Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser z końcówką do ciasta drożdżowego
- bawełnianą ściereczkę
- frytkownicę beztłuszczową
- papier do pieczenia
- wałek do ciasta
Sposób przygotowania:
KROK 1: MIESZAMY DROŻDŻE Z CUKREM I MLEKIEM
Drożdże dokładnie mieszamy z połową cukru. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Drożdże wymieszane z cukrem zalewamy letnim mlekiem i dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mąkę przesypujemy do misy miksera i w samym środku robimy niewielkie wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy drożdże wymieszane z mlekiem, delikatnie mieszamy i na kilkanaście minut odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA
Z pomarańczy ocieramy skórkę, a masło roztapiamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce krótko ubijamy żółtka z pozostałym cukrem.
KROK 4: WYRABIAMY CIASTO
Lekko ubite żółtka dodajemy do misy miksera i wyrabiamy całość na najmniejszych obrotach. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodajemy do nich roztopione masło i wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
KROK 5: FORMUJEMY PĄCZKI
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinamy z niego koła. Następnie na każde z kół nakładamy po 1 łyżeczce powideł i formujemy kulki. Gotowe pączki odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, pod bawełnianą ściereczką, aby podrosły.
WSKAZÓWKA! Aby przygotować papier do pieczenia dokładnie tak jak Paweł, najlepiej obejrzeć załączony do tego przepisu film.
KROK 6: PIECZEMY PĄCZKI
Kosz do smażenia wykładamy podziurkowanym papierem do pieczenia. Wyrośnięte pączki układamy w kosztu i pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180°C. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.
WSKAZÓWKA! Przed pieczeniem pączki możemy posmarować białkami jajek.
Zobacz podobne
przepisy
Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!
Pączki w wersji fit
Pączki w wersji fit? Sprawdź przepis Kingi na pączki w nowoczesnej wersji – z mąki orkiszowej i pieczone w piekarniku. Pycha!
Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
Jesteś miłośnikiem tradycyjnych pączków? Wypróbuj przepis Pawła i przygotuj je samodzielnie w domu! Krem budyniowy i cukier trzcinowy dodają im słodkości.
Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
Wegańskie, mini i w dodatku czekoladowe? Tak! To donuty Kingi przygotowane z minimalną ilością tłuszczu i bez białego cukru. Koniecznie spróbuj jeśli chcesz, aby Twoje słodkości były bardziej fit.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1 dzień temu
Bardzo smaczne, ja skróciłam trochę czas pieczenia :)
odpowiedz