Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Szalotki siekamy, szklimy na maśle. Łososia rozdrobniamy. Wykładamy na rozgrzaną patelnię. Koperek siekamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy koperek, sól i pieprz. Dusimy farsz na małym ogniu przez mniej więcej 10 min. Studzimy.
Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając wodę. Rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Formujemy pierogi.
Bazylię siekamy. Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Masło roztapiamy w garnuszku. Dodajemy resztę składników. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aż sos nabierze aromatu bazylii.

Jak podawać

Pierożki wyciągnięte prosto z wody, polewamy sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Gość Gość
    224 dni temu
    Jaki to ma być łosoś? moze być wędzony na ciepło?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    224 dni temu
    Może być, ale najlepiej jest użyć surowego łososia :)
  • Gość Gość
    453 dni temu
    Robię kolejny raz są rewelacyjne wszystkim polecam

    odpowiedz

  • Beatka Beatka
    1252 dni temu
    Rewelacja, akurat miałam wędzonego łososia i wyszło super, mam wrażenie, że smak przez to był bardziej wyrazisty. Dzięki tej śmietance nadzienie jest bardzo soczyste. Polecam, dawno nie jadłam takich smacznych pierogów.

    odpowiedz

  • M kej M kej
    1298 dni temu
    Dzisiaj robiłem i dodałem jeszcze trochę szpinaku do farszu. Wyszło zacnie

    odpowiedz

  • Jago Jago
    1316 dni temu
    Witam, święta tuż tuż, a przyznaję, że mam smaka na te pierożki i zamierzam zrobić je na wigilijną ucztę ;) Chciałabym jednak spytać, czym mogę zastąpić śmietanę użytą do farszu? Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1315 dni temu
    Jago, śmietanę możesz zastąpić serkiem mascarpone, ricottą lub serkiem śmietankowym. Jednak tych dodatków nie dodawaj na patelnię, tylko wymieszaj z już usmażonym łososiem. Pozdrawiamy :)
  • Gość Gość
    1873 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Muszę przyznać, że to były moje pierwsze pierogi i nieskromnie napiszę, że wyszły pyszne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1881 dni temu
    Gościu, z pół kilograma mąki wychodzi około 35 sztuk niezbyt dużych pierogów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1882 dni temu
    Ile pierożków wychodzi z przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2045 dni temu
    Drogi Gościu, pierożki możesz przygotować wcześniej i je zamrozić :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2045 dni temu
    Chciałabym zrobić te pierogi na Wigilię. Zastanawiam się więc czy można zrobić je wcześniej i zamrozić, aby w dniu Wigilii mieć jak najmniej pracy. Nie chciałabym jednak by straciły na smaku ? proszę o radę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2062 dni temu
    Drogi Gościu, w związku z tym, że składniki razem ze śmietaną dusimy, całość nieco zgęstnieje, dzięki temu nie będzie problemu ze składaniem pierogów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2062 dni temu
    Czy ta śmietanka dodana do farszu nie spowoduje, że będzie on zbyt płynny, co za tym idzie, trudny do poskromienia przy wyklejaniu pierogów?

    odpowiedz

  • Poli Poli
    2068 dni temu
    Zrobione. Wyszło oryginalnie i pysznie. Zaserwuje na Wigilię :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2433 dni temu
    Do pierożków dajemy świeżego łososia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2433 dni temu
    Witam, mam pytanie, czy łosoś ma być świeży czy wędzony?

    odpowiedz

  • Ewelina27 Ewelina27
    2672 dni temu
    Przepis jest świetny:) pychotka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2689 dni temu
    Rewelacja :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2714 dni temu
    pycha,pycha,pycha

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram