.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- drewnianą łopatkę
- papierowe ręczniki
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubij na sztywno i schowaj do lodówki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 1: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Ugotowany ryż przesypujemy do miski. Dodajemy jajka, kwaśną śmietanę. Mąkę dodajemy stopniowo, mieszając całość. Konsystencja ciasta powinna pozostać dość rzadka. Dodajemy cukier waniliowy i ponownie mieszamy.
KROK 2: SMAŻYMY PLACUSZKI
Na patelni roztapiamy masło klarowane. Łyżką nakładamy na patelnię po porcji ciasta. Delikatnie dociskamy, rozpłaszczając ciasto łyżką. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron.
KROK 3: PODAJEMY PLACUSZKI
Placuszki wykładamy na ręczniki papierowe, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Obracamy je kilka razy i przekładamy na talerz. Podajemy z łyżką ubitej wcześniej śmietany i malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
Kukurydza i groszek – po te warzywa sięgnie Kinga, by przygotować wyśmienite placki. Podaj je z sosem jogurtowym jako szybki obiad lub wytrawną przekąskę między posiłkami!

Placuszki jaglane z jabłkami
Pożywna kasza jaglana i chrupiące jabłko to idealne składniki szybkich śniadaniowych placków. Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj je dla najbliższych.

Puszyste dyniowe placuszki
Dyniowe placuszki przygotujesz szybko i w łatwy sposób. Ty i Twoje dzieci pokochacie tę chrupiącą przekąskę!

Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
Na słodkie śniadanie lub podwieczorek – ekspresowe placuszki kokosowe według przepisu Pawła polecają się zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować coś apetycznego, oszczędzając czas!

Zobacz przepisy
na lato
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Jajecznica na 3 sposoby
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Jajecznica z kurkami
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Sos tzatziki
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Krem ziemniaczany
- Kotlety jajeczne
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1387 dni temu
Pyszne lecz mi wyszło bez smaku niestety z tym zawsze miałam problem. Zajadam z cukrem pudrem i są pyszne a nawet z dżemem;).
odpowiedz
1407 dni temu
Czy w tabeli jest podana właściwa ilość błonnika?
odpowiedz
1407 dni temu
W tabeli składników odżywczych wymieszały nam się wartości i rzeczywiście ilość błonnika była nieprawidłowa. Bardzo dziękujemy za czujność i komentarz. Dane zostały zaktualizowane i są w tej chwili prawidłowe, można z nich korzystać.
1532 dni temu
.prosiłam o przepis na leczo z cuk
odpowiedz
1537 dni temu
200 g ryżu ugotowanego czy surowego?
odpowiedz
1537 dni temu
Do przygotowania placuszków potrzebujesz 200 g ugotowanego ryżu.