Banany smażone w cieście
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mleko, mąkę jajka, cukier puder razem miksujemy. Do garnka (nie za dużego) wlewamy odrobinę oleju, nagrzewamy do temperatury smażenia.
Banany kroimy na ukos na 3-4 części, dokładnie zanurzamy w cieście i od razu wkładamy do rozgrzanego oleju, smażymy do momentu, aż będą miały złoty kolor.
Usmażone banany wyjmujemy na papierowe ręczniki.
Następnie posypujemy cukrem pudrem i kakao.

Jak podawać

Podajemy na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • Gość Gość
    574 dni temu
    W przepisie podano: olej do smażenia bananów. Pierwsze słyszę o takim oleju.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    278 dni temu
    Ludzka głupota nie zna granic.
  • Gość Gość
    771 dni temu
    Właśnie je jem, są przepyszne, na następny raz muszę jednak smażyć na małym ogniu, bo na dużym szybko się przypalają

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1087 dni temu
    Oczywiście więcej ojeju trzeba do gara i trochę więcej mąki a wyjdą ok. Kroję banana wzdłuż i na trzy części, pycha. Można również tak zrobić krążki ananasa, polecam.

    odpowiedz

  • Aneczka Aneczka
    1120 dni temu
    przepyszne zrobilam z maki bezglutenowej wiec wyszly lekkie i nie jest po nich ciezko :) mozna tez z czekolada podac !

    odpowiedz

  • ja ja
    1199 dni temu
    przepyszne

    odpowiedz

  • ZachwyconaGość ZachwyconaGość
    1282 dni temu
    Wlasnie zrobilam zgodnie z przepisem i z 1 jajkiem i sa naprawde rewelacyjne. Ja jednak rozgniotlam banany i zrobilam kulki. Pozniej do ciasta i na olej. Pycha polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1347 dni temu
    Naprawdę nie polecam, ciasto spływało z bananów, było stanowczo za rzadkie, ten przepis nie miał prawa wyjść z odrobiną oleju, ja polecam placuszki z miksowanych bananów i jajek, na pewno się uda i nie pozostawi po sobie smrodu spalenizny w całym domu :)

    odpowiedz

  • Wiktoria Wiktoria
    1426 dni temu
    Banany w cieście kojarzą mi się z Wietnamem, gdzie są popularną przekąską. Ja jednak wolę wersję lżejszą i po prostu je grilluję! Może zainspirują Was te zdjęcia: http://pyzamadeinpoland.pl/portfolio/wietnamskie-desery

    odpowiedz

  • Denis Denis
    1451 dni temu
    ZZaraz to będę robił. Oby wyszło.

    odpowiedz

  • kiepska kucharka kiepska kucharka
    1496 dni temu
    Nie wiem jak to Wam wychodzi w garnku z niewielką ilością oleju... Wlałam na dno niewielkiego garnka, ciasto spłynęło z bananów, na koniec zupełnie z nich zlazło. Nie trzyma się nic. Żeby osiągnąć taki efekt jak na foto, trzeba by było zanurzać banany we frytownicy. Ciasto jest smaczne , banany ładnie zmiękły ale estetycznie to nie wygląda- ot skapciałe owoce plus płaty ciasta. Chyba lepiej zblendować dojrzałe banany na papkę, dodać do ciasta i smażyć bananowe placuszki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1500 dni temu
    Używamy jednego jajka. "10 świeżych jaj" tak nazywają się jajka w Lidlu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1500 dni temu
    to w koncu 1 jajko czy 10 jajek ??

    odpowiedz

  • Kucharz Kucharz
    1502 dni temu
    Jaaka granulacja cukru pudru? Jaka krzywizna banana? Jakiej marki olej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1545 dni temu
    jakiej firmy cukier puder i kakao? Banany oczywiście CZIKITA?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1570 dni temu
    Jeśli lubicie bananowe smaki, wypróbujcie też grillowane banany z sosem i lodami! https://kuchnialidla.pl/product/Grillowane-banany-z-sosem-i-lodami-waniliowymi

    odpowiedz

  • jfkamo jfkamo
    1570 dni temu
    boskie sa

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1610 dni temu
    Mi ogólnie smakowaly:) POLECAM

    odpowiedz

  • Czarek Czarek
    1646 dni temu
    A ja po pijaku wrzuciłem na patelnię trochę masła i trzy łyżeczki cukru. Jak się trochę podsmażyło to wrzuciłem całe banany jak leci. Po kilku minutach obróciłem na drugą stronę. Potem wrzuciłem na talerz, posmarowałem nutellą i zeżarłem ze smakiem. Słodkie było strasznie, ale przepyszne. Myślę, że łyżeczka, może półtorej, cukru spokojnie wystarczy.

    odpowiedz

  • Lara Laka LI Lara Laka LI
    1702 dni temu
    Próbowałam pyszne

    odpowiedz

  • Gość Alina Gość Alina
    1702 dni temu
    Smaczne proste rewelacja Polecam

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    1712 dni temu
    Łatwy przepis i tani. Spróbujcie sami, mi smakują :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1724 dni temu
    Banan lepiej smakuje w panierce z bułki tartej podpiekany na złoto na maśle ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1725 dni temu
    Należy smażyć na głębokim tłuszczu!! Inaczej większość ciasta spływa z bananów!! Ale tak to pycha :)

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    1742 dni temu
    A my właśnie zajadamy sie tymi bananami i bardzo nam smakują tylko polecam wziąć mniej dojżałe banany wtedy sie nie rozpadają a ja miałam jednego bardzo dojżałego banana i 2 mniej to te twardsze są dużo smaczniejsze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1753 dni temu
    Nie polecam, przepis kiepski.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1786 dni temu
    Faktycznie, banany smazone w ciescie sa smaczne!Ja swoim smaze pokrojone w plastereki.Takie na raz.Ciesza sie powodzeniem.

    odpowiedz

  • Hanuszka Hanuszka
    1794 dni temu
    Wyglądają pysznie !! Nie pozostaje nic innego niż wypróbować !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1795 dni temu
    mmmm...dzisiaj będę robić na deser. Będzie pysznie!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram