
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Grzyby wkładamy do miski, zalewamy 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy na kilka godzin.
Namoczone grzyby wyjmujemy z wody (wody, w której moczyły się grzyby, nie wylewamy) i drobno siekamy.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Kapustę kiszoną drobno siekamy. Jeśli jest bardzo kwaśna, przekładamy ją do durszlaka i przepłukujemy zimną wodą. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Do garnka wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, a następnie dolewamy tyle czystej wody, by przykrywała wszystkie składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość gotujemy około 60 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta zmięknie, odcedzamy ją z nadmiaru wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą. W środku robimy dołek, do którego wbijamy jajko, dodajemy łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką mieszamy wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolewamy około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, lecz wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk.
Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1-2 mm. Ciasta nie należy podsypywać mąką, lecz co kilka ruchów wałka należy je odkleić i odwrócić. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i partiami gotujemy pierogi. Gdy pierogi wypływają na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na półmisek.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.


Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!

Komentarze (39)
278 dni temu
Uważam że zanim się skomentuje co to za pierogi to trzeba najpierw samemu spróbować i dopiero oceniać - każdy ma inne kubki smakowe, i każdy będzie lubił inne... Powracając do tego przepisu to dla mnie jest to idealne ciasto właśnie takie jakie uwielbiam, aczkolwiek robiąc go poraz kolejny dodaje jednak troszkę mniej mąki lepiej go wyrobić, i nie wysycha tak szybko. Niestety z tego przepisu wychodzi mało pierogów jak na 1kg mąki wychodzi ich tylko około 50-60 szt w zależności od ich wielkości.
odpowiedz
1016 dni temu
Co to za pierogi? 1 kg maki i 1/2 kg kapusty kiszonej? Z 1 kg maki robie 100 pierogow; to chyba przepis na pierogi jak z baru mlecznego z czasow PRL - ciasto grubosci 0,5 cm i bez farszu prawie....Nie wierze, ze wyprobowane, albo pomylka w skladnikach. Pan Karol chyba takiego badziewia nie gotuje,, jak Go znam.....
odpowiedz
1016 dni temu
Autorem przepisu nie jest Karol Okrasa. Przepis ten jest przepisem świątecznym, zaproponowanym na 6 osób. Ilość nie jest więc ilością standardową, jaką robimy na co dzień :) Oczywiście, jeżeli chcemy uzyskać mniej pierogów, należy odpowiednio zmniejszyć ilość mąki.
1380 dni temu
Bardzo dobre pierogi
odpowiedz
2106 dni temu
Czy przed zamrożeniem pierogi trzeba podgotować?
odpowiedz
2105 dni temu
Oczywiście tak
2104 dni temu
Nie, najlepiej mrozić surowe, układając na tackach tak, by się nie posklejały. Kiedy zmrożą się z wierzchu, możemy przełożyć do woreczka lub pudełka.
2087 dni temu
Nie
1751 dni temu
Nie, mrozimy surowe.
1741 dni temu
trzeba je wypłukać w nadmanganianie potasu.
2470 dni temu
ok 80-100, tak sądzę
odpowiedz
2495 dni temu
Ile pierogów mniej wiecej wychodzi z tej porcji?
odpowiedz
2495 dni temu
ok. 100 szt.
2471 dni temu
Pierogi z grzybami i kiszona kapusta sa niedobre. Takie podaje sie w restauracjach gdzie szybko i jak najdrożej trzeba sprzedać klientowi produkt. Prawdziwe pierogi i najsmaczniejsze są z kapusty świeżej, odgotowanej, zmielonej w maszynce i podsmażonej na patelni ze zmielonymi grzybami.
2735 dni temu
Przepyszne zawsze wychodzi ciasto miękkie . Polecam smacznego ;)
odpowiedz
2784 dni temu
polecam bez jajka ciasto jest miększe i nie jest tgumowate
odpowiedz
2839 dni temu
no to ile wody- 2,5 szkl czy 1,5
odpowiedz
2839 dni temu
Razem 2,5 szkl. = 1 szkl. do namoczenia grzybów + 1,5 szkl. do ciasta:)
2833 dni temu
1 szklanka do farszu, 1,5 do ciasta
2829 dni temu
W przepisze jest łącznie 2,5 szklanki wody, najpuerw potrzebna Ci szklanka do grzybów, a potem reszta do ciasta
2845 dni temu
Ja tak robię. Nawet lepiej. Kate
odpowiedz
3195 dni temu
Bardzo smaczne pierogi. Właśnie skończyłam robić, są przepyszne.
odpowiedz
3195 dni temu
Super przepis na te pierogi pozdro i wesołyh Świąt
odpowiedz
3199 dni temu
Konradzie, pieprz dodajemy do smaku :)
odpowiedz
3200 dni temu
bardzo dobre
odpowiedz
3200 dni temu
ile tego pieprzu co????
odpowiedz
3203 dni temu
to będą trujące pierogi ze względu na to , iż podane zostały na "częściowo zielonym" półmisku.
odpowiedz
3220 dni temu
przepis bardzodobry;
odpowiedz
3454 dni temu
Luk, pierwszą szklanką gorącej wody zalewamy grzyby.
odpowiedz
3454 dni temu
W opisie jest 2,5 szklanki wody a w przepisie dodajemy 1,5...??
odpowiedz
3573 dni temu
Z kilograma mąki wychodzi około 70 sztuk niezbyt dużych pierogów.
odpowiedz
3573 dni temu
ile pierogów wychodzi mniej, więcej z kg mąki???
odpowiedz
3584 dni temu
Dokładnie, cały kilogram na okazałą ilość pierogów :)
odpowiedz
3584 dni temu
Aż cały kg mąki?
odpowiedz
3584 dni temu
Michale 1 szklanką wody zalewamy grzyby, a pozostałe 1,5 szklanki używamy do ciasta. Łącznie potrzebujemy więc 2,5 szklanki gorącej wody :)
odpowiedz
3584 dni temu
To ile w końcu tej wody? 1,5 szklanki czy 2,5 szklanki?
odpowiedz
3587 dni temu
Jeśli nie będziemy ciasta dodatkowo podsypywać mąką to na pewno nie wyjdzie ono twarde, pomimo obecności jajka - zachęcamy do spróbowania! :)
odpowiedz
3587 dni temu
dokładnie jak ciasto to tylko bez jajka :) Jajko powoduje że jest twarde :)
odpowiedz
3590 dni temu
najlepszy jest farsz dodatkowo zasmażony na ze złoconej cebulce,ja jetem fanką ciasta bez jajka ale przepis ok
odpowiedz
zobacz wszystkie