Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- 2 naczynia żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
Marynata
Do miski, która pomieści wszystkie podudzia, wlewamy: 1 łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 6 łyżek ketchupu, 1 płaską łyżeczkę pieprzu cayenne, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki czerwonego octu winnego, sól i pieprz. Odstawiamy.
Obieramy imbir (korzeń o długości ok. 5 cm) i trzemy go na tarce o drobnych oczkach.
Mieszamy całą marynatę. Podudzia kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie wkładamy je do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, aby podudzia były dokładnie pokryte marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Po minimum godzinie wyciągamy miskę z podudziami z lodówki, podudzia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu podlewamy kurczaka sosem, który zbiera się na dnie naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy je najpierw w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w kosteczkę. Całość przekładamy do miski z wodą, aby wypłukać skrobię.
Ziemniaki odsączamy z wody, masło kroimy na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 10 g masła. Smażymy połowę ziemniaków. Ziemniaki posypujemy połową porcji zmiażdżonego kminku i połową porcji słodkiej papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż ziemniaki nabiorą pięknego, złotego koloru. Przekładamy usmażone ziemniaki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika.
Na patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy a następnie 10 g masła. Tak samo smażymy drugą porcję ziemniaków. Ziemniaki, które były w piekarniku, przekładamy na patelnię i całość jeszcze chwilę smażymy. Siekamy kolendrę. Do ziemników dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Jak podawać
Ziemniaki nakładamy do miseczek za pomocą dużej łyżki. Podudzia wyciągamy z piekarnika, nakładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Danie możemy podać z sałatą: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do miseczki dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energiczniemy. Dodajemy 1 łyżkę wody, ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy. Sałatę masłową polewamy sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.
Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
- Powidła śliwkowe z czekoladą
- Królik w sosie śliwkowym
- Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
- Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
- Owocowy Pie
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
- Piernik staropolski
- Zupa meksykańska z indykiem
- Ribollita: toskańska zupa fasolowa
- Risotto z szynką i grzybami
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Pierogi z mięsem
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Wigilijna zupa grzybowa – przepis
- Tosty z piwnymi pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
3225 dni temu
Zaraz go zjem i dam znać jak smakuje przepis dorotki welman. Bedzie grubo!!!
odpowiedz
3818 dni temu
Pat, ocet z czerwonego wina możesz zastąpić mieszając 1,5 łyżki octu z białego wina z 1,5 łyżki czerwonego wina.
odpowiedz
3820 dni temu
Jakim octem mogę zastąpić czerwony ocet winny?
odpowiedz
3927 dni temu
dlaczego nigdy nie ma świeżej kolendry w LIDLa
odpowiedz
3984 dni temu
co powiedział na końcu ? po polsku ? chyba tak .
odpowiedz
4327 dni temu
Smaczna marynata, kurczak miękki i soczysty, polecam!
odpowiedz
4340 dni temu
marynata/sos jest po prostu przepyszny, dziękuję Ci bardzo :)
odpowiedz
4343 dni temu
Kurczaczek de lux tylko ja dosypałam bazylii tak mi jakoś pasowało:) Raz zrobiłam jutro powtórka coś pysznego. Najpierw Marynata p.Okrasy "miodowa" a teraz ta "pomidorowo-imbirowa" mmmm... mniam.
odpowiedz
4346 dni temu
kurczak po amerykansku to bardzo dobry przepis jestem na diecie .
odpowiedz
4346 dni temu
Asiuniu, na pewno będzie! Próbowaliśmy, jest pyszne – dlatego mamy dobra radę: warto zrobić od razu podwójną porcję!
odpowiedz
4346 dni temu
Miki, zupy to świetny pomysł, zwłaszcza teraz, jesienią i zimą. Podrzucimy Pascalowi i Okrasie taką inspirację!
odpowiedz
4348 dni temu
Zapraszam do zapoznania się z moją osobistą recenzją na temat tego dania :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/11/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-16.html PS. Uważam, że moje pałki z kurczaka, wyglądają lepiej niż Pascalowe ;-)
odpowiedz
4348 dni temu
Danie dobre, ale bywały lepsze. Oceniłbym na -3, tarta z pierwszych odcinków zdecydowanie lepsza. Jutro czas na Okrasę :)
odpowiedz
4349 dni temu
chyba będzie smaczne trzeba spróbować
odpowiedz
4350 dni temu
Fenomenalnie zamarynowałeś kurczaka fenomenalnie usmażyłeś ziemniaki twoje przepisy są fenomenalne. Mam jeszcze małe pytanie cz ugotujesz jakąś zupę a tak samo Karol Okrasa.
odpowiedz
zobacz wszystkie