Pomarańcza - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Wędzony kurczak to doskonały składnik do różnorodnych dań, także do sałatek. Intensywny aromat wędzonego mięsa doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami i innymi składnikami. Przygotowanie sałatki z wędzonym kurczakiem to prosty sposób na stworzenie pożywnego dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odkryj nasz sposób na szybką i sycącą sałatkę z wędzonym kurczakiem!
Słodkie bułeczki à la maritozzi
Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!
PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!
Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.
Tarta żurawinowa
Pyszna, lekko kwaskowa tarta na spodzie z ciastek korzennych z nadzieniem ze świeżych żurawin to idealny zimowy deser. Zdecyduj się na przepis Kingi i oczaruj każdego, kto spróbuje tego ciasta!
Bezglutenowy keks świąteczny
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!
Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.
Pieczona szynka z sosem cebulowym
Pachnąca cynamonem, anyżem i karmelizowaną cebulką szynka to świetny pomysł na świąteczny obiad. Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje!
Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!
Odwrócone ciasto pomarańczowe
Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!
Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!
Zimowa herbata
Pyszna, rozgrzewająca herbata zimowa, którą przygotujesz z użyciem cytryn w miodzie według innego przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, jak niezwykle aromatyczny jest ten wyjątkowy napój.
Rodzaje pomarańczy
Powszechnie znanych jest 5 rodzajów pomarańczy:
- pomarańcza chińska – najczęściej spotykana w sklepach, uprawiana w krajach śródziemnomorskich, Afryce i w krajach obu Ameryk;
- pomarańcza bergamota – odmiana gorzka uprawiana we Włoszech, głównie dla uzyskania oleju bergamotowego wykorzystywanego do produkcji herbaty earl grey;
- pomarańcza gorzka – ze względu na gorzki i kwaśny smak wykorzystywana głównie do przetworów, z jej skórki robi się olejek pomarańczowy do pieczenia;
- pomarańcza limeta – o małych owocach z zieloną skórką, znana jako limonka lub limetka; co ciekawe – to od niej, a nie na odwrót, pochodzi cytryna;
- pomarańcza olbrzymia – znana jako pomelo, ma grubą skórę, jędrny miąższ, jej owoce osiągają wielkość nawet do 20 cm.
Jakie właściwości ma pomarańcza?
Jedzmy pomarańcze, bowiem:
- mają bardzo dużo witaminy C – najwięcej w białej skórce wewnętrznej, tzw. albedo – dzięki temu będziemy mieć większą odporność i mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory;
- mają błonnik – w błonkach między cząstkami – a błonnik wpływa pozytywnie na trawienie i wspomaga układ krążenia;
- są świetnym środkiem antydepresyjnym – dzięki witaminom z grupy B i kwasowi foliowemu.
Ile kalorii ma pomarańcza?
Pomarańcza zawiera 47 kcal w 100 g. Średnia pomarańcza waży około 240 g, a to równa się 113 kcal.
Ile witaminy C ma pomarańcza?
W 100 g znajdują się 53 mg witaminy C. Ze względu na wysoką zawartość tej witaminy pomarańcze uchodzą za doskonałe źródło antyoksydantów. Właściwości te wpływają ochronnie na działanie układu krwionośnego oraz ogólny stan skóry. Mogą także wpływać na zmniejszenie występowania chorób nowotworowych, zawałów czy chorób serca.
Czemu warto pić sok z pomarańczy?
Pomarańcze są jednymi z najzdrowszych owoców. Niezwykle zdrowy jest także ich sok. Najlepiej wyciskać go samemu, mamy wtedy pewność, że nie będzie miał konserwantów i białego cukru. Pamiętaj jednak, że ten zrobiony przez Ciebie po około 8 godzinach traci część witamin.
Sok z pomarańczy:
- jest pomocny przy zaparciach;
- zawiera dużo wapnia – może zastąpić pokarmy mleczne.
Przeciwwskazania w jedzeniu pomarańczy
Po pomarańcze nie powinny sięgać osoby, które mają kłopoty z żołądkiem (nadkwasota, wrzody). Owoce te nasilają bowiem zgagę. Kwas z pomarańczy może także powodować nadwrażliwość zębów.
Czerwone pomarańcze
Uprawiane na Sycylii czerwone pomarańcze różnią się od tych pozostałych kolorem. Odmiany moro, tarocco i sanguinello mają właściwości podobne do właściwości pomarańczy o kolorze pomarańczowym. Różnią się zawartością antocyjanów odpowiedzialnych za ich kolor. Te zapobiegają chorobom układu krążenia, mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Czerwone pomarańcze je się na surowo, a także wytwarza z nich sok.
Jak oczyszczać skórkę pomarańczy?
Popularnym dodatkiem do wypieków i deserów, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, jest kandyzowana skórka pomarańczowa. Pamiętaj, żeby przed jej przygotowaniem dokładnie umyć pomarańczę. Najlepiej zrobić to wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Nie należy parzyć owocu za pomocą wrzątku, gdyż wtedy zanieczyszczenia na powierzchni skórki mogłaby dostać się do środka owocu, a nie tego chcemy.
Jak obierać i filetować pomarańcze?
Jak ładnie obrać pomarańczę? A jak wyciąć z niej ładne cząstki? Filety z pomarańczy są częstym składnikiem sałatek. Często zastanawiamy się, jak je wyciąć z całego owocu. Jest na to bardzo łatwy sposób! Obejrzyj trik Karola Okrasy i zostań mistrzem w filetowaniu pomarańczy!
Do czego pasują pomarańcze?
W świecie kulinarnym pomarańcze pasują w zasadzie do wszystkiego. Świetnie smakują z mięsem, np. z gęsią, kaczką, jagnięciną. Doskonale sprawdzają się jako owoce na przetwory – wypróbuj przepis na konfiturę pomarańczową, skórkę pomarańczową w syropie lub mus jabłkowy z pomarańczami! Również wypieki uwielbiają ten owoc, czego dowodem jest moc przepisów na ciasta, desery, ciasteczka, kremy i inne smakołyki!