Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Szalotki siekamy, szklimy na maśle. Łososia rozdrobniamy. Wykładamy na rozgrzaną patelnię. Koperek siekamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy koperek, sól i pieprz. Dusimy farsz na małym ogniu przez mniej więcej 10 min. Studzimy.
Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając wodę. Rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Formujemy pierogi.
Bazylię siekamy. Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Masło roztapiamy w garnuszku. Dodajemy resztę składników. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aż sos nabierze aromatu bazylii.

Jak podawać

Pierożki wyciągnięte prosto z wody, polewamy sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Beatka Beatka
    618 dni temu
    Rewelacja, akurat miałam wędzonego łososia i wyszło super, mam wrażenie, że smak przez to był bardziej wyrazisty. Dzięki tej śmietance nadzienie jest bardzo soczyste. Polecam, dawno nie jadłam takich smacznych pierogów.

    odpowiedz

  • M kej M kej
    664 dni temu
    Dzisiaj robiłem i dodałem jeszcze trochę szpinaku do farszu. Wyszło zacnie

    odpowiedz

  • Jago Jago
    682 dni temu
    Witam, święta tuż tuż, a przyznaję, że mam smaka na te pierożki i zamierzam zrobić je na wigilijną ucztę ;) Chciałabym jednak spytać, czym mogę zastąpić śmietanę użytą do farszu? Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    681 dni temu
    Jago, śmietanę możesz zastąpić serkiem mascarpone, ricottą lub serkiem śmietankowym. Jednak tych dodatków nie dodawaj na patelnię, tylko wymieszaj z już usmażonym łososiem. Pozdrawiamy :)
  • Gość Gość
    1239 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Muszę przyznać, że to były moje pierwsze pierogi i nieskromnie napiszę, że wyszły pyszne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1247 dni temu
    Gościu, z pół kilograma mąki wychodzi około 35 sztuk niezbyt dużych pierogów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1248 dni temu
    Ile pierożków wychodzi z przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1411 dni temu
    Drogi Gościu, pierożki możesz przygotować wcześniej i je zamrozić :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1411 dni temu
    Chciałabym zrobić te pierogi na Wigilię. Zastanawiam się więc czy można zrobić je wcześniej i zamrozić, aby w dniu Wigilii mieć jak najmniej pracy. Nie chciałabym jednak by straciły na smaku ? proszę o radę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1428 dni temu
    Drogi Gościu, w związku z tym, że składniki razem ze śmietaną dusimy, całość nieco zgęstnieje, dzięki temu nie będzie problemu ze składaniem pierogów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1428 dni temu
    Czy ta śmietanka dodana do farszu nie spowoduje, że będzie on zbyt płynny, co za tym idzie, trudny do poskromienia przy wyklejaniu pierogów?

    odpowiedz

  • Poli Poli
    1434 dni temu
    Zrobione. Wyszło oryginalnie i pysznie. Zaserwuje na Wigilię :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1799 dni temu
    Do pierożków dajemy świeżego łososia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1799 dni temu
    Witam, mam pytanie, czy łosoś ma być świeży czy wędzony?

    odpowiedz

  • Ewelina27 Ewelina27
    2038 dni temu
    Przepis jest świetny:) pychotka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2055 dni temu
    Rewelacja :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2080 dni temu
    pycha,pycha,pycha

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram