zobacz film Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 2 naczynia żaroodporne
  • folię spożywczą
  • blender
  • rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół)

Pistacje

Obrane ze skorupek pistacje wkładamy do rogrzanego piekarnika i chwilę podpiekamy (ok. 5 minut).

Ziemniaki

Umyte i pokrojone na połówki młode ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, wsypujemy szczyptę papryki i dodajemy odrobinę oleju rzepakowego (ok. 3-4 łyżki). Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Dodajemy świeży rozmaryn.
Naczynie z ziemniakami wkładamy do piekarnika ustawionego na 160°C (termoobieg) na 40 minut do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.

Chłodnik

Obrane i pokrojone w grubą kostkę ogórki (bez pestek) wkładamy do blendera.
Dodajemy jogurt naturalny, kefir, 100 g sera typu greckiego, około 50 g obranych i podpieczonych pistacji, 10 listków świeżej mięty i jeden rozgnieciony ząbek czosnku.
Wszystko razem miksujemy.
Sprawdzamy ziemniaki. Musimy je przemieszać, żeby równo się upiekły.
Chłodnik przelewamy do miseczki i wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie dodajemy szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Mieszamy.

Kurczak

Do miski wlewamy 5-6 łyżeczek miodu, sos sojowy i szczyptę mielonej, ostrej papryki. Dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry. Wszystko mieszamy.
Dodajemy sok z połowy cytryny. Podudzia wkładamy od razu do marynaty i mieszamy. Miskę zakrywamy folią i wkładamy na około 20 minut do lodówki.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne i przekładamy do niego kurczaka, polewamy wszystko marynatą.
Drugą połowę cytryny kroimy na małe cząsteczki i nakładamy na kurczaka.
Mięso wkładamy do piekarnika nastawionego na 160°C (termoobieg) na 35-40 minut na półkę niższą niż ziemniaki.
Po upływie tego czasu, wyciągamy z piekarnika ziemniaki i kurczaka.
Chłodnik wlewamy do mniejszego naczynia. Rozgniatamy kilka pistacji, drogno siekamy i posypujemy nimi chłodnik.

Jak podawać

Na talerz wykładamy ziemniaki, następnie kurczaka.
Kurczaka pieprzymy i polewamy marynatą z naczynia z piekarnika.
Przystrajamy całość 2 gałązkami rozmarynu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (59)

Avatar
  • Kala Kala
    3729 dni temu
    Bardzo fajny przepis:) Podane z chłodnikiem jest to fajne urozmaicenie dla kurczaka z ziemniakami:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3804 dni temu
    Wypróbowałam chłodnik z tego przepisu - z jedną zmianą, zamiast pistacji dałam prażone migdały, bo nie miała akurat pistacji i wyszło wspaniale! Naprawdę świetny i szybki przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3882 dni temu
    rewelacja

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4112 dni temu
    nam nie smakowało. sos sojowy zdominował smak kurczaka.. bez efektu łał..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4118 dni temu
    szkoda że nie umył udek zanim włożył je do marynaty.... Mięso mogło być na podłodze zanim trafiło do opakowania... ńależy zawsze myć mięso!!

    odpowiedz

  • Andziorek Andziorek
    4178 dni temu
    robiłam kilka razy i jest przepyszne! polecam!

    odpowiedz

  • Justek Justek
    4245 dni temu
    Wykorzystałam przepis na marynatę i jestem bardzo zadowolona-proporcje wyważone,smak wyborny, piekłam jak zwykle w rękawie na 160 stopni ok 40 min, kilka min. przed końcem rozcinam rękaw, nic się nie przypaliło tylko pięknie zkarmelizowało. Polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4263 dni temu
    kurczak jest przepyszny :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4263 dni temu
    ziemniaczki wychodzą przepyszne! niebo w gębie :)))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4287 dni temu
    pyszny słodziutki kurczak !

    odpowiedz

  • miquia miquia
    4372 dni temu
    Ja jestem fanką tego przepisu choć dodaję ostrej papryki dla przełamania smaku, od kiedy pojawił sie przepis już nie piekę inaczej kuraka. Rewelacja

    odpowiedz

  • JanKowalski JanKowalski
    4385 dni temu
    no ładnie.

    odpowiedz

  • kasiag kasiag
    4396 dni temu
    Nie bardzo mi smakowało, jak dla mnie za słodki i mdły kurczaczek, ale karkówkę naprawdę szczerze polecam.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4403 dni temu
    Prawie wszystkie wypróbowane pana Karola i dlatego zdecydowałam się na wpis bo ten ku mojemu zdziwieniu był nie dla mnie, może nie moje smaki a inne REWELACJA!!! pozdrawiam wspaniałego Kucharza :) Ogólnie uważam, że ten pomysł z gotowaniem Pana Paskala i Okrasy dla lidla był genialny, z mężem jesteśmy fanami sklepu a w szczególności produktów Lidla które są genialnej jakości!!! a teraz i Waszego gotowania :)))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4416 dni temu
    Agnieszko, wypróbuj inne przepisy Okrasy - może bardziej wpasują się w Twój gust kulinarny:) Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4416 dni temu
    Sorry panie Karolu ale wyjątkowo mi Pana przepis nie smakował! Kurczak za mdły i za słodki, tak samo chłodnik taki bez wyrazu a ziemniaki jadałam lepsze...Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Paulina Rylska Paulina Rylska
    4421 dni temu
    Popełniłam kurczaka z tego przepisu i bardzo mi smakował :) polecam każdemu kto lubi mięso ze słodką nutką

    odpowiedz

  • Victoria Victoria
    4427 dni temu
    Niedobre, ale za to chłodnik rewelacyjny nie jadłam nigdy w życiu lepszego.:)

    odpowiedz

  • Victoria Victoria
    4427 dni temu
    Dla mnie niedobre:)

    odpowiedz

  • JOWANA JOWANA
    4433 dni temu
    super danie.polecam wszystkim

    odpowiedz

  • Beata Wilk Beata Wilk
    4434 dni temu
    Dzisiaj zrobiam na obiad PYCHA :) Kurczak wyszedl soczysty z posmakiem cytryny mmmm, jeszcze bym zjada. ziemniaczki tez super , moja corcia jest malym niejadkiem obiadków, zjadla wszystko hurrra!!! chlodnika nie robilam bo nie mialam skladnikow moze nastepnym razem :) Co do pieczenia zrobilam jak bylo napisane i wszystko wyszlo OK . Polecam wszystkim !!!!!

    odpowiedz

  • Aga Januszewska Aga Januszewska
    4434 dni temu
    zrobiłam i się zdziwiłam... mięsko wyszło super, kurczak marynował się przez całą noc, fajny słodki posmak...chłodnik ogórkowy smakował synowi co mnie zdziwiło...następnym razem nie dam czosnku...jakoś odrzucał mnie jego zapach zmieszany z zapachem ogórków....do ziemniaków nie dodałam rozmarynu bo nie miałam, ale i tak wyszły dobre....moja uwaga, jednak kurczaka nalezy dłużej piec aby był miękki- u mnie w 180*C piekł się ponad 40 min. i nie włączać termoobiegu- miód się karmelizuje i 'pali' się skórka ;) hahaha taka uwaga!

    odpowiedz

  • huter0782 huter0782
    4436 dni temu
    pycha

    odpowiedz

  • Agnieszka Januszewska Agnieszka Januszewska
    4439 dni temu
    będzie obiadek w niedzielę ;)

    odpowiedz

  • Adam Ixiński Adam Ixiński
    4452 dni temu
    Pychota...:) Polecam naprawdę warto... A i faktycznie lepsze od propozycji Pascala ... :) :P

    odpowiedz

  • renias renias
    4454 dni temu
    Danie przepyszne, i moim skromnym zdaniem dużo lepsze niż kurczak Pascala

    odpowiedz

  • Kasia Dz Kasia Dz
    4457 dni temu
    też troszkę dłużej musiałam piec niż w przepisie - ale i tak było warto - pycha! :)

    odpowiedz

  • magda77 magda77
    4458 dni temu
    super przepis, wychodzi bardzo smaczne jedzonko :) w krótkim czasie

    odpowiedz

  • malakala malakala
    4460 dni temu
    marynata w miodzie jak dla mnie słodka i nie pasuje do kurczaka.

    odpowiedz

  • butterflydg butterflydg
    4461 dni temu
    danie bardzo smaczne - szczególnie ziemniaczki. Chłodnik rewelacyjnie "łagodzi" dosyć wyrazisty smak mięsa i ziemniaków. ziemniaki piekły się dwie godziny, natomiast mięso 90 minut - ale warto było czekać :)

    odpowiedz

  • Wika Wika
    4461 dni temu
    Zdecydowałam się na przyrządzenie kurczaka z ziemniaczkami - mmm pyszne. Szczególnie ziemniaczki, rewelacja :)

    odpowiedz

  • agcias agcias
    4463 dni temu
    bardzo smaczne miesko, tylko moim zdaniem powinno sie dluzej marynowac, 20min to za krotko. nastepnym razem zostawie w marynacie na cala noc. a ziemniaczki super, ale pieklam nie w naczyniu zaroodpornym, a na kratce w piekarniku, zrobily sie fajnie chrupiace :) Chlodnika nie robilam.

    odpowiedz

  • patrycja patrycja
    4463 dni temu
    Z przepisu zrobiłam samego kurczaka, którego podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i coleslawem. Wyszło pysznie, tylko dodałam więcej miodu i sosu sojowego (zamiast w łyżeczkach odmierzyłam te 2 składniki w łyżkach), dzięki czemu nie wyszło zbyt cytrynowo.

    odpowiedz

  • AsiaL AsiaL
    4464 dni temu
    Danie bardzo bardzo nam smakowało :) marynata do kurczaka ciekawa (ale trzymałam w niej kurczaka ok. 2h), ziemniaczki również pyszne, chłodnika jeszcze nie robiłam. Cała rodzina na prawdę chwaliła to danie :)

    odpowiedz

  • Ja i on Ja i on
    4465 dni temu
    Co wy z tymi cenami. Po pierwsze jest napisane że około po drugie jakbyście kupowali produkty w gramaturach jakie zużyjecie to na pewno było by mniej niż 20 zł. No ale jeśli znajdziecie 500 ml miodu za 2 zł to dajcie znać a na olej po 3 zł też się pisze ;)

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    4465 dni temu
    szczerze.... nie byłam pewna tych ani ziemniaków a tym bardziej kurczaka ale moja 5cio osobowa rodzinka aż palce oblizywała. Trochę dłużej go piekłam niż w przepisie podobnie jak ziemniaczki. Wartość obiadu jednak jest wyższa niż 20 zł, dobrze że smaczne. A na jutro... schab :) zobaczymy jak to smakuje :)

    odpowiedz

  • Alaska Alaska
    4465 dni temu
    Kurczak specyficzny, ale przecież warto spróbować różnych rzeczy! alaskamlaska.blogspot.com/2012/08/kurczak-w-marynacie-okrasy.html

    odpowiedz

  • Agata M Agata M
    4465 dni temu
    Niestety kurczak mi nie smakuje, za delikatny smak. właściwie to, czuje tylko cytrynę :]

    odpowiedz

  • Alaska Alaska
    4465 dni temu
    Wreszcie przekonałam się do chłodnika! :) www.alaskamlaska.blogspot.com/2012/08/zielony-chodnik.html

    odpowiedz

  • AnnaG AnnaG
    4466 dni temu
    Danie pyszne, a chłodnik idealny. Mięta sprawia, że jest bardzo orzeźwiający.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4467 dni temu
    Wszystkie składniki wyszyły mi grubo ponad 20 zł, ale może dlatego, że nie miałam w domu miodu. Ziemniaki mi smakowały choć musiały się piec dłużej niż 40 minut. Kuczak mi nie smakował widocznie nie lubię słodkiego posmaku mięsa. Chłodnik cóż kto co lubi mnie nie smakował, moje dziecko nie chciało nawet spróbować więc ostatecznie poratowaliśmy się rosołem :) Każdy lubi coś innego to danie to nie moje smaki. Choć ziemniaki będę robić z tego przepisu bo były dobre. Czekam na kolejne przepisy :)

    odpowiedz

  • Magdalenka Magdalenka
    4467 dni temu
    Trzeba policzyć zużycie, a nie wszystkie zakupione produkty. Mi wyszlo mniej więcej 20 zł :-)

    odpowiedz

  • Rafał Peno Rafał Peno
    4467 dni temu
    jakie oszustwo? jakie 34zł? do sklepu liczyć jezcze raz mi pasowało...

    odpowiedz

  • EmiKrak EmiKrak
    4467 dni temu
    Chyba się nie skuszę, a to przez to oszustwo. Niby ok 19,99, właśnie policzyłem koszt wszystkich składników i mi wychodzi ok 34

    odpowiedz

  • Marcin B Marcin B
    4468 dni temu
    Pierwszy raz robiłem kurczaka na słodko, wyszło raczej ok. Chłodnik nie za bardzo smakował, jakiś taki dziwny

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    4468 dni temu
    pycha ja tak robiłam żeberka ale kurczak jest dużo lepszy ;) tylko chłodnik jakiś dziwny

    odpowiedz

  • Anna Szpak Anna Szpak
    4468 dni temu
    Okrasa masz 5 z + a nawet 6!!!!

    odpowiedz

  • kudlaty kudlaty
    4469 dni temu
    Super! Kurczaka mogę pałaszować prawie w każdej postaci! A już według tego przepisu w szczególności!

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    4469 dni temu
    Zachęcam do zapoznania się ostatnią recenzją przepisu Pana Okrasy :-) Jak zwykle, recenzja niesponsorowana. http://szefkuchni.blox.pl/2012/08/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-3-Vol-2.html

    odpowiedz

  • Azucena Azucena
    4469 dni temu
    Danie ciekawe ale wymagajace. Troszkę trudniejsze. Podoba mi się smak ziemniaków, ale w moim elektrycznym piecyku musiałam podwoić dawkę pieczenia, ponieważ tak to nie ruszyły. Chłodnik dobry ciekawy, ale dałabym na górę jeszcze plasterek pomidora i mniej pistacji. Kurczak nie skrystalizował mi się i zrobiłam go zbyt ostro, ale był bardzo dobry w smaku. Nie użyłam cytryny może dlatego danie nie było dla mnie wyjątkowe. Moja ocena dania na 10 pkt - 7,5 (1 punkt dodałam więcej gdybybym trzymała się przepisu)

    odpowiedz

  • bernadetka bernadetka
    4469 dni temu
    Zrobiłam, szalu nie było. Ziemniaki trzeba piec dłużej, bo są twarde mimo termoobiegu. Ale w smaku generalnie ok. To samo z kurczakami. Chłodnik ciekawy, ale nie na ta porę, Generalnie nie jest złe, ale drugi raz nie zrobię. No i co najważniejsze dla mnie- nie są to smaki dla dzieci, dla nich musiałam na szybko coś upichcić bo tego nie chciały.

    odpowiedz

  • wlodek wlodek
    4469 dni temu
    film chodzi ale przerywa, tylko dobrze słychac,ale warunek hahahaha trzeba miec szybkie łacze z netem, ja mam 50 Mb/s, i dlatego innym nie chodzi, ktos zapomniał ze nie wszyscy maja tak szybkie łącza

    odpowiedz

  • wuwu wuwu
    4469 dni temu
    zielone ziemniaki są trujące!

    odpowiedz

  • goska goska
    4470 dni temu
    a czy ziemniaki i kurczaka wstawić do piekarnika ustawionego na 160 na 40 min w tym samym czasie?

    odpowiedz

  • Szafa Szafa
    4470 dni temu
    A mi film dziala :P

    odpowiedz

  • aa aa
    4470 dni temu
    mi też nie idzie ;( awaria

    odpowiedz

  • maczek maczek
    4470 dni temu
    Fuj, nie myją mięsa blee :/ a Okrasa faktycznie wszystkim rzuca, strasznie to denerwuje

    odpowiedz

  • Anna Pająk Anna Pająk
    4470 dni temu
    Tym razem zaczniemy od Pana Okrasy :)) już się nie mogę doczekać zaserwuję na świąteczny obiad w środę :) Dam znać jak smakowało :))

    odpowiedz

  • Delfinwr Delfinwr
    4470 dni temu
    CZemu filmy nie chodza ?????????????

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!