zobacz film Rolada bezowa z musem truskawkowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Beza

Białka o temperaturze pokojowej ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier mieszamy z mąką ziemniaczaną. Do lekko ubitych białek dodajemy stopniowo cukier wymieszany z mąką. Białka ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się świecąca.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę (zostawiamy 1 cm odstępu od brzegów papieru). Pieczemy w piekarniku nastawionym na 150°C przez 20-25 minut.

Mus

Mrożone truskawki i cukier puder wrzucamy do miski. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w wodzie. Truskawki i cukier puder miksujemy, dodajemy do nich kilka kropli soku z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali. Do żelatyny dodajemy odrobinę musu w celu wyrównania temperatury.
Następnie żelatynę łączymy z truskawkami. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera (część ubitej śmietanki, ok. 100 g, wstawiamy do lodówki − będzie nam potrzebna do dekoracji).
Mus truskawkowy łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

Ostudzoną bezę przekładamy na pergamin (górą do dołu). Z rolady zdejmujemy papier. Mus truskawkowy rozkładamy na całej powierzchni rolady. Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
Roladę posypujemy cukrem pudrem. Pozostałą część ubitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią roladę. Na roladzie układamy świeże truskawki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (33)

Avatar
  • Gracja Gracja
    379 dni temu
    robiłam bezę dwa razy i dwa razy nie chciała odkleić się od papieru do pieczenia :-/ dlaczego tak się stało, robiłam wszystko wg przepisu ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    379 dni temu
    Gracjo, jeśli beza nie odkleja się od papieru, oznacza to, że spędziła za mało czasu w piekarniku i nie jest dosuszona. Każdy piekarnik jest inny, dlatego spróbuj piec bezę odrobinę dłużej. Jeśli papier nadal nie będzie chciał się odkleić, spróbuj zwilżyć go wodą, możesz także spróbować przed wyłożeniem bezy na papier - oprószyć go mąką :) Powodzenia!
  • Doris Doris
    645 dni temu
    Co mogę zrobić z 5 żółtkami, które zostaną po wykorzystaniu białek do rolady? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    644 dni temu
    Doris, możesz przygotować bezalkoholowy ajerkoniak - https://kuchnialidla.pl/product/bezalkoholowy-ajerkoniak albo creme brulee - https://kuchnialidla.pl/product/creme-brulee-czekoladowy-z-konfitura-pomaranczowa. Żółtka można również zamrozić i wykorzystywać porcjami :)
  • Gość Gość
    708 dni temu
    Beza wyszła bez zarzutu niestety mus za rzadki wylewa się dlaczego?? czyżby 18 g żelatyny to za mało??? wszystko robilam zgodnie z przepisem !!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    708 dni temu
    Być może mus nie stężał dostatecznie?
  • agaGość agaGość
    1493 dni temu
    ach ach ach!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1495 dni temu
    Robertooo, grubość kremu dość dobrze widać na filmie, zachęcamy do obejrzenia! :)

    odpowiedz

  • Robertooo Robertooo
    1497 dni temu
    Wiram, Na jaka grubość rozsmarowujemy masę na rolade???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1557 dni temu
    Bebok, mus truskawkowy powinien się również sprawdzić w torcie :)

    odpowiedz

  • Bebok Bebok
    1557 dni temu
    Czy mus można wykorzystać do tortu przekładając nim biszkopt?

    odpowiedz

  • mua mua
    1558 dni temu
    Jeszcze jedno - zamiast truskawek użyłam mrożonych czerwonych porzeczek, po zmiksowaniu przetarłam je przez sitko, żeby pozbyć się skórek i pestek. Kwaskowy smak porzeczek fajnie równoważy słodkość bezy.

    odpowiedz

  • mua mua
    1558 dni temu
    Od kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, snilam o nim po nocach. Połączenie truskawek, bezy i bitej śmietany to absolutna klasyka, wystarczy wspomnieć o Eton Mess czy bezie Pawlowej, które od lat pozostają na szczycie listy moich ulubionych słodkości. W wydaniu rolady z różowym musem wygląda to wyjątkowo dekoracyjnie. Niestety, nie udało uzyskać tak ładnego efektu jak na zdjęciu, chyba za bardzo wysuszyłam beze i miałam problem z uzyskaniem zgrabnego kształtu. Miałam też wrażenie, że kremu jest zdecydowanie za dużo, chyba że to mój piekarnik jest mniejszy od tego używanego przez pana Pawła. Smakowo ok, ale następnym razem spróbuje przyrządzić nadzienie bez zelatynu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1558 dni temu
    I jak się udała rolada? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1560 dni temu
    Przepraszam, jednak cukier puder :) Zatem przystępuję do roboty. Może wyjdzie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1560 dni temu
    Nie jestem mistrzem kulinarnym więc wybaczcie pytanie. W przepisie jest napisane, że trzeba dodać cukier puder natomiast na filmiku Paweł mówi o cukrze krysztale. Zamierzam zrobić roladę, ale nie wiem jaki cukier dodać.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1586 dni temu
    PISIU, bezę bez termoobiegu suszymy w temperaturze 160 stopni, w ustawieniu góra-dół. Czas suszenia może się jednak znacznie wydłużyć.

    odpowiedz

  • PISIA PISIA
    1588 dni temu
    Czy mogę upiec beze bez termoobiegu?jeśli tak to jak powinnam piec?góra-dół piekarnika czy tylko góra? I w jakiej temperaturze? I czy czas pieczenia ulega zmianie wtedy?

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1596 dni temu
    Rolada jest przepyszna :) i pięknie się prezentuje, na pewno jeszcze nie raz ją zrobię!!!

    odpowiedz

  • Kasik Kasik
    1764 dni temu
    robiłam kolejny raz, ale nie bawiłam sie w rozpuszczanie żelatyny tylko dodałam po prostu fix do smietany ten w proszku 3 szt:) jak zawsze pyszna wyszła:)

    odpowiedz

  • Kasik Kasik
    1803 dni temu
    zrobilam i wyszla przepyszna! goscie sie zajadali i kazdy chcial przepis!

    odpowiedz

  • wiki1128 wiki1128
    1804 dni temu
    gdzie kupie te dwie szpachelki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1816 dni temu
    Rolada pierwsza klasa pyszna i taka deeeeeeeelikatna

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1817 dni temu
    Ciasto wychodzi bardzo smaczne,masy wychodzi tak dużo że musiałam napełnic jeszcze pucharki bo szkoda było wyrzucac.Jesli chodzi o beze to rozmiar blachy jest taki jak w kuchence 80cm tam sa dwie blachy to na wymiar jej robilam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1824 dni temu
    A wie ktoś jakie na jaki wymiar blachy jest to przepis?

    odpowiedz

  • Justyna Leśniewska Justyna Leśniewska
    1826 dni temu
    właśnie zrobiłam, ekstra, ale moim zdaniem za dużo cukru do bezy.. i trochę jest za słodkie, i dlatego już nie posypywałam jej cukrem pudrem:) Polecam !!!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1834 dni temu
    Cisto bardzo lekkie i pyszne a sam krem z świeżych truskawek jest przepyszny.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1837 dni temu
    Ja zrobilam z musem malinowym bo truskawek nie mogę i było przepyszne :)

    odpowiedz

  • Beata Beata
    1838 dni temu
    Ja zrobiłam mus ze świeżych truskawek i jest rewelacja, wszyscy się zajadali i po chwili już jej nie było!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1841 dni temu
    Czy truskawki mogą być świeże??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1844 dni temu
    Czy koniecznie muszą to byc truskawki mrożone? Jest jakaś podstawa, żeby nie używać do musu świeżych truskawek?

    odpowiedz

  • acha acha
    1845 dni temu
    ten przepis jest boski i bardzo łatwy, wychodzi zawsze, jedynie zamiast kremu truskawkowego, zawsze dawałam czystą bitą smietanę i połówki truskawek, życze smaczego

    odpowiedz

  • super-extra-dziunia super-extra-dziunia
    1845 dni temu
    no proszę... Pysznie wygląda ta rolada- na pewno spróbuję ją zrobić :) Może nawet w tym tygodniu... Paweł, jak mi wyjdzie, to będę Ci dziękować dłuuuuuuuugo :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram