Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto ptysiowe

Wodę, mleko i masło gotujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, dodajemy szczyptę soli, a następnie dodajemy do gotujących się składników. Ciasto cały czas energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą lub silikonową łopatką), trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 45 sekund. Ciasto przekładamy do miski od miksera i odstawiamy na ok. 25-30 minut, by lekko ostygło.

Przepis na ptysie z kremem i owocami - Ciasto ptysiowe

Następnie, za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Ciasto miksujemy na średnich obrotach. Kolejne jajka dodajemy pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Uważnie obserwujemy konsystencję przygotowywanego ciasta, które powinno przypominać ugotowany budyń. Jeśli po dodaniu 4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego jajka.

Blaszkę smarujemy tłuszczem i prószymy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę szprycujemy rozetki. Jeżeli ptysie mają być deserem podanym na talerzu, to rozetki powinny mieć średnicę ok. 5-6 cm. Jeżeli mają być pojedynczymi ciastkami, to rozetki powinny mieć średnicę około 3 cm.

Pieczemy 25-30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180°C lub w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 200°C. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. 

Ubita śmietanka

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy (śmietanka musi być dość mocno ubita) i stopniowo łączymy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.

Sos

Łączymy ze sobą świeże owoce, 50 g cukru kryształu i 50 ml czerwonego wina i gotujemy, aż osiągniemy konsystencję sosu.

Przepis na ptysie z kremem i owocami - Sos

Upieczone korpusy ptysiowe przecinamy w poziomie na 2 części, na dolnej części szprycujemy krem dookoła korpusu, tak aby w środku została dziurka, do niej nalewamy sos i wkładamy świeże owoce, górną częścią przykrywamy ptysia, tak aby były widoczne owoce, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie kakao. Można na talerzyku dodatkowo podać sos.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (68)

Avatar
  • łysy grzyb łysy grzyb
    5 dni temu
    tak

    odpowiedz

  • Adrian Adrian
    17 dni temu
    BARDZO fajny przepis i szkoda że są negatywne komętarze widać że pan się bardzo cieszył z tych ptysi. A ptysie wyszły super! Dziękuje za przepis. Polecam!

    odpowiedz

  • ŁysyGrzybek ŁysyGrzybek
    21 dni temu
    2/10

    odpowiedz

  • Gość Gość
    27 dni temu
    Troche pozytywnej krytyki i już usuwają.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    28 dni temu
    Składniki są dobre, tylko trochę niedopowiedziane jak je wykorzystać. Wodę, mleko i masło należy zagotować i zmniejszyć ogień. Mąkę dodać naraz i na małym ogniu energicznie mieszać aż się zrobi ciasto. Studzić można, ale nie trzeba i nie za długo. Wystarczy tylko chwilę pomiksować. Jajka dodawać po kolei aż się połączą. Widać, że jajko jest połączone, kiedy masa przestaje się błyszczeć. I nie należy się stosować wyłącznie ilością jajek w przepisie, a wyglądem masy. W zależności od wielkości jajek to może być 4-5. Jak ktoś chce się obrażać i wyzywać to niech sobie zrobi babke z piachu, bo takie rzeczy powinny zostać w piaskownicy. A pan Mieciu robi filmy dla zabawy i sam mówi, że ni ma pojęcia co robi :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    32 dni temu
    ptysie są wyborne

    odpowiedz

  • ZADOWOLONY ZADOWOLONY
    33 dni temu
    Ilość jajek jest prawidłowa, pysie wyhodzą prze pyszne.

    odpowiedz

  • Wojciech Suchodolski Wojciech Suchodolski
    35 dni temu
    Przygotuje dla Krzysztofa może nie wyrzuci moich pysznych dań do hoboka. Stestujemy to danie Boże na następnym live.

    odpowiedz

  • Adrian Adrian
    35 dni temu
    Haters gonna hate. Wyszły świetne! Moja rodzina za nimi szaleje. Dziękuje za inspiracje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    35 dni temu
    Wyszły bardzo dobre ptysie. Bardzo mi smakowały. dziękuje P

    odpowiedz

  • cuks cuks
    35 dni temu
    W tym przepisie powinno być dwa jajka, a nie pięć jajek tam jest błąd

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    33 dni temu
    Cuks, ilość jajek jest prawidłowa :)
  • Esperanza Esperanza
    36 dni temu
    Kto od Miecia?

    odpowiedz

  • Gość XDDD Gość XDDD
    36 dni temu
    🙋‍♀️🙋‍♀️
  • Lol Lol
    36 dni temu
    Lol
  • Gość 4123523464563546365 Gość 4123523464563546365
    35 dni temu
    pewnie wiecej niz polowa komentujących
  • miecioza miecioza
    35 dni temu
    wszyscy :D
  • Radek Radek
    35 dni temu
    ja
  • Gość Gość
    35 dni temu
    ja
  • Gość Gość
    35 dni temu
    właśnie oglądam XD
  • Gość Gość
    32 dni temu
    hahahah xd
  • Gość Gość
    32 dni temu
    Ja, szkoda że tu panuje cenzura i usuwają nieprzychylne komentarze. P. S Pan Wkur....ny miał rację
  • Gość9 Gość9
    36 dni temu
    Gdzie są komentarze pana Wku**ionego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    36 dni temu
    A jest Pan pewien że powinno być 5 jajek? Bo faktycznie przepis budzi kontrowersje w tej kwestii, może należy dopisać, że chodzi o jajka w rozmiarze s? Pozdrawiam serdecznie, życzę wszystkiego najlepszego i miłego dnia :))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    33 dni temu
    Ptysie, to jedna z tych słodkich przyjemności, gdzie wykorzystujemy większą ilość jajek ;) Oczywiście, jeśli faktycznie są one bardzo duże, można jedno pominąć. Wszystko zależy od rozmiaru jajek, jakimi dysponujemy.
  • Fajansiarz Fajansiarz
    36 dni temu
    Wspaniałe bułki wychodzą

    odpowiedz

  • Michał Białek Michał Białek
    209 dni temu
    pozdrawiam wszystkich miłośników rogali i innych tradycyjnych poznańskich wypieków

    odpowiedz

  • BEATA BEATA
    415 dni temu
    CZEKAMY NA PSZEPIS NA KREMÓWKI NASZE POLSKIE PAPIEŻA POLAKA PAPIEŻOWE KREMÓWKI PROSZĘ O PRZEPIS CHCIAŁABYM ZROBIĆ KREMÓWKI PYCHOTA

    odpowiedz

  • Gość Gość
    251 dni temu
    Ptysie w tym przepisie są o niebo lepsze niż te przereklamowane kremówki.
  • Gość Gość
    73 dni temu
    Czy to jakiś szyfr?
  • Gość Gość
    538 dni temu
    2 kostki masła zmarnowane

    odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    417 dni temu
    potwierdzam, zmarnowane
  • Gość Gość
    34 dni temu
    potwierdzam, zmarnowane
  • Gość Gość
    25 dni temu
    no skoro dałes 2 kostki masła zamiast 50g, to nic dziwnego, że zmarnowałes :P
  • Monika Monika
    549 dni temu
    Świetny przepis, ptysie pyszne a goście zachwyceni (;

    odpowiedz

  • jasiu jasiu
    717 dni temu
    No takie średnie bym powiedział

    odpowiedz

  • Gość Gość
    722 dni temu
    Dlaczego usuwacie każdy nieprzychylny komentarz?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    722 dni temu
    Drogi Gościu, usuwamy komentarze, które są obraźliwe.
  • Gość Gość
    722 dni temu
    Nie mów do mnie gościu
  • gościu gościu
    411 dni temu
    xDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Gość Gość
    1115 dni temu
    Panie Pawle, a można prosić na tradycyjne ptysie z kremem bezowym???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1114 dni temu
    Zobaczymy, co da się zrobić w tym temacie :)
  • Gość Gość
    1397 dni temu
    elo

    odpowiedz

  • kupkarzadka kupkarzadka
    1174 dni temu
    no siema
  • Gość Gość
    717 dni temu
    no hejka co tam u ciebie skąd to zwątpienie?
  • Pudzian Pudzian
    171 dni temu
    nie ma żadnego zwątpienia Polska GUROM!!!
  • Dorota Ogonowska Dorota Ogonowska
    1949 dni temu
    To wygląda super smacznie:) :D

    odpowiedz

  • Justyś Justyś
    2088 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2089 dni temu
    Justyś, możesz, jednak pamiętaj, że sos najlepiej smakuje świeży :)

    odpowiedz

  • Justyś Justyś
    2089 dni temu
    Witam. Czy można zgotować tego sosu więcej i przez kilka dni trzymać w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2132 dni temu
    Drogi Gościu, wino możesz zastąpić 50 ml czerwonego owocowego soku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2132 dni temu
    Witam :) Czym mogę zastąpić wino w sosie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2176 dni temu
    Mi wyszlo normalnie z 5 jajkami... P.s. przepyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2190 dni temu
    5 jajek to zdecydowanie za dużo, zamiast ciasta wychodzi papka.wyszło ale przy podwójnej ilości ciasta do 5 jajek

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2521 dni temu
    Pychotka06 dziękujemy za sugestię, na pewno ją rozważymy! :)

    odpowiedz

  • Pychotka06:D Pychotka06:D
    2522 dni temu
    a może przepis na kremówki ?

    odpowiedz

  • murzynek06 murzynek06
    2522 dni temu
    wow! uwielbiam !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2558 dni temu
    Moniko, może skusisz się na któryś z przepisów Pawła na tłusty czwartek?

    odpowiedz

  • Monika Monika
    2558 dni temu
    Ciasto ptysiowe wyszło idealne urosło jak na drożdzach:) Krem bardzo smaczny . Ptysie PYCHOTKA :)

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    2573 dni temu
    Również polecam! Robiłam ciasto ptysiowe z różnych przepisów, ale te są naprawdę rewelacyjne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2826 dni temu
    Zrobiłem i muszę powiedzieć, iż są genialne. Serdecznie polecam!!

    odpowiedz

  • Ewcia Ewcia
    2842 dni temu
    Właśnie pieke ptysie, ciekawe jakie mnie wyjdą ;)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    2845 dni temu
    Ptysie wyglądają bosko, kupiłam dziś w lidlu maliny i śmietankę, jutro zrobię :)

    odpowiedz

  • Natalia_0504 Natalia_0504
    2845 dni temu
    Mega :) przepis wymaga trochę pracy ale jest tego wart, mąż był zachwycony a koleżanki w pracy pod wrażeniem :) teraz czas na sernik na zimno :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2845 dni temu
    Nie wiem o co ci chodzi robię właśnie te ptasie i bardzo mocno analizuje przepis i chyba jest wszystko dobrze ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2846 dni temu
    Znalazłam błąd w przepisie. Jajka powinny zostać przesunięte z kategorii śmietanka do kategorii ciasto ptysiowe.

    odpowiedz

  • Iza Gość Iza Gość
    2847 dni temu
    Tak na takie desery czekałam uwielbiam bitą śmietankę i owoce Suuupppeer !!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram