
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Nadzienie
Jagody delikatnie przebieramy, przekładamy na sito, bardzo ostrożnie płuczemy i odstawiamy, by odciekły.
Następnie wysypujemy owoce na czystą ściereczkę i pozostawiamy do chwili, aż całkiem wyschną. W taki sposób, partiami, suszymy wszystkie jagody.
Ciasto
Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Do wgłębienia wsypujemy sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz stopniowo wodę, po trochu wyrabiając ciasto.
Kiedy powstanie spoista masa, wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Następnie dzielimy ciasto na części, każdą rozwałkowując na placek na blacie posypanym mąką i za pomocą szklanki lub foremek wykrawamy okrągłe placuszki.
Na środek każdego placka nakładamy łyżeczkę osuszonych jagód w około 5-milimetrowym odstępie od brzegów.
Koniuszkami palców zlepiamy pierogi, składając je na pół – gotowe przekładamy na oprószoną mąką serwetkę.
Gotujemy pierogi partiami w dużej ilości osolonej wody.
Jak podawać
Gotowe pierogi podajemy polane bułką tartą podsmażoną na maśle, posypane cukrem pudrem i udekorowane jogurtem.
Zobacz podobne
przepisy
Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!

Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.


Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.

Komentarze (12)
3234 dni temu
Nie miałam jagód więc kupiłam w Lidlu borówki i pierożki wyszły przepyszne. :)
odpowiedz
3623 dni temu
Pierożki naprawdę dobre. Polecam!<3
odpowiedz
3887 dni temu
bym chciała to sprubować! polecacie mi to?
odpowiedz
3901 dni temu
Agnes, wyślij proszę maila z opisem problemu oraz wykonanych przez Ciebie kroków na adres kontakt@kuchnialidla.pl. Postaramy się pomóc:)
odpowiedz
3901 dni temu
chcę się zarejestrować na portalu a tu klops..!!klikam i klikam na OK po tych wszystkich informacjach wstępnych (regulamin itepe) i nic z tego.Dlaczego?
odpowiedz
3922 dni temu
do nadzienia owocowego dobrze jest dodać łyżkę mąki ziemniaczanej - sok z owoców zmienia się w kisiel, po rozkrojeniu nie wycieka
odpowiedz
3929 dni temu
Aja, prosimy Cię o maila z opisem sytuacji, a najlepiej również zrzutem ekranu na adres kontakt@kuchnia.pl. Napisz proszę, z jakiej przeglądarki korzystasz. Postaramy się pomóc. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3929 dni temu
nie wiem czy coś robię nie tk ale mi przepis się nie pokazuje. Ptwieram a w ramce obok zdjęcia prierogów jest pusto. czy ktoś mnie oświeci dlaczego? bardzo zależy mi na tym przepisie na pierogi z jagodami
odpowiedz
3952 dni temu
niestety moje pierogi nie wyszły, bo zamiast mąki z Lidla użyłem mąki z biedronki:((
odpowiedz
3959 dni temu
Mój przepis na pierogi jest uniwersalny 3 szklanki mąki, łyżeczka masła, jedno żółtko i gorąca woda . Ciasto jest puszyste i ma elastyczna konsystencję. Gorąco polecam . Ps. do pierogów z owocami NIE SOLIMY WODY .
odpowiedz
3961 dni temu
Do ciasta mozna dodac: 1 goracej wody 2 lyzeczke masla zamiast oliwy 3 soli dla zlamania smaku 4 ugotowanego ziemniaka Pozycje od 1 do 4 sa altrnatywne a nie laczne
odpowiedz
3961 dni temu
Do jagod dodaje sie cukru i maki wtedy sok nie wycieka i sa slodsze :)
odpowiedz
zobacz wszystkie