zobacz film Ryżowe placuszki z owocami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • drewnianą łopatkę
  • papierowe ręczniki

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubij na sztywno i schowaj do lodówki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 1: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Ugotowany ryż przesypujemy do miski. Dodajemy jajka, kwaśną śmietanę. Mąkę dodajemy stopniowo, mieszając całość. Konsystencja ciasta powinna pozostać dość rzadka. Dodajemy cukier waniliowy i ponownie mieszamy.

KROK 2: SMAŻYMY PLACUSZKI  

Na patelni roztapiamy masło klarowane. Łyżką nakładamy na patelnię po porcji ciasta. Delikatnie dociskamy, rozpłaszczając ciasto łyżką. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron.

KROK 3: PODAJEMY PLACUSZKI

Placuszki wykładamy na ręczniki papierowe, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Obracamy je kilka razy i przekładamy na talerz. Podajemy z łyżką ubitej wcześniej śmietany i malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Andżelika Andżelika
    1117 dni temu
    Pyszne lecz mi wyszło bez smaku niestety z tym zawsze miałam problem. Zajadam z cukrem pudrem i są pyszne a nawet z dżemem;).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1137 dni temu
    Czy w tabeli jest podana właściwa ilość błonnika?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1137 dni temu
    W tabeli składników odżywczych wymieszały nam się wartości i rzeczywiście ilość błonnika była nieprawidłowa. Bardzo dziękujemy za czujność i komentarz. Dane zostały zaktualizowane i są w tej chwili prawidłowe, można z nich korzystać.
  • Gość Gość
    1262 dni temu
    .prosiłam o przepis na leczo z cuk

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1267 dni temu
    200 g ryżu ugotowanego czy surowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1267 dni temu
    Do przygotowania placuszków potrzebujesz 200 g ugotowanego ryżu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!