
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto ptysiowe
Wodę, mleko i masło gotujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, dodajemy szczyptę soli, a następnie dodajemy do gotujących się składników. Ciasto cały czas energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą lub silikonową łopatką), trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 45 sekund. Ciasto przekładamy do miski od miksera i odstawiamy na ok. 25-30 minut, by lekko ostygło.
Następnie, za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Ciasto miksujemy na średnich obrotach. Kolejne jajka dodajemy pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Uważnie obserwujemy konsystencję przygotowywanego ciasta, które powinno przypominać ugotowany budyń. Jeśli po dodaniu 4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego jajka.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i prószymy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę szprycujemy rozetki. Jeżeli ptysie mają być deserem podanym na talerzu, to rozetki powinny mieć średnicę ok. 5-6 cm. Jeżeli mają być pojedynczymi ciastkami, to rozetki powinny mieć średnicę około 3 cm.
Pieczemy 25-30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180°C lub w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 200°C. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Ubita śmietanka
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy (śmietanka musi być dość mocno ubita) i stopniowo łączymy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.
Sos
Łączymy ze sobą świeże owoce, 50 g cukru kryształu i 50 ml czerwonego wina i gotujemy, aż osiągniemy konsystencję sosu.
Upieczone korpusy ptysiowe przecinamy w poziomie na 2 części, na dolnej części szprycujemy krem dookoła korpusu, tak aby w środku została dziurka, do niej nalewamy sos i wkładamy świeże owoce, górną częścią przykrywamy ptysia, tak aby były widoczne owoce, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie kakao. Można na talerzyku dodatkowo podać sos.
Zobacz podobne
przepisy
Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser włoski, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po włoskich smakach i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Komentarze (68)
5 dni temu
tak
odpowiedz
17 dni temu
BARDZO fajny przepis i szkoda że są negatywne komętarze widać że pan się bardzo cieszył z tych ptysi. A ptysie wyszły super! Dziękuje za przepis. Polecam!
odpowiedz
21 dni temu
2/10
odpowiedz
27 dni temu
Troche pozytywnej krytyki i już usuwają.
odpowiedz
28 dni temu
Składniki są dobre, tylko trochę niedopowiedziane jak je wykorzystać. Wodę, mleko i masło należy zagotować i zmniejszyć ogień. Mąkę dodać naraz i na małym ogniu energicznie mieszać aż się zrobi ciasto. Studzić można, ale nie trzeba i nie za długo. Wystarczy tylko chwilę pomiksować. Jajka dodawać po kolei aż się połączą. Widać, że jajko jest połączone, kiedy masa przestaje się błyszczeć. I nie należy się stosować wyłącznie ilością jajek w przepisie, a wyglądem masy. W zależności od wielkości jajek to może być 4-5. Jak ktoś chce się obrażać i wyzywać to niech sobie zrobi babke z piachu, bo takie rzeczy powinny zostać w piaskownicy. A pan Mieciu robi filmy dla zabawy i sam mówi, że ni ma pojęcia co robi :/
odpowiedz
32 dni temu
ptysie są wyborne
odpowiedz
33 dni temu
Ilość jajek jest prawidłowa, pysie wyhodzą prze pyszne.
odpowiedz
35 dni temu
Przygotuje dla Krzysztofa może nie wyrzuci moich pysznych dań do hoboka. Stestujemy to danie Boże na następnym live.
odpowiedz
35 dni temu
Haters gonna hate. Wyszły świetne! Moja rodzina za nimi szaleje. Dziękuje za inspiracje
odpowiedz
35 dni temu
Wyszły bardzo dobre ptysie. Bardzo mi smakowały. dziękuje P
odpowiedz
35 dni temu
W tym przepisie powinno być dwa jajka, a nie pięć jajek tam jest błąd
odpowiedz
33 dni temu
Cuks, ilość jajek jest prawidłowa :)
36 dni temu
Kto od Miecia?
odpowiedz
36 dni temu
🙋♀️🙋♀️
36 dni temu
Lol
35 dni temu
pewnie wiecej niz polowa komentujących
35 dni temu
wszyscy :D
35 dni temu
ja
35 dni temu
ja
35 dni temu
właśnie oglądam XD
32 dni temu
hahahah xd
32 dni temu
Ja, szkoda że tu panuje cenzura i usuwają nieprzychylne komentarze. P. S Pan Wkur....ny miał rację
36 dni temu
Gdzie są komentarze pana Wku**ionego?
odpowiedz
36 dni temu
A jest Pan pewien że powinno być 5 jajek? Bo faktycznie przepis budzi kontrowersje w tej kwestii, może należy dopisać, że chodzi o jajka w rozmiarze s? Pozdrawiam serdecznie, życzę wszystkiego najlepszego i miłego dnia :))
odpowiedz
33 dni temu
Ptysie, to jedna z tych słodkich przyjemności, gdzie wykorzystujemy większą ilość jajek ;) Oczywiście, jeśli faktycznie są one bardzo duże, można jedno pominąć. Wszystko zależy od rozmiaru jajek, jakimi dysponujemy.
36 dni temu
Wspaniałe bułki wychodzą
odpowiedz
209 dni temu
pozdrawiam wszystkich miłośników rogali i innych tradycyjnych poznańskich wypieków
odpowiedz
415 dni temu
CZEKAMY NA PSZEPIS NA KREMÓWKI NASZE POLSKIE PAPIEŻA POLAKA PAPIEŻOWE KREMÓWKI PROSZĘ O PRZEPIS CHCIAŁABYM ZROBIĆ KREMÓWKI PYCHOTA
odpowiedz
251 dni temu
Ptysie w tym przepisie są o niebo lepsze niż te przereklamowane kremówki.
73 dni temu
Czy to jakiś szyfr?
538 dni temu
2 kostki masła zmarnowane
odpowiedz
417 dni temu
potwierdzam, zmarnowane
34 dni temu
potwierdzam, zmarnowane
25 dni temu
no skoro dałes 2 kostki masła zamiast 50g, to nic dziwnego, że zmarnowałes :P
549 dni temu
Świetny przepis, ptysie pyszne a goście zachwyceni (;
odpowiedz
717 dni temu
No takie średnie bym powiedział
odpowiedz
722 dni temu
Dlaczego usuwacie każdy nieprzychylny komentarz?
odpowiedz
722 dni temu
Drogi Gościu, usuwamy komentarze, które są obraźliwe.
722 dni temu
Nie mów do mnie gościu
411 dni temu
xDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
1115 dni temu
Panie Pawle, a można prosić na tradycyjne ptysie z kremem bezowym???
odpowiedz
1114 dni temu
Zobaczymy, co da się zrobić w tym temacie :)
1397 dni temu
elo
odpowiedz
1174 dni temu
no siema
717 dni temu
no hejka co tam u ciebie skąd to zwątpienie?
171 dni temu
nie ma żadnego zwątpienia Polska GUROM!!!
1949 dni temu
To wygląda super smacznie:) :D
odpowiedz
2088 dni temu
Dziękuję za odpowiedź :)
odpowiedz
2089 dni temu
Justyś, możesz, jednak pamiętaj, że sos najlepiej smakuje świeży :)
odpowiedz
2089 dni temu
Witam. Czy można zgotować tego sosu więcej i przez kilka dni trzymać w lodówce?
odpowiedz
2132 dni temu
Drogi Gościu, wino możesz zastąpić 50 ml czerwonego owocowego soku :)
odpowiedz
2132 dni temu
Witam :) Czym mogę zastąpić wino w sosie?
odpowiedz
2176 dni temu
Mi wyszlo normalnie z 5 jajkami... P.s. przepyszne
odpowiedz
2190 dni temu
5 jajek to zdecydowanie za dużo, zamiast ciasta wychodzi papka.wyszło ale przy podwójnej ilości ciasta do 5 jajek
odpowiedz
2521 dni temu
Pychotka06 dziękujemy za sugestię, na pewno ją rozważymy! :)
odpowiedz
2522 dni temu
a może przepis na kremówki ?
odpowiedz
2522 dni temu
wow! uwielbiam !!!
odpowiedz
2558 dni temu
Moniko, może skusisz się na któryś z przepisów Pawła na tłusty czwartek?
odpowiedz
2558 dni temu
Ciasto ptysiowe wyszło idealne urosło jak na drożdzach:) Krem bardzo smaczny . Ptysie PYCHOTKA :)
odpowiedz
2573 dni temu
Również polecam! Robiłam ciasto ptysiowe z różnych przepisów, ale te są naprawdę rewelacyjne :)
odpowiedz
2826 dni temu
Zrobiłem i muszę powiedzieć, iż są genialne. Serdecznie polecam!!
odpowiedz
2842 dni temu
Właśnie pieke ptysie, ciekawe jakie mnie wyjdą ;)
odpowiedz
2845 dni temu
Ptysie wyglądają bosko, kupiłam dziś w lidlu maliny i śmietankę, jutro zrobię :)
odpowiedz
2845 dni temu
Mega :) przepis wymaga trochę pracy ale jest tego wart, mąż był zachwycony a koleżanki w pracy pod wrażeniem :) teraz czas na sernik na zimno :)
odpowiedz
2845 dni temu
Nie wiem o co ci chodzi robię właśnie te ptasie i bardzo mocno analizuje przepis i chyba jest wszystko dobrze ?
odpowiedz
2846 dni temu
Znalazłam błąd w przepisie. Jajka powinny zostać przesunięte z kategorii śmietanka do kategorii ciasto ptysiowe.
odpowiedz
2847 dni temu
Tak na takie desery czekałam uwielbiam bitą śmietankę i owoce Suuupppeer !!!
odpowiedz
zobacz wszystkie