Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto ptysiowe

Wodę, mleko i masło gotujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, dodajemy szczyptę soli, a następnie dodajemy do gotujących się składników. Ciasto cały czas energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą lub silikonową łopatką), trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 45 sekund. Ciasto przekładamy do miski od miksera i odstawiamy na ok. 25-30 minut, by lekko ostygło.

Przepis na ptysie z kremem i owocami - Ciasto ptysiowe

Następnie, za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Ciasto miksujemy na średnich obrotach. Kolejne jajka dodajemy pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Uważnie obserwujemy konsystencję przygotowywanego ciasta, które powinno przypominać ugotowany budyń. Jeśli po dodaniu 4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego jajka.

Blaszkę smarujemy tłuszczem i prószymy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę szprycujemy rozetki. Jeżeli ptysie mają być deserem podanym na talerzu, to rozetki powinny mieć średnicę ok. 5-6 cm. Jeżeli mają być pojedynczymi ciastkami, to rozetki powinny mieć średnicę około 3 cm.

Pieczemy 25-30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180°C lub w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 200°C. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. 

Ubita śmietanka

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy (śmietanka musi być dość mocno ubita) i stopniowo łączymy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.

Sos

Łączymy ze sobą świeże owoce, 50 g cukru kryształu i 50 ml czerwonego wina i gotujemy, aż osiągniemy konsystencję sosu.

Przepis na ptysie z kremem i owocami - Sos

Upieczone korpusy ptysiowe przecinamy w poziomie na 2 części, na dolnej części szprycujemy krem dookoła korpusu, tak aby w środku została dziurka, do niej nalewamy sos i wkładamy świeże owoce, górną częścią przykrywamy ptysia, tak aby były widoczne owoce, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie kakao. Można na talerzyku dodatkowo podać sos.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (103)

Avatar
  • anty bolszewik anty bolszewik
    8 dni temu
    Dobre ptysie :)

    odpowiedz

  • Mariusz Mariusz
    179 dni temu
    bardzo dobre ptysie moja mama i dzieci powiedziały że są wyśmienite

    odpowiedz

  • Gość Gość
    240 dni temu
    Ok

    odpowiedz

  • Estrangeira Estrangeira
    240 dni temu
    Nie mieszkam w Polsce. Czym mogłabym zastąpić serek homogenizowany? Mascarpone? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    240 dni temu
    Estrangeira, wykorzystaj mascarpone lub ricottę. Zwróć jednak uwagę na ilość cukru w śmietankowej masie-możliwe, że lepiej będzie dodać go nieco mniej, gdy zdecydujesz się na mascarpone.
  • Szczęśliwy Szczęśliwy
    246 dni temu
    Wspaniały człowieku, pochwały warte te twoje ptysie. Nie wiem kto wpadł na pomysł poprawienia przepisu, ale z pewnością był to człowiek o wielkim sercu. Dobrze użyte 2 kostki masła. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    249 dni temu
    czemu ludzie odwalaja tu taka patologie przez to ze ktos nawalil za duzo jajek do przepisu xD

    odpowiedz

  • Gość Gość
    268 dni temu
    Panie Pawle, naprawdę super ptysie, życzę miłego dnia!!! :)))

    odpowiedz

  • Zadowolony Zadowolony
    414 dni temu
    Elegancki mężczyzno, grzechu warte te twoje ptysie. nie wiem skąd ten przepis ale chyba prosto z serca bo tak właśnie wygląda to ciasto po dodaniu 4 jajek - jak stworzone z miłością. Najlepiej zużyte 50 gram masła dzięki Panu, Panie Pawle.

    odpowiedz

  • Zadowolona Zadowolona
    413 dni temu
    Potwierdzam. Ciasto grzechu warte i stworzone z miłością.
  • ZADOWOLONA ZADOWOLONA
    412 dni temu
    Potwierdzam, ciasto ma idealną konsystencję i wygląda jak stworzone z miłością.
  • Gość Gość
    406 dni temu
    Piękny komentarz XD
  • Zadowolona Zadowolona
    402 dni temu
    Potwierdzam. Ciasto smakuje i wygląda świetnie
  • Cycu Cycu
    427 dni temu
    Czemu usuwacie niektóre komentarze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    426 dni temu
    Usuwamy komentarze, które są niecenzuralne i obraźliwe.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    418 dni temu
    Ez
  • Gość Gość
    449 dni temu
    Zmodyfikowalbym troszkę ten przepis: 125 ml mleka 3,2% 125 ml wody 110 g masła 140g mąki pszennej 4g soli 4g cukru 4-5 jajek Zrobcie ciasto z tego przepisu, a Małeckiemu dajcie już spokój bo facet wydaje się być nieogarniety

    odpowiedz

  • Gość Gość
    505 dni temu
    pov: szukasz komentarza Pana Wku*****ego

    odpowiedz

  • Gość Gość
    505 dni temu
    Tak
  • Gość Gość
    498 dni temu
    Ja też. Ale się zawiodłem
  • Gość Gość
    498 dni temu
    rel
  • Gość Gość
    496 dni temu
    Ile ty masz lat? Wracaj do tik toka
  • Gość Gość
    429 dni temu
    tak
  • Gość Gość
    196 dni temu
    Tak XD
  • łysy grzybek pl łysy grzybek pl
    516 dni temu
    ciasto sie leje i nie wiem co zrobic

    odpowiedz

  • łysy grzyb łysy grzyb
    535 dni temu
    tak

    odpowiedz

  • Adrian Adrian
    547 dni temu
    BARDZO fajny przepis i szkoda że są negatywne komętarze widać że pan się bardzo cieszył z tych ptysi. A ptysie wyszły super! Dziękuje za przepis. Polecam!

    odpowiedz

  • ŁysyGrzybek ŁysyGrzybek
    551 dni temu
    2/10

    odpowiedz

  • Gość Gość
    557 dni temu
    Troche pozytywnej krytyki i już usuwają.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    558 dni temu
    Składniki są dobre, tylko trochę niedopowiedziane jak je wykorzystać. Wodę, mleko i masło należy zagotować i zmniejszyć ogień. Mąkę dodać naraz i na małym ogniu energicznie mieszać aż się zrobi ciasto. Studzić można, ale nie trzeba i nie za długo. Wystarczy tylko chwilę pomiksować. Jajka dodawać po kolei aż się połączą. Widać, że jajko jest połączone, kiedy masa przestaje się błyszczeć. I nie należy się stosować wyłącznie ilością jajek w przepisie, a wyglądem masy. W zależności od wielkości jajek to może być 4-5. Jak ktoś chce się obrażać i wyzywać to niech sobie zrobi babke z piachu, bo takie rzeczy powinny zostać w piaskownicy. A pan Mieciu robi filmy dla zabawy i sam mówi, że ni ma pojęcia co robi :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    562 dni temu
    ptysie są wyborne

    odpowiedz

  • ZADOWOLONY ZADOWOLONY
    563 dni temu
    Ilość jajek jest prawidłowa, pysie wyhodzą prze pyszne.

    odpowiedz

  • Wojciech Suchodolski Wojciech Suchodolski
    565 dni temu
    Przygotuje dla Krzysztofa może nie wyrzuci moich pysznych dań do hoboka. Stestujemy to danie Boże na następnym live.

    odpowiedz

  • Teresa Korol Teresa Korol
    493 dni temu
    Psznych Panie Wojciechu. I nie na live tylko na lajcie. A tak ogułem de besta jak to się mówi
  • Muszę mieć lepszą wiadomość Muszę mieć lepszą wiadomość
    453 dni temu
    Co już mnie wyzywasz?! Oddawaj pendraka!1!
  • Mexicano TV Mexicano TV
    414 dni temu
    spaniałe ptysie boże, polecam z tuszonq cybulkq
  • Adrian Adrian
    565 dni temu
    Haters gonna hate. Wyszły świetne! Moja rodzina za nimi szaleje. Dziękuje za inspiracje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    565 dni temu
    Wyszły bardzo dobre ptysie. Bardzo mi smakowały. dziękuje P

    odpowiedz

  • cuks cuks
    565 dni temu
    W tym przepisie powinno być dwa jajka, a nie pięć jajek tam jest błąd

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    563 dni temu
    Cuks, ilość jajek jest prawidłowa :)
  • Grzyb Grzyb
    180 dni temu
    Liczba jajek, a nie ilość Panie KUCHNIALIDLA
  • Esperanza Esperanza
    566 dni temu
    Kto od Miecia?

    odpowiedz

  • Gość XDDD Gość XDDD
    566 dni temu
    🙋‍♀️🙋‍♀️
  • Lol Lol
    566 dni temu
    Lol
  • Gość 4123523464563546365 Gość 4123523464563546365
    565 dni temu
    pewnie wiecej niz polowa komentujących
  • miecioza miecioza
    565 dni temu
    wszyscy :D
  • Radek Radek
    565 dni temu
    ja
  • Gość Gość
    565 dni temu
    ja
  • Gość Gość
    565 dni temu
    właśnie oglądam XD
  • Gość Gość
    562 dni temu
    hahahah xd
  • Gość Gość
    562 dni temu
    Ja, szkoda że tu panuje cenzura i usuwają nieprzychylne komentarze. P. S Pan Wkur....ny miał rację
  • Gość Gość
    429 dni temu
    ja
  • Gość9 Gość9
    566 dni temu
    Gdzie są komentarze pana Wku**ionego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    566 dni temu
    A jest Pan pewien że powinno być 5 jajek? Bo faktycznie przepis budzi kontrowersje w tej kwestii, może należy dopisać, że chodzi o jajka w rozmiarze s? Pozdrawiam serdecznie, życzę wszystkiego najlepszego i miłego dnia :))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    563 dni temu
    Ptysie, to jedna z tych słodkich przyjemności, gdzie wykorzystujemy większą ilość jajek ;) Oczywiście, jeśli faktycznie są one bardzo duże, można jedno pominąć. Wszystko zależy od rozmiaru jajek, jakimi dysponujemy.
  • ciekawski ciekawski
    296 dni temu
    czy jeżeli dysponuję jedynie jajkami strusimi, które są bardzo bardzo duże to mogę pominąć wszystkie??
  • Fajansiarz Fajansiarz
    566 dni temu
    Wspaniałe bułki wychodzą

    odpowiedz

  • Michał Białek Michał Białek
    739 dni temu
    pozdrawiam wszystkich miłośników rogali i innych tradycyjnych poznańskich wypieków

    odpowiedz

  • zbożowy zbożowy
    17 dni temu
    ile jajek?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    16 dni temu
    zbożowy, do przygotowania ciasta ptysiowego używamy na start 4 jajek, ale jeśli w trakcie ucierania konsystencja ciasta będzie zbyt zwarta, pod koniec dodajemy piąte jajko. Jeśli dokładnie utrzesz ciasto i uzyskasz w trakcie konsystencję ugotowanego budyniu na dodanych 4 jajkach, dodanie piątego może nie być konieczne. Przy ptysiach bardzo ważna jest obserwacja ciasta.
  • BEATA BEATA
    945 dni temu
    CZEKAMY NA PSZEPIS NA KREMÓWKI NASZE POLSKIE PAPIEŻA POLAKA PAPIEŻOWE KREMÓWKI PROSZĘ O PRZEPIS CHCIAŁABYM ZROBIĆ KREMÓWKI PYCHOTA

    odpowiedz

  • Gość Gość
    781 dni temu
    Ptysie w tym przepisie są o niebo lepsze niż te przereklamowane kremówki.
  • Gość Gość
    603 dni temu
    Czy to jakiś szyfr?
  • Gość Gość
    1068 dni temu
    2 kostki masła zmarnowane

    odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    947 dni temu
    potwierdzam, zmarnowane
  • Gość Gość
    565 dni temu
    potwierdzam, zmarnowane
  • Gość Gość
    555 dni temu
    no skoro dałes 2 kostki masła zamiast 50g, to nic dziwnego, że zmarnowałes :P
  • Monika Monika
    1079 dni temu
    Świetny przepis, ptysie pyszne a goście zachwyceni (;

    odpowiedz

  • jasiu jasiu
    1247 dni temu
    No takie średnie bym powiedział

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1252 dni temu
    Dlaczego usuwacie każdy nieprzychylny komentarz?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1252 dni temu
    Drogi Gościu, usuwamy komentarze, które są obraźliwe.
  • Gość Gość
    1252 dni temu
    Nie mów do mnie gościu
  • gościu gościu
    942 dni temu
    xDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Gość Gość
    1645 dni temu
    Panie Pawle, a można prosić na tradycyjne ptysie z kremem bezowym???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1644 dni temu
    Zobaczymy, co da się zrobić w tym temacie :)
  • Gość Gość
    1927 dni temu
    elo

    odpowiedz

  • kupkarzadka kupkarzadka
    1704 dni temu
    no siema
  • Gość Gość
    1247 dni temu
    no hejka co tam u ciebie skąd to zwątpienie?
  • Pudzian Pudzian
    701 dni temu
    nie ma żadnego zwątpienia Polska GUROM!!!
  • Dorota Ogonowska Dorota Ogonowska
    2479 dni temu
    To wygląda super smacznie:) :D

    odpowiedz

  • Justyś Justyś
    2618 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2619 dni temu
    Justyś, możesz, jednak pamiętaj, że sos najlepiej smakuje świeży :)

    odpowiedz

  • Justyś Justyś
    2619 dni temu
    Witam. Czy można zgotować tego sosu więcej i przez kilka dni trzymać w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2662 dni temu
    Drogi Gościu, wino możesz zastąpić 50 ml czerwonego owocowego soku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    427 dni temu
    Nie mów do mnie gosciu pozdro
  • Gość Gość
    2662 dni temu
    Witam :) Czym mogę zastąpić wino w sosie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2706 dni temu
    Mi wyszlo normalnie z 5 jajkami... P.s. przepyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2720 dni temu
    5 jajek to zdecydowanie za dużo, zamiast ciasta wychodzi papka.wyszło ale przy podwójnej ilości ciasta do 5 jajek

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3051 dni temu
    Pychotka06 dziękujemy za sugestię, na pewno ją rozważymy! :)

    odpowiedz

  • Pychotka06:D Pychotka06:D
    3052 dni temu
    a może przepis na kremówki ?

    odpowiedz

  • murzynek06 murzynek06
    3052 dni temu
    wow! uwielbiam !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3088 dni temu
    Moniko, może skusisz się na któryś z przepisów Pawła na tłusty czwartek?

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3088 dni temu
    Ciasto ptysiowe wyszło idealne urosło jak na drożdzach:) Krem bardzo smaczny . Ptysie PYCHOTKA :)

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    3103 dni temu
    Również polecam! Robiłam ciasto ptysiowe z różnych przepisów, ale te są naprawdę rewelacyjne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3356 dni temu
    Zrobiłem i muszę powiedzieć, iż są genialne. Serdecznie polecam!!

    odpowiedz

  • Ewcia Ewcia
    3372 dni temu
    Właśnie pieke ptysie, ciekawe jakie mnie wyjdą ;)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3375 dni temu
    Ptysie wyglądają bosko, kupiłam dziś w lidlu maliny i śmietankę, jutro zrobię :)

    odpowiedz

  • Natalia_0504 Natalia_0504
    3375 dni temu
    Mega :) przepis wymaga trochę pracy ale jest tego wart, mąż był zachwycony a koleżanki w pracy pod wrażeniem :) teraz czas na sernik na zimno :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3375 dni temu
    Nie wiem o co ci chodzi robię właśnie te ptasie i bardzo mocno analizuje przepis i chyba jest wszystko dobrze ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3376 dni temu
    Znalazłam błąd w przepisie. Jajka powinny zostać przesunięte z kategorii śmietanka do kategorii ciasto ptysiowe.

    odpowiedz

  • Iza Gość Iza Gość
    3377 dni temu
    Tak na takie desery czekałam uwielbiam bitą śmietankę i owoce Suuupppeer !!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!