
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- papierowy ręcznik kuchenny
- praskę do czosnku
Krok 1: GOTUJEMY KUKURYDZĘ
Jeśli używamy świeżych kolb kukurydzy, gotujemy je w osolonej i osłodzonej wodzie przez ok. 10-15 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PLACKI
Ziarna kukurydzy odcinamy od kolb, łączymy w misce z groszkiem i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz skórkę startą z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy mąkę i mieszamy masę.
Krok 3: SMAŻYMY PLACKI
Z gotowej masy formujemy na patelni owalne placuszki i smażymy je na rozgrzanej oliwie po 3-4 minuty z każdej strony.
Gotowe placuszki przekładamy na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PLACKI
Drobno siekaną rukolę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu, dokładnie mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Placuszki układamy na talerzu i podajemy z miseczką sosu jogurtowego.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Świąteczne pierniczki
- Makowiec japoński
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledź w oleju
- Ciasto marchewkowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mini burgery
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Burek ze szpinakiem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1271 dni temu
Wyszły przepyszne ! Ja akurat zrobiłam z sosem czosnkowym, ale smakują wybornie !
Odpowiedz
2027 dni temu
czy można użyć kukurydzy z puszki?
Odpowiedz
2027 dni temu
Tak, możesz użyć takiej kukurydzy.