Herbaciana rolada z mlecznym kremem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, aż mikstura osiągnie temperaturę około 37 stopni. Zdejmujemy miskę z garnka z wodą i wciąż ubijamy, aż mikstura osiągnie konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.

Liście herbaty rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy je do ubitych jajek, wraz z 2 łyżkami mleka oraz mąką. Całość mieszamy aż do połączenia się składników.

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wygładzamy szpatułką. Pieczemy ciasto 12-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy blachę z piekarnika, gdy ciasto lekko przestygnie, przekładamy je na czystą, bawełnianą ściereczkę i razem ze ściereczką rolujemy ciasto wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie ubijamy śmietankę. Gdy śmietanka będzie sztywna, dodajemy mleko skondensowane oraz cukier wanilinowy i ubijamy razem jeszcze przez chwilę.

Ostudzone ciasto delikatnie rozwijamy. Nakładamy gotowy krem i rolujemy ponownie. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1493 dni temu
    Drogi Gościu, blacha piekarnikowa, czyli taka wielkości całego piekarnika (zwykle dołączana jest w zestawie z piekarnikiem)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1496 dni temu
    Blacha jakiej wielkości?

    odpowiedz

  • kajka kajka
    1511 dni temu
    spróbuj zastąpić śmietankę 30%, śmietanką 36%, którą dużo łatwiej ubić na sztywny krem ;), można też spróbować zmodyfikować przepis o dodatek żelatyny (chyba opcja najłatwiejsza), albo zastąpić mleko skondensowane mlekiem w proszku, można też zmienić krem! dobrą opcją, która według mnie całkiem tu pasuje jest krem ze śmietanki i białej czekolady - rozpuszczasz np. białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodajesz do śmietanki 36%, chłodzisz i ubijasz na sztywny krem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1539 dni temu
    no właśnie tyle to wiem ,że powinien być sztywny,ale nie jest.Robię dokładnie tak jak napisano a krem jest ,,lejący'.Z włpżeniem do lodówki przed smarowaniem także próbowałam.:(Może ta żelatyna coś pomoże.szkoda by było odstawić przepis do lamusa bo ciasto jest szybkie w wykonaniu i naprawde smaczne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1550 dni temu
    Po ubiciu krem powinien być dość sztywny, tak, by nie wypływał z rolady. Dodatkowo możemy go przed zwijaniem schłodzić w lodówce lub dodać do niego jakiś stabilizator np. żelatynę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1552 dni temu
    Nie zgodzę się.Ciasto jest dobre jednak mam małe pytanie:jakim cudem mam zrolować roladę gdy krem jest taki rzadki?Zrobiłam trzy podejścia robiąc wszystko jak napisano i za każdym razem ten sam problem: krem wypływa podczas zwijania:efekt jest taki,że przy krojeniu widać tylko ciasto a kremu brak.Może jakaś podpowiedź co zrobić żeby jednak wyszło tak jak przedstawia zdjęcie?

    odpowiedz

  • Gośćktoś Gośćktoś
    1557 dni temu
    Ten przepis jest beznadziejny w ogóle nieprzemyślany i beznadziejny...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1576 dni temu
    Mleka nie gotujemy wcześniej, dodajemy je prosto z puszki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1587 dni temu
    Czy ktoś już robił tą roladę? Mam pytanie, czy to mleko skondensowane to takie płynne dodajemy, czy ma byś gotowane (gęsta masa)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1587 dni temu
    Mowa o blasze piekarnikowej, nie piernikowej :) To płytka blacha na całą szerokość, taka jaką zwykle dostajemy przy zakupie piekarnika.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1587 dni temu
    jaka to jest blacha piernikowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1594 dni temu
    Jedna łyżeczka herbaty waży około 1-2 g, więc należy dodać jej około 5-10 łyżeczek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1595 dni temu
    a ile dodać łyżeczek herbaty? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1595 dni temu
    W pierwszym kroku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1595 dni temu
    A w jakiej temperaturze pieczemy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1597 dni temu
    Do kremu polecamy mleko słodzone. Łyżka cukru waży około 12 g, natomiast łyżka mąki około 15 g.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1598 dni temu
    Mleko skondensowane ma być słodzone czy nie? Może być to 7,5% do kawy? Jeszcze prośba o przeliczenie mąki i cukru na łyżki - byłoby praktyczniej:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram