Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Szalotki siekamy, szklimy na maśle. Łososia rozdrobniamy. Wykładamy na rozgrzaną patelnię. Koperek siekamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy koperek, sól i pieprz. Dusimy farsz na małym ogniu przez mniej więcej 10 min. Studzimy.
Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając wodę. Rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Formujemy pierogi.
Bazylię siekamy. Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Masło roztapiamy w garnuszku. Dodajemy resztę składników. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aż sos nabierze aromatu bazylii.

Jak podawać

Pierożki wyciągnięte prosto z wody, polewamy sosem.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    307 dni temu
    Pierogi mrozimy po ugotowaniu czy przed ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    306 dni temu
    Pierogi możesz zamrozić przed ugotowaniem: wówczas należy oprószyć je mąką i ułożyć na desce lub tacce, zachowując odstępy tak, by pierogi nie stykały się ze sobą. Gdy wstępnie się zmrożą, można przełożyć je do woreczków strunowych. Drugi sposób to krótkie i delikatne zblanszowanie pierogów we wrzątku przed mrożeniem. Zblanszowane pierogi również układamy, zachowując odstępy, na desce lub tacce (w tym wypadku skropionej olejem) i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygną, przekładamy do zamrażalnika, a po wstępnym zmrożeniu-do woreczków.
  • Gość Gość
    372 dni temu
    Super pomysł na pierogi i wychodzą bardzo smaczne. Jednak, opisywanie przepisu jako łatwy, jest mocno nad wyraz. Proporcje mąki, ciasta i oliwy, też się nie zgadzają. Po zastosowaniu ich, na blacie miałam zacierki. Dodałam co najmniej dwa razy tyle wody i 3 łyżki oliwy więcej. Czas przygotowania też jest niedoszacowany, w 25 minut to ja wyrabiałem samo ciasto. Myślę, że dla wyprawionych to jest praca na około 2 godziny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    685 dni temu
    Jaki to ma być łosoś? moze być wędzony na ciepło?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    685 dni temu
    Może być, ale najlepiej jest użyć surowego łososia :)
  • Gość Gość
    914 dni temu
    Robię kolejny raz są rewelacyjne wszystkim polecam

    odpowiedz

  • Beatka Beatka
    1712 dni temu
    Rewelacja, akurat miałam wędzonego łososia i wyszło super, mam wrażenie, że smak przez to był bardziej wyrazisty. Dzięki tej śmietance nadzienie jest bardzo soczyste. Polecam, dawno nie jadłam takich smacznych pierogów.

    odpowiedz

  • M kej M kej
    1759 dni temu
    Dzisiaj robiłem i dodałem jeszcze trochę szpinaku do farszu. Wyszło zacnie

    odpowiedz

  • Jago Jago
    1776 dni temu
    Witam, święta tuż tuż, a przyznaję, że mam smaka na te pierożki i zamierzam zrobić je na wigilijną ucztę ;) Chciałabym jednak spytać, czym mogę zastąpić śmietanę użytą do farszu? Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1776 dni temu
    Jago, śmietanę możesz zastąpić serkiem mascarpone, ricottą lub serkiem śmietankowym. Jednak tych dodatków nie dodawaj na patelnię, tylko wymieszaj z już usmażonym łososiem. Pozdrawiamy :)
  • Gość Gość
    2333 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Muszę przyznać, że to były moje pierwsze pierogi i nieskromnie napiszę, że wyszły pyszne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2342 dni temu
    Gościu, z pół kilograma mąki wychodzi około 35 sztuk niezbyt dużych pierogów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2342 dni temu
    Ile pierożków wychodzi z przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2506 dni temu
    Drogi Gościu, pierożki możesz przygotować wcześniej i je zamrozić :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2506 dni temu
    Chciałabym zrobić te pierogi na Wigilię. Zastanawiam się więc czy można zrobić je wcześniej i zamrozić, aby w dniu Wigilii mieć jak najmniej pracy. Nie chciałabym jednak by straciły na smaku ? proszę o radę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2523 dni temu
    Drogi Gościu, w związku z tym, że składniki razem ze śmietaną dusimy, całość nieco zgęstnieje, dzięki temu nie będzie problemu ze składaniem pierogów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2523 dni temu
    Czy ta śmietanka dodana do farszu nie spowoduje, że będzie on zbyt płynny, co za tym idzie, trudny do poskromienia przy wyklejaniu pierogów?

    odpowiedz

  • Poli Poli
    2529 dni temu
    Zrobione. Wyszło oryginalnie i pysznie. Zaserwuje na Wigilię :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2894 dni temu
    Do pierożków dajemy świeżego łososia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2894 dni temu
    Witam, mam pytanie, czy łosoś ma być świeży czy wędzony?

    odpowiedz

  • Ewelina27 Ewelina27
    3132 dni temu
    Przepis jest świetny:) pychotka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3150 dni temu
    Rewelacja :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3174 dni temu
    pycha,pycha,pycha

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!