Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o dużych oczkach
- papierowy ręcznik
Przygotuj wcześniej
Kaszę jaglaną dokładnie opłucz i ugotuj we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Połowę kaszy blendujemy z jajkami w wysokim naczyniu. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy w misce z drugą połową kaszy oraz budyniem waniliowym.
Dodajemy płynną masę z kaszy i jajek i dokładnie mieszamy składniki.
Krok 2: SMAŻYMY PLACKI
Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy placki z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je na ręcznik kuchenny.
Podajemy z jogurtem naturalnym, malinami, borówkami i listkami świeżej mięty. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!
Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.
Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!
Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
Kukurydza i groszek – po te warzywa sięgnie Kinga, by przygotować wyśmienite placki. Podaj je z sosem jogurtowym jako szybki obiad lub wytrawną przekąskę między posiłkami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka gyros
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
344 dni temu
Placki smaczne, a jak chcesz żeby były chrupkie możesz skroić jabłko w kostkę
odpowiedz
747 dni temu
Robiłam je już kilkanaście razy. Zawsze wychodzą. Trzeba jedynie pamiętać o płukaniu kaszy przed ugotowanie. Inaczej placki będą miały smak goryczki.
odpowiedz
1094 dni temu
Witam, dzisiaj zrobilam masę na placuszki tylko zamiast smazyc na oleju użyłam gofrownicy oczywiscie troche oleju dodalam do masy ale mniej niz bym uzyla do smażenia. Trzeba bylo 7 minut potrzymac az sie zrobią, ale efekt super, dzieciaki sie zajadaly i mimo podwojnej porcji zabraklo! Dzięki za przepis 😀
odpowiedz
1358 dni temu
Niestety potwierdzam, masa zbyt rzadka do smażenia, robi sie wielka jedna ciapa, po dodaniu mąki jakoś da się usmażyć, ale placki są mdłe jak papier. Nie polecam, przepis wymaga udoskonalenia.
odpowiedz
1383 dni temu
Nie wyszły placki się całe rozwalały nie dalo się ich obrócić przepis bardzo słaby nie Polecam
odpowiedz
1700 dni temu
Ten przepis jest BEZNADZIEJNY! Zamiast placków wyszła jedna wielka papka, która nie chciała się w żaden sposób usmażyć. Specjalnie do tego przepisu kupiłem cały słoik bezużytecznego oleju kokosowego. Dopiero po dodaniu szklanki mąki było to w miarę spójne, ale mdłe w smaku. Całość poszła do kosza. Zmarnowany czas. Nie polecam
odpowiedz
1381 dni temu
Miałem to samo
1750 dni temu
Przepyszne i zdrowe☺
odpowiedz
1866 dni temu
Niestety placki zrobione według przepisu nie wyszły. Rozwalały się :( . Dodałam drugi budyń i dopiero wtedy jakoś się usmażyły.Proponuję jakoś ulepszyć ten przepis
odpowiedz
2042 dni temu
Czy zamiast budyniu o smaku waniliowym nadawałby się budyń o smaku bananowym? No i czy budyń powinien być z cukrem, bo w sklepach są różne.
odpowiedz
2041 dni temu
Bananowy również się sprawdzi. A budyń może być zarówno z cukrem, jak i bez - jak wolisz :)
2134 dni temu
Placki bardzo proste - rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztki jaglanki :) Wyszły bardzo smacznie i co najważniejsze nie rozwalały się przy smażeniu :) Następnym razem spróbuję dodać roztopiony olej kokosowy do całej masy, zamiast bezpośrednio na patelnię ;)
odpowiedz
2156 dni temu
Witam, zrobilem wedlog przepisu i masakra, bez smaku, sama kasza, jablek brak.
odpowiedz
2165 dni temu
Czym można zastąpić budyń?
odpowiedz
2164 dni temu
Jeśli chcesz, by placuszki pachniały wanilią, użyj nasionek z laski wanilii lub aromatu waniliowego. Odpowiednią konsystencję, którą zapewnia budyń, uzyskasz dodając do ciasta mąkę ziemniaczaną. I nie zapomnij osłodzić placuszków-na przykład cukrem pudrem :)
2288 dni temu
Świetny pomysł! Dzięki!!!
odpowiedz
2291 dni temu
Budyń ma być suchy, widać to na filmie
odpowiedz
2242 dni temu
Ja dodała ugotowany :P ale dosypałam potem mąki do zagęszczenia i wyszły ok :) bo bez mąki to placuszki się bardzo rozwalały .
2292 dni temu
Mam pytanie, czy ten budyń 40 G ma być suchy czy ugotowany?
odpowiedz
2291 dni temu
Drogi Gościu, dodajemy budyń waniliowy w proszku.
2297 dni temu
bardzo smaczne, choć ja bym dodała syrop z agawy albo klonowy do masy. Nie używam zwykłego cukru, więc jabłkowe placuszki jogurtem i malinkami zbyt mało wyrazisty smak mają, chyba ze względu na brak cukru :) Następny raz jak będę robić to koniecznie dodam syrop z agawy.
odpowiedz
zobacz wszystkie