Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- drewnianą łopatkę
- papierowe ręczniki
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubij na sztywno i schowaj do lodówki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 1: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Ugotowany ryż przesypujemy do miski. Dodajemy jajka, kwaśną śmietanę. Mąkę dodajemy stopniowo, mieszając całość. Konsystencja ciasta powinna pozostać dość rzadka. Dodajemy cukier waniliowy i ponownie mieszamy.
KROK 2: SMAŻYMY PLACUSZKI
Na patelni roztapiamy masło klarowane. Łyżką nakładamy na patelnię po porcji ciasta. Delikatnie dociskamy, rozpłaszczając ciasto łyżką. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron.
KROK 3: PODAJEMY PLACUSZKI
Placuszki wykładamy na ręczniki papierowe, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Obracamy je kilka razy i przekładamy na talerz. Podajemy z łyżką ubitej wcześniej śmietany i malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
Kukurydza i groszek – po te warzywa sięgnie Kinga, by przygotować wyśmienite placki. Podaj je z sosem jogurtowym jako szybki obiad lub wytrawną przekąskę między posiłkami!
Placuszki jaglane z jabłkami
Pożywna kasza jaglana i chrupiące jabłko to idealne składniki szybkich śniadaniowych placków. Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj je dla najbliższych.
Puszyste dyniowe placuszki
Dyniowe placuszki przygotujesz szybko i w łatwy sposób. Ty i Twoje dzieci pokochacie tę chrupiącą przekąskę!
Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
Na słodkie śniadanie lub podwieczorek – ekspresowe placuszki kokosowe według przepisu Pawła polecają się zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować coś apetycznego, oszczędzając czas!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serowe placuszki z sosem malinowym
- Portugalski gulasz rybny
- Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Bezglutenowa tortilla
- Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Surówka z kalarepy
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Dynia faszerowana komosą ryżową
- Placuszki z tuńczykiem
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Racuchy bez drożdży ze śliwkami
- Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
- Zapiekana kanapka z boczkiem
- Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
- Trufle z ciecierzycy
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
- Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
- Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Pizza capriciosa
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Świąteczny talerz obfitości
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
- Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1117 dni temu
Pyszne lecz mi wyszło bez smaku niestety z tym zawsze miałam problem. Zajadam z cukrem pudrem i są pyszne a nawet z dżemem;).
odpowiedz
1137 dni temu
Czy w tabeli jest podana właściwa ilość błonnika?
odpowiedz
1137 dni temu
W tabeli składników odżywczych wymieszały nam się wartości i rzeczywiście ilość błonnika była nieprawidłowa. Bardzo dziękujemy za czujność i komentarz. Dane zostały zaktualizowane i są w tej chwili prawidłowe, można z nich korzystać.
1262 dni temu
.prosiłam o przepis na leczo z cuk
odpowiedz
1267 dni temu
200 g ryżu ugotowanego czy surowego?
odpowiedz
1267 dni temu
Do przygotowania placuszków potrzebujesz 200 g ugotowanego ryżu.