Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- folię aluminiową
- blachę
- papier do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 180-185°C (termoobieg)
Udka
Udka kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości – najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa (mięso będziemy zawijać w rulony). Kroimy suszone pomidory w paski i siekamy pistacje, po czym dokładnie je ze sobą mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem z jednej strony. Na każdym kawałku kurczaka rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji. Udka zwijamy w rulony i odstawiamy.
Z folii aluminiowej odrywamy 6 takich samych kawałków. Na kawałek folii wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy ją na całej powierzchni, następnie zawijamy udo kurczaka w folię, końce skręcamy (tworząc kształt cukierka) i odcinamy nadmiar folii. Czynność powtarzamy z pozostałymi udkami.
Na rozgrzaną suchą patelnię wkładamy uda w folii i smażymy przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
Ziemniaki
Z folii aluminiowej odcinamy 6 równej wielkości kawałków. Na kawałki folii wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy na całej powierzchni. Ziemniaki myjemy i kroimy w grube plastry (ok. 1,5 cm, zostawiamy skórkę), a następnie równomiernie rozkładamy na kawałkach folii, na ziemniaki nakładamy cienkie plastry zmrożonego masła, doprawiamy solą i kilkoma ziarenkami kolendry. Zawijamy folię dość ściśle przy samych ziemniakach, końcówki folii zawijamy do góry, aby masło nie wyciekło podczas pieczenia. Zawinięte w folię udka i ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut.
Dip twarogowy
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, kruszymy ser twarogowy i wkładamy je do miseczki. Dodajemy jogurt naturalny i całość doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Ucieramy całość widelcem i odstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
Sos pomarańczowy
Pomarańcze myjemy, obieramy, ścinając skórkę wraz z białymi błonkami. Następnie wycinamy cząstki miąższu z obu pomarańczy. Z części pomarańczy, które nam pozostały po wycięciu miąższu, wyciskamy sok do miseczki. Do rozgrzanego garnka wsypujemy cukier, czekamy chwilę aż się rozpuści, następnie zalewamy go wodą. Gdy woda trochę odparuje, a karmel zrobi się gęsty, dodajemy sok z pomarańczy i kawałki pomarańczy. Dodajemy suszoną kolendrę. Mieszamy. Dodajemy trochę skórki i sok z 1/2 limonki. Dolewamy odrobinę wody, czekamy, aż się zagotuje.
Mieszamy za pomocą trzepaczki. 50 g masła kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy stopniowo do sosu, cały czas mieszamy. Doprawiamy odrobiną soku z limonki. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (do uzyskania jednolitej, zawiesistej konsystencji).
Jak podawać
Wyciągamy kurczaka z piekarnika, czekamy mniej więcej 10 minut, aż mięso wchłonie sos. Wyciągamy dip twarogowy z lodówki. Delikatnie odwijamy folię z kurczaka i ziemniaków. Na talerz wykładamy ziemniaki, udka kroimy na mniejsze części. Na dno talerza wylewamy porcję sosu pomarańczowego. Układamy na nim kurczaka, którego polewamy sosem pomarańczowym. Dip twarogowy wykładamy na ziemniaki.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.
Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kompot z suszu z cytryną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
1099 dni temu
a czy przyprawy w lidlu są bezglutenowe?
odpowiedz
1099 dni temu
Zapytania dotyczące poszczególnych produktów dostępnych w Lidlu prosimy kierować do działu Obsługi Klienta. Formularz kontaktowy dostępny jest pod adresem: https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/contactsupport
2772 dni temu
Miałam teściów na obiedzie. Jest to niezłe danie popisowe! Pyszności! Teściowie powaleni. Brawo KAROL! brawo JA!
odpowiedz
3593 dni temu
Rewelacja! Genialne połączenie smaków, pomarańczowy sos obłędny, zarówno pod względem smaku, jak i zapachu. Mięso - przepyszne, ziemniaki z twarogiem - również. Podsumowując: perfekcyjna uczta!
odpowiedz
3759 dni temu
Obiad strzał w dziesiątkę. Na początku troszkę się bałam połączenia tych smaków, ale że lubię niestandardowe dania to bardzo smakowało, chociaż trybowanie nie poszło mi tak gładko jak na filmiku :) Zastanawialam się też czy tak duża ilość kolendry nie zdominuje, ale było genialne. POLECAM!
odpowiedz
3827 dni temu
Obiad pyszny!!! coś wspaniałego, a te ziemniaczki z twarożkiem niebo w gębie. Wszystkim polecam
odpowiedz
3870 dni temu
dodam jeszcze, że usunęłam skórę z kurczaka - roladka prezentuje się dużo lepiej i nic się nie ciągnie na talerzu ;)
odpowiedz
3870 dni temu
smaczne! osobom niezdecydowanym bardzo polecam :) danie z tej ilości składników dla 2 osób max 3 ;p uwielbiam kuchnię Lidla i korzystam z niej coraz częściej :D
odpowiedz
3933 dni temu
rewelacyjny!!
odpowiedz
3981 dni temu
fantastyczne, na początku trochę mnie przestraszyło trybowanie, ale nie taki diabeł straszny, a smak wart wszelkich poświęceń, myślę, że najbardziej mnie zaskoczyła lekkość tego dania - syte i lekkie
odpowiedz
4200 dni temu
http://obiednie.blogspot.com/2013/01/sobotnio-pistacjowy-kurczak-z-dipem.html
odpowiedz
4253 dni temu
Kurczak wyszedł pyszny, choć następnym razem na pewno pozbędę sie skóry. Dziekuję za jakże inny przepis :)
odpowiedz
4281 dni temu
Jest to przepyszne!!! Pomieszanie smaków to pdpowiedzialna rzecz! A to wyszło rewelacyjnie. Polecam jeszcze połączenie ketchupu z powidłami sliwkowymi, zamiast tego pomaranczowego, też świetne!
odpowiedz
4379 dni temu
A ja się zastanawiam,czy podobną techniką (zawijanie w folię aluminową) można zrobić roladki schabowe? Byłby to świetny patent na zapobieganie rozwijaniu się roladek!
odpowiedz
4381 dni temu
Dzisiaj zrobiliśmy tą potrawę na obiad - była wyśmienita - potrawa jak dla króla
odpowiedz
4384 dni temu
fakt roboty trochę jest, ale sosik pomarańczowy i kurczak wyborne - tak jak ktoś pisał - jak w dobrej restauracji
odpowiedz
4401 dni temu
asiunia, zapewniamy, że smakuje tak samo jak wygląda – smacznie, a nawet przepysznie!
odpowiedz
4401 dni temu
Igo, jak już się opanuje sztukę oddzielania mięsa od kości, to kolejne wykonania tego dania idą naprawdę błyskawicznie! Warto się o tym przekonać powtarzając to danie jeszcze raz. I jeszcze raz. I … ;-)
odpowiedz
4401 dni temu
Pycha!!!! Palce lizać!
odpowiedz
4402 dni temu
szybko sie robi. smakowite, sos z pomaranczy baaardzo dobry:)
odpowiedz
4403 dni temu
Zapraszam do obejrzenia mojej pierwszej wideorecenzji :-) Proszę ją traktować z przymrużeniem oka, bo nie miałem na celu dyskredytowania kogokolwiek, tylko chciałem zapewnić kilka minut uśmiechu :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/11/Pascal-vs-Okrasa-WideoRecenzja-Tydzien-16-Vol-2.html
odpowiedz
4403 dni temu
Nie, no nie jest takie pracochłonne to danie bywały gorsze ale smak rewelacja, danie jak z najlepszej restauracji, Warto zrobić od a do z, takie jedzonko to ja lubię!
odpowiedz
4404 dni temu
Bardzo bardzo pracochłonne danie, ale smaki są naprawdę zaskakująco ciekawe, warte tej roboty :)
odpowiedz
4404 dni temu
no wygląda nawet smacznie
odpowiedz
zobacz wszystkie