Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- 2 naczynia żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
Marynata
Do miski, która pomieści wszystkie podudzia, wlewamy: 1 łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 6 łyżek ketchupu, 1 płaską łyżeczkę pieprzu cayenne, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki czerwonego octu winnego, sól i pieprz. Odstawiamy.
Obieramy imbir (korzeń o długości ok. 5 cm) i trzemy go na tarce o drobnych oczkach.
Mieszamy całą marynatę. Podudzia kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie wkładamy je do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, aby podudzia były dokładnie pokryte marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Po minimum godzinie wyciągamy miskę z podudziami z lodówki, podudzia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu podlewamy kurczaka sosem, który zbiera się na dnie naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy je najpierw w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w kosteczkę. Całość przekładamy do miski z wodą, aby wypłukać skrobię.
Ziemniaki odsączamy z wody, masło kroimy na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 10 g masła. Smażymy połowę ziemniaków. Ziemniaki posypujemy połową porcji zmiażdżonego kminku i połową porcji słodkiej papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż ziemniaki nabiorą pięknego, złotego koloru. Przekładamy usmażone ziemniaki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika.
Na patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy a następnie 10 g masła. Tak samo smażymy drugą porcję ziemniaków. Ziemniaki, które były w piekarniku, przekładamy na patelnię i całość jeszcze chwilę smażymy. Siekamy kolendrę. Do ziemników dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Jak podawać
Ziemniaki nakładamy do miseczek za pomocą dużej łyżki. Podudzia wyciągamy z piekarnika, nakładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Danie możemy podać z sałatą: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do miseczki dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energiczniemy. Dodajemy 1 łyżkę wody, ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy. Sałatę masłową polewamy sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.
Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
3289 dni temu
Zaraz go zjem i dam znać jak smakuje przepis dorotki welman. Bedzie grubo!!!
odpowiedz
3882 dni temu
Pat, ocet z czerwonego wina możesz zastąpić mieszając 1,5 łyżki octu z białego wina z 1,5 łyżki czerwonego wina.
odpowiedz
3884 dni temu
Jakim octem mogę zastąpić czerwony ocet winny?
odpowiedz
3991 dni temu
dlaczego nigdy nie ma świeżej kolendry w LIDLa
odpowiedz
4048 dni temu
co powiedział na końcu ? po polsku ? chyba tak .
odpowiedz
4391 dni temu
Smaczna marynata, kurczak miękki i soczysty, polecam!
odpowiedz
4404 dni temu
marynata/sos jest po prostu przepyszny, dziękuję Ci bardzo :)
odpowiedz
4407 dni temu
Kurczaczek de lux tylko ja dosypałam bazylii tak mi jakoś pasowało:) Raz zrobiłam jutro powtórka coś pysznego. Najpierw Marynata p.Okrasy "miodowa" a teraz ta "pomidorowo-imbirowa" mmmm... mniam.
odpowiedz
4410 dni temu
kurczak po amerykansku to bardzo dobry przepis jestem na diecie .
odpowiedz
4410 dni temu
Asiuniu, na pewno będzie! Próbowaliśmy, jest pyszne – dlatego mamy dobra radę: warto zrobić od razu podwójną porcję!
odpowiedz
4410 dni temu
Miki, zupy to świetny pomysł, zwłaszcza teraz, jesienią i zimą. Podrzucimy Pascalowi i Okrasie taką inspirację!
odpowiedz
4412 dni temu
Zapraszam do zapoznania się z moją osobistą recenzją na temat tego dania :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/11/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-16.html PS. Uważam, że moje pałki z kurczaka, wyglądają lepiej niż Pascalowe ;-)
odpowiedz
4412 dni temu
Danie dobre, ale bywały lepsze. Oceniłbym na -3, tarta z pierwszych odcinków zdecydowanie lepsza. Jutro czas na Okrasę :)
odpowiedz
4413 dni temu
chyba będzie smaczne trzeba spróbować
odpowiedz
4414 dni temu
Fenomenalnie zamarynowałeś kurczaka fenomenalnie usmażyłeś ziemniaki twoje przepisy są fenomenalne. Mam jeszcze małe pytanie cz ugotujesz jakąś zupę a tak samo Karol Okrasa.
odpowiedz
zobacz wszystkie