Rukola - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tarta ze szparagami i kozim serem
Pyszna tarta ze szparagami, kozim serem i idealnymi jajkami w koszulkach. Skuś się na ten prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe śniadanie, brunch lub inny posiłek w ciągu dnia.

Kanapka z burakiem
Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną kanapkę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Prosta kanapka z burakiem, serkiem wiejskim o cytrusowym aromacie, aromatycznym pesto, świeżą rukolą i ugotowanym burakiem to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Poznaj nasz przepis!

Crostini z serem Brie i smażonymi figami
Chrupiące i pełne smaku grzanki z rozpływającym się w ustach serem brie i smażonymi figami. Skuś się na to wyjątkowe danie i zaskocz bliskich przekąską, która ich zachwyci.

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.
.webp)
Pinsa à la panini
Kanapka we włoskim stylu na ciepło, pełna warzyw, ciągnącej się burraty i pysznej mortadeli. Poświęć kilkanaście minut i ciesz się pinsą à la panini!

Tortille Junajtedillo
W tym daniu wszystkie smaki kleją się niczym piłka do nogi! Tortille Junajtedillo to mistrzowska kombinacja składników w dwóch wariantach: z kurczakiem i z guacamole.

Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.

Sałatka arbuzowa
Słodko-słone orzeźwienie, czyli sałatka z arbuza, sera feta i oliwek podana w arbuzie. Wypróbuj ten świetny przepis i odśwież swojego kolejnego grilla!

Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!

Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
Delikatne kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie balsamicznym z dodatkiem świeżego rozmarynu, miodu i parmezanu. Pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu!

Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
Długo dojrzewająca pizza, której zjedzenie najlepiej zaplanować 3 dni wcześniej i która jest warta każdej minuty oczekiwania. Wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie rodzinę i znajomych pyszną domową pizzą.

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!

Co to jest rukola?
Rukola, zwana inaczej rokiettą siewną, to roślina wywodząca się z obszaru Morza Śródziemnego. Wbrew pozorom bliżej jej jednak do brukselki, brokułu, rzodkiewki czy jarmużu, z którymi jest spokrewniona, aniżeli do sałaty. Rukola, co może być dla niektórych zaskakującym faktem, należy bowiem do rodziny warzyw kapustowatych.
Jak rośnie rukola?
Rukola jest bardzo wdzięczną w uprawie rośliną jednoroczną. Z łatwością można podjąć się jej zasiewu również w Polsce. Wystarczy jej wilgotna gleba o podłożu gliniasto-piaszczystym i nasłonecznione miejsce. Rośnie zarówno w ogrodzie, jak i w doniczkach, np. na parapecie w kuchni, ale charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji. Najlepiej więc zasiać ją dwa razy w roku, tj. najwcześniej w połowie kwietnia i najpóźniej z końcem sierpnia, dzięki czemu uzyskamy podwójny plon. Liście rukoli, pomimo iż potrafią urosnąć nawet do 100 cm wysokości, zbieramy, gdy osiągną ok. 30 cm. Najczęściej ma to miejsce 3-4 tygodnie od momentu zasiewu.
Jak wygląda rukola?
Rukolę można poznać po rozetowatym układzie liści, które kształtem przypominają liście mniszka lekarskiego. Roślina osiąga maksymalną wysokość podczas kwitnienia, kiedy pęd wraz z białymi kwiatami rośnie na długość ok. 100 cm. Bez odpowiedniego zabezpieczenia roślina płoży się po ziemi. Co ciekawe, jadalne są nie tylko, jak powszechnie wiadomo, liście rukoli, ale również kwiaty czy nasiona. Zdecydowanie najlepiej smakują jednak liście i to te młode, dorastające do ok. 5 cm.
Jak smakuje rukola?
Liście rukoli, posiadające w składzie aminokwasy siarkowe, z wiekiem nabierają wyraźniejszego i ostrzejszego smaku. Z reguły jednak charakteryzują się lekko gorzkawym smakiem o wyczuwalnej korzennej nucie. Dzięki temu dodają daniom pikanterii i akcentują w nich swą obecność. Znakomicie komponują się zatem z różnego rodzaju pastami serowymi i jajkami, stanowią też dobry dodatek do kanapek.
Co zawiera rukola?
Rukola, jak każde zielone warzywo, zawiera spore ilości kwasu foliowego. Polecana jest jednak głównie ze względu na cenne źródło witamin A, C i K. Witamina C wspiera procesy odpornościowe. Witamina A pozytywnie wpływa na skórę i oczy. Witamina K odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Poza tym w rukoli znajdziemy też dużą ilość składników mineralnych, m.in. wapń i mangan. Oba składniki korzystnie wpływają na układ nerwowy.
Rukola czy roszponka – co jest zdrowsze?
Zarówno rukola, jak i roszponka nie należą do gatunków sałat, które powszechnie stosujemy w polskiej kuchni, jednak ze względu na swe bogactwo wartości odżywczych powinny zdecydowanie częściej gościć na naszych stołach. Z pewnością przewyższają pod tym względem sałatę siewną czy lodową. Trudno jednak wskazać, która z nich – rukola czy roszponka – jest godniejsza polecenia. Wszystko zależy bowiem od tego, jakich witamin i minerałów potrzebujemy. Najlepiej jadać je na zmianę, wtedy możemy być pewni, że nasza dieta będzie kompletna.
Ile kalorii ma rukola?
Rukola ze względu na swoje wartości odżywcze i zawartość błonnika stanowi doskonały składnik diety osób dbających o linię. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna – 100 g rukoli to zaledwie 25 kcal, które spalimy podczas szybkiego marszu czy biegu w ok. 5 minut. Nie pozostaje więc nic innego, tylko zajadać się rukolą!
Jak jeść rukolę?
Rukolę można jeść pod wieloma postaciami, nie tylko, jak zwykle ma to miejsce, w formie przekąsek. Owszem, liście tego warzywa smakują wybornie w różnego rodzaju sałatkach, np. serowych lub mięsnych. Równie dobrze podkreślą jednak smak dań serwowanych na ciepło, stanowiąc m.in. składnik pesto do gnocci czy makaronu albo będąc wyrazistym dodatkiem sosu do pizzy. Ciekawą propozycją w zimne wieczory może okazać się zupa na bazie kalafiora przyprawiona pikantnymi liśćmi rukoli.
Jak przechowywać rukolę?
Rukolę najlepiej przechowywać w lodówce. Zanim jednak tam trafi, warto sprawdzić, czy wszystkie jej liście są świeże i kruche. W innym przypadku należy je rozdzielić i wyrzucić uszkodzone lub zepsute. Dobrze zachowane wyjmujemy z plastikowych opakowań i zawijamy w wilgotny ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
W polskiej kuchni rukola zyskuje coraz większe uznanie, stając się przede wszystkim ciekawym akcentem smakowym wielu potraw. I choć przez niektórych nadal bywa wykorzystywana tylko do dekoracji, to ozdabia już jedynie przydomowe ogródki i parapety. Jej rosnąca popularność, całkowicie uzasadniona, potwierdza, że warto włączyć ją do swojej codziennej diety.