Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto ptysiowe
Wodę, mleko i masło gotujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, dodajemy szczyptę soli, a następnie dodajemy do gotujących się składników. Ciasto cały czas energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą lub silikonową łopatką), trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 45 sekund. Ciasto przekładamy do miski od miksera i odstawiamy na ok. 25-30 minut, by lekko ostygło.
Następnie, za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Ciasto miksujemy na średnich obrotach. Kolejne jajka dodajemy pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Uważnie obserwujemy konsystencję przygotowywanego ciasta, które powinno przypominać ugotowany budyń. Jeśli po dodaniu 4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego jajka.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i prószymy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę szprycujemy rozetki. Jeżeli ptysie mają być deserem podanym na talerzu, to rozetki powinny mieć średnicę ok. 5-6 cm. Jeżeli mają być pojedynczymi ciastkami, to rozetki powinny mieć średnicę około 3 cm.
Pieczemy 25-30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180°C lub w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 200°C. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Ubita śmietanka
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy (śmietanka musi być dość mocno ubita) i stopniowo łączymy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.
Sos
Łączymy ze sobą świeże owoce, 50 g cukru kryształu i 50 ml czerwonego wina i gotujemy, aż osiągniemy konsystencję sosu.
Upieczone korpusy ptysiowe przecinamy w poziomie na 2 części, na dolnej części szprycujemy krem dookoła korpusu, tak aby w środku została dziurka, do niej nalewamy sos i wkładamy świeże owoce, górną częścią przykrywamy ptysia, tak aby były widoczne owoce, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie kakao. Można na talerzyku dodatkowo podać sos.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!
Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serowe placuszki z sosem malinowym
- Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
- Minitorciki czekoladowe z owocami
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Francuskie ptysie serowe
- Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
- Trufle z wróżbą
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Faszerowane bataty
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Gyros z kurczaka w picie
- Babka z niespodzianką
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Milopitakia
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Brownie z chałwą
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Fasola z makrelą
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
- Batony zbożowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (121)
64 dni temu
Nie jestem robotem!
odpowiedz
335 dni temu
Panie Pawełku przepis najlepszy na świecie. Robię już kolejny raz i zawsze wychodzą mega. Jedyna różnica to nadzienie. Ja robię własne z mascarpone
odpowiedz
347 dni temu
KOCHAM TEN PRZEPIS
odpowiedz
405 dni temu
spaniałe ptysie leganckie tego smaczne jak ho ho ho dziekuje panie pawle
odpowiedz
497 dni temu
mistrzostwo, ja dodałem od siebie 10 jajek i piekłem je w temperaturze 450 stopni (góra/dół) przez godzine
odpowiedz
528 dni temu
dobre
odpowiedz
564 dni temu
4 jajka to troche za mało, osobiście ciasto uzyskało idealną konsystencje dopiero po 5
odpowiedz
606 dni temu
Szacun panie Pawle, ptysie nie z tej ziemi, absolutny odlot. Prawdziwy z pana złoty nauczyciel. Gorąco polecam!
odpowiedz
677 dni temu
jak pan Paweł zrobi ptysia to nie ma wuja we wsi
odpowiedz
677 dni temu
Cóż to był za ptyś Chryste panie, panie Pawle, pan to jest prawdziwy magik, plus i minus to jedyne co widzę
odpowiedz
677 dni temu
Dodałem dziesięć jajek i nadal spoko
odpowiedz
677 dni temu
Mistrzostwo
odpowiedz
677 dni temu
wspaniały przepis z idealnymi proporcjami, nic się nie leje jak pan Jezus powiedział
odpowiedz
790 dni temu
Oguem to sie musi tuszyc i scebulko to lepsze niz bigos bombaski. do testora na 10 minut i gotowe
odpowiedz
804 dni temu
Dobre ptysie :)
odpowiedz
975 dni temu
bardzo dobre ptysie moja mama i dzieci powiedziały że są wyśmienite
odpowiedz
1036 dni temu
Ok
odpowiedz
1036 dni temu
Nie mieszkam w Polsce. Czym mogłabym zastąpić serek homogenizowany? Mascarpone? Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
1036 dni temu
Estrangeira, wykorzystaj mascarpone lub ricottę. Zwróć jednak uwagę na ilość cukru w śmietankowej masie-możliwe, że lepiej będzie dodać go nieco mniej, gdy zdecydujesz się na mascarpone.
1042 dni temu
Wspaniały człowieku, pochwały warte te twoje ptysie. Nie wiem kto wpadł na pomysł poprawienia przepisu, ale z pewnością był to człowiek o wielkim sercu. Dobrze użyte 2 kostki masła. Pozdrawiam.
odpowiedz
705 dni temu
XDDD
1045 dni temu
czemu ludzie odwalaja tu taka patologie przez to ze ktos nawalil za duzo jajek do przepisu xD
odpowiedz
1064 dni temu
Panie Pawle, naprawdę super ptysie, życzę miłego dnia!!! :)))
odpowiedz
1210 dni temu
Elegancki mężczyzno, grzechu warte te twoje ptysie. nie wiem skąd ten przepis ale chyba prosto z serca bo tak właśnie wygląda to ciasto po dodaniu 4 jajek - jak stworzone z miłością. Najlepiej zużyte 50 gram masła dzięki Panu, Panie Pawle.
odpowiedz
1209 dni temu
Potwierdzam. Ciasto grzechu warte i stworzone z miłością.
1208 dni temu
Potwierdzam, ciasto ma idealną konsystencję i wygląda jak stworzone z miłością.
1202 dni temu
Piękny komentarz XD
1198 dni temu
Potwierdzam. Ciasto smakuje i wygląda świetnie
1223 dni temu
Czemu usuwacie niektóre komentarze?
odpowiedz
1223 dni temu
Usuwamy komentarze, które są niecenzuralne i obraźliwe.
1215 dni temu
Ez
1245 dni temu
Zmodyfikowalbym troszkę ten przepis: 125 ml mleka 3,2% 125 ml wody 110 g masła 140g mąki pszennej 4g soli 4g cukru 4-5 jajek Zrobcie ciasto z tego przepisu, a Małeckiemu dajcie już spokój bo facet wydaje się być nieogarniety
odpowiedz
1301 dni temu
pov: szukasz komentarza Pana Wku*****ego
odpowiedz
1301 dni temu
Tak
1294 dni temu
Ja też. Ale się zawiodłem
1294 dni temu
rel
1292 dni temu
Ile ty masz lat? Wracaj do tik toka
1225 dni temu
tak
992 dni temu
Tak XD
1312 dni temu
ciasto sie leje i nie wiem co zrobic
odpowiedz
1331 dni temu
tak
odpowiedz
1343 dni temu
BARDZO fajny przepis i szkoda że są negatywne komętarze widać że pan się bardzo cieszył z tych ptysi. A ptysie wyszły super! Dziękuje za przepis. Polecam!
odpowiedz
1347 dni temu
2/10
odpowiedz
1353 dni temu
Troche pozytywnej krytyki i już usuwają.
odpowiedz
1354 dni temu
Składniki są dobre, tylko trochę niedopowiedziane jak je wykorzystać. Wodę, mleko i masło należy zagotować i zmniejszyć ogień. Mąkę dodać naraz i na małym ogniu energicznie mieszać aż się zrobi ciasto. Studzić można, ale nie trzeba i nie za długo. Wystarczy tylko chwilę pomiksować. Jajka dodawać po kolei aż się połączą. Widać, że jajko jest połączone, kiedy masa przestaje się błyszczeć. I nie należy się stosować wyłącznie ilością jajek w przepisie, a wyglądem masy. W zależności od wielkości jajek to może być 4-5. Jak ktoś chce się obrażać i wyzywać to niech sobie zrobi babke z piachu, bo takie rzeczy powinny zostać w piaskownicy. A pan Mieciu robi filmy dla zabawy i sam mówi, że ni ma pojęcia co robi :/
odpowiedz
1358 dni temu
ptysie są wyborne
odpowiedz
1359 dni temu
Ilość jajek jest prawidłowa, pysie wyhodzą prze pyszne.
odpowiedz
1361 dni temu
Przygotuje dla Krzysztofa może nie wyrzuci moich pysznych dań do hoboka. Stestujemy to danie Boże na następnym live.
odpowiedz
1289 dni temu
Psznych Panie Wojciechu. I nie na live tylko na lajcie. A tak ogułem de besta jak to się mówi
1249 dni temu
Co już mnie wyzywasz?! Oddawaj pendraka!1!
1210 dni temu
spaniałe ptysie boże, polecam z tuszonq cybulkq
1361 dni temu
Haters gonna hate. Wyszły świetne! Moja rodzina za nimi szaleje. Dziękuje za inspiracje
odpowiedz
1361 dni temu
Wyszły bardzo dobre ptysie. Bardzo mi smakowały. dziękuje P
odpowiedz
1361 dni temu
W tym przepisie powinno być dwa jajka, a nie pięć jajek tam jest błąd
odpowiedz
1360 dni temu
Cuks, ilość jajek jest prawidłowa :)
976 dni temu
Liczba jajek, a nie ilość Panie KUCHNIALIDLA
1362 dni temu
Kto od Miecia?
odpowiedz
1362 dni temu
🙋♀️🙋♀️
1362 dni temu
Lol
1361 dni temu
pewnie wiecej niz polowa komentujących
1361 dni temu
wszyscy :D
1361 dni temu
ja
1361 dni temu
ja
1361 dni temu
właśnie oglądam XD
1358 dni temu
hahahah xd
1358 dni temu
Ja, szkoda że tu panuje cenzura i usuwają nieprzychylne komentarze. P. S Pan Wkur....ny miał rację
1225 dni temu
ja
389 dni temu
no ja
1362 dni temu
Gdzie są komentarze pana Wku**ionego?
odpowiedz
1362 dni temu
A jest Pan pewien że powinno być 5 jajek? Bo faktycznie przepis budzi kontrowersje w tej kwestii, może należy dopisać, że chodzi o jajka w rozmiarze s? Pozdrawiam serdecznie, życzę wszystkiego najlepszego i miłego dnia :))
odpowiedz
1359 dni temu
Ptysie, to jedna z tych słodkich przyjemności, gdzie wykorzystujemy większą ilość jajek ;) Oczywiście, jeśli faktycznie są one bardzo duże, można jedno pominąć. Wszystko zależy od rozmiaru jajek, jakimi dysponujemy.
1092 dni temu
czy jeżeli dysponuję jedynie jajkami strusimi, które są bardzo bardzo duże to mogę pominąć wszystkie??
747 dni temu
KUCHNIALIDLA - jajka są policzalne. Liczba jajek
1362 dni temu
Wspaniałe bułki wychodzą
odpowiedz
1535 dni temu
pozdrawiam wszystkich miłośników rogali i innych tradycyjnych poznańskich wypieków
odpowiedz
813 dni temu
ile jajek?
813 dni temu
zbożowy, do przygotowania ciasta ptysiowego używamy na start 4 jajek, ale jeśli w trakcie ucierania konsystencja ciasta będzie zbyt zwarta, pod koniec dodajemy piąte jajko. Jeśli dokładnie utrzesz ciasto i uzyskasz w trakcie konsystencję ugotowanego budyniu na dodanych 4 jajkach, dodanie piątego może nie być konieczne. Przy ptysiach bardzo ważna jest obserwacja ciasta.
1741 dni temu
CZEKAMY NA PSZEPIS NA KREMÓWKI NASZE POLSKIE PAPIEŻA POLAKA PAPIEŻOWE KREMÓWKI PROSZĘ O PRZEPIS CHCIAŁABYM ZROBIĆ KREMÓWKI PYCHOTA
odpowiedz
1578 dni temu
Ptysie w tym przepisie są o niebo lepsze niż te przereklamowane kremówki.
1399 dni temu
Czy to jakiś szyfr?
1864 dni temu
2 kostki masła zmarnowane
odpowiedz
1743 dni temu
potwierdzam, zmarnowane
1361 dni temu
potwierdzam, zmarnowane
1351 dni temu
no skoro dałes 2 kostki masła zamiast 50g, to nic dziwnego, że zmarnowałes :P
1875 dni temu
Świetny przepis, ptysie pyszne a goście zachwyceni (;
odpowiedz
2043 dni temu
No takie średnie bym powiedział
odpowiedz
2048 dni temu
Dlaczego usuwacie każdy nieprzychylny komentarz?
odpowiedz
2048 dni temu
Drogi Gościu, usuwamy komentarze, które są obraźliwe.
2048 dni temu
Nie mów do mnie gościu
1738 dni temu
xDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
29 dni temu
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
2441 dni temu
Panie Pawle, a można prosić na tradycyjne ptysie z kremem bezowym???
odpowiedz
2440 dni temu
Zobaczymy, co da się zrobić w tym temacie :)
2723 dni temu
elo
odpowiedz
2500 dni temu
no siema
2043 dni temu
no hejka co tam u ciebie skąd to zwątpienie?
1497 dni temu
nie ma żadnego zwątpienia Polska GUROM!!!
3275 dni temu
To wygląda super smacznie:) :D
odpowiedz
3415 dni temu
Dziękuję za odpowiedź :)
odpowiedz
3416 dni temu
Justyś, możesz, jednak pamiętaj, że sos najlepiej smakuje świeży :)
odpowiedz
3416 dni temu
Witam. Czy można zgotować tego sosu więcej i przez kilka dni trzymać w lodówce?
odpowiedz
3458 dni temu
Drogi Gościu, wino możesz zastąpić 50 ml czerwonego owocowego soku :)
odpowiedz
1223 dni temu
Nie mów do mnie gosciu pozdro
3459 dni temu
Witam :) Czym mogę zastąpić wino w sosie?
odpowiedz
3502 dni temu
Mi wyszlo normalnie z 5 jajkami... P.s. przepyszne
odpowiedz
3516 dni temu
5 jajek to zdecydowanie za dużo, zamiast ciasta wychodzi papka.wyszło ale przy podwójnej ilości ciasta do 5 jajek
odpowiedz
3847 dni temu
Pychotka06 dziękujemy za sugestię, na pewno ją rozważymy! :)
odpowiedz
3848 dni temu
a może przepis na kremówki ?
odpowiedz
3848 dni temu
wow! uwielbiam !!!
odpowiedz
3884 dni temu
Moniko, może skusisz się na któryś z przepisów Pawła na tłusty czwartek?
odpowiedz
3884 dni temu
Ciasto ptysiowe wyszło idealne urosło jak na drożdzach:) Krem bardzo smaczny . Ptysie PYCHOTKA :)
odpowiedz
3899 dni temu
Również polecam! Robiłam ciasto ptysiowe z różnych przepisów, ale te są naprawdę rewelacyjne :)
odpowiedz
4152 dni temu
Zrobiłem i muszę powiedzieć, iż są genialne. Serdecznie polecam!!
odpowiedz
4168 dni temu
Właśnie pieke ptysie, ciekawe jakie mnie wyjdą ;)
odpowiedz
4171 dni temu
Ptysie wyglądają bosko, kupiłam dziś w lidlu maliny i śmietankę, jutro zrobię :)
odpowiedz
4171 dni temu
Mega :) przepis wymaga trochę pracy ale jest tego wart, mąż był zachwycony a koleżanki w pracy pod wrażeniem :) teraz czas na sernik na zimno :)
odpowiedz
4171 dni temu
Nie wiem o co ci chodzi robię właśnie te ptasie i bardzo mocno analizuje przepis i chyba jest wszystko dobrze ?
odpowiedz
4173 dni temu
Znalazłam błąd w przepisie. Jajka powinny zostać przesunięte z kategorii śmietanka do kategorii ciasto ptysiowe.
odpowiedz
4173 dni temu
Tak na takie desery czekałam uwielbiam bitą śmietankę i owoce Suuupppeer !!!
odpowiedz
zobacz wszystkie