Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- obieraczkę do warzyw
Przygotuj wcześniej:
Masło przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było dobrze schłodzone.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy kawałek kurczaka oprószamy pieprzem. Zimne masło koimy na mniejsze kawałki, a czosnek w cienkie plasterki.
KROK 2: SMAŻYMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i krótko podsmażamy na niej kawałki piersi kurczaka z obu stron. Mięso nie musi być mocno podsmażone, jedynie lekko złote, aby mogło się dogotować w sosie. Gotowe kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Patelnię, na której smażyliśmy mięso, zdejmujemy z ognia. Dodajemy na nią 1 łyżkę oleju, czosnek i gałązki rozmarynu. Następnie czosnek blanszujemy na niewielkim ogniu, dodajemy ocet balsamiczny i masło i całość powoli podgrzewamy. Kiedy masło się roztopi, na patelnię wyciskamy sok z połowy limonki i ścieramy odrobinę skórki.
KROK 4: PODGRZEWAMY KURCZAKA W SOSIE
Na patelni z podgrzanym sosem układamy kawałki kurczaka i chwilę podgrzewamy całość, nie obracając kurczaka na drugą stronę.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Kawałki piersi kurczaka przekładamy na talerz i polewamy sosem balsamicznym oraz skrapiamy odrobiną miodu. Następnie układamy na nich rukolę i ścieramy na obieraczce odrobinę parmezanu.
WSKAZÓWKA! Kurczaka możemy podać z dodatkową porcją sera lub skropionego jeszcze odrobiną miodu.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Soczyste mięso skąpane w aromatycznej marynacie. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu i sałaty z dressingiem.
Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grochem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)