zobacz film
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę o dużych oczkach
  • papierowy ręcznik

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Połowę kaszy blendujemy z jajkami w wysokim naczyniu. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy w misce z drugą połową kaszy oraz budyniem waniliowym.

Dodajemy płynną masę z kaszy i jajek i dokładnie mieszamy składniki.

Krok 2: SMAŻYMY PLACKI

Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy placki z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je na ręcznik kuchenny.

Podajemy z jogurtem naturalnym, malinami, borówkami i listkami świeżej mięty. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • L. L.
    131 dni temu
    Czy zamiast budyniu o smaku waniliowym nadawałby się budyń o smaku bananowym? No i czy budyń powinien być z cukrem, bo w sklepach są różne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    130 dni temu
    Bananowy również się sprawdzi. A budyń może być zarówno z cukrem, jak i bez - jak wolisz :)
  • Gość Gość
    223 dni temu
    Placki bardzo proste - rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztki jaglanki :) Wyszły bardzo smacznie i co najważniejsze nie rozwalały się przy smażeniu :) Następnym razem spróbuję dodać roztopiony olej kokosowy do całej masy, zamiast bezpośrednio na patelnię ;)

    odpowiedz

  • Dan Dan
    245 dni temu
    Witam, zrobilem wedlog przepisu i masakra, bez smaku, sama kasza, jablek brak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    254 dni temu
    Czym można zastąpić budyń?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    253 dni temu
    Jeśli chcesz, by placuszki pachniały wanilią, użyj nasionek z laski wanilii lub aromatu waniliowego. Odpowiednią konsystencję, którą zapewnia budyń, uzyskasz dodając do ciasta mąkę ziemniaczaną. I nie zapomnij osłodzić placuszków-na przykład cukrem pudrem :)
  • Gość Gość
    377 dni temu
    Świetny pomysł! Dzięki!!!

    odpowiedz

  • Anulka Anulka
    381 dni temu
    Budyń ma być suchy, widać to na filmie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    331 dni temu
    Ja dodała ugotowany :P ale dosypałam potem mąki do zagęszczenia i wyszły ok :) bo bez mąki to placuszki się bardzo rozwalały .
  • Gość Gość
    381 dni temu
    Mam pytanie, czy ten budyń 40 G ma być suchy czy ugotowany?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    380 dni temu
    Drogi Gościu, dodajemy budyń waniliowy w proszku.
  • Gość Gość
    386 dni temu
    bardzo smaczne, choć ja bym dodała syrop z agawy albo klonowy do masy. Nie używam zwykłego cukru, więc jabłkowe placuszki jogurtem i malinkami zbyt mało wyrazisty smak mają, chyba ze względu na brak cukru :) Następny raz jak będę robić to koniecznie dodam syrop z agawy.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram