Pierogi z kapustą i grzybami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Grzyby wkładamy do miski, zalewamy 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy na kilka godzin.

Namoczone grzyby wyjmujemy z wody (wody, w której moczyły się grzyby, nie wylewamy) i drobno siekamy.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Kapustę kiszoną drobno siekamy. Jeśli jest bardzo kwaśna, przekładamy ją do durszlaka i przepłukujemy zimną wodą. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Do garnka wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, a następnie dolewamy tyle czystej wody, by przykrywała wszystkie składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość gotujemy około 60 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta zmięknie, odcedzamy ją z nadmiaru wody i odstawiamy do ostygnięcia.

Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą. W środku robimy dołek, do którego wbijamy jajko, dodajemy łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką mieszamy wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolewamy około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, lecz wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk.

Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1-2 mm. Ciasta nie należy podsypywać mąką, lecz co kilka ruchów wałka należy je odkleić i odwrócić. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi, formując pierogi.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i partiami gotujemy pierogi. Gdy pierogi wypływają na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na półmisek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (33)

Avatar
  • Gość Gość
    243 dni temu
    Czy przed zamrożeniem pierogi trzeba podgotować?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    242 dni temu
    Oczywiście tak
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    241 dni temu
    Nie, najlepiej mrozić surowe, układając na tackach tak, by się nie posklejały. Kiedy zmrożą się z wierzchu, możemy przełożyć do woreczka lub pudełka.
  • Gość Gość
    224 dni temu
    Nie
  • Gość Gość
    607 dni temu
    ok 80-100, tak sądzę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    632 dni temu
    Ile pierogów mniej wiecej wychodzi z tej porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    632 dni temu
    ok. 100 szt.
  • Gość Gość
    608 dni temu
    Pierogi z grzybami i kiszona kapusta sa niedobre. Takie podaje sie w restauracjach gdzie szybko i jak najdrożej trzeba sprzedać klientowi produkt. Prawdziwe pierogi i najsmaczniejsze są z kapusty świeżej, odgotowanej, zmielonej w maszynce i podsmażonej na patelni ze zmielonymi grzybami.
  • Gość Gość
    872 dni temu
    Przepyszne zawsze wychodzi ciasto miękkie . Polecam smacznego ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    921 dni temu
    polecam bez jajka ciasto jest miększe i nie jest tgumowate

    odpowiedz

  • Gość Gość
    976 dni temu
    no to ile wody- 2,5 szkl czy 1,5

    odpowiedz

  • Gość Gość
    976 dni temu
    Razem 2,5 szkl. = 1 szkl. do namoczenia grzybów + 1,5 szkl. do ciasta:)
  • Gość Gość
    970 dni temu
    1 szklanka do farszu, 1,5 do ciasta
  • Ania Ania
    966 dni temu
    W przepisze jest łącznie 2,5 szklanki wody, najpuerw potrzebna Ci szklanka do grzybów, a potem reszta do ciasta
  • Gość Gość
    982 dni temu
    Ja tak robię. Nawet lepiej. Kate

    odpowiedz

  • Dana Dana
    1332 dni temu
    Bardzo smaczne pierogi. Właśnie skończyłam robić, są przepyszne.

    odpowiedz

  • SA WARDENGA SA WARDENGA
    1332 dni temu
    Super przepis na te pierogi pozdro i wesołyh Świąt

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1336 dni temu
    Konradzie, pieprz dodajemy do smaku :)

    odpowiedz

  • konrad konrad
    1337 dni temu
    bardzo dobre

    odpowiedz

  • konrad konrad
    1337 dni temu
    ile tego pieprzu co????

    odpowiedz

  • norma norma
    1340 dni temu
    to będą trujące pierogi ze względu na to , iż podane zostały na "częściowo zielonym" półmisku.

    odpowiedz

  • Gośćroman Gośćroman
    1357 dni temu
    przepis bardzodobry;

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1591 dni temu
    Luk, pierwszą szklanką gorącej wody zalewamy grzyby.

    odpowiedz

  • Luk Luk
    1591 dni temu
    W opisie jest 2,5 szklanki wody a w przepisie dodajemy 1,5...??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1710 dni temu
    Z kilograma mąki wychodzi około 70 sztuk niezbyt dużych pierogów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1710 dni temu
    ile pierogów wychodzi mniej, więcej z kg mąki???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1721 dni temu
    Dokładnie, cały kilogram na okazałą ilość pierogów :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1721 dni temu
    Aż cały kg mąki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1721 dni temu
    Michale 1 szklanką wody zalewamy grzyby, a pozostałe 1,5 szklanki używamy do ciasta. Łącznie potrzebujemy więc 2,5 szklanki gorącej wody :)

    odpowiedz

  • Michał Michał
    1721 dni temu
    To ile w końcu tej wody? 1,5 szklanki czy 2,5 szklanki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1724 dni temu
    Jeśli nie będziemy ciasta dodatkowo podsypywać mąką to na pewno nie wyjdzie ono twarde, pomimo obecności jajka - zachęcamy do spróbowania! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1724 dni temu
    dokładnie jak ciasto to tylko bez jajka :) Jajko powoduje że jest twarde :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1727 dni temu
    najlepszy jest farsz dodatkowo zasmażony na ze złoconej cebulce,ja jetem fanką ciasta bez jajka ale przepis ok

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram