zobacz film Placuszki jaglane z jabłkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o dużych oczkach
  • papierowy ręcznik

Przygotuj wcześniej

Kaszę jaglaną dokładnie opłucz i ugotuj we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Połowę kaszy blendujemy z jajkami w wysokim naczyniu. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy w misce z drugą połową kaszy oraz budyniem waniliowym.

Dodajemy płynną masę z kaszy i jajek i dokładnie mieszamy składniki.

Krok 2: SMAŻYMY PLACKI

Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy placki z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je na ręcznik kuchenny.

Podajemy z jogurtem naturalnym, malinami, borówkami i listkami świeżej mięty. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • jane jane
    344 dni temu
    Placki smaczne, a jak chcesz żeby były chrupkie możesz skroić jabłko w kostkę

    odpowiedz

  • HaLKA HaLKA
    747 dni temu
    Robiłam je już kilkanaście razy. Zawsze wychodzą. Trzeba jedynie pamiętać o płukaniu kaszy przed ugotowanie. Inaczej placki będą miały smak goryczki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1094 dni temu
    Witam, dzisiaj zrobilam masę na placuszki tylko zamiast smazyc na oleju użyłam gofrownicy oczywiscie troche oleju dodalam do masy ale mniej niz bym uzyla do smażenia. Trzeba bylo 7 minut potrzymac az sie zrobią, ale efekt super, dzieciaki sie zajadaly i mimo podwojnej porcji zabraklo! Dzięki za przepis 😀

    odpowiedz

  • Andrzej Andrzej
    1358 dni temu
    Niestety potwierdzam, masa zbyt rzadka do smażenia, robi sie wielka jedna ciapa, po dodaniu mąki jakoś da się usmażyć, ale placki są mdłe jak papier. Nie polecam, przepis wymaga udoskonalenia.

    odpowiedz

  • Adi Adi
    1383 dni temu
    Nie wyszły placki się całe rozwalały nie dalo się ich obrócić przepis bardzo słaby nie Polecam

    odpowiedz

  • Radoo Radoo
    1700 dni temu
    Ten przepis jest BEZNADZIEJNY! Zamiast placków wyszła jedna wielka papka, która nie chciała się w żaden sposób usmażyć. Specjalnie do tego przepisu kupiłem cały słoik bezużytecznego oleju kokosowego. Dopiero po dodaniu szklanki mąki było to w miarę spójne, ale mdłe w smaku. Całość poszła do kosza. Zmarnowany czas. Nie polecam

    odpowiedz

  • Adi Adi
    1381 dni temu
    Miałem to samo
  • Gość Gość
    1750 dni temu
    Przepyszne i zdrowe☺

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1866 dni temu
    Niestety placki zrobione według przepisu nie wyszły. Rozwalały się :( . Dodałam drugi budyń i dopiero wtedy jakoś się usmażyły.Proponuję jakoś ulepszyć ten przepis

    odpowiedz

  • L. L.
    2042 dni temu
    Czy zamiast budyniu o smaku waniliowym nadawałby się budyń o smaku bananowym? No i czy budyń powinien być z cukrem, bo w sklepach są różne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2041 dni temu
    Bananowy również się sprawdzi. A budyń może być zarówno z cukrem, jak i bez - jak wolisz :)
  • Gość Gość
    2134 dni temu
    Placki bardzo proste - rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztki jaglanki :) Wyszły bardzo smacznie i co najważniejsze nie rozwalały się przy smażeniu :) Następnym razem spróbuję dodać roztopiony olej kokosowy do całej masy, zamiast bezpośrednio na patelnię ;)

    odpowiedz

  • Dan Dan
    2156 dni temu
    Witam, zrobilem wedlog przepisu i masakra, bez smaku, sama kasza, jablek brak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2165 dni temu
    Czym można zastąpić budyń?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2164 dni temu
    Jeśli chcesz, by placuszki pachniały wanilią, użyj nasionek z laski wanilii lub aromatu waniliowego. Odpowiednią konsystencję, którą zapewnia budyń, uzyskasz dodając do ciasta mąkę ziemniaczaną. I nie zapomnij osłodzić placuszków-na przykład cukrem pudrem :)
  • Gość Gość
    2288 dni temu
    Świetny pomysł! Dzięki!!!

    odpowiedz

  • Anulka Anulka
    2291 dni temu
    Budyń ma być suchy, widać to na filmie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2242 dni temu
    Ja dodała ugotowany :P ale dosypałam potem mąki do zagęszczenia i wyszły ok :) bo bez mąki to placuszki się bardzo rozwalały .
  • Gość Gość
    2292 dni temu
    Mam pytanie, czy ten budyń 40 G ma być suchy czy ugotowany?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2291 dni temu
    Drogi Gościu, dodajemy budyń waniliowy w proszku.
  • Gość Gość
    2297 dni temu
    bardzo smaczne, choć ja bym dodała syrop z agawy albo klonowy do masy. Nie używam zwykłego cukru, więc jabłkowe placuszki jogurtem i malinkami zbyt mało wyrazisty smak mają, chyba ze względu na brak cukru :) Następny raz jak będę robić to koniecznie dodam syrop z agawy.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!