgotny, lekki, choć treściwy, nie za słodki.
odpowiedz
3523 dni temu
Agnieszko, możesz dodać laskę wanilii, rezygnując jednocześnie z cukru waniliowego.
odpowiedz
3523 dni temu
Czy do sera można dodać laskę świeżej wanili? czy dodawać wtedy też cukier wanilinowy?
odpowiedz
3524 dni temu
Pyszny sernik, przepis bez zastrzeżeń. :)
odpowiedz
3592 dni temu
Drogi Gościu, duża ilość alkoholu zawarta w wiśniach może wpłynąć niekorzystnie na konsystencję ciasta. Nie rekomendujemy więc zamiany wiśni z kompotu na wiśnie z wiśniówki.
odpowiedz
3592 dni temu
mam wiśnie z domowej wiśniówki :) można takie dodać?
odpowiedz
3634 dni temu
Olu, spód koniecznie należy wcześniej przypiec, inaczej wyjdzie zakalcowaty. Nie ma obaw o zbyt mocne przypieczenie - pod warstwą masy serowej nic mu się nie stanie :)
odpowiedz
3634 dni temu
Witam! Czy ten spod do sernika faktycznie musi byc upieczony wczesniej? Czy on sie potem nie przypiecze za bardzo?
odpowiedz
2764 dni temu
Witam ,najlepiej jest podpiec do 15 min spód ,to da nam pewność ,ze ciasto po dodaniu masy serowej upiecze się .
3663 dni temu
Wygląda niesamowicie smacznie, muszę upiec :)
odpowiedz
3828 dni temu
Drogi Gościu, kilogram sera z pewnością będzie wystarczający!
odpowiedz
3828 dni temu
czy 1 kg sera to nie jest mało na taką blaszkę? czy nie będzie za cienki jak opadnie?
odpowiedz
3842 dni temu
Karolino, to świetny pomysł! :) Ten sernik z jagodami z pewnością również będzie wybornie smakować!
odpowiedz
3842 dni temu
Dziś będę robić ten sernik tylko, że mam jagody z kompotu czy mogę ich użyć ?
odpowiedz
3889 dni temu
Do ciasta dodałam kakao i wyszedł przepyszny sernik "czekoladowy" :-)
odpowiedz
3909 dni temu
Przepyszny sernik. Wyszedł mi bardzo dobrze - nawet nie opadł, bo stygł w wyłączonym piekarniku. Puszysty, lekki, bardzo dobry. Polecam!
odpowiedz
3958 dni temu
beannshi, sernik niestety zawsze trochę opada, ale jeśli chcesz trochę zredukować ten proces, po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i wyciągnij go dopiero, gdy piekarnik całkowicie ostygnie.
odpowiedz
3958 dni temu
a co zrobić żeby sernik tak nie opadał. Rośnie pikenie a jak się go wyciąga to jest malutki
odpowiedz
3959 dni temu
Mój też w piekarniku. Już pachnie ;)
odpowiedz
3959 dni temu
Zrobione i wstawione do piekarnika :)
odpowiedz
3987 dni temu
Karino, dokładnie tak jak piszesz - wiśnie są na dwóch warstwach :)
odpowiedz
3987 dni temu
czy ja dobrze rozumiem, że wiśnie układamy dwa razy, raz na masę serową, a potem znowu na pianę? Jutro chcę wziąć się za pieczenie i mam wątpliwości z tymi wiśniami :))
odpowiedz
3995 dni temu
Robiłam i polecam wszystkim! całej rodzince smakowało
odpowiedz
4022 dni temu
Będzie nieco niższy, ale również wyjdzie pysznie! :)
odpowiedz
4023 dni temu
Czy ciasto wyjdzie w formie 23x38cm?
odpowiedz
4024 dni temu
Sernik bardzo pyszny zamiast wiśni ze słoika użyłam wiśni suszonych kupionych w Lidlu są teraz dostępne w sklepach.
odpowiedz
4027 dni temu
Sernik bardzo smaczny, puszysty, nie za słodki, owoce nie opadają na dno a i ciasto kruche i delikatne. Polecam
odpowiedz
4030 dni temu
Ewo, cieszymy się, że sernik wyszedł smaczny. Może następnym razem skusisz się na herbacianą roladę? https://kuchnialidla.pl/herbaciana-rolada-z-mlecznym-kremem
odpowiedz
4030 dni temu
Wczoraj upiekłam, z tym że wykorzystałam wiśnie z 1 słoika kompotu, a nie 2 i było ich wystarczająco. Sernik wyszedł bardzo dobry, nie za słodki. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Szczerze polecam!
odpowiedz
4034 dni temu
Można użyć wiśni mrożonych. Przed dodaniem ich do sernika warto je jednak rozmrozić i nieco osuszyć z puszczonego soku.
odpowiedz
4034 dni temu
Czy mozna uzyc wisni mrozonych? jesli tak to czy trzeba je rozmrozic wczesniej?czy dodajemy mrozone?
odpowiedz
2764 dni temu
Najlepiej jest używać świeżych owoców nadają one lekkości .Co do mrożonych najlepiej jest je odmrozić ,ponieważ podczas wysokiej temperatury puszczą one dużą ilość soku ,co moze spowodować że sernik ,nierównomiernie się upiecze.
4035 dni temu
Zaglądaj do nas częściej, co tydzień znajdziesz tu nowe pomysły na pyszne słodkości! :)
odpowiedz
4038 dni temu
Jestem cukiernikiem w drugiej klasie ponad. gim. wczoraj zrobilem ten sernik jest pyszny troche sie balem ze masa serowa byla taka plynna ale wszystko wyszlo jak nalezy . Dziekuje za przepis i czekam na kolejne wasze pomysly.
odpowiedz
4039 dni temu
Maju wiśnie możesz rozłożyć pół na pół. Nie ma to większego znaczenia, ponieważ te, które dodasz do piany i tak nieco opadną na warstwę serową :)
odpowiedz
4039 dni temu
Proszę dokładnie sprecyzować ilość wiśni do rozłożenia, poniewaz wiśnie w składnikach występują tylko w masie serowej a następnie czytamy że wiśnie rozkładamy również na pianie z białek....
odpowiedz
4041 dni temu
Spóźnione, ale najlepsze życzenia dla męża! :) Cieszymy się, że ciasto smakowało wszystkim gościom!
odpowiedz
4042 dni temu
A jaki ser dodałaś? Szukam od jakiegoś czasu idealnego i zbieram doświadczenia.
odpowiedz
4049 dni temu
Zrobiłam ten sernik zgodnie z przepisem, tyle że z brzoskwiniami, na imieniny męża....wszyscy goście byli oszołomieni smakiem i prosili o przepis:) Wyszło pysznie, cudowny zapach unosił się po całym domu:) dziękuję i czekam na kolejne świetne pomysły, na pewno wypróbuje;)
odpowiedz
4051 dni temu
Serniczek w piekarniku, tyle, ze z brzoskwiniami. Zniewalajacy zapach w calym domu. Mmmm....
odpowiedz
4051 dni temu
Na pewno będzie pyszne wypróbuję już niedługo, upiekę na imieniny! thus eseturo
odpowiedz
4052 dni temu
Czy można użyc wiśni mrożonych , jeżeli tak to czy należy je rozmrażac Pozdrawiam
odpowiedz
4052 dni temu
Moglibyście Państwo dopracować wersję do drukowania. Takie świetne przepisy, ale efekt wydruku- koszmarny.
odpowiedz
4052 dni temu
Sernik jest wyśmienity ser pilosa dodaje i masło pilosa pychotka
odpowiedz
4056 dni temu
Uwielbiam wszystkie serniki, taki z wiśniami zapowiada się pysznie, twarożek sernikowy Pilos używam już od dawna, bardzo dobry.
odpowiedz
zobacz wszystkie