
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o dużych oczkach
- papierowy ręcznik
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Połowę kaszy blendujemy z jajkami w wysokim naczyniu. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy w misce z drugą połową kaszy oraz budyniem waniliowym.
Dodajemy płynną masę z kaszy i jajek i dokładnie mieszamy składniki.
Krok 2: SMAŻYMY PLACKI
Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy placki z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je na ręcznik kuchenny.
Podajemy z jogurtem naturalnym, malinami, borówkami i listkami świeżej mięty. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
Kukurydza i groszek – po te warzywa sięgnie Kinga, by przygotować wyśmienite placki. Podaj je z sosem jogurtowym jako szybki obiad lub wytrawną przekąskę między posiłkami!

Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!

Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Komentarze (15)
276 dni temu
Ten przepis jest BEZNADZIEJNY! Zamiast placków wyszła jedna wielka papka, która nie chciała się w żaden sposób usmażyć. Specjalnie do tego przepisu kupiłem cały słoik bezużytecznego oleju kokosowego. Dopiero po dodaniu szklanki mąki było to w miarę spójne, ale mdłe w smaku. Całość poszła do kosza. Zmarnowany czas. Nie polecam
odpowiedz
326 dni temu
Przepyszne i zdrowe☺
odpowiedz
442 dni temu
Niestety placki zrobione według przepisu nie wyszły. Rozwalały się :( . Dodałam drugi budyń i dopiero wtedy jakoś się usmażyły.Proponuję jakoś ulepszyć ten przepis
odpowiedz
618 dni temu
Czy zamiast budyniu o smaku waniliowym nadawałby się budyń o smaku bananowym? No i czy budyń powinien być z cukrem, bo w sklepach są różne.
odpowiedz
617 dni temu
Bananowy również się sprawdzi. A budyń może być zarówno z cukrem, jak i bez - jak wolisz :)
710 dni temu
Placki bardzo proste - rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztki jaglanki :) Wyszły bardzo smacznie i co najważniejsze nie rozwalały się przy smażeniu :) Następnym razem spróbuję dodać roztopiony olej kokosowy do całej masy, zamiast bezpośrednio na patelnię ;)
odpowiedz
732 dni temu
Witam, zrobilem wedlog przepisu i masakra, bez smaku, sama kasza, jablek brak.
odpowiedz
741 dni temu
Czym można zastąpić budyń?
odpowiedz
740 dni temu
Jeśli chcesz, by placuszki pachniały wanilią, użyj nasionek z laski wanilii lub aromatu waniliowego. Odpowiednią konsystencję, którą zapewnia budyń, uzyskasz dodając do ciasta mąkę ziemniaczaną. I nie zapomnij osłodzić placuszków-na przykład cukrem pudrem :)
864 dni temu
Świetny pomysł! Dzięki!!!
odpowiedz
868 dni temu
Budyń ma być suchy, widać to na filmie
odpowiedz
818 dni temu
Ja dodała ugotowany :P ale dosypałam potem mąki do zagęszczenia i wyszły ok :) bo bez mąki to placuszki się bardzo rozwalały .
868 dni temu
Mam pytanie, czy ten budyń 40 G ma być suchy czy ugotowany?
odpowiedz
867 dni temu
Drogi Gościu, dodajemy budyń waniliowy w proszku.
873 dni temu
bardzo smaczne, choć ja bym dodała syrop z agawy albo klonowy do masy. Nie używam zwykłego cukru, więc jabłkowe placuszki jogurtem i malinkami zbyt mało wyrazisty smak mają, chyba ze względu na brak cukru :) Następny raz jak będę robić to koniecznie dodam syrop z agawy.
odpowiedz
zobacz wszystkie