Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto ptysiowe

Wodę, mleko i masło gotujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, a następnie dodajemy do gotujących się składników. Ciasto cały czas energicznie mieszamy, trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 45 sekund. Ciasto przekładamy do miski od miksera i odstawiamy, by lekko ostygło.

Przepis na ptysie z kremem i owocami - Ciasto ptysiowe

Następnie, za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Blaszkę smarujemy tłuszczem i prószymy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę szprycujemy rozetki. Jeżeli ptysie mają być deserem podanym na talerzu, to rozetki powinny mieć średnicę ok. 5-6 cm. Jeżeli mają być pojedynczymi ciastkami, to rozetki powinny mieć średnicę około 3 cm.

Pieczemy 25-30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180°C lub w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 200°C.

Ubita śmietanka

Ubijamy śmietankę (śmietanka musi być dość mocno ubita) i stopniowo łączymy ją z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.

Sos

Łączymy ze sobą świeże owoce, 50 g cukru kryształu i 50 ml czerwonego wina i gotujemy, aż osiągniemy konsystencję sosu.

Przepis na ptysie z kremem i owocami - Sos

Upieczone korpusy ptysiowe przecinamy w poziomie na 2 części, na dolnej części szprycujemy krem dookoła korpusu, tak aby w środku została dziurka, do niej nalewamy sos i wkładamy świeże owoce, górną częścią przykrywamy ptysia, tak aby były widoczne owoce, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie kakao. Można na talerzyku dodatkowo podać sos.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (25)

Avatar
  • Gość Gość
    73 dni temu
    Panie Pawle, a można prosić na tradycyjne ptysie z kremem bezowym???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    73 dni temu
    Zobaczymy, co da się zrobić w tym temacie :)
  • Gość Gość
    355 dni temu
    elo

    odpowiedz

  • kupkarzadka kupkarzadka
    133 dni temu
    no siema
  • Dorota Ogonowska Dorota Ogonowska
    907 dni temu
    To wygląda super smacznie:) :D

    odpowiedz

  • Justyś Justyś
    1047 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1048 dni temu
    Justyś, możesz, jednak pamiętaj, że sos najlepiej smakuje świeży :)

    odpowiedz

  • Justyś Justyś
    1048 dni temu
    Witam. Czy można zgotować tego sosu więcej i przez kilka dni trzymać w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1091 dni temu
    Drogi Gościu, wino możesz zastąpić 50 ml czerwonego owocowego soku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1091 dni temu
    Witam :) Czym mogę zastąpić wino w sosie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1134 dni temu
    Mi wyszlo normalnie z 5 jajkami... P.s. przepyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1149 dni temu
    5 jajek to zdecydowanie za dużo, zamiast ciasta wychodzi papka.wyszło ale przy podwójnej ilości ciasta do 5 jajek

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1480 dni temu
    Pychotka06 dziękujemy za sugestię, na pewno ją rozważymy! :)

    odpowiedz

  • Pychotka06:D Pychotka06:D
    1480 dni temu
    a może przepis na kremówki ?

    odpowiedz

  • murzynek06 murzynek06
    1480 dni temu
    wow! uwielbiam !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1517 dni temu
    Moniko, może skusisz się na któryś z przepisów Pawła na tłusty czwartek?

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1517 dni temu
    Ciasto ptysiowe wyszło idealne urosło jak na drożdzach:) Krem bardzo smaczny . Ptysie PYCHOTKA :)

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    1531 dni temu
    Również polecam! Robiłam ciasto ptysiowe z różnych przepisów, ale te są naprawdę rewelacyjne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1785 dni temu
    Zrobiłem i muszę powiedzieć, iż są genialne. Serdecznie polecam!!

    odpowiedz

  • Ewcia Ewcia
    1800 dni temu
    Właśnie pieke ptysie, ciekawe jakie mnie wyjdą ;)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1803 dni temu
    Ptysie wyglądają bosko, kupiłam dziś w lidlu maliny i śmietankę, jutro zrobię :)

    odpowiedz

  • Natalia_0504 Natalia_0504
    1803 dni temu
    Mega :) przepis wymaga trochę pracy ale jest tego wart, mąż był zachwycony a koleżanki w pracy pod wrażeniem :) teraz czas na sernik na zimno :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1803 dni temu
    Nie wiem o co ci chodzi robię właśnie te ptasie i bardzo mocno analizuje przepis i chyba jest wszystko dobrze ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1805 dni temu
    Znalazłam błąd w przepisie. Jajka powinny zostać przesunięte z kategorii śmietanka do kategorii ciasto ptysiowe.

    odpowiedz

  • Iza Gość Iza Gość
    1805 dni temu
    Tak na takie desery czekałam uwielbiam bitą śmietankę i owoce Suuupppeer !!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram