Syrniki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W misce, za pomocą widelca, mieszamy twaróg, żółtko i sól. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy masę twarogową, aż stanie się dość gładka i gęsta. Gotową masę odkładamy na ok. 5 minut do lodówki, aby stężała.

KROK 2: FORMUJEMY SYRNIKI

Po wyjęciu ciasta z lodówki dodajemy do niego cukier i ponownie mieszamy. Następnie blat roboczy posypujemy obficie mąką i dzielimy ciasto na 5 równych kawałków. Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy lekko w dłoniach.

KROK 3: SMAŻYMY SYRNIKI

Na średnim ogniu rozgrzewamy olej na patelni. Syrniki smażymy pod przykrywką, z jednej strony, przez ok. 7 minut lub aż nabiorą złotego koloru. Następnie zmniejszamy ogień, przewracamy syrniki i smażymy je z drugiej strony, pod przykryciem, przez ok. 5 minut.

KROK 4: PODAJEMY SYRNIKI

Syrniki studzimy do temperatury pokojowej i podajemy z ulubionymi dodatkami.

WSKAZÓWKA! Do syrników świetnie pasują jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, a także konfitury i świeże owoce. Można je także podawać bez dodatków, jedynie oprószone cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    20 dni temu
    Beznadziejny ten przepis. Wszystko się rozpadło...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    48 dni temu
    Nie polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    129 dni temu
    Za mało mąki, trzeba 2 razy więcej, a będą tak samo pyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    165 dni temu
    przez ciebie zmarnowałam dwa opakowania twarogu

    odpowiedz

  • Paula Paula
    198 dni temu
    Słaby przepis, można zjeść równie dobrze kostkę twarogu wymieszana z cukrem. Nie polecam

    odpowiedz

  • jane jane
    366 dni temu
    Bardzo dobry przepis, często go używam na obiad. Podczas smażenia radzę i nie przykrywać, nic to nie daje a tylko pryska przez tą pokrywkę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    624 dni temu
    Jest to danie Europy Wschodniej, nie stricte kuchni ukraińskiej. Dotyczy Białorusi, Rosji, Mołdawii. Nieznane jest pochodzenie historyczne. Do tego, jeżeli już mówicie, że jest to danie ukraińskie, to poprawna nazwa w języku ukraińskim to "syrnyky", "syrniki"- nazwa rosyjska. Szkoda, że wprowadzacie ludzi w błąd.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    673 dni temu
    Nie polecam.. Nie da się uformować. Szkoda towaru

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!