Banany smażone w cieście

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser
  • ręcznik papierowy

Przygotuj wcześniej:

W niewielkim garnku rozgrzej olej do temperatury smażenia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Jajko roztrzepujemy w misce. Następnie dodajemy do niego mąkę, cukier puder i mleko. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiego ciasta.

WSKAZÓWKA! Ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby możemy dodać do niego więcej mąki.

KROK 2: SMAŻYMY BANANY

Banany kroimy na ukos na 3-4 części, dokładnie zanurzamy w cieście i od razu wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy je do momentu, aż będą miały złoty kolor. Gotowe banany w cieście wyjmujemy z oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

KROK 3: PODAJEMY BANANY

Banany w cieście podajemy jeszcze gorące, oprószone cukrem pudrem i kakao.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (32)

Avatar
  • Gość Gość
    450 dni temu
    ciasto wyszło mega rzadkie, mimo że dodałam mąki, nie polecam

    odpowiedz

  • Anna Anna
    2656 dni temu
    Ciasto wyszło bardzo rzadkie z tego przepisu - mierzyłam wszystkie składniki dokładnie wagą kuchenną. Niestety ciasto nie utrzymało się na bananach i efekt wyszedł mizerny. Na pewno nie jest to przepis na banany w cieście zilustrowane na zdjęciu powyżej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2656 dni temu
    Anno, konsystencja ciasta za każdym razem może wyjść inna, zależy to chociażby od rodzaju mąki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, zawsze możesz dodać więcej mąki, tak by dokładnie oblepiło banany :)
  • Gość Gość
    3271 dni temu
    W przepisie podano: olej do smażenia bananów. Pierwsze słyszę o takim oleju.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2976 dni temu
    Ludzka głupota nie zna granic.
  • Gość Gość
    3469 dni temu
    Właśnie je jem, są przepyszne, na następny raz muszę jednak smażyć na małym ogniu, bo na dużym szybko się przypalają

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3785 dni temu
    Oczywiście więcej ojeju trzeba do gara i trochę więcej mąki a wyjdą ok. Kroję banana wzdłuż i na trzy części, pycha. Można również tak zrobić krążki ananasa, polecam.

    odpowiedz

  • Aneczka Aneczka
    3817 dni temu
    przepyszne zrobilam z maki bezglutenowej wiec wyszly lekkie i nie jest po nich ciezko :) mozna tez z czekolada podac !

    odpowiedz

  • ja ja
    3896 dni temu
    przepyszne

    odpowiedz

  • ZachwyconaGość ZachwyconaGość
    3980 dni temu
    Wlasnie zrobilam zgodnie z przepisem i z 1 jajkiem i sa naprawde rewelacyjne. Ja jednak rozgniotlam banany i zrobilam kulki. Pozniej do ciasta i na olej. Pycha polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4045 dni temu
    Naprawdę nie polecam, ciasto spływało z bananów, było stanowczo za rzadkie, ten przepis nie miał prawa wyjść z odrobiną oleju, ja polecam placuszki z miksowanych bananów i jajek, na pewno się uda i nie pozostawi po sobie smrodu spalenizny w całym domu :)

    odpowiedz

  • Wiktoria Wiktoria
    4124 dni temu
    Banany w cieście kojarzą mi się z Wietnamem, gdzie są popularną przekąską. Ja jednak wolę wersję lżejszą i po prostu je grilluję! Może zainspirują Was te zdjęcia: http://pyzamadeinpoland.pl/portfolio/wietnamskie-desery

    odpowiedz

  • Denis Denis
    4149 dni temu
    ZZaraz to będę robił. Oby wyszło.

    odpowiedz

  • kiepska kucharka kiepska kucharka
    4193 dni temu
    Nie wiem jak to Wam wychodzi w garnku z niewielką ilością oleju... Wlałam na dno niewielkiego garnka, ciasto spłynęło z bananów, na koniec zupełnie z nich zlazło. Nie trzyma się nic. Żeby osiągnąć taki efekt jak na foto, trzeba by było zanurzać banany we frytownicy. Ciasto jest smaczne , banany ładnie zmiękły ale estetycznie to nie wygląda- ot skapciałe owoce plus płaty ciasta. Chyba lepiej zblendować dojrzałe banany na papkę, dodać do ciasta i smażyć bananowe placuszki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4197 dni temu
    Używamy jednego jajka. "10 świeżych jaj" tak nazywają się jajka w Lidlu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4197 dni temu
    to w koncu 1 jajko czy 10 jajek ??

    odpowiedz

  • Kucharz Kucharz
    4199 dni temu
    Jaaka granulacja cukru pudru? Jaka krzywizna banana? Jakiej marki olej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4242 dni temu
    jakiej firmy cukier puder i kakao? Banany oczywiście CZIKITA?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4267 dni temu
    Jeśli lubicie bananowe smaki, wypróbujcie też grillowane banany z sosem i lodami! https://kuchnialidla.pl/Grillowane-banany-z-sosem-i-lodami-waniliowymi

    odpowiedz

  • jfkamo jfkamo
    4268 dni temu
    boskie sa

    odpowiedz

  • Magda Magda
    4307 dni temu
    Mi ogólnie smakowaly:) POLECAM

    odpowiedz

  • Czarek Czarek
    4343 dni temu
    A ja po pijaku wrzuciłem na patelnię trochę masła i trzy łyżeczki cukru. Jak się trochę podsmażyło to wrzuciłem całe banany jak leci. Po kilku minutach obróciłem na drugą stronę. Potem wrzuciłem na talerz, posmarowałem nutellą i zeżarłem ze smakiem. Słodkie było strasznie, ale przepyszne. Myślę, że łyżeczka, może półtorej, cukru spokojnie wystarczy.

    odpowiedz

  • Lara Laka LI Lara Laka LI
    4399 dni temu
    Próbowałam pyszne

    odpowiedz

  • Gość Alina Gość Alina
    4400 dni temu
    Smaczne proste rewelacja Polecam

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    4410 dni temu
    Łatwy przepis i tani. Spróbujcie sami, mi smakują :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4422 dni temu
    Banan lepiej smakuje w panierce z bułki tartej podpiekany na złoto na maśle ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4423 dni temu
    Należy smażyć na głębokim tłuszczu!! Inaczej większość ciasta spływa z bananów!! Ale tak to pycha :)

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    4440 dni temu
    A my właśnie zajadamy sie tymi bananami i bardzo nam smakują tylko polecam wziąć mniej dojżałe banany wtedy sie nie rozpadają a ja miałam jednego bardzo dojżałego banana i 2 mniej to te twardsze są dużo smaczniejsze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4450 dni temu
    Nie polecam, przepis kiepski.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4483 dni temu
    Faktycznie, banany smazone w ciescie sa smaczne!Ja swoim smaze pokrojone w plastereki.Takie na raz.Ciesza sie powodzeniem.

    odpowiedz

  • Hanuszka Hanuszka
    4492 dni temu
    Wyglądają pysznie !! Nie pozostaje nic innego niż wypróbować !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4492 dni temu
    mmmm...dzisiaj będę robić na deser. Będzie pysznie!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Myślisz o słodkiej przekąsce, która rozpłynie się w ustach, a jednocześnie będzie chrupiąca na zewnątrz? Banany w cieście to urealnienie tej myśli! Ten prosty deser można przygotować w kilka minut, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników. Złociste, chrupiące ciasto skrywające miękkiego, słodkiego banana to połączenie, któremu trudno się oprzeć.

Banany w cieście naleśnikowym – pomysł na szybki deser

Kto z nas nie lubi słodkich przekąsek? Szczególnie takich, które można przygotować w mgnieniu oka! Banany w cieście naleśnikowym to propozycja, która sprawdzi się zarówno podczas weekendowego śniadania, jak i jako słodkie zwieńczenie kolacji. Ba, mogą też stanowić doskonały podwieczorek dla najmłodszych, którzy z pewnością docenią słodki smak owoców w puszystym cieście.

Co ciekawe, smażone banany to przysmak znany w wielu kulturach kulinarnych. W Tajlandii na przykład, przygotowuje się je z dodatkiem mleka kokosowego i sezamu, a w Ameryce Południowej często podaje się je z lodami i sosem karmelowym. W naszej kuchni smażony banan najczęściej pojawia się właśnie w otoczce z ciasta naleśnikowego, które delikatnie podkreśla słodycz owocu, nie dominując nad jego smakiem.

Jeśli masz w domu przejrzałe banany, nie musisz się martwić – to idealne owoce do tego deseru! Im słodsze i bardziej miękkie, tym lepiej będą smakowały po usmażeniu. Banan w cieście naleśnikowym zyskuje nowy wymiar smakowy – staje się jeszcze bardziej aromatyczny, a jego słodycz świetnie komponuje się z chrupiącą otoczką.

Przygotowanie tego przysmaku nie wymaga specjalistycznych umiejętności ani skomplikowanych technik kulinarnych. Wystarczy zmiksować kilka podstawowych składników, pokroić banany, zanurzyć je w cieście i usmażyć. Voilà! Smażone banany w cieście gotowe! To idealny przepis dla początkujących kucharzy, którzy chcą zaskoczyć swoich bliskich czymś prostym, ale efektownym.

Sprawdzony przepis na banany w cieście

Paweł Małecki, autor tego pysznego przysmaku, dzieli się z nami sprawdzonym przepisem, który za każdym razem wychodzi idealnie. Przepisy na banany smażone mogą być różne, ale ten zasługuje na szczególną uwagę ze względu na prostotę wykonania i rewelacyjny efekt końcowy.

Przepis na banany w cieście Pawła wymaga zaledwie kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Potrzebujesz tylko jajek, mąki pszennej, cukru pudru, mleka, bananów oraz oleju do smażenia i kakao do dekoracji. To wszystko! Żadnych niecodziennych produktów, po które musiałbyś biec do sklepu.

Co istotne, przepis na banany w cieście kładzie nacisk na odpowiednią konsystencję ciasta. Powinno być ono dość gęste, by dobrze przylgnęło do owoców. Jeśli okaże się zbyt rzadkie, wystarczy dodać odrobinę więcej mąki. Dzięki temu otoczka będzie idealna – nie spłynie z banana podczas smażenia i utworzy apetyczną, chrupiącą warstwę.

Przygotowując ciasto, warto pamiętać o dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, aby uniknąć grudek. Gładkie ciasto to podstawa udanego deseru! Równie ważna jest temperatura oleju – musi być odpowiednio rozgrzany, by banany szybko się obsmażyły i nie nasiąkły tłuszczem.

Ciekawostką jest, że ten deser możesz modyfikować według własnych upodobań. Dodaj do ciasta odrobinę cynamonu lub wanilii, aby wzbogacić smak. Możesz też eksperymentować z dodatkami – posypać gotowe banany w cieście nie tylko cukrem pudrem i kakao, ale także płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi czy nawet odrobiną chili dla odważnych!

Jak zrobić smażone banany w cieście?

Przejdźmy do praktyki! Jak krok po kroku przygotować te pyszne smażone banany? To naprawdę proste, nawet jeśli kuchnia nie jest Twoją mocną stroną.

Na początek przygotuj wszystkie składniki i narzędzia. Będziesz potrzebować miksera oraz papieru do odsączenia nadmiaru tłuszczu z gotowych deserów. Wcześniej rozgrzej olej w niewielkim garnku do temperatury odpowiedniej do smażenia.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Roztrzep jajko w misce, a następnie dodaj mąkę, cukier puder i mleko. Całość zmiksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pamiętaj, że ciasto powinno być dość gęste – smażony banan musi być dokładnie pokryty warstwą ciasta.

Następnie pokrój banany na ukos na 3-4 części. Taki sposób krojenia sprawi, że każdy kawałek będzie miał większą powierzchnię, a co za tym idzie – więcej chrupiącego ciasta! Zanurz pokrojone smażone banany w cieście i od razu wrzuć je na rozgrzany olej.

Smażenie to kluczowy etap. Banany smażone powinny uzyskać złoty kolor – wtedy będziesz mieć pewność, że ciasto jest już chrupiące. Nie smażyć zbyt długo, by owoce nie stały się zbyt miękkie. Gotowe banany smażone w cieście wyjmij z oleju i koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowych ręcznikach.

Ostatni krok to podanie deseru. Smażone banany najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem i kakao. Możesz też podać je z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany – taki zestaw tworzy niebiańskie połączenie ciepłego i zimnego, chrupiącego i kremowego.

Warto pamiętać, że banany smażone najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu. Z upływem czasu tracą swoją chrupkość i stają się mniej atrakcyjne. Dlatego najlepiej smażyć je tuż przed podaniem na stół.

A co jeśli zostały Ci jakieś składniki? Nie martw się! Z pozostałego ciasta możesz usmażyć placuszki, a z bananów przygotować koktajl lub dodać je do owsianki na następny dzień. W kuchni nic się nie marnuje!

Ten prosty deser zachwyci nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Banany w cieście to idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych owoców i stworzenie z nich czegoś wyjątkowego. Co więcej, wspólne przygotowywanie tego przysmaku może być świetną zabawą dla całej rodziny – dzieci z pewnością będą zachwycone możliwością zanurzania bananów w cieście i obserwowania, jak zmieniają kolor na patelni.

Jeśli spodobał Ci się przepis na banany w cieście, z pewnością zainteresują Cię również inne słodkie propozycje dostępne na stronie Kuchni Lidla. Paweł Małecki, autor naszego bananowego przysmaku, ma w swoim repertuarze wiele innych rewelacyjnych wypieków, które warto wypróbować.

Na szczególną uwagę zasługuje makowiec drożdżowy, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu! To klasyk polskiej kuchni w najlepszym wydaniu – puszysty, aromatyczny i idealny na świąteczny stół.

Jeśli preferujesz serniki, koniecznie wypróbuj przepis na klasyczny sernik tego samego autora. Puszysty, aksamitny i wychodzący za każdym razem – taki właśnie jest sernik idealny według Pawła Małeckiego. Zaskocz swoich najbliższych tym wyśmienitym deserem!

Z okazji świąt wielkanocnych warto sięgnąć po przepis na babkę wielkanocną. Puszysta i udająca się za każdym razem babka zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich!

A na koniec coś wyjątkowego – mazurek kajmakowy, ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć.

Jak widać, banany w cieście to tylko początek kulinarnej przygody z Kuchnią Lidla! Każdy z tych przepisów to gwarancja sukcesu i zadowolenia bliskich, którzy z pewnością docenią Twoje wysiłki w kuchni. Daj się ponieść kulinarnej fantazji i wypróbuj je wszystkie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!