Pierogi z kapustą i grzybami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Grzyby wkładamy do miski, zalewamy 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy na kilka godzin.

Namoczone grzyby wyjmujemy z wody (wody, w której moczyły się grzyby, nie wylewamy) i drobno siekamy.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Kapustę kiszoną drobno siekamy. Jeśli jest bardzo kwaśna, przekładamy ją do durszlaka i przepłukujemy zimną wodą. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Do garnka wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, a następnie dolewamy tyle czystej wody, by przykrywała wszystkie składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość gotujemy około 60 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta zmięknie, odcedzamy ją z nadmiaru wody i odstawiamy do ostygnięcia.

Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą. W środku robimy dołek, do którego wbijamy jajko, dodajemy łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką mieszamy wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolewamy około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, lecz wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk.

Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1-2 mm. Ciasta nie należy podsypywać mąką, lecz co kilka ruchów wałka należy je odkleić i odwrócić. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi, formując pierogi.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i partiami gotujemy pierogi. Gdy pierogi wypływają na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na półmisek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (39)

Avatar
  • Ormanka Ormanka
    278 dni temu
    Uważam że zanim się skomentuje co to za pierogi to trzeba najpierw samemu spróbować i dopiero oceniać - każdy ma inne kubki smakowe, i każdy będzie lubił inne... Powracając do tego przepisu to dla mnie jest to idealne ciasto właśnie takie jakie uwielbiam, aczkolwiek robiąc go poraz kolejny dodaje jednak troszkę mniej mąki lepiej go wyrobić, i nie wysycha tak szybko. Niestety z tego przepisu wychodzi mało pierogów jak na 1kg mąki wychodzi ich tylko około 50-60 szt w zależności od ich wielkości.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1016 dni temu
    Co to za pierogi? 1 kg maki i 1/2 kg kapusty kiszonej? Z 1 kg maki robie 100 pierogow; to chyba przepis na pierogi jak z baru mlecznego z czasow PRL - ciasto grubosci 0,5 cm i bez farszu prawie....Nie wierze, ze wyprobowane, albo pomylka w skladnikach. Pan Karol chyba takiego badziewia nie gotuje,, jak Go znam.....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1016 dni temu
    Autorem przepisu nie jest Karol Okrasa. Przepis ten jest przepisem świątecznym, zaproponowanym na 6 osób. Ilość nie jest więc ilością standardową, jaką robimy na co dzień :) Oczywiście, jeżeli chcemy uzyskać mniej pierogów, należy odpowiednio zmniejszyć ilość mąki.
  • Gość Gość
    1380 dni temu
    Bardzo dobre pierogi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2106 dni temu
    Czy przed zamrożeniem pierogi trzeba podgotować?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2105 dni temu
    Oczywiście tak
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2104 dni temu
    Nie, najlepiej mrozić surowe, układając na tackach tak, by się nie posklejały. Kiedy zmrożą się z wierzchu, możemy przełożyć do woreczka lub pudełka.
  • Gość Gość
    2087 dni temu
    Nie
  • Gość Gość
    1751 dni temu
    Nie, mrozimy surowe.
  • ludwjg ludwjg
    1741 dni temu
    trzeba je wypłukać w nadmanganianie potasu.
  • Gość Gość
    2470 dni temu
    ok 80-100, tak sądzę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2495 dni temu
    Ile pierogów mniej wiecej wychodzi z tej porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2495 dni temu
    ok. 100 szt.
  • Gość Gość
    2471 dni temu
    Pierogi z grzybami i kiszona kapusta sa niedobre. Takie podaje sie w restauracjach gdzie szybko i jak najdrożej trzeba sprzedać klientowi produkt. Prawdziwe pierogi i najsmaczniejsze są z kapusty świeżej, odgotowanej, zmielonej w maszynce i podsmażonej na patelni ze zmielonymi grzybami.
  • Gość Gość
    2735 dni temu
    Przepyszne zawsze wychodzi ciasto miękkie . Polecam smacznego ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2784 dni temu
    polecam bez jajka ciasto jest miększe i nie jest tgumowate

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2839 dni temu
    no to ile wody- 2,5 szkl czy 1,5

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2839 dni temu
    Razem 2,5 szkl. = 1 szkl. do namoczenia grzybów + 1,5 szkl. do ciasta:)
  • Gość Gość
    2833 dni temu
    1 szklanka do farszu, 1,5 do ciasta
  • Ania Ania
    2829 dni temu
    W przepisze jest łącznie 2,5 szklanki wody, najpuerw potrzebna Ci szklanka do grzybów, a potem reszta do ciasta
  • Gość Gość
    2845 dni temu
    Ja tak robię. Nawet lepiej. Kate

    odpowiedz

  • Dana Dana
    3195 dni temu
    Bardzo smaczne pierogi. Właśnie skończyłam robić, są przepyszne.

    odpowiedz

  • SA WARDENGA SA WARDENGA
    3195 dni temu
    Super przepis na te pierogi pozdro i wesołyh Świąt

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3199 dni temu
    Konradzie, pieprz dodajemy do smaku :)

    odpowiedz

  • konrad konrad
    3200 dni temu
    bardzo dobre

    odpowiedz

  • konrad konrad
    3200 dni temu
    ile tego pieprzu co????

    odpowiedz

  • norma norma
    3203 dni temu
    to będą trujące pierogi ze względu na to , iż podane zostały na "częściowo zielonym" półmisku.

    odpowiedz

  • Gośćroman Gośćroman
    3220 dni temu
    przepis bardzodobry;

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3454 dni temu
    Luk, pierwszą szklanką gorącej wody zalewamy grzyby.

    odpowiedz

  • Luk Luk
    3454 dni temu
    W opisie jest 2,5 szklanki wody a w przepisie dodajemy 1,5...??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3573 dni temu
    Z kilograma mąki wychodzi około 70 sztuk niezbyt dużych pierogów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3573 dni temu
    ile pierogów wychodzi mniej, więcej z kg mąki???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3584 dni temu
    Dokładnie, cały kilogram na okazałą ilość pierogów :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3584 dni temu
    Aż cały kg mąki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3584 dni temu
    Michale 1 szklanką wody zalewamy grzyby, a pozostałe 1,5 szklanki używamy do ciasta. Łącznie potrzebujemy więc 2,5 szklanki gorącej wody :)

    odpowiedz

  • Michał Michał
    3584 dni temu
    To ile w końcu tej wody? 1,5 szklanki czy 2,5 szklanki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3587 dni temu
    Jeśli nie będziemy ciasta dodatkowo podsypywać mąką to na pewno nie wyjdzie ono twarde, pomimo obecności jajka - zachęcamy do spróbowania! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3587 dni temu
    dokładnie jak ciasto to tylko bez jajka :) Jajko powoduje że jest twarde :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3590 dni temu
    najlepszy jest farsz dodatkowo zasmażony na ze złoconej cebulce,ja jetem fanką ciasta bez jajka ale przepis ok

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!