zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę
  • papierowy ręcznik kuchenny
  • praskę do czosnku

Krok 1: GOTUJEMY KUKURYDZĘ

Jeśli używamy świeżych kolb kukurydzy, gotujemy je w osolonej i osłodzonej wodzie przez ok. 10-15 minut.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PLACKI

Ziarna kukurydzy odcinamy od kolb, łączymy w misce z groszkiem i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz skórkę startą z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy mąkę i mieszamy masę.

Krok 3: SMAŻYMY PLACKI

Z gotowej masy formujemy na patelni owalne placuszki i smażymy je na rozgrzanej oliwie po 3-4 minuty z każdej strony.

Gotowe placuszki przekładamy na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PLACKI

Drobno siekaną rukolę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu, dokładnie mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Placuszki układamy na talerzu i podajemy z miseczką sosu jogurtowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram