
Przygotowanie
Mleko, mąkę jajka, cukier puder razem miksujemy. Do garnka (nie za dużego) wlewamy odrobinę oleju, nagrzewamy do temperatury smażenia.
Banany kroimy na ukos na 3-4 części, dokładnie zanurzamy w cieście i od razu wkładamy do rozgrzanego oleju, smażymy do momentu, aż będą miały złoty kolor.
Usmażone banany wyjmujemy na papierowe ręczniki.
Następnie posypujemy cukrem pudrem i kakao.
Jak podawać
Podajemy na gorąco.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!

Baba wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Mazurek migdałowo-kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.

Komentarze (31)
1019 dni temu
Ciasto wyszło bardzo rzadkie z tego przepisu - mierzyłam wszystkie składniki dokładnie wagą kuchenną. Niestety ciasto nie utrzymało się na bananach i efekt wyszedł mizerny. Na pewno nie jest to przepis na banany w cieście zilustrowane na zdjęciu powyżej.
odpowiedz
1019 dni temu
Anno, konsystencja ciasta za każdym razem może wyjść inna, zależy to chociażby od rodzaju mąki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, zawsze możesz dodać więcej mąki, tak by dokładnie oblepiło banany :)
1635 dni temu
W przepisie podano: olej do smażenia bananów. Pierwsze słyszę o takim oleju.
odpowiedz
1339 dni temu
Ludzka głupota nie zna granic.
1832 dni temu
Właśnie je jem, są przepyszne, na następny raz muszę jednak smażyć na małym ogniu, bo na dużym szybko się przypalają
odpowiedz
2148 dni temu
Oczywiście więcej ojeju trzeba do gara i trochę więcej mąki a wyjdą ok. Kroję banana wzdłuż i na trzy części, pycha. Można również tak zrobić krążki ananasa, polecam.
odpowiedz
2180 dni temu
przepyszne zrobilam z maki bezglutenowej wiec wyszly lekkie i nie jest po nich ciezko :) mozna tez z czekolada podac !
odpowiedz
2259 dni temu
przepyszne
odpowiedz
2343 dni temu
Wlasnie zrobilam zgodnie z przepisem i z 1 jajkiem i sa naprawde rewelacyjne. Ja jednak rozgniotlam banany i zrobilam kulki. Pozniej do ciasta i na olej. Pycha polecam.
odpowiedz
2408 dni temu
Naprawdę nie polecam, ciasto spływało z bananów, było stanowczo za rzadkie, ten przepis nie miał prawa wyjść z odrobiną oleju, ja polecam placuszki z miksowanych bananów i jajek, na pewno się uda i nie pozostawi po sobie smrodu spalenizny w całym domu :)
odpowiedz
2487 dni temu
Banany w cieście kojarzą mi się z Wietnamem, gdzie są popularną przekąską. Ja jednak wolę wersję lżejszą i po prostu je grilluję! Może zainspirują Was te zdjęcia: http://pyzamadeinpoland.pl/portfolio/wietnamskie-desery
odpowiedz
2512 dni temu
ZZaraz to będę robił. Oby wyszło.
odpowiedz
2556 dni temu
Nie wiem jak to Wam wychodzi w garnku z niewielką ilością oleju... Wlałam na dno niewielkiego garnka, ciasto spłynęło z bananów, na koniec zupełnie z nich zlazło. Nie trzyma się nic. Żeby osiągnąć taki efekt jak na foto, trzeba by było zanurzać banany we frytownicy. Ciasto jest smaczne , banany ładnie zmiękły ale estetycznie to nie wygląda- ot skapciałe owoce plus płaty ciasta. Chyba lepiej zblendować dojrzałe banany na papkę, dodać do ciasta i smażyć bananowe placuszki.
odpowiedz
2560 dni temu
Używamy jednego jajka. "10 świeżych jaj" tak nazywają się jajka w Lidlu :)
odpowiedz
2560 dni temu
to w koncu 1 jajko czy 10 jajek ??
odpowiedz
2562 dni temu
Jaaka granulacja cukru pudru? Jaka krzywizna banana? Jakiej marki olej?
odpowiedz
2605 dni temu
jakiej firmy cukier puder i kakao? Banany oczywiście CZIKITA?
odpowiedz
2631 dni temu
Jeśli lubicie bananowe smaki, wypróbujcie też grillowane banany z sosem i lodami! https://kuchnialidla.pl/product/Grillowane-banany-z-sosem-i-lodami-waniliowymi
odpowiedz
2631 dni temu
boskie sa
odpowiedz
2670 dni temu
Mi ogólnie smakowaly:) POLECAM
odpowiedz
2706 dni temu
A ja po pijaku wrzuciłem na patelnię trochę masła i trzy łyżeczki cukru. Jak się trochę podsmażyło to wrzuciłem całe banany jak leci. Po kilku minutach obróciłem na drugą stronę. Potem wrzuciłem na talerz, posmarowałem nutellą i zeżarłem ze smakiem. Słodkie było strasznie, ale przepyszne. Myślę, że łyżeczka, może półtorej, cukru spokojnie wystarczy.
odpowiedz
2762 dni temu
Próbowałam pyszne
odpowiedz
2763 dni temu
Smaczne proste rewelacja Polecam
odpowiedz
2773 dni temu
Łatwy przepis i tani. Spróbujcie sami, mi smakują :)
odpowiedz
2785 dni temu
Banan lepiej smakuje w panierce z bułki tartej podpiekany na złoto na maśle ;)
odpowiedz
2786 dni temu
Należy smażyć na głębokim tłuszczu!! Inaczej większość ciasta spływa z bananów!! Ale tak to pycha :)
odpowiedz
2803 dni temu
A my właśnie zajadamy sie tymi bananami i bardzo nam smakują tylko polecam wziąć mniej dojżałe banany wtedy sie nie rozpadają a ja miałam jednego bardzo dojżałego banana i 2 mniej to te twardsze są dużo smaczniejsze
odpowiedz
2813 dni temu
Nie polecam, przepis kiepski.
odpowiedz
2846 dni temu
Faktycznie, banany smazone w ciescie sa smaczne!Ja swoim smaze pokrojone w plastereki.Takie na raz.Ciesza sie powodzeniem.
odpowiedz
2855 dni temu
Wyglądają pysznie !! Nie pozostaje nic innego niż wypróbować !
odpowiedz
2855 dni temu
mmmm...dzisiaj będę robić na deser. Będzie pysznie!
odpowiedz
zobacz wszystkie