Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Nadzienie
Jagody delikatnie przebieramy, przekładamy na sito, bardzo ostrożnie płuczemy i odstawiamy, by odciekły.
Następnie wysypujemy owoce na czystą ściereczkę i pozostawiamy do chwili, aż całkiem wyschną. W taki sposób, partiami, suszymy wszystkie jagody.
Ciasto
Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Do wgłębienia wsypujemy sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz stopniowo wodę, po trochu wyrabiając ciasto.
Kiedy powstanie spoista masa, wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Następnie dzielimy ciasto na części, każdą rozwałkowując na placek na blacie posypanym mąką i za pomocą szklanki lub foremek wykrawamy okrągłe placuszki.
Na środek każdego placka nakładamy łyżeczkę osuszonych jagód w około 5-milimetrowym odstępie od brzegów.
Koniuszkami palców zlepiamy pierogi, składając je na pół – gotowe przekładamy na oprószoną mąką serwetkę.
Gotujemy pierogi partiami w dużej ilości osolonej wody.
Jak podawać
Gotowe pierogi podajemy polane bułką tartą podsmażoną na maśle, posypane cukrem pudrem i udekorowane jogurtem.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!
Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!
Pierogi z jagodami – genialne sezonowe danie!
Pierogi jagodowe to jedno z tych dań, które po prostu trzeba zrobić, gdy sezon na jagody jest w pełni. Od czerwca do końca sierpnia masz więc możliwość przygotowania nie tylko zapasów jagód (do zamrożenia), ale też konfitur, dżemów, soków i oczywiście pierogów! Pierogi z jagodami kocha chyba każde dziecko, a i dorośli nie odmówią jednego bądź… jedenastu takich smakołyków. Najlepiej smakują oczywiście podsmażone na maśle, z odrobiną kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Pierożki z jagodami w każdym domu wyglądają trochę inaczej. Jedni decydują się na dodanie świeżych owoców w całości, inni – domowego dżemu – jeszcze inni jagody mieszają z innymi leśnymi owocami. Pierogi z owocami właściwie zawsze smakują dobrze, dlatego każdą z wersji polecamy całym sercem. Tym razem jednak zachęcamy do tego, by w kuchni rządziły pierogi z jagodami. Przepis nie jest bardzo trudny, choć wymaga czasu i cierpliwości – podczas wyrabiania ciasta, a także podczas oczekiwania na gotowe danie. Wbrew pozorom nie jest to takie proste, bo wszystkie dania z jagodami zawsze chcemy zjeść od razu! Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i sycącego jednocześnie, sprawdź nasz przepis!
Przepis na pierogi z jagodami, który po prostu trzeba znać!
Jak zrobić pierogi z jagodami? To nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy tylko kilka składników i trochę czasu. Wprawnej ręce zajmie to godzinę. Osobie, która pierwszy raz mierzy się z ciastem na pierogi, może jednak zająć trochę więcej. Dlatego zaplanuj porę obiadową, biorąc pod uwagę swoje umiejętności i doświadczenie w lepieniu pierogów.
Przepisy na pierogi z jagodami mogą się różnić. Nasz nie jest trudny i bazuje na niewielkiej liczbie składników. Ciasto na pierogi to zaledwie cztery składniki – mąka, sól, woda i oliwa z oliwek lub olej. A nadzienie? To już zależy od Ciebie. Możesz przygotować pierogi z jagodami mrożonymi, które zwykle przed nakładaniem na ciasto wymagają rozmrożenia. By zrobić to szybciej, wystarczy włożyć je do garnka i podgrzać. Wtedy, niejako automatycznie, zrobi się z nich jagodowa masa – owoce popękają i puszczą sok.
Pierogi z mrożonymi jagodami są równie pyszne co te ze świeżymi. Nie musisz więc przygotowywać ich w sezonie. Możesz sięgnąć po własne zapasy lub jagody kupione w sklepie. Pierogi z mrożonych jagód to jeden z najlepszych sposobów, by przypomnieć sobie smaki lata. Jeśli masz akurat świeże jagody – doskonale! Wystarczy, że położysz je na cieście uformowanym do ulepienia pieroga. Kilka kuleczek zwykle wystarczy. A może dżem? Czemu nie – z pewnością takie pierogi będą trochę słodsze, gdyż do dżemu jagodowego zwykle dodaje się trochę cukru. Niezależnie od tego, co wybierzesz, koniecznie zadbaj o odpowiednie przygotowanie jagód. Jak to zrobić? O tym opowiemy niżej. Najpierw skup się na cieście! Musi być cienkie, sprężyste i pyszne.
Tradycyjne ciasto na pierogi z jagodami
Prosty przepis na pierogi z jagodami nie obejdzie się oczywiście bez porad dotyczących ugniatania ciasta i lepienia pierogów. Tradycyjne pierogi z jagodami robi się tak samo, jak wszystkie inne pierogi. Ciasto wymaga tylko czterech składników. I nie, nie musisz zastępować soli cukrem tylko dlatego, że przygotowujesz pierogi na słodko. Ciasto jest uniwersalne i świetnie sprawdzi się w daniach wytrawnych i słodkich. Możesz więc przygotować większą partię i odrobinę zamrozić – na czarną godzinę, gdy zabraknie Ci czasu na zabawę w kuchni.
Uwaga! Niektórzy do ciasta na pierogi dodają jajko, jednak jest to składnik, który spokojnie możesz pominąć. Jajko powoduje, że ciasto jest twardsze, a tego wolimy raczej uniknąć. Jeśli koniecznie zależy Ci na tym składniku, dodaj samo żółtko, a białko wykorzystaj do czegoś innego…na przykład kokosanek!
Aby ciasto na pierogi było idealne, musisz zadbać również o temperaturę wody. Ma być zimna? Wręcz odwrotnie – gorąca! Idealna woda na ciasto do pierogów ma temperaturę, która niemal parzy dłonie. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ gorąca woda umożliwia zaparzenie mąki, co z kolei powoduje, iż ciasto jest bardziej elastyczne.
Czas zabrać się za wyrabianie. Przesiej mąkę i uformuj z niej stożek na stolnicy. We wgłębieniu wsyp odrobinę soli i zacznij wlewać oliwę oraz wodę, ciągle wyrabiając ciasto. Ugniatanie ciasta powinno skończyć się w momencie, w którym masa jest jednolita, elastyczna i odchodzi od dłoni. To wcale nie tak proste! Trzeba mieć sporo pary w rękach, by zrobić idealne ciasto na pierogi. Dlatego może to za Ciebie zrobić robot planetarny.
Jak zrobić farsz na pierogi z jagód? Nie napracujesz się przy nim
Przepis na pierogi z jagodami mrożonymi czy świeżymi niewiele się od siebie różni. Jeśli masz już gotowe ciasto na pierogi z jagodami, teraz wystarczy, że rozwałkujesz je bardzo cienko i za pomocą szklanki lub specjalnej foremki zaczniesz wykrawać kółka. Tam trzeba umieścić…no właśnie, co? Farsz to za dużo powiedziane, bo w tym przypadku nie musisz nad nim pracować. Wystarczy, że do środka włożysz jagody – wcześniej umyte, przebrane (nie rób pierogów ze starymi, niedojrzałymi czy nadpsutymi owocami) i wysuszone.
Jeśli używasz mrożonych, możesz je rozmrozić w garnku, robiąc z nich soczystą owocową masę. Innym sposobem jest rozmrożenie jagód dzień wcześniej, wysuszenie ich i użycie tak samo, jak świeżych. Dlatego właśnie farsz na pierogi z jagód to łatwizna. A jeśli masz dużo owoców i zastanawiasz się, co jeszcze zrobić z jagód, zawsze możesz przygotować też pyszną tartę cytrynową z jagodami.
Wskazówki Kuchni Lidla na lepienie pierogów
Obiad z jagodami to zawsze strzał w dziesiątkę. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z mrożonych jagód, pierogi mogą okazać się idealnym pomysłem. Ale musisz pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim unikaj jajka w cieście – jak wspomnieliśmy, będzie ono twardsze i trudniejsze w obróbce. Dobrym pomysłem na zmianę w tradycyjnym sposobie przygotowywania ciasta na pierogi jest…użycie mleka zamiast wody. To składnik, który również pozwoli zagotować mąkę, jest jednocześnie lekko tłusty i słodki. Dlatego do słodkich pierogów sprawdzi się wspaniale! Gdy zaczniesz już lepić pierogi, koniecznie odkładaj je na blat lub deskę, na której znajduje się chociaż trochę mąki. W przeciwnym razie ciasto może zacząć przyklejać się do podłoża, a delikatne pierogi rozpadną się, gdy tylko postanowisz je podnieść.
Co się dodaje do jagód na pierogi? Nie tylko jogurt
Pierogi z jagodami i śmietaną, a może z jogurtem naturalnym? Jak jadano je w Twoim domu? Niektórzy pierogi jedzą w wersji jeszcze słodszej, bo z cukrem pudrem, inni ubijają śmietanę jak do truskawek. Wersja lżejsza to oczywiście jogurt naturalny. Odrobinę cięższa: kwaśna śmietana. Ale nie pozwól, by coś Cię ograniczało! Wiesz już, co zrobić z jagodami, ale nie masz pojęcia, z czym je łączyć? Świetnie smakują w towarzystwie innych owoców, dlatego można podać je na przykład z sosem porzeczkowym, wiśniowym czy żurawinowym. Takie pierogi to prawdziwa bomba smakowa!
W jakiej wodzie gotować pierogi z jagodami?
Jeśli zastanawiasz się, w jakiej wodzie gotować pierogi, podpowiadamy. Tak, warto ją osolić – nawet jeśli przygotowujesz słodkie pierogi. Sól pomaga im wypłynąć na powierzchnię. Zawsze wrzucaj je do wrzątku, nigdy do zimnej wody, gdyż wtedy po prostu rozmiękną, zamiast się ugotować. Zadbaj również o to, by wody było dużo, a pierogów nie za wiele, gdyż mogą zacząć się sklejać.
Ile gotować pierogi z jagodami? Czas mierz od chwili wypłynięcia pierogów. Cztery minuty stanowczo wystarczą. Wyłów jednego pieroga i zobacz, jakie jest ciasto. Jeśli ugotowane, sprężyste i delikatne – możesz wyciągać wszystkie pierogi z wody.
Teraz wystarczy pierogi usmażyć na masełku i podać z wybranym dodatkiem. Taki obiad to kwintesencja lata – lekki, słodki, owocowy, pełen smaku. Na szczęście można zajadać go nie tylko w lecie. Chwała mrożonym jagodom!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
- Tarta cytrynowa z jagodami
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Pierogi z jagodami
- Jajka zapiekane w formie na muffiny
- Wigilijne pierogi
- Pierogi z kaczką
- Odwrócone ciasto z ananasem
- Pierogi z serem i kaszą
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Ocet morelowy
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Jagodzianki z serem
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Babka z niespodzianką
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- DESER SZAMPAŃSKI
- Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
- Ciasto czekoladowe z bananami
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
3757 dni temu
Nie miałam jagód więc kupiłam w Lidlu borówki i pierożki wyszły przepyszne. :)
odpowiedz
4146 dni temu
Pierożki naprawdę dobre. Polecam!<3
odpowiedz
4409 dni temu
bym chciała to sprubować! polecacie mi to?
odpowiedz
4423 dni temu
Agnes, wyślij proszę maila z opisem problemu oraz wykonanych przez Ciebie kroków na adres [email protected]. Postaramy się pomóc:)
odpowiedz
4423 dni temu
chcę się zarejestrować na portalu a tu klops..!!klikam i klikam na OK po tych wszystkich informacjach wstępnych (regulamin itepe) i nic z tego.Dlaczego?
odpowiedz
4444 dni temu
do nadzienia owocowego dobrze jest dodać łyżkę mąki ziemniaczanej - sok z owoców zmienia się w kisiel, po rozkrojeniu nie wycieka
odpowiedz
4451 dni temu
Aja, prosimy Cię o maila z opisem sytuacji, a najlepiej również zrzutem ekranu na adres [email protected]. Napisz proszę, z jakiej przeglądarki korzystasz. Postaramy się pomóc. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4451 dni temu
nie wiem czy coś robię nie tk ale mi przepis się nie pokazuje. Ptwieram a w ramce obok zdjęcia prierogów jest pusto. czy ktoś mnie oświeci dlaczego? bardzo zależy mi na tym przepisie na pierogi z jagodami
odpowiedz
4474 dni temu
niestety moje pierogi nie wyszły, bo zamiast mąki z Lidla użyłem mąki z biedronki:((
odpowiedz
4481 dni temu
Mój przepis na pierogi jest uniwersalny 3 szklanki mąki, łyżeczka masła, jedno żółtko i gorąca woda . Ciasto jest puszyste i ma elastyczna konsystencję. Gorąco polecam . Ps. do pierogów z owocami NIE SOLIMY WODY .
odpowiedz
4483 dni temu
Do ciasta mozna dodac: 1 goracej wody 2 lyzeczke masla zamiast oliwy 3 soli dla zlamania smaku 4 ugotowanego ziemniaka Pozycje od 1 do 4 sa altrnatywne a nie laczne
odpowiedz
4483 dni temu
Do jagod dodaje sie cukru i maki wtedy sok nie wycieka i sa slodsze :)
odpowiedz
zobacz wszystkie