Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- dużą miskę
- patelnie
- ostry nóż
- deskę do krojenia
- sito
- wałek
- szklankę do wycinania pierogów
- folię spożywczą
- garnek
- łyżkę cedzakową
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Podgrzej wodę, aby była ciepła (ale nie gorąca).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
KROK 1: DODAJEMY SKŁADNIKI
Do miski dodaj mąkę oraz sól i wymieszaj, a następnie dodaj jajko, wodę oraz olej i wymieszaj.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Czystymi rękoma zacznij wyrabiać ciasto przez 6-7 minut, aż jego struktura zrobi się gładka i elastyczna.
KROK 3: OWIJAMY CIASTO FOLIĄ
Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą, a następnie odłóż je na bok na ok. 30 minut i przejdź do przygotowywania nadzienia.
NADZIENIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę oraz czosnek dokładnie obierz i drobno pokrój. Szpinak umyj i odcedź na sicie, a następnie posiekaj.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Rozgrzej masło na patelni, a potem podsmaż na nim czosnek i cebulę. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, dodaj szpinak i poczekaj aż puści sok. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż sok się zredukuje prawie do zera. Odstaw patelnię na bok do wystygnięcia.
KROK 3: ŁĄCZYMY SERY Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW
Do ostudzonego nadzienia szpinakowego dodaj twaróg oraz fetę, przypraw i dokładnie wymieszaj.
KROK 4: WYCINAMY CIASTO NA PIEROGI
Wyciągnij z folii ciasto na pierogi, a następnie rozwałkuj je na cienki placek. Weź do ręki szklankę i zacznij wycinać nią kółka z ciasta.
KROK 5: NADZIEWAMY PIEROGI
Na środku każdego kółka z ciasta ułóż farsz, a potem każde kółko złóż je na pół i zlep ze sobą brzegi. Zlepione ciasto powinno utworzyć pierożki w kształcie półksiężyca.
KROK 6: GOTUJEMY PIEROGI
Zagotuj wodę w garnku i posól ją, a następnie wrzuć do niej pierogi. Garnek powinien być na tyle duży, aby pierogi mogły w nim swobodnie pływać. Gotowanie pierogów powinno trwać ok. 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyciągnij z garnka łyżką cedzakową.
KROK 7: PODAJEMY PIEROGI
Wyłóż pierogi na talerze i serwuj z dodatkiem rozpuszczonego masła lub jogurtu naturalnego. Możesz także posypać je natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
Pierogi z grzybami i kapustą
Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!
Najlepszy przepis na pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to potrawa, której historia sięga wieków i praktycznie od samego początku cieszą się one niesłabnącą popularnością. Nic więc dziwnego, że powstało tyle ciekawych przepisów na to tradycyjne, słowiańskie danie. Wersje z owocami, mięsem czy serem to tylko jedne z wielu smacznych możliwości. Jedną z ciekawszych odsłon tego mącznego dania są pierogi ze szpinakiem i serem (a w zasadzie serami), na które przepis znajdziesz na początku tego artykułu.
Pierogi ze szpinakiem i serem to niezwykle proste połączenie, które doczekało się wielu różnych interpretacji. Swojski twaróg często wzbogacany jest o inne sery takie jak ricotta, mascarpone, mozzarella lub feta, dzięki czemu danie zyskuje zupełnie inny charakter. Niezależnie od kompozycji, pierogi z serem i szpinakiem to doskonały sposób na udany obiad, kolację albo imprezową przekąskę. Przyrządzanie domowych pierogów nie trwa długo, dlatego sprawdzą się one również wszystkim tym, którzy narzekają na brak czasu.
Pierogi ze szpinakiem, serem i czosnkiem to stosunkowo nowy trend kulinarny, który nawiązuje swoim smakiem do bardziej tradycyjnych połączeń takich jak pierogi z nadzieniem z twarogu i ziemniaków. Skład pierogów wzbogacony o szpinak, czyni to danie wyjątkowo smacznym. Zielone liście szpinaku w połączeniu z kremowym serem tworzą dobrze zbilansowany posiłek, który można podać całej rodzinie.
Jak przygotować farsz do pierogów ze szpinakiem?
Jak przygotować pyszny farsz do pierogów ze szpinakiem? Żeby zrobić dobry farsz na pierogi ze szpinakiem nie potrzeba wyjątkowych umiejętności kulinarnych ani zaawansowanego sprzętu — wystarczą dobre produkty oraz odrobina cierpliwości. Farsz ze szpinaku nie uda się, jeśli do jego przyrządzenia użyjesz składników wątpliwej jakości. Wybierając się na zakupy po składniki potrzebne na farsz ze szpinaku do pierogów, postaw na regionalne i świeże produkty — młody szpinak, wysokiej jakości twaróg śmietankowy lub inny wybrany ser. Uwierz nam, jakość tych produktów jest odpowiedzialna za finalny smak pierogów.
Przygotowując farsz na pierogi ze szpinakiem i serem feta lub twarogiem, zadbaj o to, aby masa była odpowiednio gęsta i lekko mokra, ale nie lejąca. Zbyt suche nadzienie będzie miało mniej smaku, a zbyt mokre może sprawić, że pierogi szybko się rozgotują lub rozkleją. Zadbaj o to, żeby odpowiednio zredukować wodę ze szpinaku i ostudzić go przed dodaniem fety lub innego sera. W ten sposób unikniesz zważenia się sera, a cały farsz ze szpinaku i fety będzie odpowiednio gęsty i wilgotny, by trafić do pierogów.
Nie zapomnij o tym, aby przyprawić farsz na pierogi ze szpinakiem i serem — nawet najsmaczniejszy ser i szpinak może stać się jałowy przez brak soli i pieprzu. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić farsz ze szpinaku i fety o inne przyprawy — np. gałkę muszkatołową, otartą skórkę z cytryny, odrobinę papryczki chili lub suszone zioła. Odpowiednio dobrane przyprawy mogą całkowicie zmienić charakter dania.
O czym jeszcze należy pamiętać w trakcie przyrządzania farszu na pierogi ze szpinakiem i serem? Bardzo ważne w całej procedurze pozwalającej zrobić farsz szpinak z serem do pierogów jest cierpliwość. Podgrzewane lub podsmażane składniki powinny odpocząć przed dodaniem do nich składników zimnych takich jak ser. Zbyt szybkie połączenie ich ze sobą może poskutkować powstaniem nieapetycznych grudek. Jeśli jednak uzbroisz się w odrobinę cierpliwości, Twój farsz szpinakowy do pierogów z pewnością się uda!
Pierogi ze szpinakiem i serem – feta czy twaróg?
Pierogi ze szpinakiem i serem feta lub twarogiem — które są lepsze? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista, ponieważ nadzienia te mają zupełnie odmienny charakter i smak. W zamieszczonym wyżej przepisie na pierogi ze szpinakiem i serem znajdziesz także ser feta, który dodaje twarogowi nieco intensywnej słoności, ale równie pyszne pierogi można przyrządzić z samego twarogu lub samej fety.
Wybór pomiędzy fetą a twarogiem jako składnikiem farszu do pierogów ze szpinakiem to kwestia gustu i preferencji smakowych. Twaróg jest delikatny i kremowy, dzięki czemu nadziane nim pierogi ze szpinakiem i serem białym są łagodniejsze w smaku, z kolei feta dodaje nadzieniu wyrazistości, tworząc ciekawy kontrast ze szpinakiem.
Zarówno pierogi ze szpinakiem mrożonym i serem feta, jak i pierogi z twarogiem i świeżym szpinakiem będą równie pyszne, jeśli dopasujesz je do swojego gustu. Poeksperymentuj ze składnikami i wyłów idealne połączenie smakowe, które zachwyci Twoje kubki smakowe. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Domowy zakwas na żurek
- Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Chlebek z awokado
- Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
- Sos pieczarkowy
- Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
- Pasta z wędzonej makreli
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Wielkanocna babka ponczowa
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
4 dni temu
Zdecydowanie za malo wody, polecam dodać o 120 ml więcej na pol kg mąki
odpowiedz