![Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/f08c58f5fe82-2a1c92d0b1d5-kw10-2024-karol-okrasa-kawalki-piersi-kurczaka-w-sosie-balsamicznym-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- obieraczkę do warzyw
Przygotuj wcześniej:
Masło przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było dobrze schłodzone.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy kawałek kurczaka oprószamy pieprzem. Zimne masło koimy na mniejsze kawałki, a czosnek w cienkie plasterki.
KROK 2: SMAŻYMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i krótko podsmażamy na niej kawałki piersi kurczaka z obu stron. Mięso nie musi być mocno podsmażone, jedynie lekko złote, aby mogło się dogotować w sosie. Gotowe kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Patelnię, na której smażyliśmy mięso, zdejmujemy z ognia. Dodajemy na nią 1 łyżkę oleju, czosnek i gałązki rozmarynu. Następnie czosnek blanszujemy na niewielkim ogniu, dodajemy ocet balsamiczny i masło i całość powoli podgrzewamy. Kiedy masło się roztopi, na patelnię wyciskamy sok z połowy limonki i ścieramy odrobinę skórki.
KROK 4: PODGRZEWAMY KURCZAKA W SOSIE
Na patelni z podgrzanym sosem układamy kawałki kurczaka i chwilę podgrzewamy całość, nie obracając kurczaka na drugą stronę.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Kawałki piersi kurczaka przekładamy na talerz i polewamy sosem balsamicznym oraz skrapiamy odrobiną miodu. Następnie układamy na nich rukolę i ścieramy na obieraczce odrobinę parmezanu.
WSKAZÓWKA! Kurczaka możemy podać z dodatkową porcją sera lub skropionego jeszcze odrobiną miodu.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
![Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/559be789ba68-5f58f9df9d-KW_33_Okrasa_danie.webp)
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
![Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d91f49e1daf8-3a4c359a22-Okrasa_kurczak-z-curry_KW_05_960x540.webp)
Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Soczyste mięso skąpane w aromatycznej marynacie. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu i sałaty z dressingiem.
![Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fad95b392cee-7add4fb1f0-Piersi_kurczaka_w_marynacie_jogurtowo-pomaranczowej_9311_960x540.webp)
Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!
![Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/08eae9c6ef77-5f63f4e985-piers_kurczaka_w_greckiej_marynacie_GRILL_12522_S_-82_RGB_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Fit makaron à la carbonara
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
- Pieczone szparagi à la caprese
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Sałatka z brukselki
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Carskie tosty
- Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Gruszki parowane w białym winie
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
Komentarze (0)