zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • drewnianą łopatkę
  • papierowe ręczniki

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubij na sztywno i schowaj do lodówki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 1: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Ugotowany ryż przesypujemy do miski. Dodajemy jajka, kwaśną śmietanę. Mąkę dodajemy stopniowo, mieszając całość. Konsystencja ciasta powinna pozostać dość rzadka. Dodajemy cukier waniliowy i ponownie mieszamy.

KROK 2: SMAŻYMY PLACUSZKI  

Na patelni roztapiamy masło klarowane. Łyżką nakładamy na patelnię po porcji ciasta. Delikatnie dociskamy, rozpłaszczając ciasto łyżką. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron.

KROK 3: PODAJEMY PLACUSZKI

Placuszki wykładamy na ręczniki papierowe, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Obracamy je kilka razy i przekładamy na talerz. Podajemy z łyżką ubitej wcześniej śmietany i malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    106 dni temu
    .prosiłam o przepis na leczo z cuk

    odpowiedz

  • Gość Gość
    111 dni temu
    200 g ryżu ugotowanego czy surowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    111 dni temu
    Do przygotowania placuszków potrzebujesz 200 g ugotowanego ryżu.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram