Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto ptysiowe

Wodę, mleko i masło gotujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, dodajemy szczyptę soli, a następnie dodajemy do gotujących się składników. Ciasto cały czas energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą lub silikonową łopatką), trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 45 sekund. Ciasto przekładamy do miski od miksera i odstawiamy na ok. 25-30 minut, by lekko ostygło.

Przepis na ptysie z kremem i owocami - Ciasto ptysiowe

Następnie, za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Ciasto miksujemy na średnich obrotach. Kolejne jajka dodajemy pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Uważnie obserwujemy konsystencję przygotowywanego ciasta, które powinno przypominać ugotowany budyń. Jeśli po dodaniu 4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego jajka.

Blaszkę smarujemy tłuszczem i prószymy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę szprycujemy rozetki. Jeżeli ptysie mają być deserem podanym na talerzu, to rozetki powinny mieć średnicę ok. 5-6 cm. Jeżeli mają być pojedynczymi ciastkami, to rozetki powinny mieć średnicę około 3 cm.

Pieczemy 25-30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180°C lub w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 200°C. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. 

Ubita śmietanka

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy (śmietanka musi być dość mocno ubita) i stopniowo łączymy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.

Sos

Łączymy ze sobą świeże owoce, 50 g cukru kryształu i 50 ml czerwonego wina i gotujemy, aż osiągniemy konsystencję sosu.

Przepis na ptysie z kremem i owocami - Sos

Upieczone korpusy ptysiowe przecinamy w poziomie na 2 części, na dolnej części szprycujemy krem dookoła korpusu, tak aby w środku została dziurka, do niej nalewamy sos i wkładamy świeże owoce, górną częścią przykrywamy ptysia, tak aby były widoczne owoce, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie kakao. Można na talerzyku dodatkowo podać sos.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (121)

Avatar
  • TWOJ_STARY TWOJ_STARY
    64 dni temu
    Nie jestem robotem!

    odpowiedz

  • Również Łysy Również Łysy
    335 dni temu
    Panie Pawełku przepis najlepszy na świecie. Robię już kolejny raz i zawsze wychodzą mega. Jedyna różnica to nadzienie. Ja robię własne z mascarpone

    odpowiedz

  • XDDDDD XDDDDD
    347 dni temu
    KOCHAM TEN PRZEPIS

    odpowiedz

  • wypolerowany maślak wypolerowany maślak
    405 dni temu
    spaniałe ptysie leganckie tego smaczne jak ho ho ho dziekuje panie pawle

    odpowiedz

  • Gość Gość
    497 dni temu
    mistrzostwo, ja dodałem od siebie 10 jajek i piekłem je w temperaturze 450 stopni (góra/dół) przez godzine

    odpowiedz

  • michalinaaw michalinaaw
    528 dni temu
    dobre

    odpowiedz

  • gottya_goated gottya_goated
    564 dni temu
    4 jajka to troche za mało, osobiście ciasto uzyskało idealną konsystencje dopiero po 5

    odpowiedz

  • ŁYSICZKA Z BUJNYM WŁOSIEM ŁYSICZKA Z BUJNYM WŁOSIEM
    606 dni temu
    Szacun panie Pawle, ptysie nie z tej ziemi, absolutny odlot. Prawdziwy z pana złoty nauczyciel. Gorąco polecam!

    odpowiedz

  • Wyliniały drożdżak Wyliniały drożdżak
    677 dni temu
    jak pan Paweł zrobi ptysia to nie ma wuja we wsi

    odpowiedz

  • Oszczędnie owłosiona kurka Oszczędnie owłosiona kurka
    677 dni temu
    Cóż to był za ptyś Chryste panie, panie Pawle, pan to jest prawdziwy magik, plus i minus to jedyne co widzę

    odpowiedz

  • Ogolony borowik Ogolony borowik
    677 dni temu
    Dodałem dziesięć jajek i nadal spoko

    odpowiedz

  • Muchomor z gładką głową Muchomor z gładką głową
    677 dni temu
    Mistrzostwo

    odpowiedz

  • Fungus bez czupryny Fungus bez czupryny
    677 dni temu
    wspaniały przepis z idealnymi proporcjami, nic się nie leje jak pan Jezus powiedział

    odpowiedz

  • Major Suchodolski Major Suchodolski
    790 dni temu
    Oguem to sie musi tuszyc i scebulko to lepsze niz bigos bombaski. do testora na 10 minut i gotowe

    odpowiedz

  • anty bolszewik anty bolszewik
    804 dni temu
    Dobre ptysie :)

    odpowiedz

  • Mariusz Mariusz
    975 dni temu
    bardzo dobre ptysie moja mama i dzieci powiedziały że są wyśmienite

