Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 naczynia żaroodporne
- folię spożywczą
- blender
- rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół)
Pistacje
Obrane ze skorupek pistacje wkładamy do rogrzanego piekarnika i chwilę podpiekamy (ok. 5 minut).
Ziemniaki
Umyte i pokrojone na połówki młode ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, wsypujemy szczyptę papryki i dodajemy odrobinę oleju rzepakowego (ok. 3-4 łyżki). Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Dodajemy świeży rozmaryn.
Naczynie z ziemniakami wkładamy do piekarnika ustawionego na 160°C (termoobieg) na 40 minut do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
Chłodnik
Obrane i pokrojone w grubą kostkę ogórki (bez pestek) wkładamy do blendera.
Dodajemy jogurt naturalny, kefir, 100 g sera typu greckiego, około 50 g obranych i podpieczonych pistacji, 10 listków świeżej mięty i jeden rozgnieciony ząbek czosnku.
Wszystko razem miksujemy.
Sprawdzamy ziemniaki. Musimy je przemieszać, żeby równo się upiekły.
Chłodnik przelewamy do miseczki i wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie dodajemy szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Mieszamy.
Kurczak
Do miski wlewamy 5-6 łyżeczek miodu, sos sojowy i szczyptę mielonej, ostrej papryki. Dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry. Wszystko mieszamy.
Dodajemy sok z połowy cytryny. Podudzia wkładamy od razu do marynaty i mieszamy. Miskę zakrywamy folią i wkładamy na około 20 minut do lodówki.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne i przekładamy do niego kurczaka, polewamy wszystko marynatą.
Drugą połowę cytryny kroimy na małe cząsteczki i nakładamy na kurczaka.
Mięso wkładamy do piekarnika nastawionego na 160°C (termoobieg) na 35-40 minut na półkę niższą niż ziemniaki.
Po upływie tego czasu, wyciągamy z piekarnika ziemniaki i kurczaka.
Chłodnik wlewamy do mniejszego naczynia. Rozgniatamy kilka pistacji, drogno siekamy i posypujemy nimi chłodnik.
Jak podawać
Na talerz wykładamy ziemniaki, następnie kurczaka.
Kurczaka pieprzymy i polewamy marynatą z naczynia z piekarnika.
Przystrajamy całość 2 gałązkami rozmarynu.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapki według Karola Okrasy
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
- Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
- Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
- Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
- Bajgle z sałatką z kurczaka
- Czekoladowy makaron z owocami
- Ciabatta z indykiem
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Kurczak w sosie pesto
- Serowe ziemniaki hasselback
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Wegetariańskie kofty z soczewicy
- Kabanosy w cieście francuskim
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Palia w cytrynach
- Domowe lody szparagowe
- Miniomlety pomidorowe
- Ciasto z profiterolkami
- Wegański falafel burger z portobello
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Babeczki leśny mech
- Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (59)
3729 dni temu
Bardzo fajny przepis:) Podane z chłodnikiem jest to fajne urozmaicenie dla kurczaka z ziemniakami:)
odpowiedz
3804 dni temu
Wypróbowałam chłodnik z tego przepisu - z jedną zmianą, zamiast pistacji dałam prażone migdały, bo nie miała akurat pistacji i wyszło wspaniale! Naprawdę świetny i szybki przepis.
odpowiedz
3882 dni temu
rewelacja
odpowiedz
4112 dni temu
nam nie smakowało. sos sojowy zdominował smak kurczaka.. bez efektu łał..
odpowiedz
4118 dni temu
szkoda że nie umył udek zanim włożył je do marynaty.... Mięso mogło być na podłodze zanim trafiło do opakowania... ńależy zawsze myć mięso!!
odpowiedz
4178 dni temu
robiłam kilka razy i jest przepyszne! polecam!
odpowiedz
4245 dni temu
Wykorzystałam przepis na marynatę i jestem bardzo zadowolona-proporcje wyważone,smak wyborny, piekłam jak zwykle w rękawie na 160 stopni ok 40 min, kilka min. przed końcem rozcinam rękaw, nic się nie przypaliło tylko pięknie zkarmelizowało. Polecam :)
odpowiedz
4263 dni temu
kurczak jest przepyszny :-)
odpowiedz
4263 dni temu
ziemniaczki wychodzą przepyszne! niebo w gębie :)))
odpowiedz
4287 dni temu
pyszny słodziutki kurczak !
odpowiedz
4372 dni temu
Ja jestem fanką tego przepisu choć dodaję ostrej papryki dla przełamania smaku, od kiedy pojawił sie przepis już nie piekę inaczej kuraka. Rewelacja
odpowiedz
4385 dni temu
no ładnie.
odpowiedz
4396 dni temu
Nie bardzo mi smakowało, jak dla mnie za słodki i mdły kurczaczek, ale karkówkę naprawdę szczerze polecam.
odpowiedz
4403 dni temu
Prawie wszystkie wypróbowane pana Karola i dlatego zdecydowałam się na wpis bo ten ku mojemu zdziwieniu był nie dla mnie, może nie moje smaki a inne REWELACJA!!! pozdrawiam wspaniałego Kucharza :) Ogólnie uważam, że ten pomysł z gotowaniem Pana Paskala i Okrasy dla lidla był genialny, z mężem jesteśmy fanami sklepu a w szczególności produktów Lidla które są genialnej jakości!!! a teraz i Waszego gotowania :)))
odpowiedz
4416 dni temu
Agnieszko, wypróbuj inne przepisy Okrasy - może bardziej wpasują się w Twój gust kulinarny:) Pozdrawiamy!
odpowiedz
4416 dni temu
Sorry panie Karolu ale wyjątkowo mi Pana przepis nie smakował! Kurczak za mdły i za słodki, tak samo chłodnik taki bez wyrazu a ziemniaki jadałam lepsze...Pozdrawiam
odpowiedz
4421 dni temu
Popełniłam kurczaka z tego przepisu i bardzo mi smakował :) polecam każdemu kto lubi mięso ze słodką nutką
odpowiedz
4427 dni temu
Niedobre, ale za to chłodnik rewelacyjny nie jadłam nigdy w życiu lepszego.:)
odpowiedz
4427 dni temu
Dla mnie niedobre:)
odpowiedz
4433 dni temu
super danie.polecam wszystkim
odpowiedz
4434 dni temu
Dzisiaj zrobiam na obiad PYCHA :) Kurczak wyszedl soczysty z posmakiem cytryny mmmm, jeszcze bym zjada. ziemniaczki tez super , moja corcia jest malym niejadkiem obiadków, zjadla wszystko hurrra!!! chlodnika nie robilam bo nie mialam skladnikow moze nastepnym razem :) Co do pieczenia zrobilam jak bylo napisane i wszystko wyszlo OK . Polecam wszystkim !!!!!
odpowiedz
4434 dni temu
zrobiłam i się zdziwiłam... mięsko wyszło super, kurczak marynował się przez całą noc, fajny słodki posmak...chłodnik ogórkowy smakował synowi co mnie zdziwiło...następnym razem nie dam czosnku...jakoś odrzucał mnie jego zapach zmieszany z zapachem ogórków....do ziemniaków nie dodałam rozmarynu bo nie miałam, ale i tak wyszły dobre....moja uwaga, jednak kurczaka nalezy dłużej piec aby był miękki- u mnie w 180*C piekł się ponad 40 min. i nie włączać termoobiegu- miód się karmelizuje i 'pali' się skórka ;) hahaha taka uwaga!
odpowiedz
4436 dni temu
pycha
odpowiedz
4439 dni temu
będzie obiadek w niedzielę ;)
odpowiedz
4452 dni temu
Pychota...:) Polecam naprawdę warto... A i faktycznie lepsze od propozycji Pascala ... :) :P
odpowiedz
4454 dni temu
Danie przepyszne, i moim skromnym zdaniem dużo lepsze niż kurczak Pascala
odpowiedz
4457 dni temu
też troszkę dłużej musiałam piec niż w przepisie - ale i tak było warto - pycha! :)
odpowiedz
4458 dni temu
super przepis, wychodzi bardzo smaczne jedzonko :) w krótkim czasie
odpowiedz
4460 dni temu
marynata w miodzie jak dla mnie słodka i nie pasuje do kurczaka.
odpowiedz
4461 dni temu
danie bardzo smaczne - szczególnie ziemniaczki. Chłodnik rewelacyjnie "łagodzi" dosyć wyrazisty smak mięsa i ziemniaków. ziemniaki piekły się dwie godziny, natomiast mięso 90 minut - ale warto było czekać :)
odpowiedz
4461 dni temu
Zdecydowałam się na przyrządzenie kurczaka z ziemniaczkami - mmm pyszne. Szczególnie ziemniaczki, rewelacja :)
odpowiedz
4463 dni temu
bardzo smaczne miesko, tylko moim zdaniem powinno sie dluzej marynowac, 20min to za krotko. nastepnym razem zostawie w marynacie na cala noc. a ziemniaczki super, ale pieklam nie w naczyniu zaroodpornym, a na kratce w piekarniku, zrobily sie fajnie chrupiace :) Chlodnika nie robilam.
odpowiedz
4463 dni temu
Z przepisu zrobiłam samego kurczaka, którego podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i coleslawem. Wyszło pysznie, tylko dodałam więcej miodu i sosu sojowego (zamiast w łyżeczkach odmierzyłam te 2 składniki w łyżkach), dzięki czemu nie wyszło zbyt cytrynowo.
odpowiedz
4464 dni temu
Danie bardzo bardzo nam smakowało :) marynata do kurczaka ciekawa (ale trzymałam w niej kurczaka ok. 2h), ziemniaczki również pyszne, chłodnika jeszcze nie robiłam. Cała rodzina na prawdę chwaliła to danie :)
odpowiedz
4465 dni temu
Co wy z tymi cenami. Po pierwsze jest napisane że około po drugie jakbyście kupowali produkty w gramaturach jakie zużyjecie to na pewno było by mniej niż 20 zł. No ale jeśli znajdziecie 500 ml miodu za 2 zł to dajcie znać a na olej po 3 zł też się pisze ;)
odpowiedz
4465 dni temu
szczerze.... nie byłam pewna tych ani ziemniaków a tym bardziej kurczaka ale moja 5cio osobowa rodzinka aż palce oblizywała. Trochę dłużej go piekłam niż w przepisie podobnie jak ziemniaczki. Wartość obiadu jednak jest wyższa niż 20 zł, dobrze że smaczne. A na jutro... schab :) zobaczymy jak to smakuje :)
odpowiedz
4465 dni temu
Kurczak specyficzny, ale przecież warto spróbować różnych rzeczy! alaskamlaska.blogspot.com/2012/08/kurczak-w-marynacie-okrasy.html
odpowiedz
4465 dni temu
Niestety kurczak mi nie smakuje, za delikatny smak. właściwie to, czuje tylko cytrynę :]
odpowiedz
4465 dni temu
Wreszcie przekonałam się do chłodnika! :) www.alaskamlaska.blogspot.com/2012/08/zielony-chodnik.html
odpowiedz
4466 dni temu
Danie pyszne, a chłodnik idealny. Mięta sprawia, że jest bardzo orzeźwiający.
odpowiedz
4467 dni temu
Wszystkie składniki wyszyły mi grubo ponad 20 zł, ale może dlatego, że nie miałam w domu miodu. Ziemniaki mi smakowały choć musiały się piec dłużej niż 40 minut. Kuczak mi nie smakował widocznie nie lubię słodkiego posmaku mięsa. Chłodnik cóż kto co lubi mnie nie smakował, moje dziecko nie chciało nawet spróbować więc ostatecznie poratowaliśmy się rosołem :) Każdy lubi coś innego to danie to nie moje smaki. Choć ziemniaki będę robić z tego przepisu bo były dobre. Czekam na kolejne przepisy :)
odpowiedz
4467 dni temu
Trzeba policzyć zużycie, a nie wszystkie zakupione produkty. Mi wyszlo mniej więcej 20 zł :-)
odpowiedz
4467 dni temu
jakie oszustwo? jakie 34zł? do sklepu liczyć jezcze raz mi pasowało...
odpowiedz
4467 dni temu
Chyba się nie skuszę, a to przez to oszustwo. Niby ok 19,99, właśnie policzyłem koszt wszystkich składników i mi wychodzi ok 34
odpowiedz
4468 dni temu
Pierwszy raz robiłem kurczaka na słodko, wyszło raczej ok. Chłodnik nie za bardzo smakował, jakiś taki dziwny
odpowiedz
4468 dni temu
pycha ja tak robiłam żeberka ale kurczak jest dużo lepszy ;) tylko chłodnik jakiś dziwny
odpowiedz
4468 dni temu
Okrasa masz 5 z + a nawet 6!!!!
odpowiedz
4469 dni temu
Super! Kurczaka mogę pałaszować prawie w każdej postaci! A już według tego przepisu w szczególności!
odpowiedz
4469 dni temu
Zachęcam do zapoznania się ostatnią recenzją przepisu Pana Okrasy :-) Jak zwykle, recenzja niesponsorowana. http://szefkuchni.blox.pl/2012/08/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-3-Vol-2.html
odpowiedz
4469 dni temu
Danie ciekawe ale wymagajace. Troszkę trudniejsze. Podoba mi się smak ziemniaków, ale w moim elektrycznym piecyku musiałam podwoić dawkę pieczenia, ponieważ tak to nie ruszyły. Chłodnik dobry ciekawy, ale dałabym na górę jeszcze plasterek pomidora i mniej pistacji. Kurczak nie skrystalizował mi się i zrobiłam go zbyt ostro, ale był bardzo dobry w smaku. Nie użyłam cytryny może dlatego danie nie było dla mnie wyjątkowe. Moja ocena dania na 10 pkt - 7,5 (1 punkt dodałam więcej gdybybym trzymała się przepisu)
odpowiedz
4469 dni temu
Zrobiłam, szalu nie było. Ziemniaki trzeba piec dłużej, bo są twarde mimo termoobiegu. Ale w smaku generalnie ok. To samo z kurczakami. Chłodnik ciekawy, ale nie na ta porę, Generalnie nie jest złe, ale drugi raz nie zrobię. No i co najważniejsze dla mnie- nie są to smaki dla dzieci, dla nich musiałam na szybko coś upichcić bo tego nie chciały.
odpowiedz
4469 dni temu
film chodzi ale przerywa, tylko dobrze słychac,ale warunek hahahaha trzeba miec szybkie łacze z netem, ja mam 50 Mb/s, i dlatego innym nie chodzi, ktos zapomniał ze nie wszyscy maja tak szybkie łącza
odpowiedz
4469 dni temu
zielone ziemniaki są trujące!
odpowiedz
4470 dni temu
a czy ziemniaki i kurczaka wstawić do piekarnika ustawionego na 160 na 40 min w tym samym czasie?
odpowiedz
4470 dni temu
A mi film dziala :P
odpowiedz
4470 dni temu
mi też nie idzie ;( awaria
odpowiedz
4470 dni temu
Fuj, nie myją mięsa blee :/ a Okrasa faktycznie wszystkim rzuca, strasznie to denerwuje
odpowiedz
4470 dni temu
Tym razem zaczniemy od Pana Okrasy :)) już się nie mogę doczekać zaserwuję na świąteczny obiad w środę :) Dam znać jak smakowało :))
odpowiedz
4470 dni temu
CZemu filmy nie chodza ?????????????
odpowiedz
zobacz wszystkie