Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Beza
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier mieszamy z mąką ziemniaczaną. Do lekko ubitych białek dodajemy stopniowo cukier wymieszany z mąką. Białka ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się świecąca.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę (zostawiamy 1 cm odstępu od brzegów papieru). Pieczemy w piekarniku nastawionym na 150°C przez 20-25 minut.
Mus
Mrożone truskawki i cukier puder wrzucamy do miski. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w wodzie. Truskawki i cukier puder miksujemy, dodajemy do nich kilka kropli soku z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali. Do żelatyny dodajemy odrobinę musu w celu wyrównania temperatury.
Następnie żelatynę łączymy z truskawkami. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera (część ubitej śmietanki, ok. 100 g, wstawiamy do lodówki − będzie nam potrzebna do dekoracji).
Mus truskawkowy łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Ostudzoną bezę przekładamy na pergamin (górą do dołu). Z rolady zdejmujemy papier. Mus truskawkowy rozkładamy na całej powierzchni rolady. Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
Roladę posypujemy cukrem pudrem. Pozostałą część ubitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią roladę. Na roladzie układamy świeże truskawki.
Zobacz podobne
przepisy
Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!
Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (33)
2745 dni temu
robiłam bezę dwa razy i dwa razy nie chciała odkleić się od papieru do pieczenia :-/ dlaczego tak się stało, robiłam wszystko wg przepisu ?
odpowiedz
2745 dni temu
Gracjo, jeśli beza nie odkleja się od papieru, oznacza to, że spędziła za mało czasu w piekarniku i nie jest dosuszona. Każdy piekarnik jest inny, dlatego spróbuj piec bezę odrobinę dłużej. Jeśli papier nadal nie będzie chciał się odkleić, spróbuj zwilżyć go wodą, możesz także spróbować przed wyłożeniem bezy na papier - oprószyć go mąką :) Powodzenia!
3011 dni temu
Co mogę zrobić z 5 żółtkami, które zostaną po wykorzystaniu białek do rolady? :)
odpowiedz
3011 dni temu
Doris, możesz przygotować bezalkoholowy ajerkoniak - https://kuchnialidla.pl/bezalkoholowy-ajerkoniak albo creme brulee - https://kuchnialidla.pl/creme-brulee-czekoladowy-z-konfitura-pomaranczowa. Żółtka można również zamrozić i wykorzystywać porcjami :)
3074 dni temu
Beza wyszła bez zarzutu niestety mus za rzadki wylewa się dlaczego?? czyżby 18 g żelatyny to za mało??? wszystko robilam zgodnie z przepisem !!!!
odpowiedz
3074 dni temu
Być może mus nie stężał dostatecznie?
3859 dni temu
ach ach ach!
odpowiedz
3862 dni temu
Robertooo, grubość kremu dość dobrze widać na filmie, zachęcamy do obejrzenia! :)
odpowiedz
3864 dni temu
Wiram, Na jaka grubość rozsmarowujemy masę na rolade???
odpowiedz
3923 dni temu
Bebok, mus truskawkowy powinien się również sprawdzić w torcie :)
odpowiedz
3923 dni temu
Czy mus można wykorzystać do tortu przekładając nim biszkopt?
odpowiedz
3924 dni temu
Jeszcze jedno - zamiast truskawek użyłam mrożonych czerwonych porzeczek, po zmiksowaniu przetarłam je przez sitko, żeby pozbyć się skórek i pestek. Kwaskowy smak porzeczek fajnie równoważy słodkość bezy.
odpowiedz
3924 dni temu
Od kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, snilam o nim po nocach. Połączenie truskawek, bezy i bitej śmietany to absolutna klasyka, wystarczy wspomnieć o Eton Mess czy bezie Pawlowej, które od lat pozostają na szczycie listy moich ulubionych słodkości. W wydaniu rolady z różowym musem wygląda to wyjątkowo dekoracyjnie. Niestety, nie udało uzyskać tak ładnego efektu jak na zdjęciu, chyba za bardzo wysuszyłam beze i miałam problem z uzyskaniem zgrabnego kształtu. Miałam też wrażenie, że kremu jest zdecydowanie za dużo, chyba że to mój piekarnik jest mniejszy od tego używanego przez pana Pawła. Smakowo ok, ale następnym razem spróbuje przyrządzić nadzienie bez zelatynu.
odpowiedz
3924 dni temu
I jak się udała rolada? :)
odpowiedz
3926 dni temu
Przepraszam, jednak cukier puder :) Zatem przystępuję do roboty. Może wyjdzie :)
odpowiedz
3926 dni temu
Nie jestem mistrzem kulinarnym więc wybaczcie pytanie. W przepisie jest napisane, że trzeba dodać cukier puder natomiast na filmiku Paweł mówi o cukrze krysztale. Zamierzam zrobić roladę, ale nie wiem jaki cukier dodać.
odpowiedz
3953 dni temu
PISIU, bezę bez termoobiegu suszymy w temperaturze 160 stopni, w ustawieniu góra-dół. Czas suszenia może się jednak znacznie wydłużyć.
odpowiedz
3954 dni temu
Czy mogę upiec beze bez termoobiegu?jeśli tak to jak powinnam piec?góra-dół piekarnika czy tylko góra? I w jakiej temperaturze? I czy czas pieczenia ulega zmianie wtedy?
odpowiedz
3962 dni temu
Rolada jest przepyszna :) i pięknie się prezentuje, na pewno jeszcze nie raz ją zrobię!!!
odpowiedz
4130 dni temu
robiłam kolejny raz, ale nie bawiłam sie w rozpuszczanie żelatyny tylko dodałam po prostu fix do smietany ten w proszku 3 szt:) jak zawsze pyszna wyszła:)
odpowiedz
4169 dni temu
zrobilam i wyszla przepyszna! goscie sie zajadali i kazdy chcial przepis!
odpowiedz
4170 dni temu
gdzie kupie te dwie szpachelki
odpowiedz
4182 dni temu
Rolada pierwsza klasa pyszna i taka deeeeeeeelikatna
odpowiedz
4183 dni temu
Ciasto wychodzi bardzo smaczne,masy wychodzi tak dużo że musiałam napełnic jeszcze pucharki bo szkoda było wyrzucac.Jesli chodzi o beze to rozmiar blachy jest taki jak w kuchence 80cm tam sa dwie blachy to na wymiar jej robilam.
odpowiedz
4190 dni temu
A wie ktoś jakie na jaki wymiar blachy jest to przepis?
odpowiedz
4192 dni temu
właśnie zrobiłam, ekstra, ale moim zdaniem za dużo cukru do bezy.. i trochę jest za słodkie, i dlatego już nie posypywałam jej cukrem pudrem:) Polecam !!!
odpowiedz
4201 dni temu
Cisto bardzo lekkie i pyszne a sam krem z świeżych truskawek jest przepyszny.
odpowiedz
4203 dni temu
Ja zrobilam z musem malinowym bo truskawek nie mogę i było przepyszne :)
odpowiedz
4204 dni temu
Ja zrobiłam mus ze świeżych truskawek i jest rewelacja, wszyscy się zajadali i po chwili już jej nie było!!!
odpowiedz
4207 dni temu
Czy truskawki mogą być świeże??
odpowiedz
4210 dni temu
Czy koniecznie muszą to byc truskawki mrożone? Jest jakaś podstawa, żeby nie używać do musu świeżych truskawek?
odpowiedz
4211 dni temu
ten przepis jest boski i bardzo łatwy, wychodzi zawsze, jedynie zamiast kremu truskawkowego, zawsze dawałam czystą bitą smietanę i połówki truskawek, życze smaczego
odpowiedz
4211 dni temu
no proszę... Pysznie wygląda ta rolada- na pewno spróbuję ją zrobić :) Może nawet w tym tygodniu... Paweł, jak mi wyjdzie, to będę Ci dziękować dłuuuuuuuugo :)
odpowiedz
zobacz wszystkie