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1036 dni temu
    Ok

    odpowiedz

  • Estrangeira Estrangeira
    1036 dni temu
    Nie mieszkam w Polsce. Czym mogłabym zastąpić serek homogenizowany? Mascarpone? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1036 dni temu
    Estrangeira, wykorzystaj mascarpone lub ricottę. Zwróć jednak uwagę na ilość cukru w śmietankowej masie-możliwe, że lepiej będzie dodać go nieco mniej, gdy zdecydujesz się na mascarpone.
  • Szczęśliwy Szczęśliwy
    1042 dni temu
    Wspaniały człowieku, pochwały warte te twoje ptysie. Nie wiem kto wpadł na pomysł poprawienia przepisu, ale z pewnością był to człowiek o wielkim sercu. Dobrze użyte 2 kostki masła. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    705 dni temu
    XDDD
  • Gość Gość
    1045 dni temu
    czemu ludzie odwalaja tu taka patologie przez to ze ktos nawalil za duzo jajek do przepisu xD

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1064 dni temu
    Panie Pawle, naprawdę super ptysie, życzę miłego dnia!!! :)))

    odpowiedz

  • Zadowolony Zadowolony
    1210 dni temu
    Elegancki mężczyzno, grzechu warte te twoje ptysie. nie wiem skąd ten przepis ale chyba prosto z serca bo tak właśnie wygląda to ciasto po dodaniu 4 jajek - jak stworzone z miłością. Najlepiej zużyte 50 gram masła dzięki Panu, Panie Pawle.

    odpowiedz

  • Zadowolona Zadowolona
    1209 dni temu
    Potwierdzam. Ciasto grzechu warte i stworzone z miłością.
  • ZADOWOLONA ZADOWOLONA
    1208 dni temu
    Potwierdzam, ciasto ma idealną konsystencję i wygląda jak stworzone z miłością.
  • Gość Gość
    1202 dni temu
    Piękny komentarz XD
  • Zadowolona Zadowolona
    1198 dni temu
    Potwierdzam. Ciasto smakuje i wygląda świetnie
  • Cycu Cycu
    1223 dni temu
    Czemu usuwacie niektóre komentarze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1223 dni temu
    Usuwamy komentarze, które są niecenzuralne i obraźliwe.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1215 dni temu
    Ez
  • Gość Gość
    1245 dni temu
    Zmodyfikowalbym troszkę ten przepis: 125 ml mleka 3,2% 125 ml wody 110 g masła 140g mąki pszennej 4g soli 4g cukru 4-5 jajek Zrobcie ciasto z tego przepisu, a Małeckiemu dajcie już spokój bo facet wydaje się być nieogarniety

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1301 dni temu
    pov: szukasz komentarza Pana Wku*****ego

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1301 dni temu
    Tak
  • Gość Gość
    1294 dni temu
    Ja też. Ale się zawiodłem
  • Gość Gość
    1294 dni temu
    rel
  • Gość Gość
    1292 dni temu
    Ile ty masz lat? Wracaj do tik toka
  • Gość Gość
    1225 dni temu
    tak
  • Gość Gość
    992 dni temu
    Tak XD
  • łysy grzybek pl łysy grzybek pl
    1312 dni temu
    ciasto sie leje i nie wiem co zrobic

    odpowiedz

  • łysy grzyb łysy grzyb
    1331 dni temu
    tak

    odpowiedz

  • Adrian Adrian
    1343 dni temu
    BARDZO fajny przepis i szkoda że są negatywne komętarze widać że pan się bardzo cieszył z tych ptysi. A ptysie wyszły super! Dziękuje za przepis. Polecam!

    odpowiedz

  • ŁysyGrzybek ŁysyGrzybek
    1347 dni temu
    2/10

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1353 dni temu
    Troche pozytywnej krytyki i już usuwają.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1354 dni temu
    Składniki są dobre, tylko trochę niedopowiedziane jak je wykorzystać. Wodę, mleko i masło należy zagotować i zmniejszyć ogień. Mąkę dodać naraz i na małym ogniu energicznie mieszać aż się zrobi ciasto. Studzić można, ale nie trzeba i nie za długo. Wystarczy tylko chwilę pomiksować. Jajka dodawać po kolei aż się połączą. Widać, że jajko jest połączone, kiedy masa przestaje się błyszczeć. I nie należy się stosować wyłącznie ilością jajek w przepisie, a wyglądem masy. W zależności od wielkości jajek to może być 4-5. Jak ktoś chce się obrażać i wyzywać to niech sobie zrobi babke z piachu, bo takie rzeczy powinny zostać w piaskownicy. A pan Mieciu robi filmy dla zabawy i sam mówi, że ni ma pojęcia co robi :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1358 dni temu
    ptysie są wyborne

    odpowiedz

  • ZADOWOLONY ZADOWOLONY
    1359 dni temu
    Ilość jajek jest prawidłowa, pysie wyhodzą prze pyszne.

    odpowiedz

  • Wojciech Suchodolski Wojciech Suchodolski
    1361 dni temu
    Przygotuje dla Krzysztofa może nie wyrzuci moich pysznych dań do hoboka. Stestujemy to danie Boże na następnym live.

    odpowiedz

  • Teresa Korol Teresa Korol
    1289 dni temu
    Psznych Panie Wojciechu. I nie na live tylko na lajcie. A tak ogułem de besta jak to się mówi
  • Muszę mieć lepszą wiadomość Muszę mieć lepszą wiadomość
    1249 dni temu
    Co już mnie wyzywasz?! Oddawaj pendraka!1!
  • Mexicano TV Mexicano TV
    1210 dni temu
    spaniałe ptysie boże, polecam z tuszonq cybulkq
  • Adrian Adrian
    1361 dni temu
    Haters gonna hate. Wyszły świetne! Moja rodzina za nimi szaleje. Dziękuje za inspiracje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1361 dni temu
    Wyszły bardzo dobre ptysie. Bardzo mi smakowały. dziękuje P

    odpowiedz

  • cuks cuks
    1361 dni temu
    W tym przepisie powinno być dwa jajka, a nie pięć jajek tam jest błąd

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1360 dni temu
    Cuks, ilość jajek jest prawidłowa :)
  • Grzyb Grzyb
    976 dni temu
    Liczba jajek, a nie ilość Panie KUCHNIALIDLA
  • Esperanza Esperanza
    1362 dni temu
    Kto od Miecia?

    odpowiedz

  • Gość XDDD Gość XDDD
    1362 dni temu
    🙋‍♀️🙋‍♀️
  • Lol Lol
    1362 dni temu
    Lol
  • Gość 4123523464563546365 Gość 4123523464563546365
    1361 dni temu
    pewnie wiecej niz polowa komentujących
  • miecioza miecioza
    1361 dni temu
    wszyscy :D
  • Radek Radek
    1361 dni temu
    ja
  • Gość Gość
    1361 dni temu
    ja
  • Gość Gość
    1361 dni temu
    właśnie oglądam XD
  • Gość Gość
    1358 dni temu
    hahahah xd
  • Gość Gość
    1358 dni temu
    Ja, szkoda że tu panuje cenzura i usuwają nieprzychylne komentarze. P. S Pan Wkur....ny miał rację
  • Gość Gość
    1225 dni temu
    ja
  • lysy lysy
    389 dni temu
    no ja
  • Gość9 Gość9
    1362 dni temu
    Gdzie są komentarze pana Wku**ionego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1362 dni temu
    A jest Pan pewien że powinno być 5 jajek? Bo faktycznie przepis budzi kontrowersje w tej kwestii, może należy dopisać, że chodzi o jajka w rozmiarze s? Pozdrawiam serdecznie, życzę wszystkiego najlepszego i miłego dnia :))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1359 dni temu
    Ptysie, to jedna z tych słodkich przyjemności, gdzie wykorzystujemy większą ilość jajek ;) Oczywiście, jeśli faktycznie są one bardzo duże, można jedno pominąć. Wszystko zależy od rozmiaru jajek, jakimi dysponujemy.
  • ciekawski ciekawski
    1092 dni temu
    czy jeżeli dysponuję jedynie jajkami strusimi, które są bardzo bardzo duże to mogę pominąć wszystkie??
  • Chomik z PZU Chomik z PZU
    747 dni temu
    KUCHNIALIDLA - jajka są policzalne. Liczba jajek
  • Fajansiarz Fajansiarz
    1362 dni temu
    Wspaniałe bułki wychodzą

    odpowiedz

  • Michał Białek Michał Białek
    1535 dni temu
    pozdrawiam wszystkich miłośników rogali i innych tradycyjnych poznańskich wypieków

    odpowiedz

  • zbożowy zbożowy
    813 dni temu
    ile jajek?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    813 dni temu
    zbożowy, do przygotowania ciasta ptysiowego używamy na start 4 jajek, ale jeśli w trakcie ucierania konsystencja ciasta będzie zbyt zwarta, pod koniec dodajemy piąte jajko. Jeśli dokładnie utrzesz ciasto i uzyskasz w trakcie konsystencję ugotowanego budyniu na dodanych 4 jajkach, dodanie piątego może nie być konieczne. Przy ptysiach bardzo ważna jest obserwacja ciasta.
  • BEATA BEATA
    1741 dni temu
    CZEKAMY NA PSZEPIS NA KREMÓWKI NASZE POLSKIE PAPIEŻA POLAKA PAPIEŻOWE KREMÓWKI PROSZĘ O PRZEPIS CHCIAŁABYM ZROBIĆ KREMÓWKI PYCHOTA

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1578 dni temu
    Ptysie w tym przepisie są o niebo lepsze niż te przereklamowane kremówki.
  • Gość Gość
    1399 dni temu
    Czy to jakiś szyfr?
  • Gość Gość
    1864 dni temu
    2 kostki masła zmarnowane

    odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    1743 dni temu
    potwierdzam, zmarnowane
  • Gość Gość
    1361 dni temu
    potwierdzam, zmarnowane
  • Gość Gość
    1351 dni temu
    no skoro dałes 2 kostki masła zamiast 50g, to nic dziwnego, że zmarnowałes :P
  • Monika Monika
    1875 dni temu
    Świetny przepis, ptysie pyszne a goście zachwyceni (;

    odpowiedz

  • jasiu jasiu
    2043 dni temu
    No takie średnie bym powiedział

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2048 dni temu
    Dlaczego usuwacie każdy nieprzychylny komentarz?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2048 dni temu
    Drogi Gościu, usuwamy komentarze, które są obraźliwe.
  • Gość Gość
    2048 dni temu
    Nie mów do mnie gościu
  • gościu gościu
    1738 dni temu
    xDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Gościuwa Gościuwa
    29 dni temu
    XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Gość Gość
    2441 dni temu
    Panie Pawle, a można prosić na tradycyjne ptysie z kremem bezowym???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2440 dni temu
    Zobaczymy, co da się zrobić w tym temacie :)
  • Gość Gość
    2723 dni temu
    elo

    odpowiedz

  • kupkarzadka kupkarzadka
    2500 dni temu
    no siema
  • Gość Gość
    2043 dni temu
    no hejka co tam u ciebie skąd to zwątpienie?
  • Pudzian Pudzian
    1497 dni temu
    nie ma żadnego zwątpienia Polska GUROM!!!
  • Dorota Ogonowska Dorota Ogonowska
    3275 dni temu
    To wygląda super smacznie:) :D

    odpowiedz

  • Justyś Justyś
    3415 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3416 dni temu
    Justyś, możesz, jednak pamiętaj, że sos najlepiej smakuje świeży :)

    odpowiedz

  • Justyś Justyś
    3416 dni temu
    Witam. Czy można zgotować tego sosu więcej i przez kilka dni trzymać w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3458 dni temu
    Drogi Gościu, wino możesz zastąpić 50 ml czerwonego owocowego soku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1223 dni temu
    Nie mów do mnie gosciu pozdro
  • Gość Gość
    3459 dni temu
    Witam :) Czym mogę zastąpić wino w sosie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3502 dni temu
    Mi wyszlo normalnie z 5 jajkami... P.s. przepyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3516 dni temu
    5 jajek to zdecydowanie za dużo, zamiast ciasta wychodzi papka.wyszło ale przy podwójnej ilości ciasta do 5 jajek

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3847 dni temu
    Pychotka06 dziękujemy za sugestię, na pewno ją rozważymy! :)

    odpowiedz

  • Pychotka06:D Pychotka06:D
    3848 dni temu
    a może przepis na kremówki ?

    odpowiedz

  • murzynek06 murzynek06
    3848 dni temu
    wow! uwielbiam !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3884 dni temu
    Moniko, może skusisz się na któryś z przepisów Pawła na tłusty czwartek?

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3884 dni temu
    Ciasto ptysiowe wyszło idealne urosło jak na drożdzach:) Krem bardzo smaczny . Ptysie PYCHOTKA :)

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    3899 dni temu
    Również polecam! Robiłam ciasto ptysiowe z różnych przepisów, ale te są naprawdę rewelacyjne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4152 dni temu
    Zrobiłem i muszę powiedzieć, iż są genialne. Serdecznie polecam!!

    odpowiedz

  • Ewcia Ewcia
    4168 dni temu
    Właśnie pieke ptysie, ciekawe jakie mnie wyjdą ;)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4171 dni temu
    Ptysie wyglądają bosko, kupiłam dziś w lidlu maliny i śmietankę, jutro zrobię :)

    odpowiedz

  • Natalia_0504 Natalia_0504
    4171 dni temu
    Mega :) przepis wymaga trochę pracy ale jest tego wart, mąż był zachwycony a koleżanki w pracy pod wrażeniem :) teraz czas na sernik na zimno :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4171 dni temu
    Nie wiem o co ci chodzi robię właśnie te ptasie i bardzo mocno analizuje przepis i chyba jest wszystko dobrze ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4173 dni temu
    Znalazłam błąd w przepisie. Jajka powinny zostać przesunięte z kategorii śmietanka do kategorii ciasto ptysiowe.

    odpowiedz

  • Iza Gość Iza Gość
    4173 dni temu
    Tak na takie desery czekałam uwielbiam bitą śmietankę i owoce Suuupppeer !!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!