Pierogi z jagodami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Nadzienie

Jagody delikatnie przebieramy, przekładamy na sito, bardzo ostrożnie płuczemy i odstawiamy, by odciekły.
Następnie wysypujemy owoce na czystą ściereczkę i pozostawiamy do chwili, aż całkiem wyschną. W taki sposób, partiami, suszymy wszystkie jagody.

Ciasto

Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Do wgłębienia wsypujemy sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz stopniowo wodę, po trochu wyrabiając ciasto.
Kiedy powstanie spoista masa, wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Następnie dzielimy ciasto na części, każdą rozwałkowując na placek na blacie posypanym mąką i za pomocą szklanki lub foremek wykrawamy okrągłe placuszki.
Na środek każdego placka nakładamy łyżeczkę osuszonych jagód w około 5-milimetrowym odstępie od brzegów.
Koniuszkami palców zlepiamy pierogi, składając je na pół – gotowe przekładamy na oprószoną mąką serwetkę.
Gotujemy pierogi partiami w dużej ilości osolonej wody.

Jak podawać

Gotowe pierogi podajemy polane bułką tartą podsmażoną na maśle, posypane cukrem pudrem i udekorowane jogurtem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Mariola Mariola
    1541 dni temu
    Nie miałam jagód więc kupiłam w Lidlu borówki i pierożki wyszły przepyszne. :)

    odpowiedz

  • Perfekcyjna Pani Domu Perfekcyjna Pani Domu
    1930 dni temu
    Pierożki naprawdę dobre. Polecam!<3

    odpowiedz

  • natalia natalia
    2194 dni temu
    bym chciała to sprubować! polecacie mi to?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2207 dni temu
    Agnes, wyślij proszę maila z opisem problemu oraz wykonanych przez Ciebie kroków na adres kontakt@kuchnialidla.pl. Postaramy się pomóc:)

    odpowiedz

  • agnes agnes
    2207 dni temu
    chcę się zarejestrować na portalu a tu klops..!!klikam i klikam na OK po tych wszystkich informacjach wstępnych (regulamin itepe) i nic z tego.Dlaczego?

    odpowiedz

  • joanna joanna
    2229 dni temu
    do nadzienia owocowego dobrze jest dodać łyżkę mąki ziemniaczanej - sok z owoców zmienia się w kisiel, po rozkrojeniu nie wycieka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2236 dni temu
    Aja, prosimy Cię o maila z opisem sytuacji, a najlepiej również zrzutem ekranu na adres kontakt@kuchnia.pl. Napisz proszę, z jakiej przeglądarki korzystasz. Postaramy się pomóc. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • aja aja
    2236 dni temu
    nie wiem czy coś robię nie tk ale mi przepis się nie pokazuje. Ptwieram a w ramce obok zdjęcia prierogów jest pusto. czy ktoś mnie oświeci dlaczego? bardzo zależy mi na tym przepisie na pierogi z jagodami

    odpowiedz

  • Ambroży Kleks Ambroży Kleks
    2259 dni temu
    niestety moje pierogi nie wyszły, bo zamiast mąki z Lidla użyłem mąki z biedronki:((

    odpowiedz

  • zaza zaza
    2266 dni temu
    Mój przepis na pierogi jest uniwersalny 3 szklanki mąki, łyżeczka masła, jedno żółtko i gorąca woda . Ciasto jest puszyste i ma elastyczna konsystencję. Gorąco polecam . Ps. do pierogów z owocami NIE SOLIMY WODY .

    odpowiedz

  • J1972 J1972
    2268 dni temu
    Do ciasta mozna dodac: 1 goracej wody 2 lyzeczke masla zamiast oliwy 3 soli dla zlamania smaku 4 ugotowanego ziemniaka Pozycje od 1 do 4 sa altrnatywne a nie laczne

    odpowiedz

  • J1972 J1972
    2268 dni temu
    Do jagod dodaje sie cukru i maki wtedy sok nie wycieka i sa slodsze :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram