Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
W niewielkim garnku rozgrzej olej do temperatury smażenia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajko roztrzepujemy w misce. Następnie dodajemy do niego mąkę, cukier puder i mleko. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiego ciasta.
WSKAZÓWKA! Ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby możemy dodać do niego więcej mąki.
KROK 2: SMAŻYMY BANANY
Banany kroimy na ukos na 3-4 części, dokładnie zanurzamy w cieście i od razu wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy je do momentu, aż będą miały złoty kolor. Gotowe banany w cieście wyjmujemy z oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
KROK 3: PODAJEMY BANANY
Banany w cieście podajemy jeszcze gorące, oprószone cukrem pudrem i kakao.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!
Mazurek kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (32)
229 dni temu
ciasto wyszło mega rzadkie, mimo że dodałam mąki, nie polecam
odpowiedz
2436 dni temu
Ciasto wyszło bardzo rzadkie z tego przepisu - mierzyłam wszystkie składniki dokładnie wagą kuchenną. Niestety ciasto nie utrzymało się na bananach i efekt wyszedł mizerny. Na pewno nie jest to przepis na banany w cieście zilustrowane na zdjęciu powyżej.
odpowiedz
2436 dni temu
Anno, konsystencja ciasta za każdym razem może wyjść inna, zależy to chociażby od rodzaju mąki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, zawsze możesz dodać więcej mąki, tak by dokładnie oblepiło banany :)
3051 dni temu
W przepisie podano: olej do smażenia bananów. Pierwsze słyszę o takim oleju.
odpowiedz
2755 dni temu
Ludzka głupota nie zna granic.
3248 dni temu
Właśnie je jem, są przepyszne, na następny raz muszę jednak smażyć na małym ogniu, bo na dużym szybko się przypalają
odpowiedz
3564 dni temu
Oczywiście więcej ojeju trzeba do gara i trochę więcej mąki a wyjdą ok. Kroję banana wzdłuż i na trzy części, pycha. Można również tak zrobić krążki ananasa, polecam.
odpowiedz
3597 dni temu
przepyszne zrobilam z maki bezglutenowej wiec wyszly lekkie i nie jest po nich ciezko :) mozna tez z czekolada podac !
odpowiedz
3676 dni temu
przepyszne
odpowiedz
3759 dni temu
Wlasnie zrobilam zgodnie z przepisem i z 1 jajkiem i sa naprawde rewelacyjne. Ja jednak rozgniotlam banany i zrobilam kulki. Pozniej do ciasta i na olej. Pycha polecam.
odpowiedz
3824 dni temu
Naprawdę nie polecam, ciasto spływało z bananów, było stanowczo za rzadkie, ten przepis nie miał prawa wyjść z odrobiną oleju, ja polecam placuszki z miksowanych bananów i jajek, na pewno się uda i nie pozostawi po sobie smrodu spalenizny w całym domu :)
odpowiedz
3903 dni temu
Banany w cieście kojarzą mi się z Wietnamem, gdzie są popularną przekąską. Ja jednak wolę wersję lżejszą i po prostu je grilluję! Może zainspirują Was te zdjęcia: http://pyzamadeinpoland.pl/portfolio/wietnamskie-desery
odpowiedz
3928 dni temu
ZZaraz to będę robił. Oby wyszło.
odpowiedz
3973 dni temu
Nie wiem jak to Wam wychodzi w garnku z niewielką ilością oleju... Wlałam na dno niewielkiego garnka, ciasto spłynęło z bananów, na koniec zupełnie z nich zlazło. Nie trzyma się nic. Żeby osiągnąć taki efekt jak na foto, trzeba by było zanurzać banany we frytownicy. Ciasto jest smaczne , banany ładnie zmiękły ale estetycznie to nie wygląda- ot skapciałe owoce plus płaty ciasta. Chyba lepiej zblendować dojrzałe banany na papkę, dodać do ciasta i smażyć bananowe placuszki.
odpowiedz
3977 dni temu
Używamy jednego jajka. "10 świeżych jaj" tak nazywają się jajka w Lidlu :)
odpowiedz
3977 dni temu
to w koncu 1 jajko czy 10 jajek ??
odpowiedz
3979 dni temu
Jaaka granulacja cukru pudru? Jaka krzywizna banana? Jakiej marki olej?
odpowiedz
4022 dni temu
jakiej firmy cukier puder i kakao? Banany oczywiście CZIKITA?
odpowiedz
4047 dni temu
Jeśli lubicie bananowe smaki, wypróbujcie też grillowane banany z sosem i lodami! https://kuchnialidla.pl/Grillowane-banany-z-sosem-i-lodami-waniliowymi
odpowiedz
4047 dni temu
boskie sa
odpowiedz
4087 dni temu
Mi ogólnie smakowaly:) POLECAM
odpowiedz
4123 dni temu
A ja po pijaku wrzuciłem na patelnię trochę masła i trzy łyżeczki cukru. Jak się trochę podsmażyło to wrzuciłem całe banany jak leci. Po kilku minutach obróciłem na drugą stronę. Potem wrzuciłem na talerz, posmarowałem nutellą i zeżarłem ze smakiem. Słodkie było strasznie, ale przepyszne. Myślę, że łyżeczka, może półtorej, cukru spokojnie wystarczy.
odpowiedz
4179 dni temu
Próbowałam pyszne
odpowiedz
4180 dni temu
Smaczne proste rewelacja Polecam
odpowiedz
4189 dni temu
Łatwy przepis i tani. Spróbujcie sami, mi smakują :)
odpowiedz
4201 dni temu
Banan lepiej smakuje w panierce z bułki tartej podpiekany na złoto na maśle ;)
odpowiedz
4202 dni temu
Należy smażyć na głębokim tłuszczu!! Inaczej większość ciasta spływa z bananów!! Ale tak to pycha :)
odpowiedz
4219 dni temu
A my właśnie zajadamy sie tymi bananami i bardzo nam smakują tylko polecam wziąć mniej dojżałe banany wtedy sie nie rozpadają a ja miałam jednego bardzo dojżałego banana i 2 mniej to te twardsze są dużo smaczniejsze
odpowiedz
4230 dni temu
Nie polecam, przepis kiepski.
odpowiedz
4263 dni temu
Faktycznie, banany smazone w ciescie sa smaczne!Ja swoim smaze pokrojone w plastereki.Takie na raz.Ciesza sie powodzeniem.
odpowiedz
4271 dni temu
Wyglądają pysznie !! Nie pozostaje nic innego niż wypróbować !
odpowiedz
4272 dni temu
mmmm...dzisiaj będę robić na deser. Będzie pysznie!
odpowiedz
zobacz wszystkie