Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o dużych oczkach
- papierowy ręcznik
Przygotuj wcześniej
Kaszę jaglaną dokładnie opłucz i ugotuj we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Połowę kaszy blendujemy z jajkami w wysokim naczyniu. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy w misce z drugą połową kaszy oraz budyniem waniliowym.
Dodajemy płynną masę z kaszy i jajek i dokładnie mieszamy składniki.
Krok 2: SMAŻYMY PLACKI
Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy placki z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je na ręcznik kuchenny.
Podajemy z jogurtem naturalnym, malinami, borówkami i listkami świeżej mięty. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Ryba z piekarnika
- Spaghetti carbonara
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik pistacjowy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Domek z piernika
- Krokiety z mięsem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makowiec japoński
- Klasyczna sałatka grecka
- Piernik świąteczny
- Jajka na miękko
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Łazanki
- Mini burgery
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (21)
668 dni temu
Placki smaczne, a jak chcesz żeby były chrupkie możesz skroić jabłko w kostkę
Odpowiedz
1070 dni temu
Robiłam je już kilkanaście razy. Zawsze wychodzą. Trzeba jedynie pamiętać o płukaniu kaszy przed ugotowanie. Inaczej placki będą miały smak goryczki.
Odpowiedz
1417 dni temu
Witam, dzisiaj zrobilam masę na placuszki tylko zamiast smazyc na oleju użyłam gofrownicy oczywiscie troche oleju dodalam do masy ale mniej niz bym uzyla do smażenia. Trzeba bylo 7 minut potrzymac az sie zrobią, ale efekt super, dzieciaki sie zajadaly i mimo podwojnej porcji zabraklo! Dzięki za przepis 😀
Odpowiedz
1682 dni temu
Niestety potwierdzam, masa zbyt rzadka do smażenia, robi sie wielka jedna ciapa, po dodaniu mąki jakoś da się usmażyć, ale placki są mdłe jak papier. Nie polecam, przepis wymaga udoskonalenia.
Odpowiedz
1707 dni temu
Nie wyszły placki się całe rozwalały nie dalo się ich obrócić przepis bardzo słaby nie Polecam
Odpowiedz
2024 dni temu
Ten przepis jest BEZNADZIEJNY! Zamiast placków wyszła jedna wielka papka, która nie chciała się w żaden sposób usmażyć. Specjalnie do tego przepisu kupiłem cały słoik bezużytecznego oleju kokosowego. Dopiero po dodaniu szklanki mąki było to w miarę spójne, ale mdłe w smaku. Całość poszła do kosza. Zmarnowany czas. Nie polecam
Odpowiedz
1704 dni temu
Miałem to samo
2074 dni temu
Przepyszne i zdrowe☺
Odpowiedz
2189 dni temu
Niestety placki zrobione według przepisu nie wyszły. Rozwalały się :( . Dodałam drugi budyń i dopiero wtedy jakoś się usmażyły.Proponuję jakoś ulepszyć ten przepis
Odpowiedz
2365 dni temu
Czy zamiast budyniu o smaku waniliowym nadawałby się budyń o smaku bananowym? No i czy budyń powinien być z cukrem, bo w sklepach są różne.
Odpowiedz
2365 dni temu
Bananowy również się sprawdzi. A budyń może być zarówno z cukrem, jak i bez - jak wolisz :)
2457 dni temu
Placki bardzo proste - rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztki jaglanki :) Wyszły bardzo smacznie i co najważniejsze nie rozwalały się przy smażeniu :) Następnym razem spróbuję dodać roztopiony olej kokosowy do całej masy, zamiast bezpośrednio na patelnię ;)
Odpowiedz
2480 dni temu
Witam, zrobilem wedlog przepisu i masakra, bez smaku, sama kasza, jablek brak.
Odpowiedz
2488 dni temu
Czym można zastąpić budyń?
Odpowiedz
2488 dni temu
Jeśli chcesz, by placuszki pachniały wanilią, użyj nasionek z laski wanilii lub aromatu waniliowego. Odpowiednią konsystencję, którą zapewnia budyń, uzyskasz dodając do ciasta mąkę ziemniaczaną. I nie zapomnij osłodzić placuszków-na przykład cukrem pudrem :)
2611 dni temu
Świetny pomysł! Dzięki!!!
Odpowiedz
2615 dni temu
Budyń ma być suchy, widać to na filmie
Odpowiedz
2565 dni temu
Ja dodała ugotowany :P ale dosypałam potem mąki do zagęszczenia i wyszły ok :) bo bez mąki to placuszki się bardzo rozwalały .
2615 dni temu
Mam pytanie, czy ten budyń 40 G ma być suchy czy ugotowany?
Odpowiedz
2615 dni temu
Drogi Gościu, dodajemy budyń waniliowy w proszku.
2621 dni temu
bardzo smaczne, choć ja bym dodała syrop z agawy albo klonowy do masy. Nie używam zwykłego cukru, więc jabłkowe placuszki jogurtem i malinkami zbyt mało wyrazisty smak mają, chyba ze względu na brak cukru :) Następny raz jak będę robić to koniecznie dodam syrop z agawy.
Odpowiedz
zobacz wszystkie