
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o dużych oczkach
- papierowy ręcznik
Przygotuj wcześniej
- Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Połowę kaszy blendujemy z jajkami w wysokim naczyniu. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy w misce z drugą połową kaszy oraz budyniem waniliowym.
Dodajemy płynną masę z kaszy i jajek i dokładnie mieszamy składniki.
Krok 2: SMAŻYMY PLACKI
Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy placki z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je na ręcznik kuchenny.
Podajemy z jogurtem naturalnym, malinami, borówkami i listkami świeżej mięty. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.

Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!

Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
Kukurydza i groszek – po te warzywa sięgnie Kinga, by przygotować wyśmienite placki. Podaj je z sosem jogurtowym jako szybki obiad lub wytrawną przekąskę między posiłkami!

Komentarze (19)
200 dni temu
Witam, dzisiaj zrobilam masę na placuszki tylko zamiast smazyc na oleju użyłam gofrownicy oczywiscie troche oleju dodalam do masy ale mniej niz bym uzyla do smażenia. Trzeba bylo 7 minut potrzymac az sie zrobią, ale efekt super, dzieciaki sie zajadaly i mimo podwojnej porcji zabraklo! Dzięki za przepis 😀
odpowiedz
464 dni temu
Niestety potwierdzam, masa zbyt rzadka do smażenia, robi sie wielka jedna ciapa, po dodaniu mąki jakoś da się usmażyć, ale placki są mdłe jak papier. Nie polecam, przepis wymaga udoskonalenia.
odpowiedz
489 dni temu
Nie wyszły placki się całe rozwalały nie dalo się ich obrócić przepis bardzo słaby nie Polecam
odpowiedz
806 dni temu
Ten przepis jest BEZNADZIEJNY! Zamiast placków wyszła jedna wielka papka, która nie chciała się w żaden sposób usmażyć. Specjalnie do tego przepisu kupiłem cały słoik bezużytecznego oleju kokosowego. Dopiero po dodaniu szklanki mąki było to w miarę spójne, ale mdłe w smaku. Całość poszła do kosza. Zmarnowany czas. Nie polecam
odpowiedz
487 dni temu
Miałem to samo
856 dni temu
Przepyszne i zdrowe☺
odpowiedz
972 dni temu
Niestety placki zrobione według przepisu nie wyszły. Rozwalały się :( . Dodałam drugi budyń i dopiero wtedy jakoś się usmażyły.Proponuję jakoś ulepszyć ten przepis
odpowiedz
1148 dni temu
Czy zamiast budyniu o smaku waniliowym nadawałby się budyń o smaku bananowym? No i czy budyń powinien być z cukrem, bo w sklepach są różne.
odpowiedz
1147 dni temu
Bananowy również się sprawdzi. A budyń może być zarówno z cukrem, jak i bez - jak wolisz :)
1240 dni temu
Placki bardzo proste - rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztki jaglanki :) Wyszły bardzo smacznie i co najważniejsze nie rozwalały się przy smażeniu :) Następnym razem spróbuję dodać roztopiony olej kokosowy do całej masy, zamiast bezpośrednio na patelnię ;)
odpowiedz
1262 dni temu
Witam, zrobilem wedlog przepisu i masakra, bez smaku, sama kasza, jablek brak.
odpowiedz
1271 dni temu
Czym można zastąpić budyń?
odpowiedz
1270 dni temu
Jeśli chcesz, by placuszki pachniały wanilią, użyj nasionek z laski wanilii lub aromatu waniliowego. Odpowiednią konsystencję, którą zapewnia budyń, uzyskasz dodając do ciasta mąkę ziemniaczaną. I nie zapomnij osłodzić placuszków-na przykład cukrem pudrem :)
1394 dni temu
Świetny pomysł! Dzięki!!!
odpowiedz
1398 dni temu
Budyń ma być suchy, widać to na filmie
odpowiedz
1348 dni temu
Ja dodała ugotowany :P ale dosypałam potem mąki do zagęszczenia i wyszły ok :) bo bez mąki to placuszki się bardzo rozwalały .
1398 dni temu
Mam pytanie, czy ten budyń 40 G ma być suchy czy ugotowany?
odpowiedz
1397 dni temu
Drogi Gościu, dodajemy budyń waniliowy w proszku.
1403 dni temu
bardzo smaczne, choć ja bym dodała syrop z agawy albo klonowy do masy. Nie używam zwykłego cukru, więc jabłkowe placuszki jogurtem i malinkami zbyt mało wyrazisty smak mają, chyba ze względu na brak cukru :) Następny raz jak będę robić to koniecznie dodam syrop z agawy.
odpowiedz
zobacz wszystkie