
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W misce, za pomocą widelca, mieszamy twaróg, żółtko i sól. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy masę twarogową, aż stanie się dość gładka i gęsta. Gotową masę odkładamy na ok. 5 minut do lodówki, aby stężała.
KROK 2: FORMUJEMY SYRNIKI
Po wyjęciu ciasta z lodówki dodajemy do niego cukier i ponownie mieszamy. Następnie blat roboczy posypujemy obficie mąką i dzielimy ciasto na 5 równych kawałków. Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy lekko w dłoniach.
KROK 3: SMAŻYMY SYRNIKI
Na średnim ogniu rozgrzewamy olej na patelni. Syrniki smażymy pod przykrywką, z jednej strony, przez ok. 7 minut lub aż nabiorą złotego koloru. Następnie zmniejszamy ogień, przewracamy syrniki i smażymy je z drugiej strony, pod przykryciem, przez ok. 5 minut.
KROK 4: PODAJEMY SYRNIKI
Syrniki studzimy do temperatury pokojowej i podajemy z ulubionymi dodatkami.
WSKAZÓWKA! Do syrników świetnie pasują jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, a także konfitury i świeże owoce. Można je także podawać bez dodatków, jedynie oprószone cukrem pudrem.
Komentarze (2)
3 dni temu
Jest to danie Europy Wschodniej, nie stricte kuchni ukraińskiej. Dotyczy Białorusi, Rosji, Mołdawii. Nieznane jest pochodzenie historyczne. Do tego, jeżeli już mówicie, że jest to danie ukraińskie, to poprawna nazwa w języku ukraińskim to "syrnyky", "syrniki"- nazwa rosyjska. Szkoda, że wprowadzacie ludzi w błąd.
odpowiedz
52 dni temu
Nie polecam.. Nie da się uformować. Szkoda towaru
odpowiedz
zobacz wszystkie