Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Grzyby wkładamy do miski, zalewamy 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy na kilka godzin.
Namoczone grzyby wyjmujemy z wody (wody, w której moczyły się grzyby, nie wylewamy) i drobno siekamy.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Kapustę kiszoną drobno siekamy. Jeśli jest bardzo kwaśna, przekładamy ją do durszlaka i przepłukujemy zimną wodą. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Do garnka wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, a następnie dolewamy tyle czystej wody, by przykrywała wszystkie składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość gotujemy około 60 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta zmięknie, odcedzamy ją z nadmiaru wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą. W środku robimy dołek, do którego wbijamy jajko, dodajemy łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką mieszamy wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolewamy około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, lecz wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk.
Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1-2 mm. Ciasta nie należy podsypywać mąką, lecz co kilka ruchów wałka należy je odkleić i odwrócić. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i partiami gotujemy pierogi. Gdy pierogi wypływają na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na półmisek.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!
Pierogi z kapustą i grzybami nie tylko na wigilię!
Warto znać idealny przepis na pierogi z kapustą i grzybami, zwłaszcza w obliczu zbliżających się świąt Bożego Narodzenia! To jedna z najważniejszych potraw na wigilijnym stole w niemal każdym polskim domu. Pierogi jada się w całej Polsce, choć w zależności od regionu kraju, pojawiają się w różnym towarzystwie i nieco odmiennej odsłonie. Cieszą się opinią czasochłonnej oraz wymagającej potrawy, lecz zapewniamy, że nasz przepis na pierogi z grzybami i kapustą nie powinien sprawić Ci większych kłopotów. Zadbaliśmy, aby był przejrzysty i stosunkowo szybki do wykonania.
Z czym podawać ten narodowy przysmak? Pierogi z kapustą i grzybami na wigilię fantastycznie smakują zarówno z zupą grzybową, jak i czerwonym barszczem, zatem dla każdego coś dobrego! Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować je jako smaczny, codzienny obiad. Z czym serwować pierogi z grzybami leśnymi i kapustą kiszoną na co dzień? Oto kilka propozycji:
- Kwaśna śmietana to tradycyjny, powszechnie lubiany dodatek do pierogów z kapustą.
- Mało kto potrafi sobie wyobrazić pierogi bez dodatku cebulki w maśle. Podsmaż cebulę na złoto i posyp nią gotowe danie.
- Pokrojona w plastry lub pokruszona kiełbasa może być wyrazistym, sycącym dodatkiem do naszych pierogów.
- Nasza kolejna propozycja towarzystwa dla pierogów to sos grzybowy. Fantastycznie wpisuje się zarówno w wigilijne, jak i po prostu jesienne menu. Możesz przygotować go z suszonych lub świeżych grzybów – w każdym przypadku zachwyci Cię smakiem.
- Smak pierogów idealnie komponuje się z cebulką z boczkiem. Jeśli lubisz tradycyjne smaki to coś dla Ciebie!
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
Z wyżej przedstawionego przepisu dowiesz się, jak się robi pierogi z kapustą i grzybami. Mamy też pewną wskazówkę, dzięki której będą smakować jeszcze lepiej! Otóż wiele osób szczególnie ceni pierogi z grzybami i kapustą prosto z patelni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je właśnie w ten sposób. Potrzebujesz oczywiście ugotowanych pierogów, a ponadto masła lub oleju roślinnego oraz cebuli. Masło nadaje pierogom bogaty, kremowy smak, z kolei olej roślinny wyśmienicie nadaje się do smażenia na wyższej temperaturze. Wobec tego, jak smażyć pierogi z kiszoną kapustą i grzybami?
- Postaw patelnię na średnim ogniu i roztop tłuszcz.
- Opcjonalnie, jeśli bardzo lubisz cebulę, to czas, aby pokroić ją w cienkie plastry i podsmażyć na patelni, aż stanie się złocisto-brązowa. Następnie zdejmij gotową cebulę z patelni i odłóż na talerz.
- Gdy masło (lub olej) jest dobrze rozgrzane, dodaj ugotowane pierogi na patelnię.
- Smaż pierogi do momentu, aż zyskają złocisto-brązową skórkę po obu stronach. Wymaga to zwykle około 2-3 minut na każdą stronę, ale czas ten może różnić się w zależności od wielkości i grubości pierogów oraz temperatury patelni.
- Po zrumienieniu się pierogów zdejmij je z patelni i odsącz na papierowym ręczniku lub sitku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Takie gorące, lekko chrupiące pierogi podawaj posypane podsmażoną cebulą lub innymi ulubionymi dodatkami, takimi jak kwaśna śmietana czy sos.
Ciasto na pierogi – o czym pamiętać?
Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi uwielbiamy za wyjątkowo udane połączenie wyrazistego smaku farszu z delikatny ciastem. O ile nadzieniu poświęcimy sporo uwagi w kolejnych punktach, o tyle w tej chwili skupimy się na cieście. Zbyt twarde lub mączyste zepsuje nawet najlepszy farsz. O czym musisz pamiętać? Wybierz mąkę typu 500 lub 650, która nada pierogom delikatność i elastyczność, co ułatwi Ci pracę na dalszych etapach przepisu. Ponadto robiąc ciasto na pierogi z kapustą i grzybami, uważaj podczas jego wałkowania. Zbyt mocno lub słabo rozwałkowana masa utrudni Ci lepienie pierogów. Zresztą za cienkie ciasto rozpadnie się podczas gotowania. Uwaga – nigdy nie wlewaj do ciasta zimnej wody, ponieważ doprowadzi ona do jego wysuszenia! Istotna jest także technika klejenia pierogów. Używaj palców, aby delikatnie docisnąć krawędzie ciasta i uszczelnić pieróg. Staraj się pozbyć powietrza, które gromadzi w „kieszonce”. Możesz dodać dekoracyjny wzór na krawędziach pieroga, używając widelca lub palców.
W lepieniu pierogów kluczowe jest cierpliwe, staranne postępowanie, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem. Jednak nie zniechęcaj się! Zrobienie przepysznych pierogów jest w zasięgu ręki nawet dla osób, dla których to pierwsza w życiu próba ich klejenia.
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami, który zachwyca smakiem
Wiesz, jak zrobić farsz na pierogi z kapustą i grzybami – zadbaliśmy o precyzyjne instrukcje, dzięki którym wszystko pójdzie jak z płatka. Za to Ty musisz zatroszczyć się o dobór wysokiej jakości składników. Na co więc zwrócić uwagę, przygotowując farsz na pierogi z grzybami i kapustą? Oczywiście na grzyby! Polecamy leśne odmiany, które cechuje niepowtarzalny, głęboki smak oraz aromat. Jakie gatunki wypadną tu najlepiej? Oto nasze propozycje:
- Borowiki często trafiają do farszu na pierogi z kapustą i grzybami. Mają intensywny smak i aromat, które nadają nadzieniu wyrazisty charakter.
- Podgrzybki również okażą się strzałem w dziesiątkę. Mają delikatniejszy smak niż borowiki, ale nadal pozostaje on przyjemnie wyczuwalny. Będą idealne do farszu do pierogów z kapusty i grzybów.
Co do kapusty, czasami można spotkać się z pytaniami, czy mielić ją przed dodatkiem do farszu. Ostrzegamy więc, aby w żadnym wypadku tego nie robić! Sprawi to, że farsz do pierogów z kapustą i grzybami stanie się miałki i zbyt rzadki. Konsystencja kapusty powinna pozostać wyczuwalna. Zdecydowanie wystarczy, że jedynie pokroisz ją nożem przed dodaniem do farszu.
Wskazówki Kuchni Lidla
Staraliśmy się, jak najdokładniej wyjaśnić poszczególne kroki przygotowania ciasta i farszu z kapusty i grzybów do pierogów. Na wszelki wypadek przygotowaliśmy też dodatkowe wskazówki, które rozwiewają najczęściej pojawiające się wątpliwości związane z naszym przepisem. Sprawdź więc, ile gotować pierogi z kapustą i grzybami oraz jak doprawić farsz, aby był najbliższy ideału!
Czas gotowania pierogów
W przepisie wskazujemy, jak długo gotować pierogi z kapustą i grzybami. Kluczowa jest tu oczywiście obserwacja. Najważniejszy moment to wypłynięcie pierogów z wody. Zwykle potrzebują one 2-3 minut, aby osiągnąć pożądany stan. Nie czekaj zbyt długo z ich wyciągnięciem z garnka, ponieważ grozi to wypłynięciem farszu lub zbyt mocnym utwardzeniem się ciasta. Uważaj również podczas wyciągania pierogów z wody. Rób to ostrożnie, aby ich nie uszkodzić – delikatnie odkładaj je na talerz lub półmisek za pomocą łyżki cedzakowej.
Jak doprawić farsz?
Zgodnie z naszymi wskazówkami, farsz z kapusty i grzybów do pierogów wystarczy doprawić tylko solą i pieprzem. Z kolei podczas gotowania grzybów warto dodać do wody liść laurowy oraz ziele angielskie. Możesz nieco wzbogacić smak farszu na pierogi z kapustą i grzybami, choćby przez dodanie większej ilości pieprzu. Zwłaszcza jeśli lubisz potrawy o wyrazistym charakterze!
Co ciekawe, czasami do farszu dodaje się cukier. Nadaje on kompozycji delikatnej słodyczy, co tworzy interesujący kontrast smakowy z wytrawnymi składnikami. Inne przyprawy nie są natomiast mile widziane, gdyż zarówno grzyby, jak i kapusta mają wystarczająco intensywny charakter. Za to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do farszu na pierogi z kapustą i grzybami odrobinę marchewki. Wystarczy jedna, starta marchew, aby całość zyskała bogatszy smak.
Z pewnością nie masz już żadnych wątpliwości co do tego, jak zrobić farsz do pierogów z kapustą i grzybami oraz na co uważać podczas wyrabiania perfekcyjnego ciasta. Mamy więc nadzieję, że nasz przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej. Dajemy słowo, że okaże się niezastąpiony w obliczu zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Ale tak naprawdę, prawdziwi wielbiciele pierogów mogą delektować się nimi przez cały rok. Ponadto wszystkich miłośników pierogów zapraszamy do zapoznania się z innymi przepisami Kuchni Lidla. Wśród nich znalazły się m.in. słodkie pierogi z jagodami czy pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placuszki z kurczaka i szynki
- Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
- Mięsno-serowe empanadas z warzywami
- Aromatyczna strucla serowa
- Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Pierogi z jagodami
- Burek z serem kozim i oliwkami
- Quesadillas z fasolą i tuńczykiem
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Wigilijne pierogi
- Pierogi z kaczką
- Śledzie po kaszubsku
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Ciastka z grzybami
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Kurczak z ananasem i sosem barbecue
- Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
- Kotleciki jagnięce
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (40)
27 dni temu
Za przepis z kapustą kwaszoną podziękuję i dalsze czytanie odpuszczam.
odpowiedz
703 dni temu
Uważam że zanim się skomentuje co to za pierogi to trzeba najpierw samemu spróbować i dopiero oceniać - każdy ma inne kubki smakowe, i każdy będzie lubił inne... Powracając do tego przepisu to dla mnie jest to idealne ciasto właśnie takie jakie uwielbiam, aczkolwiek robiąc go poraz kolejny dodaje jednak troszkę mniej mąki lepiej go wyrobić, i nie wysycha tak szybko. Niestety z tego przepisu wychodzi mało pierogów jak na 1kg mąki wychodzi ich tylko około 50-60 szt w zależności od ich wielkości.
odpowiedz
1441 dni temu
Co to za pierogi? 1 kg maki i 1/2 kg kapusty kiszonej? Z 1 kg maki robie 100 pierogow; to chyba przepis na pierogi jak z baru mlecznego z czasow PRL - ciasto grubosci 0,5 cm i bez farszu prawie....Nie wierze, ze wyprobowane, albo pomylka w skladnikach. Pan Karol chyba takiego badziewia nie gotuje,, jak Go znam.....
odpowiedz
1441 dni temu
Autorem przepisu nie jest Karol Okrasa. Przepis ten jest przepisem świątecznym, zaproponowanym na 6 osób. Ilość nie jest więc ilością standardową, jaką robimy na co dzień :) Oczywiście, jeżeli chcemy uzyskać mniej pierogów, należy odpowiednio zmniejszyć ilość mąki.
1806 dni temu
Bardzo dobre pierogi
odpowiedz
2532 dni temu
Czy przed zamrożeniem pierogi trzeba podgotować?
odpowiedz
2530 dni temu
Oczywiście tak
2530 dni temu
Nie, najlepiej mrozić surowe, układając na tackach tak, by się nie posklejały. Kiedy zmrożą się z wierzchu, możemy przełożyć do woreczka lub pudełka.
2513 dni temu
Nie
2177 dni temu
Nie, mrozimy surowe.
2166 dni temu
trzeba je wypłukać w nadmanganianie potasu.
2895 dni temu
ok 80-100, tak sądzę
odpowiedz
2920 dni temu
Ile pierogów mniej wiecej wychodzi z tej porcji?
odpowiedz
2920 dni temu
ok. 100 szt.
2897 dni temu
Pierogi z grzybami i kiszona kapusta sa niedobre. Takie podaje sie w restauracjach gdzie szybko i jak najdrożej trzeba sprzedać klientowi produkt. Prawdziwe pierogi i najsmaczniejsze są z kapusty świeżej, odgotowanej, zmielonej w maszynce i podsmażonej na patelni ze zmielonymi grzybami.
3161 dni temu
Przepyszne zawsze wychodzi ciasto miękkie . Polecam smacznego ;)
odpowiedz
3209 dni temu
polecam bez jajka ciasto jest miększe i nie jest tgumowate
odpowiedz
3265 dni temu
no to ile wody- 2,5 szkl czy 1,5
odpowiedz
3265 dni temu
Razem 2,5 szkl. = 1 szkl. do namoczenia grzybów + 1,5 szkl. do ciasta:)
3258 dni temu
1 szklanka do farszu, 1,5 do ciasta
3255 dni temu
W przepisze jest łącznie 2,5 szklanki wody, najpuerw potrzebna Ci szklanka do grzybów, a potem reszta do ciasta
3270 dni temu
Ja tak robię. Nawet lepiej. Kate
odpowiedz
3620 dni temu
Bardzo smaczne pierogi. Właśnie skończyłam robić, są przepyszne.
odpowiedz
3621 dni temu
Super przepis na te pierogi pozdro i wesołyh Świąt
odpowiedz
3625 dni temu
Konradzie, pieprz dodajemy do smaku :)
odpowiedz
3625 dni temu
bardzo dobre
odpowiedz
3625 dni temu
ile tego pieprzu co????
odpowiedz
3629 dni temu
to będą trujące pierogi ze względu na to , iż podane zostały na "częściowo zielonym" półmisku.
odpowiedz
3645 dni temu
przepis bardzodobry;
odpowiedz
3879 dni temu
Luk, pierwszą szklanką gorącej wody zalewamy grzyby.
odpowiedz
3879 dni temu
W opisie jest 2,5 szklanki wody a w przepisie dodajemy 1,5...??
odpowiedz
3998 dni temu
Z kilograma mąki wychodzi około 70 sztuk niezbyt dużych pierogów.
odpowiedz
3998 dni temu
ile pierogów wychodzi mniej, więcej z kg mąki???
odpowiedz
4009 dni temu
Dokładnie, cały kilogram na okazałą ilość pierogów :)
odpowiedz
4009 dni temu
Aż cały kg mąki?
odpowiedz
4010 dni temu
Michale 1 szklanką wody zalewamy grzyby, a pozostałe 1,5 szklanki używamy do ciasta. Łącznie potrzebujemy więc 2,5 szklanki gorącej wody :)
odpowiedz
4010 dni temu
To ile w końcu tej wody? 1,5 szklanki czy 2,5 szklanki?
odpowiedz
4012 dni temu
Jeśli nie będziemy ciasta dodatkowo podsypywać mąką to na pewno nie wyjdzie ono twarde, pomimo obecności jajka - zachęcamy do spróbowania! :)
odpowiedz
4013 dni temu
dokładnie jak ciasto to tylko bez jajka :) Jajko powoduje że jest twarde :)
odpowiedz
4016 dni temu
najlepszy jest farsz dodatkowo zasmażony na ze złoconej cebulce,ja jetem fanką ciasta bez jajka ale przepis ok
odpowiedz
zobacz wszystkie