Banany smażone w cieście
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mleko, mąkę jajka, cukier puder razem miksujemy. Do garnka (nie za dużego) wlewamy odrobinę oleju, nagrzewamy do temperatury smażenia.
Banany kroimy na ukos na 3-4 części, dokładnie zanurzamy w cieście i od razu wkładamy do rozgrzanego oleju, smażymy do momentu, aż będą miały złoty kolor.
Usmażone banany wyjmujemy na papierowe ręczniki.
Następnie posypujemy cukrem pudrem i kakao.

Jak podawać

Podajemy na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Anna Anna
    23 dni temu
    Ciasto wyszło bardzo rzadkie z tego przepisu - mierzyłam wszystkie składniki dokładnie wagą kuchenną. Niestety ciasto nie utrzymało się na bananach i efekt wyszedł mizerny. Na pewno nie jest to przepis na banany w cieście zilustrowane na zdjęciu powyżej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    23 dni temu
    Anno, konsystencja ciasta za każdym razem może wyjść inna, zależy to chociażby od rodzaju mąki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, zawsze możesz dodać więcej mąki, tak by dokładnie oblepiło banany :)
  • Gość Gość
    638 dni temu
    W przepisie podano: olej do smażenia bananów. Pierwsze słyszę o takim oleju.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    343 dni temu
    Ludzka głupota nie zna granic.
  • Gość Gość
    836 dni temu
    Właśnie je jem, są przepyszne, na następny raz muszę jednak smażyć na małym ogniu, bo na dużym szybko się przypalają

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1152 dni temu
    Oczywiście więcej ojeju trzeba do gara i trochę więcej mąki a wyjdą ok. Kroję banana wzdłuż i na trzy części, pycha. Można również tak zrobić krążki ananasa, polecam.

    odpowiedz

  • Aneczka Aneczka
    1184 dni temu
    przepyszne zrobilam z maki bezglutenowej wiec wyszly lekkie i nie jest po nich ciezko :) mozna tez z czekolada podac !

    odpowiedz

  • ja ja
    1263 dni temu
    przepyszne

    odpowiedz

  • ZachwyconaGość ZachwyconaGość
    1347 dni temu
    Wlasnie zrobilam zgodnie z przepisem i z 1 jajkiem i sa naprawde rewelacyjne. Ja jednak rozgniotlam banany i zrobilam kulki. Pozniej do ciasta i na olej. Pycha polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1412 dni temu
    Naprawdę nie polecam, ciasto spływało z bananów, było stanowczo za rzadkie, ten przepis nie miał prawa wyjść z odrobiną oleju, ja polecam placuszki z miksowanych bananów i jajek, na pewno się uda i nie pozostawi po sobie smrodu spalenizny w całym domu :)

    odpowiedz

  • Wiktoria Wiktoria
    1491 dni temu
    Banany w cieście kojarzą mi się z Wietnamem, gdzie są popularną przekąską. Ja jednak wolę wersję lżejszą i po prostu je grilluję! Może zainspirują Was te zdjęcia: http://pyzamadeinpoland.pl/portfolio/wietnamskie-desery

    odpowiedz

  • Denis Denis
    1516 dni temu
    ZZaraz to będę robił. Oby wyszło.

    odpowiedz

  • kiepska kucharka kiepska kucharka
    1560 dni temu
    Nie wiem jak to Wam wychodzi w garnku z niewielką ilością oleju... Wlałam na dno niewielkiego garnka, ciasto spłynęło z bananów, na koniec zupełnie z nich zlazło. Nie trzyma się nic. Żeby osiągnąć taki efekt jak na foto, trzeba by było zanurzać banany we frytownicy. Ciasto jest smaczne , banany ładnie zmiękły ale estetycznie to nie wygląda- ot skapciałe owoce plus płaty ciasta. Chyba lepiej zblendować dojrzałe banany na papkę, dodać do ciasta i smażyć bananowe placuszki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1564 dni temu
    Używamy jednego jajka. "10 świeżych jaj" tak nazywają się jajka w Lidlu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1564 dni temu
    to w koncu 1 jajko czy 10 jajek ??

    odpowiedz

  • Kucharz Kucharz
    1566 dni temu
    Jaaka granulacja cukru pudru? Jaka krzywizna banana? Jakiej marki olej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1609 dni temu
    jakiej firmy cukier puder i kakao? Banany oczywiście CZIKITA?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1634 dni temu
    Jeśli lubicie bananowe smaki, wypróbujcie też grillowane banany z sosem i lodami! https://kuchnialidla.pl/product/Grillowane-banany-z-sosem-i-lodami-waniliowymi

    odpowiedz

  • jfkamo jfkamo
    1635 dni temu
    boskie sa

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1674 dni temu
    Mi ogólnie smakowaly:) POLECAM

    odpowiedz

  • Czarek Czarek
    1710 dni temu
    A ja po pijaku wrzuciłem na patelnię trochę masła i trzy łyżeczki cukru. Jak się trochę podsmażyło to wrzuciłem całe banany jak leci. Po kilku minutach obróciłem na drugą stronę. Potem wrzuciłem na talerz, posmarowałem nutellą i zeżarłem ze smakiem. Słodkie było strasznie, ale przepyszne. Myślę, że łyżeczka, może półtorej, cukru spokojnie wystarczy.

    odpowiedz

  • Lara Laka LI Lara Laka LI
    1766 dni temu
    Próbowałam pyszne

    odpowiedz

  • Gość Alina Gość Alina
    1767 dni temu
    Smaczne proste rewelacja Polecam

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    1777 dni temu
    Łatwy przepis i tani. Spróbujcie sami, mi smakują :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1788 dni temu
    Banan lepiej smakuje w panierce z bułki tartej podpiekany na złoto na maśle ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1790 dni temu
    Należy smażyć na głębokim tłuszczu!! Inaczej większość ciasta spływa z bananów!! Ale tak to pycha :)

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    1807 dni temu
    A my właśnie zajadamy sie tymi bananami i bardzo nam smakują tylko polecam wziąć mniej dojżałe banany wtedy sie nie rozpadają a ja miałam jednego bardzo dojżałego banana i 2 mniej to te twardsze są dużo smaczniejsze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1817 dni temu
    Nie polecam, przepis kiepski.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1850 dni temu
    Faktycznie, banany smazone w ciescie sa smaczne!Ja swoim smaze pokrojone w plastereki.Takie na raz.Ciesza sie powodzeniem.

    odpowiedz

  • Hanuszka Hanuszka
    1859 dni temu
    Wyglądają pysznie !! Nie pozostaje nic innego niż wypróbować !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1859 dni temu
    mmmm...dzisiaj będę robić na deser. Będzie pysznie!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram