Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- papierowy ręcznik kuchenny
- praskę do czosnku
Krok 1: GOTUJEMY KUKURYDZĘ
Jeśli używamy świeżych kolb kukurydzy, gotujemy je w osolonej i osłodzonej wodzie przez ok. 10-15 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PLACKI
Ziarna kukurydzy odcinamy od kolb, łączymy w misce z groszkiem i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz skórkę startą z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy mąkę i mieszamy masę.
Krok 3: SMAŻYMY PLACKI
Z gotowej masy formujemy na patelni owalne placuszki i smażymy je na rozgrzanej oliwie po 3-4 minuty z każdej strony.
Gotowe placuszki przekładamy na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PLACKI
Drobno siekaną rukolę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu, dokładnie mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Placuszki układamy na talerzu i podajemy z miseczką sosu jogurtowego.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.
Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!
Amelki. Placuszki serowe z borówkami
Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!
Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
- Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Stek z jelenia
- Spaghetti z dynią i borowikami
- Smażone ziemniaki z jajkiem
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Carpaccio z buraka
- Tortilla de patatas z warzywami
- Warzywa w tempurze
- Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
- Grillowane bataty z sosem chimichurri
- Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Pizza capriciosa
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
- Kolorowa zapiekanka
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Zielone szparagi z burratą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
943 dni temu
Wyszły przepyszne ! Ja akurat zrobiłam z sosem czosnkowym, ale smakują wybornie !
odpowiedz
1700 dni temu
czy można użyć kukurydzy z puszki?
odpowiedz
1700 dni temu
Tak, możesz użyć takiej kukurydzy.