Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W misce, za pomocą widelca, mieszamy twaróg, żółtko i sól. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy masę twarogową, aż stanie się dość gładka i gęsta. Gotową masę odkładamy na ok. 5 minut do lodówki, aby stężała.
KROK 2: FORMUJEMY SYRNIKI
Po wyjęciu ciasta z lodówki dodajemy do niego cukier i ponownie mieszamy. Następnie blat roboczy posypujemy obficie mąką i dzielimy ciasto na 5 równych kawałków. Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy lekko w dłoniach.
KROK 3: SMAŻYMY SYRNIKI
Na średnim ogniu rozgrzewamy olej na patelni. Syrniki smażymy pod przykrywką, z jednej strony, przez ok. 7 minut lub aż nabiorą złotego koloru. Następnie zmniejszamy ogień, przewracamy syrniki i smażymy je z drugiej strony, pod przykryciem, przez ok. 5 minut.
KROK 4: PODAJEMY SYRNIKI
Syrniki studzimy do temperatury pokojowej i podajemy z ulubionymi dodatkami.
WSKAZÓWKA! Do syrników świetnie pasują jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, a także konfitury i świeże owoce. Można je także podawać bez dodatków, jedynie oprószone cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Ryżowe placuszki z owocami
Placki, placuszki – kocha je każdy! W tej ryżowej wersji z dodatkiem owoców zdecydowanie podbiją Wasze serca i stoły. Sprawdźcie!
Placuszki z tuńczykiem
Tuńczyk sprawdzi się idealnie pod wieloma postaciami, a jako tuńczykowe placuszki z pewnością podbije Wasze serca! Przygotowuje się je niezwykle łatwo i szybko. Sami sprawdźcie!
Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Sernik piernikowy
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Świąteczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
20 dni temu
Beznadziejny ten przepis. Wszystko się rozpadło...
odpowiedz
48 dni temu
Nie polecam
odpowiedz
129 dni temu
Za mało mąki, trzeba 2 razy więcej, a będą tak samo pyszne
odpowiedz
165 dni temu
przez ciebie zmarnowałam dwa opakowania twarogu
odpowiedz
198 dni temu
Słaby przepis, można zjeść równie dobrze kostkę twarogu wymieszana z cukrem. Nie polecam
odpowiedz
366 dni temu
Bardzo dobry przepis, często go używam na obiad. Podczas smażenia radzę i nie przykrywać, nic to nie daje a tylko pryska przez tą pokrywkę.
odpowiedz
624 dni temu
Jest to danie Europy Wschodniej, nie stricte kuchni ukraińskiej. Dotyczy Białorusi, Rosji, Mołdawii. Nieznane jest pochodzenie historyczne. Do tego, jeżeli już mówicie, że jest to danie ukraińskie, to poprawna nazwa w języku ukraińskim to "syrnyky", "syrniki"- nazwa rosyjska. Szkoda, że wprowadzacie ludzi w błąd.
odpowiedz
673 dni temu
Nie polecam.. Nie da się uformować. Szkoda towaru
odpowiedz