zobacz film Pączki z frytkownicy beztłuszczowej

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser z końcówką do ciasta drożdżowego
  • bawełnianą ściereczkę
  • frytkownicę beztłuszczową
  • papier do pieczenia
  • wałek do ciasta

Sposób przygotowania:

KROK 1: MIESZAMY DROŻDŻE Z CUKREM I MLEKIEM

Drożdże dokładnie mieszamy z połową cukru. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Drożdże wymieszane z cukrem zalewamy letnim mlekiem i dokładnie mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Mąkę przesypujemy do misy miksera i w samym środku robimy niewielkie wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy drożdże wymieszane z mlekiem, delikatnie mieszamy i na kilkanaście minut odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA

Z pomarańczy ocieramy skórkę, a masło roztapiamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce krótko ubijamy żółtka z pozostałym cukrem.

KROK 4: WYRABIAMY CIASTO

Lekko ubite żółtka dodajemy do misy miksera i wyrabiamy całość na najmniejszych obrotach. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodajemy do nich roztopione masło i wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.

KROK 5: FORMUJEMY PĄCZKI

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinamy z niego koła. Następnie na każde z kół nakładamy po 1 łyżeczce powideł i formujemy kulki. Gotowe pączki odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, pod bawełnianą ściereczką, aby podrosły.

WSKAZÓWKA! Aby przygotować papier do pieczenia dokładnie tak jak Paweł, najlepiej obejrzeć załączony do tego przepisu film.

KROK 6: PIECZEMY PĄCZKI

Kosz do smażenia wykładamy podziurkowanym papierem do pieczenia. Wyrośnięte pączki układamy w kosztu i pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180°C. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.

WSKAZÓWKA! Przed pieczeniem pączki możemy posmarować białkami jajek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Daya Daya
    1 dzień temu
    Bardzo smaczne, ja skróciłam trochę czas pieczenia :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!