
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, aż mikstura osiągnie temperaturę około 37 stopni. Zdejmujemy miskę z garnka z wodą i wciąż ubijamy, aż mikstura osiągnie konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.
Liście herbaty rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy je do ubitych jajek, wraz z 2 łyżkami mleka oraz mąką. Całość mieszamy aż do połączenia się składników.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wygładzamy szpatułką. Pieczemy ciasto 12-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy blachę z piekarnika, gdy ciasto lekko przestygnie, przekładamy je na czystą, bawełnianą ściereczkę i razem ze ściereczką rolujemy ciasto wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie ubijamy śmietankę. Gdy śmietanka będzie sztywna, dodajemy mleko skondensowane oraz cukier wanilinowy i ubijamy razem jeszcze przez chwilę.
Ostudzone ciasto delikatnie rozwijamy. Nakładamy gotowy krem i rolujemy ponownie. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.

Kruche ciasteczka z herbatą
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!

Brzoskwinie pieczone w herbacie
Pyszny pomysł na słodkie pieczone brzoskwinie przesiąknięte aromatem herbaty. Doskonały dodatek do deserów i lodów!

Zobacz przepisy
na święta
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
4090 dni temu
Drogi Gościu, blacha piekarnikowa, czyli taka wielkości całego piekarnika (zwykle dołączana jest w zestawie z piekarnikiem)
odpowiedz
4092 dni temu
Blacha jakiej wielkości?
odpowiedz
4108 dni temu
spróbuj zastąpić śmietankę 30%, śmietanką 36%, którą dużo łatwiej ubić na sztywny krem ;), można też spróbować zmodyfikować przepis o dodatek żelatyny (chyba opcja najłatwiejsza), albo zastąpić mleko skondensowane mlekiem w proszku, można też zmienić krem! dobrą opcją, która według mnie całkiem tu pasuje jest krem ze śmietanki i białej czekolady - rozpuszczasz np. białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodajesz do śmietanki 36%, chłodzisz i ubijasz na sztywny krem.
odpowiedz
4136 dni temu
no właśnie tyle to wiem ,że powinien być sztywny,ale nie jest.Robię dokładnie tak jak napisano a krem jest ,,lejący'.Z włpżeniem do lodówki przed smarowaniem także próbowałam.:(Może ta żelatyna coś pomoże.szkoda by było odstawić przepis do lamusa bo ciasto jest szybkie w wykonaniu i naprawde smaczne.
odpowiedz
4147 dni temu
Po ubiciu krem powinien być dość sztywny, tak, by nie wypływał z rolady. Dodatkowo możemy go przed zwijaniem schłodzić w lodówce lub dodać do niego jakiś stabilizator np. żelatynę.
odpowiedz
4148 dni temu
Nie zgodzę się.Ciasto jest dobre jednak mam małe pytanie:jakim cudem mam zrolować roladę gdy krem jest taki rzadki?Zrobiłam trzy podejścia robiąc wszystko jak napisano i za każdym razem ten sam problem: krem wypływa podczas zwijania:efekt jest taki,że przy krojeniu widać tylko ciasto a kremu brak.Może jakaś podpowiedź co zrobić żeby jednak wyszło tak jak przedstawia zdjęcie?
odpowiedz
4153 dni temu
Ten przepis jest beznadziejny w ogóle nieprzemyślany i beznadziejny...
odpowiedz
4172 dni temu
Mleka nie gotujemy wcześniej, dodajemy je prosto z puszki.
odpowiedz
4183 dni temu
Czy ktoś już robił tą roladę? Mam pytanie, czy to mleko skondensowane to takie płynne dodajemy, czy ma byś gotowane (gęsta masa)?
odpowiedz
4184 dni temu
Mowa o blasze piekarnikowej, nie piernikowej :) To płytka blacha na całą szerokość, taka jaką zwykle dostajemy przy zakupie piekarnika.
odpowiedz
4184 dni temu
jaka to jest blacha piernikowa?
odpowiedz
4191 dni temu
Jedna łyżeczka herbaty waży około 1-2 g, więc należy dodać jej około 5-10 łyżeczek.
odpowiedz
4191 dni temu
a ile dodać łyżeczek herbaty? :)
odpowiedz
4191 dni temu
W pierwszym kroku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni :)
odpowiedz
4191 dni temu
A w jakiej temperaturze pieczemy?
odpowiedz
4194 dni temu
Do kremu polecamy mleko słodzone. Łyżka cukru waży około 12 g, natomiast łyżka mąki około 15 g.
odpowiedz
4194 dni temu
Mleko skondensowane ma być słodzone czy nie? Może być to 7,5% do kawy? Jeszcze prośba o przeliczenie mąki i cukru na łyżki - byłoby praktyczniej:)
odpowiedz
zobacz wszystkie