Pomarańcza - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegańska pascha
Czas na wyjątkową, bo w wydaniu wegańskim, wielkanocną paschę. Kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, bakalie i zero białego cukru. Same pyszności! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować, a będziesz mieć pyszny deser na wielkanocny stół.

Sos cumberland
Sos Cumberland to wyjątkowy dodatek o intensywnie owocowym smaku, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami i potrawami wegetariańskimi. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie czerwonej porzeczki, cytrusów, czerwonego wina, odrobiny chrzanu i aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest pełen głębi i wyrazistości.

Kanapka kubańska
Kanapka kubańska to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i wyrazistych smaków. Ten klasyczny przysmak łączy w sobie chrupiącą bagietkę z soczystą pieczenią wieprzową, szynką, serem, piklami i musztardą. To nie jest zwykła kanapka – naprawdę warto jej spróbować!

Angielskie muffiny z kurczakiem mojo
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a w dodatku nadziane aromatycznym kurczakiem „mojo” i pieczonymi warzywami. To świetny pomysł na posiłek, którego smak niemal przenosi w inny wymiar.

Babka drożdżowa z lukrem
Idealne uzupełnienie każdej herbaty i kawy w miłym gronie. Przygotuj pyszną babkę drożdżową z rodzynkami i słodkim lukrem.


Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Puszyste i nadziane powidłami śliwkowymi, a w dodatku smażone bez tłuszczu. Przygotuj pączki według przepisu Pawła Małeckiego w wersji bardziej fit. Gwarantujemy, że warto!

Gwiazda makowa
Gwiazda makowa to klasyczne i pięknie prezentujące się ciasto, które będzie idealne na Boże Narodzenie! Sprawdź, jakie jest pełne bakalii oraz aromatycznej skórki pomarańczowej i naprawdę pyszne.


Świąteczny tort makowy
Pyszny tort z aromatycznego ciasta makowego. Nie znajdziesz w nim biszkoptu! Tylko mak, kremowe mascarpone i mnóstwo pysznych dodatków.


Kompot zimowy
Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.

Pomarańczowa gorąca czekolada
Gorąca czekolada z aromatem pomarańczy i cynamonu, czyli świetny napój na chłodny dzień i nie tylko.


Pomarańcze deserowe
Połączenie czekolady z pomarańczą to prawdziwa gratka dla kulinarnych koneserów. Przygotuj ten niezwykle prosty deser z trzech składników i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.

Dutch baby z karmelizowanymi gruszkami i bitą śmietaną
Niezwykle słodkie śniadanie dla całej rodziny czy może ciekawy deser? To Ty decydujesz! Skuś się na dutch baby, czyli pieczonego naleśnika z dodatkiem karmelizowanych gruszek i bitej śmietany.

Sałatka z wędzonym kurczakiem
Wędzony kurczak to doskonały składnik do różnorodnych dań, także do sałatek. Intensywny aromat wędzonego mięsa doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami i innymi składnikami. Przygotowanie sałatki z wędzonym kurczakiem to prosty sposób na stworzenie pożywnego dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odkryj nasz sposób na szybką i sycącą sałatkę z wędzonym kurczakiem!

Rodzaje pomarańczy
Powszechnie znanych jest 5 rodzajów pomarańczy:
- pomarańcza chińska – najczęściej spotykana w sklepach, uprawiana w krajach śródziemnomorskich, Afryce i w krajach obu Ameryk;
- pomarańcza bergamota – odmiana gorzka uprawiana we Włoszech, głównie dla uzyskania oleju bergamotowego wykorzystywanego do produkcji herbaty earl grey;
- pomarańcza gorzka – ze względu na gorzki i kwaśny smak wykorzystywana głównie do przetworów, z jej skórki robi się olejek pomarańczowy do pieczenia;
- pomarańcza limeta – o małych owocach z zieloną skórką, znana jako limonka lub limetka; co ciekawe – to od niej, a nie na odwrót, pochodzi cytryna;
- pomarańcza olbrzymia – znana jako pomelo, ma grubą skórę, jędrny miąższ, jej owoce osiągają wielkość nawet do 20 cm.
Jakie właściwości ma pomarańcza?
Jedzmy pomarańcze, bowiem:
- mają bardzo dużo witaminy C – najwięcej w białej skórce wewnętrznej, tzw. albedo – dzięki temu będziemy mieć większą odporność i mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory;
- mają błonnik – w błonkach między cząstkami – a błonnik wpływa pozytywnie na trawienie i wspomaga układ krążenia;
- są świetnym środkiem antydepresyjnym – dzięki witaminom z grupy B i kwasowi foliowemu.
Ile kalorii ma pomarańcza?
Pomarańcza zawiera 47 kcal w 100 g. Średnia pomarańcza waży około 240 g, a to równa się 113 kcal.
Ile witaminy C ma pomarańcza?
W 100 g znajdują się 53 mg witaminy C. Ze względu na wysoką zawartość tej witaminy pomarańcze uchodzą za doskonałe źródło antyoksydantów. Właściwości te wpływają ochronnie na działanie układu krwionośnego oraz ogólny stan skóry. Mogą także wpływać na zmniejszenie występowania chorób nowotworowych, zawałów czy chorób serca.
Czemu warto pić sok z pomarańczy?
Pomarańcze są jednymi z najzdrowszych owoców. Niezwykle zdrowy jest także ich sok. Najlepiej wyciskać go samemu, mamy wtedy pewność, że nie będzie miał konserwantów i białego cukru. Pamiętaj jednak, że ten zrobiony przez Ciebie po około 8 godzinach traci część witamin.
Sok z pomarańczy:
- jest pomocny przy zaparciach;
- zawiera dużo wapnia – może zastąpić pokarmy mleczne.
Przeciwwskazania w jedzeniu pomarańczy
Po pomarańcze nie powinny sięgać osoby, które mają kłopoty z żołądkiem (nadkwasota, wrzody). Owoce te nasilają bowiem zgagę. Kwas z pomarańczy może także powodować nadwrażliwość zębów.
Czerwone pomarańcze
Uprawiane na Sycylii czerwone pomarańcze różnią się od tych pozostałych kolorem. Odmiany moro, tarocco i sanguinello mają właściwości podobne do właściwości pomarańczy o kolorze pomarańczowym. Różnią się zawartością antocyjanów odpowiedzialnych za ich kolor. Te zapobiegają chorobom układu krążenia, mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Czerwone pomarańcze je się na surowo, a także wytwarza z nich sok.
Jak oczyszczać skórkę pomarańczy?
Popularnym dodatkiem do wypieków i deserów, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, jest kandyzowana skórka pomarańczowa. Pamiętaj, żeby przed jej przygotowaniem dokładnie umyć pomarańczę. Najlepiej zrobić to wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Nie należy parzyć owocu za pomocą wrzątku, gdyż wtedy zanieczyszczenia na powierzchni skórki mogłaby dostać się do środka owocu, a nie tego chcemy.
Jak obierać i filetować pomarańcze?
Jak ładnie obrać pomarańczę? A jak wyciąć z niej ładne cząstki? Filety z pomarańczy są częstym składnikiem sałatek. Często zastanawiamy się, jak je wyciąć z całego owocu. Jest na to bardzo łatwy sposób! Obejrzyj trik Karola Okrasy i zostań mistrzem w filetowaniu pomarańczy!
Do czego pasują pomarańcze?
W świecie kulinarnym pomarańcze pasują w zasadzie do wszystkiego. Świetnie smakują z mięsem, np. z gęsią, kaczką, jagnięciną. Doskonale sprawdzają się jako owoce na przetwory – wypróbuj przepis na konfiturę pomarańczową, skórkę pomarańczową w syropie lub mus jabłkowy z pomarańczami! Również wypieki uwielbiają ten owoc, czego dowodem jest moc przepisów na ciasta, desery, ciasteczka, kremy i inne smakołyki!