Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Farsz
Szalotki siekamy, szklimy na maśle. Łososia rozdrobniamy. Wykładamy na rozgrzaną patelnię. Koperek siekamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy koperek, sól i pieprz. Dusimy farsz na małym ogniu przez mniej więcej 10 min. Studzimy.
Ciasto
Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając wodę. Rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Formujemy pierogi.
Sos
Bazylię siekamy. Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Masło roztapiamy w garnuszku. Dodajemy resztę składników. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aż sos nabierze aromatu bazylii.
Jak podawać
Pierożki wyciągnięte prosto z wody, polewamy sosem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Marynowana mozzarella
Serowe kulki skąpane w zalewie z ziół, limonki i oliwy. Aromatyczny i wyrazisty dodatek do pieczywa lub sałatek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik krakowski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto marchewkowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kutia
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
359 dni temu
To w końcu jakiego łososia dodać? Świeżego czy wędzonego? W przepisie jest napisane- wędzony. A w komentarzach jak ktoś się zapytał jaki ma być- wędzony czy świeży, odpowiadacie, że świeży. Proszę o odpowiedź
odpowiedz
358 dni temu
Aleksandro, dziękujemy za czujność. W przepisie wkradł się błąd - powinien być świeży łosoś. Wprowadzimy poprawki :)
1084 dni temu
Chciałabym przygotować pierogi na kilka godzin przed Wigilią. W jaki sposób mogę je przechować przez ten czas? Chcę je podać na ciepło. Czy powinny być wcześniej zblanszowane a przed podaniem wrzucone na wrzątek?
odpowiedz
1083 dni temu
Domka_kromka, dokładnie tak :) Jeśli przygotowujesz wcześniej pierogi zblanszuj je delikatnie w wodzie tak, aby ich ciasto nie zaczęło obsychać. Przed podaniem ponownie wrzuć je we wrzątek i gotuj ok 2-3 minuty.
1450 dni temu
Pierogi mrozimy po ugotowaniu czy przed ?
odpowiedz
1449 dni temu
Pierogi możesz zamrozić przed ugotowaniem: wówczas należy oprószyć je mąką i ułożyć na desce lub tacce, zachowując odstępy tak, by pierogi nie stykały się ze sobą. Gdy wstępnie się zmrożą, można przełożyć je do woreczków strunowych. Drugi sposób to krótkie i delikatne zblanszowanie pierogów we wrzątku przed mrożeniem. Zblanszowane pierogi również układamy, zachowując odstępy, na desce lub tacce (w tym wypadku skropionej olejem) i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygną, przekładamy do zamrażalnika, a po wstępnym zmrożeniu-do woreczków.
1515 dni temu
Super pomysł na pierogi i wychodzą bardzo smaczne. Jednak, opisywanie przepisu jako łatwy, jest mocno nad wyraz. Proporcje mąki, ciasta i oliwy, też się nie zgadzają. Po zastosowaniu ich, na blacie miałam zacierki. Dodałam co najmniej dwa razy tyle wody i 3 łyżki oliwy więcej. Czas przygotowania też jest niedoszacowany, w 25 minut to ja wyrabiałem samo ciasto. Myślę, że dla wyprawionych to jest praca na około 2 godziny.
odpowiedz
1828 dni temu
Jaki to ma być łosoś? moze być wędzony na ciepło?
odpowiedz
1828 dni temu
Może być, ale najlepiej jest użyć surowego łososia :)
2057 dni temu
Robię kolejny raz są rewelacyjne wszystkim polecam
odpowiedz
2855 dni temu
Rewelacja, akurat miałam wędzonego łososia i wyszło super, mam wrażenie, że smak przez to był bardziej wyrazisty. Dzięki tej śmietance nadzienie jest bardzo soczyste. Polecam, dawno nie jadłam takich smacznych pierogów.
odpowiedz
2902 dni temu
Dzisiaj robiłem i dodałem jeszcze trochę szpinaku do farszu. Wyszło zacnie
odpowiedz
2920 dni temu
Witam, święta tuż tuż, a przyznaję, że mam smaka na te pierożki i zamierzam zrobić je na wigilijną ucztę ;) Chciałabym jednak spytać, czym mogę zastąpić śmietanę użytą do farszu? Pozdrawiam :)
odpowiedz
2919 dni temu
Jago, śmietanę możesz zastąpić serkiem mascarpone, ricottą lub serkiem śmietankowym. Jednak tych dodatków nie dodawaj na patelnię, tylko wymieszaj z już usmażonym łososiem. Pozdrawiamy :)
3476 dni temu
Dziękuję za odpowiedź. Muszę przyznać, że to były moje pierwsze pierogi i nieskromnie napiszę, że wyszły pyszne :)
odpowiedz
3485 dni temu
Gościu, z pół kilograma mąki wychodzi około 35 sztuk niezbyt dużych pierogów.
odpowiedz
3485 dni temu
Ile pierożków wychodzi z przepisu?
odpowiedz
3649 dni temu
Drogi Gościu, pierożki możesz przygotować wcześniej i je zamrozić :)
odpowiedz
3649 dni temu
Chciałabym zrobić te pierogi na Wigilię. Zastanawiam się więc czy można zrobić je wcześniej i zamrozić, aby w dniu Wigilii mieć jak najmniej pracy. Nie chciałabym jednak by straciły na smaku ? proszę o radę.
odpowiedz
3666 dni temu
Drogi Gościu, w związku z tym, że składniki razem ze śmietaną dusimy, całość nieco zgęstnieje, dzięki temu nie będzie problemu ze składaniem pierogów.
odpowiedz
3666 dni temu
Czy ta śmietanka dodana do farszu nie spowoduje, że będzie on zbyt płynny, co za tym idzie, trudny do poskromienia przy wyklejaniu pierogów?
odpowiedz
3672 dni temu
Zrobione. Wyszło oryginalnie i pysznie. Zaserwuje na Wigilię :-)
odpowiedz
4037 dni temu
Do pierożków dajemy świeżego łososia.
odpowiedz
4037 dni temu
Witam, mam pytanie, czy łosoś ma być świeży czy wędzony?
odpowiedz
4275 dni temu
Przepis jest świetny:) pychotka
odpowiedz
4293 dni temu
Rewelacja :-)
odpowiedz
4317 dni temu
pycha,pycha,pycha
odpowiedz
zobacz wszystkie