Banany smażone w cieście

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mleko, mąkę jajka, cukier puder razem miksujemy. Do garnka (nie za dużego) wlewamy odrobinę oleju, nagrzewamy do temperatury smażenia.
Banany kroimy na ukos na 3-4 części, dokładnie zanurzamy w cieście i od razu wkładamy do rozgrzanego oleju, smażymy do momentu, aż będą miały złoty kolor.
Usmażone banany wyjmujemy na papierowe ręczniki.
Następnie posypujemy cukrem pudrem i kakao.

Jak podawać

Podajemy na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Anna Anna
    194 dni temu
    Ciasto wyszło bardzo rzadkie z tego przepisu - mierzyłam wszystkie składniki dokładnie wagą kuchenną. Niestety ciasto nie utrzymało się na bananach i efekt wyszedł mizerny. Na pewno nie jest to przepis na banany w cieście zilustrowane na zdjęciu powyżej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    194 dni temu
    Anno, konsystencja ciasta za każdym razem może wyjść inna, zależy to chociażby od rodzaju mąki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, zawsze możesz dodać więcej mąki, tak by dokładnie oblepiło banany :)
  • Gość Gość
    810 dni temu
    W przepisie podano: olej do smażenia bananów. Pierwsze słyszę o takim oleju.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    514 dni temu
    Ludzka głupota nie zna granic.
  • Gość Gość
    1007 dni temu
    Właśnie je jem, są przepyszne, na następny raz muszę jednak smażyć na małym ogniu, bo na dużym szybko się przypalają

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1323 dni temu
    Oczywiście więcej ojeju trzeba do gara i trochę więcej mąki a wyjdą ok. Kroję banana wzdłuż i na trzy części, pycha. Można również tak zrobić krążki ananasa, polecam.

    odpowiedz

  • Aneczka Aneczka
    1355 dni temu
    przepyszne zrobilam z maki bezglutenowej wiec wyszly lekkie i nie jest po nich ciezko :) mozna tez z czekolada podac !

    odpowiedz

  • ja ja
    1434 dni temu
    przepyszne

    odpowiedz

  • ZachwyconaGość ZachwyconaGość
    1518 dni temu
    Wlasnie zrobilam zgodnie z przepisem i z 1 jajkiem i sa naprawde rewelacyjne. Ja jednak rozgniotlam banany i zrobilam kulki. Pozniej do ciasta i na olej. Pycha polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1583 dni temu
    Naprawdę nie polecam, ciasto spływało z bananów, było stanowczo za rzadkie, ten przepis nie miał prawa wyjść z odrobiną oleju, ja polecam placuszki z miksowanych bananów i jajek, na pewno się uda i nie pozostawi po sobie smrodu spalenizny w całym domu :)

    odpowiedz

  • Wiktoria Wiktoria
    1662 dni temu
    Banany w cieście kojarzą mi się z Wietnamem, gdzie są popularną przekąską. Ja jednak wolę wersję lżejszą i po prostu je grilluję! Może zainspirują Was te zdjęcia: http://pyzamadeinpoland.pl/portfolio/wietnamskie-desery

    odpowiedz

  • Denis Denis
    1687 dni temu
    ZZaraz to będę robił. Oby wyszło.

    odpowiedz

  • kiepska kucharka kiepska kucharka
    1731 dni temu
    Nie wiem jak to Wam wychodzi w garnku z niewielką ilością oleju... Wlałam na dno niewielkiego garnka, ciasto spłynęło z bananów, na koniec zupełnie z nich zlazło. Nie trzyma się nic. Żeby osiągnąć taki efekt jak na foto, trzeba by było zanurzać banany we frytownicy. Ciasto jest smaczne , banany ładnie zmiękły ale estetycznie to nie wygląda- ot skapciałe owoce plus płaty ciasta. Chyba lepiej zblendować dojrzałe banany na papkę, dodać do ciasta i smażyć bananowe placuszki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1735 dni temu
    Używamy jednego jajka. "10 świeżych jaj" tak nazywają się jajka w Lidlu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1735 dni temu
    to w koncu 1 jajko czy 10 jajek ??

    odpowiedz

  • Kucharz Kucharz
    1737 dni temu
    Jaaka granulacja cukru pudru? Jaka krzywizna banana? Jakiej marki olej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1780 dni temu
    jakiej firmy cukier puder i kakao? Banany oczywiście CZIKITA?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1806 dni temu
    Jeśli lubicie bananowe smaki, wypróbujcie też grillowane banany z sosem i lodami! https://kuchnialidla.pl/product/Grillowane-banany-z-sosem-i-lodami-waniliowymi

    odpowiedz

  • jfkamo jfkamo
    1806 dni temu
    boskie sa

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1845 dni temu
    Mi ogólnie smakowaly:) POLECAM

    odpowiedz

  • Czarek Czarek
    1881 dni temu
    A ja po pijaku wrzuciłem na patelnię trochę masła i trzy łyżeczki cukru. Jak się trochę podsmażyło to wrzuciłem całe banany jak leci. Po kilku minutach obróciłem na drugą stronę. Potem wrzuciłem na talerz, posmarowałem nutellą i zeżarłem ze smakiem. Słodkie było strasznie, ale przepyszne. Myślę, że łyżeczka, może półtorej, cukru spokojnie wystarczy.

    odpowiedz

  • Lara Laka LI Lara Laka LI
    1937 dni temu
    Próbowałam pyszne

    odpowiedz

  • Gość Alina Gość Alina
    1938 dni temu
    Smaczne proste rewelacja Polecam

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    1948 dni temu
    Łatwy przepis i tani. Spróbujcie sami, mi smakują :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1960 dni temu
    Banan lepiej smakuje w panierce z bułki tartej podpiekany na złoto na maśle ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1961 dni temu
    Należy smażyć na głębokim tłuszczu!! Inaczej większość ciasta spływa z bananów!! Ale tak to pycha :)

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    1978 dni temu
    A my właśnie zajadamy sie tymi bananami i bardzo nam smakują tylko polecam wziąć mniej dojżałe banany wtedy sie nie rozpadają a ja miałam jednego bardzo dojżałego banana i 2 mniej to te twardsze są dużo smaczniejsze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1988 dni temu
    Nie polecam, przepis kiepski.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2021 dni temu
    Faktycznie, banany smazone w ciescie sa smaczne!Ja swoim smaze pokrojone w plastereki.Takie na raz.Ciesza sie powodzeniem.

    odpowiedz

  • Hanuszka Hanuszka
    2030 dni temu
    Wyglądają pysznie !! Nie pozostaje nic innego niż wypróbować !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2030 dni temu
    mmmm...dzisiaj będę robić na deser. Będzie pysznie!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram