Kurczak  po amerykańsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Folię spożywczą i 2 naczynia żaroodporne.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Marynata

Do miski, która pomieści wszystkie podudzia, wlewamy: 1 łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 6 łyżek ketchupu, 1 płaską łyżeczkę pieprzu cayenne, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki czerwonego octu winnego, sól i pieprz. Odstawiamy.
Obieramy imbir (korzeń o długości ok. 5 cm) i trzemy go na tarce o drobnych oczkach.

Mieszamy całą marynatę. Podudzia kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie wkładamy je do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, aby podudzia były dokładnie pokryte marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Po minimum godzinie wyciągamy miskę z podudziami z lodówki, podudzia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu podlewamy kurczaka sosem, który zbiera się na dnie naczynia żaroodpornego.

Ziemniaki

Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy je najpierw w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w kosteczkę. Całość przekładamy do miski z wodą, aby wypłukać skrobię.

Ziemniaki odsączamy z wody, masło kroimy na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 10 g masła. Smażymy połowę ziemniaków. Ziemniaki posypujemy połową porcji zmiażdżonego kminku i połową porcji słodkiej papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż ziemniaki nabiorą pięknego, złotego koloru. Przekładamy usmażone ziemniaki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika.
Na patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy a następnie 10 g masła. Tak samo smażymy drugą porcję ziemniaków. Ziemniaki, które były w piekarniku, przekładamy na patelnię i całość jeszcze chwilę smażymy. Siekamy kolendrę. Do ziemników dodajemy orzechy włoskie i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Jak podawać

Ziemniaki nakładamy do miseczek za pomocą dużej łyżki. Podudzia wyciągamy z piekarnika, nakładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Danie możemy podać z sałatą: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do miseczki dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę wody, ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy. Sałatę masłową polewamy sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Smakoszek Smakoszek
    975 dni temu
    Zaraz go zjem i dam znać jak smakuje przepis dorotki welman. Bedzie grubo!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1569 dni temu
    Pat, ocet z czerwonego wina możesz zastąpić mieszając 1,5 łyżki octu z białego wina z 1,5 łyżki czerwonego wina.

    odpowiedz

  • Pat Pat
    1570 dni temu
    Jakim octem mogę zastąpić czerwony ocet winny?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1677 dni temu
    dlaczego nigdy nie ma świeżej kolendry w LIDLa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1734 dni temu
    co powiedział na końcu ? po polsku ? chyba tak .

    odpowiedz

  • AdriaN AdriaN
    2077 dni temu
    Smaczna marynata, kurczak miękki i soczysty, polecam!

    odpowiedz

  • Epa Epa
    2090 dni temu
    marynata/sos jest po prostu przepyszny, dziękuję Ci bardzo :)

    odpowiedz

  • miquia miquia
    2093 dni temu
    Kurczaczek de lux tylko ja dosypałam bazylii tak mi jakoś pasowało:) Raz zrobiłam jutro powtórka coś pysznego. Najpierw Marynata p.Okrasy "miodowa" a teraz ta "pomidorowo-imbirowa" mmmm... mniam.

    odpowiedz

  • ziegler ela ziegler ela
    2096 dni temu
    kurczak po amerykansku to bardzo dobry przepis jestem na diecie .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2096 dni temu
    Asiuniu, na pewno będzie! Próbowaliśmy, jest pyszne – dlatego mamy dobra radę: warto zrobić od razu podwójną porcję!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2096 dni temu
    Miki, zupy to świetny pomysł, zwłaszcza teraz, jesienią i zimą. Podrzucimy Pascalowi i Okrasie taką inspirację!

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    2098 dni temu
    Zapraszam do zapoznania się z moją osobistą recenzją na temat tego dania :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/11/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-16.html PS. Uważam, że moje pałki z kurczaka, wyglądają lepiej niż Pascalowe ;-)

    odpowiedz

  • Cyprian Cyprian
    2098 dni temu
    Danie dobre, ale bywały lepsze. Oceniłbym na -3, tarta z pierwszych odcinków zdecydowanie lepsza. Jutro czas na Okrasę :)

    odpowiedz

  • asiunia123456789 asiunia123456789
    2099 dni temu
    chyba będzie smaczne trzeba spróbować

    odpowiedz

  • Miki Miki
    2101 dni temu
    Fenomenalnie zamarynowałeś kurczaka fenomenalnie usmażyłeś ziemniaki twoje przepisy są fenomenalne. Mam jeszcze małe pytanie cz ugotujesz jakąś zupę a tak samo Karol Okrasa.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram